logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Werking zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je de energie van zonlicht omzetten in elektriciteit. Maar hoe werken zonnepanelen en hoe kun je ermee besparen? Op deze pagina vind je alle informatie over de werking van zonnepanelen en de besparingsmogelijkheden.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Hoe meer zonlicht er op de panelen schijnt, hoe hoger de opbrengst zal zijn. Niet alleen met zonlicht, maar ook met diffuus licht kan er elektriciteit worden opgewekt. Dit is zonlicht dat de aarde niet bereikt, bijvoorbeeld bij bewolking.

De maximale opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit maximum wordt echter bijna nooit gehaald, doordat de omstandigheden nooit perfect zijn.

Maar hoe werkt een zonnepaneel precies? Wanneer zonlicht op een zonnecel valt, ontstaat er een elektrische spanning tussen twee lagen: N-laag en P-laag. Deze gelijkstroom beweegt van cel naar cel door het paneel heen en vervolgens van paneel naar paneel. Hierna wordt de gelijkstroom naar de omvormer gestuurd. 

Schema werking zonnepanelen

Werking omvormer zonnepanelen

De elektriciteit die zonnepanelen produceren is gelijkstroom, terwijl de apparaten in je woning wisselstroom gebruiken. Het is dus niet mogelijk om de elektriciteit van zonnepanelen direct te gebruiken. Door middel van een zonnepanelen omvormer kan de gelijkstroom worden omgezet in wisselstroom.

Een omvormer zet de gelijkstroom (DC) met een wisselrichter, die uit halfgeleiders in een brugschakeling bestaat, om in wisselstroom (AC). Hierna wordt de wisselstroom omgezet naar de gewenste spanning en kan deze naar de meterkast worden gestuurd voor gebruik in de woning.

Digitale of analoge meter met zonnepanelen

De zonnepanelen moeten worden gekoppeld aan je energiemeter om de injectie van elektriciteit bij te kunnen houden. Als je zonnepanelen laat plaatsen, zal er automatisch een Digitale energiemeter worden geïnstalleerd. Dit type meter kan de afname van elektriciteit en de injectie van elkaar onderscheiden, waardoor je een injectievergoeding kunt ontvangen. Daarnaast heeft deze meter ook als voordeel dat je alle gegevens gemakkelijk online kunt inzien.

Huishoudens die enige jaren geleden zonnepanelen hebben geïnstalleerd, kunnen nog een analoge meter met zonnepanelen hebben. In dit geval draait de meter terug als je elektriciteit injecteert op het energienet. Deze huishoudens betalen het prosumententarief.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Hoe bespaar je met zonnepanelen?

De meeste huishoudens kunnen een hoop besparen op hun energiefactuur door slim gebruik te maken van hun zonnepanelen. Je kunt met zonnepanelen het meeste besparen door zoveel mogelijk elektriciteit opgewekt door de panelen direct zelf te verbruiken. Hierdoor neem je minder elektriciteit af bij je energieleverancier en betaal je geen hoge prijs per kWh.

De hoogste productie van zonnestroom ligt uiteraard overdag wanneer de zon op de panelen schijnt. Om zoveel mogelijk te besparen met je zonnepanelen, is het aan te raden om overdag alle grootverbruikers aan te zetten. Het opladen van een elektrische auto, draaien van een wasmachine of droger doe je met zonnepanelen dus het beste overdag.

En het injectietarief dan? De opgewekte elektriciteit kun je niet altijd direct gebruiken. In dit geval kun je de elektriciteit injecteren op het energienet, zodat andere buurtbewoners jouw groene stroom kunnen gebruiken. Voor elke kWh die je injecteert op het net, ontvang je een injectievergoeding. Deze vergoeding is echter een stuk lager dan de prijs per kWh die je voor elektriciteitsafname betaalt, waardoor je een stuk meer kunt besparen door de elektriciteit zelf te verbruiken en dus minder af te nemen bij je energieleverancier.

Bekijk onze pagina over aantal benodigde zonnepanelen voor informatie over hoe je kunt berekenen hoeveel panelen je nodig hebt voor een optimaal rendement.

Hoe werken zonnepanelen met batterij?

Als je alle opgewekte elektriciteit niet direct zelf kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je niet thuis bent of je geen grootverbruikers aan hoeft te zetten, kan je de elektriciteit injecteren op het energienet. Een andere mogelijkheid is om de elektriciteit op te slaan in een thuisbatterij.

Een thuisbatterij kan worden opgeladen als er een overschot aan zonnestroom is. Zodra de zonnepanelen geen stroom meer opwekken, kan de thuisbatterij elektriciteit aan de woning leveren die door de zonnepanelen is opgewekt.

Het voordeel van zonnepanelen met een batterij is dat de elektriciteit die je opslaat volledig gratis is. Je kunt deze gratis elektriciteit vervolgens gebruiken als de zonnepanelen te weinig of geen elektriciteit opwekken. Hierdoor hoef je minder elektriciteit af te nemen bij je energieleverancier en vergroot je het rendement van de zonnepanelen.

Voor een thuisbatterij heb je een relatief hoog energieverbruik nodig. Daarnaast zijn er geen premies beschikbaar, zoals die er wel zijn met de zonnepanelen premie.

Voordelig energietarief vinden? Energie vergelijken doe je met de gratis vergelijker van CallMePower!

Werken zonnepanelen in de winter?

Zolang er zonlicht is, kunnen zonnepanelen elektriciteit opwekken. In de winter zijn er echter een stuk minder zonuren en is de zon minder sterk dan in de zomer. Hierdoor is de opbrengst van zonnepanelen in de winter ook een stuk lager.

In de maanden december, januari en februari wekken de zonnepanelen naar schatting 11 % van de totale jaarlijkse elektriciteitsproductie op. In de maanden juni, juli en augustus is dit 39 %.

Zonnepanelen werken dus in de winter, maar de opbrengst is een stuk lager. Om ervoor te zorgen dat de opbrengst zo goed mogelijk is, is het aan te raden om na de herfst de zonnepanelen te reinigen en na te gaan of er geen bladeren op de panelen liggen.

Werken zonnepanelen ‘s nachts?

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig voor het produceren van elektriciteit. Zodra de zon onder is zal je dus geen elektriciteit meer op kunnen wekken en moet je weer elektriciteit afnemen bij je energieleverancier. Hiervoor betaal je de normale kWh-prijs die je hebt afgesproken in je energiecontract.

Indien je een thuisbatterij hebt, kan je de elektriciteit die je overdag hebt opgewekt in de avond of ‘s nachts gebruiken.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 3 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.