Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Duurzaamheid en groene energie België: alle informatie

Geactualiseerd op
minuten lezen

Duurzaamheid is het principe van het voldoen aan onze huidige behoeften zonder de mogelijkheid van toekomstige generaties om aan hun eigen behoeften te voldoen in gevaar te brengen, waarbij rekening wordt gehouden met milieu, economie en sociale gelijkheid. Vind alle informatie over duurzaamheid in België en de inzet van groene energiebronnen.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is een ontwikkeling die voldoet aan de levensbehoeften van een huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties tekort te doen. Duurzaamheid kan betrekking hebben op het milieu, maar kan ook worden gebruikt in economie.

Duurzaam omgaan met de aarde betekent dat de mens kan voorzien in alle levensbehoeften, maar dat er niet te veel wordt gevraagd van de aarde, zodat de volgende generatie ook kan voorzien in alle levensbehoeften. De impact van de mens op de aarde kan worden geanalyseerd op basis van de ecologische voetafdruk.

Logo duurzaamheid

Duurzaamheid heeft geen specifiek logo of icoontje. Toch wordt duurzaamheid veel geassocieerd met logo’s van organisaties of actiepunten die hier gerelateerd zijn. In het overzicht hieronder zijn de belangrijkste logo’s die worden geassocieerd met duurzaamheid te vinden.

Logo's duurzaamheid
LogoBetekenis
Logo FSC
FSC® (Forest Stewardship Council) moedigt verantwoord bosbeheer aan.
Logo recycleren
Symbool dat aangeeft dat een product recycleerbaar is, ook wel bekend als de ring van Moebius.
Tidy man logo
Symbool geeft aan dat verpakking na gebruik moet worden weggegooid in de vuilnisbak.
Logo afval niet weggooien
Symbool dat aangeeft dat het product niet mag worden weggegooid in de normale vuilnisbak. Vooral te vinden op elektronische apparaten.
Logo duurzaamheid
De producent van het product draagt bij aan de financiering van het Fost Plus-systeem.
Logo statiegeld
Symbool dat aangeeft dat er statiegeld op het product zit.

Voorbeelden duurzaamheid in België

Er zijn een hoop manieren om ook zelf duurzamer te leven. Enkele voorbeelden van duurzaamheid zijn:

 • kiezen voor een energieleverancier met uitsluitend groene stroom;
 • afval scheiden;
 • composteren;
 • energiebesparende maatregelen nemen (isolatie, zelf opwekken stroom, etc);
 • milieubewust reizen (bijvoorbeeld met de trein of dichtbij huis);
 • duurzaam beleggen bij een bank die kiest voor groene investeringen.

Dit zijn enkele voorbeelden, maar de manieren om zelf duurzame acties te ondernemen zijn eindeloos. Bovendien hoeft duurzaamheid niet veel geld te kosten en kunnen kleine acties al een grote invloed hebben, zoals kiezen voor groene stroom en afval scheiden. Daarnaast is CO2-compensatie ook een optie om je impact op het klimaat te verkleinen.

Op zoek naar een groene leverancier van elektriciteit?

Bekijk alle groene energieleveranciers in België.

Klimaatverandering België

Het klimaat is wereldwijd aan het veranderen. Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden en warmere temperaturen. De stijgende temperaturen en effecten van klimaatverandering zijn zeer duidelijk te zien in de gemiddelde temperatuur wereldwijd. Uit data van het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) blijkt dat sinds 1901 gemiddeld verder toeneemt, zoals duidelijk te zien in de onderstaande grafiek.

Leveranciers groene stroom België

In België zijn er steeds meer leveranciers die groene stroom leveren. Het merendeel van alle energieleveranciers biedt groene stroom zelfs standaard aan, zonder dat je hier als klant extra voor moet betalen. De grootste leveranciers van groene stroom in België zijn:

 1. Eneco
 2. TotalEnergies
 3. Mega
 4. Elegant
 5. Ecopower

Let echter wel op dat de prijzen van groene stroomleveranciers sterk kunnen verschillen. In mei 2024 zijn de vijf voordeligste groene energiecontracten beschikbaar bij de onderstaande leveranciers (op basis van het verbruik van een gemiddeld huishouden).

Goedkoopste leveranciers elektriciteit
Contract Informatie Afsluiten
Frank Energie
Frank Energie Dynamisch HV
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 
 • Jaarlijkse kosten: € 1,027,66
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar bij CallMePower:

Frank Energie
Frank Energie Variabel VT
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 
 • Jaarlijkse kosten: € 1,061,29
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar bij CallMePower:

Frank Energie
Frank Energie Dynamisch VT
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 
 • Jaarlijkse kosten: € 1,061,29
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar bij CallMePower:

Mega
Mega Smart Green Flex
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 
 • Jaarlijkse kosten: € 1,066,53
 • Soort tarief: 1 jaar
 • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar bij CallMePower:

Frank Energie
Frank Energie Variabel HV
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 
 • Jaarlijkse kosten: € 1,086,45
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar bij CallMePower:

*Huidige prijzen in 05/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij CallMePower). De getoonde tarieven betreffen de geschatte kosten voor een huishouden in Antwerpen met een consumptie van 4000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de huidige prijzen in deze maand. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

Soorten groene energiebronnen

Groene energiebronnen, ook wel bekend als hernieuwbare energiebronnen, zijn bronnen waaruit we energie kunnen halen en die nooit op zullen raken. Bovendien wordt het milieu met deze groene energiebronnen (bijna) niet belast, doordat de CO2-uitstoot nihil of soms zelfs niet aanwezig is. Ze staan in contrast met fossiele brandstoffen, die in de loop van miljoenen jaren worden gevormd en op een gegeven moment op zullen raken.

De drie belangrijkste groene energiebronnen zijn:

 1. Zonne-energie
 2. Windenergie
 3. Waterenergie

Groene energiebronnen spelen een centrale rol in de energietransitie. In deze transitie gaat België over van een energiemix vooral bestaande uit fossiele brandstoffen en kernenergie naar groene energiebronnen. Vind alle informatie over groene energiebronnen in het overzicht hieronder.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Zonnepanelen in België plaatsen

Het installeren van zonnepanelen is een goede manier om je energiefactuur snel te verlagen en ook nog eens groene stroom te verbruiken. De terugverdientijd van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink afgenomen tot ongeveer zes à zeven jaar. Dit is vooral afhankelijk van de kosten van de installatie, je energieverbruik, de beschikbare premies en de injectievergoeding. Met de installatie van een thuisbatterij kan de terugverdientijd nog lager liggen.

Gemiddeld ligt de prijs van een pv-installatie rond de €8.000, inclusief btw en omvormer. Deze prijs kan verschillen afhankelijk van het aantal panelen en beschikbare premies. Gebruik de onderstaande calculator om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen op mijn dak?

m2
Laden

Ga na de installatie van zonnepanelen ook na of je huidige energiecontract nog steeds voordelig is. Injectietarieven kunnen namelijk sterk verschillen per leverancier. Groenestroomcertificaten ontvang je voor nieuwe installaties in Vlaanderen niet meer.

Meer weten over het installeren van zonnepanelen?

Zonnepanelen vergelijken doe je met CallMePower.

Warmtepomp installeren

De meeste Belgen maken gebruik van aardgas of mazout voor het verwarmen van hun woning. Beiden zijn fossiele brandstoffen en dragen dus onder andere bij aan luchtvervuiling en klimaatverandering. Het is mogelijk om je woning (deels) duurzaam en voordelig te verwarmen door middel van een warmtepomp. Met een warmtepomp wordt warmte onttrokken uit de lucht, grond of water en omgezet in warmte die je in een woning kunt gebruiken. Deze techniek kan ook worden gebruikt voor een zwembad met een zwembad warmtepomp.

Voor goed geïsoleerde woningen is een warmtepomp een zeer aantrekkelijke en voordelige manier om een woning te verwarmen. Zeker in combinatie met zonnepanelen kan deze verwarmingsmethode zorgen voor aanzienlijke besparingen.

Pelletkachel België

Het gebruik van een pelletkachel is een in België nog maar onbekende manier van verwarmen, maar wel een duurzame en relatief voordelige optie. Een pelletkachel is een verwarmingstoestel dat geperste hout- of biomassa pellets als brandstof gebruikt om warmte te genereren voor het verwarmen van ruimtes.

Pelletkachels zijn efficiënt en milieuvriendelijk, omdat ze een hoog rendement bieden en de pellets gemaakt zijn van hernieuwbare bronnen zoals zaagsel, houtsnippers, en ander organisch afval. Ze zijn uitgerust met een elektronisch gestuurde verbranding, thermostaat, en vaak een automatisch toevoersysteem dat de hoeveelheid pellets regelt voor een consistente en schone verbranding.

Elektrische mobiliteit

Onder andere door de lagere gebruikskosten, premies vanuit de overheid en duurzame overwegingen kiezen steeds meer Belgen ervoor om elektrisch te gaan rijden. In 2024 rijden er meer dan 200.000 elektrische wagens rond in België en naar verwachting zal dit in 2025 oplopen naar meer dan 500.000. Net zoals groene stroom, staat elektrische mobiliteit ook centraal in de energietransitie. Doordat meer Belgen elektrisch rijden, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig voor het vervoer.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.