Terugdraaiende teller zonnepanelen uitgelegd
Bij injectie van elektriciteit op het net draait het telraam van een analoge energiemeter terug. Het terugdraaien van de meter compenseert als het ware de energie-afname, wat resulteert in een lagere energiefactuur voor huishoudens met een analoge meter en zonnepanelen. Bekijk op deze pagina alle informatie over de zonnepanelen terugdraaiende teller en hoe de toekomst van de terugdraaiende teller eruit ziet na de introductie van de digitale energiemeter.
Wat is een terugdraaiende teller zonnepanelen?
Een terugdraaiende teller zit ingebouwd in de traditionele, oftewel analoge energiemeter. Dit type energiemeter is vooral handig voor eigenaren van zonnepanelen, doordat de terugdraaiende teller het elektriciteitsverbruik kan compenseren.
Bij het opwekken van zonne-energie zal je in de meeste gevallen niet altijd alle elektriciteit zelf kunnen verbruiken. De elektriciteit die je niet verbruikt kan je op het energienet injecteren, zodat andere huishoudens gebruik kunnen maken van groene stroom. De terugdraaiende teller, zoals de naam al doet vermoeden, draait de meterstand terug op basis van de hoeveelheid geleverde elektriciteit in kWh.
Hoe werkt een terugdraaiende teller zonnepanelen?
De teller op je energiemeter geeft je totale elektriciteitsverbruik aan in kWh op een scherm met witte cijfers in een zwart en rood gedeelte. De cijfers in het zwarte gedeelte worden gebruikt voor de opgave van je meterstanden.
Wanneer er energie wordt geproduceerd door middel van zonnepanelen, dan draaien de meterstanden in dit gedeelte terug. Hierdoor ontstaat een compensatie van je verbruikte en geleverde elektriciteitsverbruik.
Terugdraaiende teller en het prosumententarief
Eigenaren van zonnepanelen en een terugdraaiende teller betalen het prosumententarief. Doordat de elektriciteitsprijs uit meerdere componenten bestaat, zoals heffingen en nettarieven, wordt hier rekening mee gehouden als je elektriciteit het energienet op stuurt.
Zonder het prosumententarief zou je al deze componenten kunnen compenseren, terwijl je wel voor deze componenten moet betalen. Het prosumententarief wordt daarom aangerekend als onderdeel van de distributienettarieven.
Vraag over zonnepanelen?
Bel de energie-experts van CallMePower voor gratis hulp bij al je vragen over zonnepanelen in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Vraag over zonnepanelen?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower. We helpen je graag met alle vragen over zonnepanelen en energiecontracten in België.
Terugdraaiende teller en komst digitale meter
In heel Vlaanderen is Fluvius bezig met het vervangen van de ouderwetse, analoge energiemeters. Hierdoor verandert er voor huishoudens met zonnepanelen het een en ander.
Afschaffing terugdraaiende teller zonnepanelen
Op 1 maart 2021 heeft het Grondwettelijk Hof besloten om de terugdraaiende teller af te schaffen voor nieuwe en bestaande installaties in Vlaanderen. Deze beslissing is gemaakt nadat de energieregulator VREG in beroep ging.
Volgens de energieregulator was er discriminatie tussen de prosumenten die gebruik konden maken van de terugdraaiende teller en de andere prosumenten. Daarnaast zorgt de terugdraaiende teller, volgens de VREG, niet voldoende voor aanpassingen in verbruiksgedrag voor de energietransitie. Het Grondwettelijk Hof gaf de VREG hierin gelijk, waardoor het principe van een terugdraaiende teller is afgeschaft.
Zonnepanelen terugdraaiende teller behouden
Voorheen was het mogelijk om de analoge meter tot 1 januari 2025 te behouden. Zolang je de analoge meter hebt, was het mogelijk om van de terugdraaiende teller te blijven profiteren. Na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof op 1 maart 2021 is dit echter niet meer mogelijk.
Zodra Fluvius de digitale meter komt installeren, zal de analoge energiemeter direct worden verwijderd. Bovendien is het weigeren van de Digitale energiemeter niet mogelijk, waardoor op den duur alle huishoudens in Vlaanderen een digitale meter hebben.
Nieuwe zonnepanelen en terugdraaiende teller
Indien je nog gebruik maakt van een analoge energiemeter is het uiteraard wel mogelijk om nieuwe zonnepanelen te installeren. Om de zonnepanelen premie te ontvangen is een digitale meter echter verplicht. Het is dus sterk aan te raden om een digitale meter aan te vragen als je ervoor kiest om zonnepanelen te laten plaatsen. Deze is aan te vragen bij de netbeheerder.
Nog niet zeker hoe je de zonnepanelen moet plaatsen? Bekijk de zonnekaart en behaal een optimaal rendement.
Invloed capaciteitstarief terugdraaiende teller zonnepanelen
Vanaf 1 januari 2023 wordt in Vlaanderen het capaciteitstarief ingevoerd. Dit is een speciaal energietarief waarbij de focus ligt op het maandelijkse piekverbruik. Voor huishoudens die nog een terugdraaiende teller gebruiken kan de energiefactuur door dit nieuwe tarief worden aangepast. Bekijk onze pagina over het capaciteitstarief en bereken de nieuwe nettarieven.
Advies zonnepanelen (Gratis dienst)
Bel CallMePower voor gratis advies van onze energie-experts over de installatie van zonnepanelen in Vlaanderen.
Advies zonnepanelen
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk met onze gratis energievergelijker.
Voordelen terugdraaiende teller zonnepanelen
Volgens sommigen zou de terugdraaiende teller aantrekkelijker zijn dan de nieuwe, digitale energiemeter. De terugdraaiende teller en het bijbehorende prosumententarief zou grotere besparingen voor de consument opleveren.
Terugdraaiende teller voordeliger?
De bewering dat een terugdraaiende teller voordeliger is dan de digitale meter is niet geheel waar. Dit is namelijk volledig afhankelijk van je verbruikspatroon.
Voor huishoudens die het grootste gedeelte van de opgewekte elektriciteit direct gebruiken is een digitale meter voordeliger. De terugdraaiende teller is voordeliger als je verreweg het grootste gedeelte van de geproduceerde elektriciteit het energienet op stuurt.
Door je verbruikspatroon aan te passen en het grootste gedeelte van de opgewekte elektriciteit direct te verbruiken of door deze elektriciteit op te slaan in een thuisbatterij, is het mogelijk om te besparen op je kosten met een digitale meter.
Voordelen digitale energiemeter
Een groot voordeel van de digitale energiemeter is het feit dat je je energieverbruik kunt opvolgen. Waar het voorheen lastig was om je exacte verbruik in te zien, kun je nu door middel van de digitale energiemeter je verbruik opvolgen.
Het opvolgen van je energieverbruik is handig als je de apparaten met een hoog energieverbruik wilt opsporen. Daarnaast is het uiteraard goed om te weten hoeveel elektriciteit je maandelijks verbruikt.
Vraag over zonnepanelen?
Bel de energie-experts van CallMePower voor gratis hulp bij al je vragen over zonnepanelen in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Vraag over zonnepanelen?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower. We helpen je graag met alle vragen over zonnepanelen en energiecontracten in België.