Vraagteken
contact

Vraag over zonnepanelen?

Bel de energie-experts van CallMePower voor gratis hulp bij al je vragen over zonnepanelen in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over zonnepanelen?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower. We helpen je graag met alle vragen over zonnepanelen en energiecontracten in België.

Premie zonnepanelen 2023-24: alle voorwaarden en bedragen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Premie zonnepanelen

Het maximale premiebedrag voor zonnepanelen in 2023 bedraagt € 750 (€ 150 per kWp tot max 4 kWp). De zonnepanelen premie zal worden stopgezet voor ingebruiknames/keuringen na 1 januari 2024. Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie over de premies voor zonnepanelen in Vlaanderen.

Actuele bedragen premies voor zonnepanelen

De hoogte van de zonnepanelen premie hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de installatie en het jaar van installatie. Het is daarom aan te raden om voordat je ervoor kiest om zonnepanelen te installeren de hoogte van de zonnepanelen premie te berekenen.

Hoe premiebedrag berekenen?

Het aantal zonnepanelen dat je wenst te installeren heeft de grootste invloed op de hoogte van de zonnepanelen premie. Om de zonnepanelen premie te berekenen, zal je eerst moeten nagaan hoeveel wattpiek (Wp) de gewenste installatie heeft.

In 2023 bedraagt de zonnepanelen premie € 150 per kWp tot een maximum van 4 kWp. Voor installaties met een vermogen boven de 4 kWp, bedraagt de premie bijkomend van 4 kWp tot maximaal 6 kWp € 75 per kWp. Dit komt overeen met een maximaal premiebedrag in 2023 van € 750.

Stopzetting premie zonnepanelen 2024

De Vlaamse Regering heeft (Septemberverklaring op 25-9-2023) aangekondigd dat de premie wordt stopgezet vanaf de keuring/ingebruikname vanaf 1 januari 2024.

Premiebedrag zonnepanelen beschermde afnemers

De zonnepanelen premie voor beschermde afnemers in Vlaanderen ligt 20 % hoger. In 2023 bedraagt de zonnepanelen premie voor beschermde afnemers € 180 per kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp. Bijkomend vanaf 4 kWp tot 6 kWp bedraagt de premie € 90 per kWp, wat neerkomt op een maximum van € 900.

Voor beschermde afnemers is het premiebedrag begrensd op 48 % van de investeringskosten inclusief btw, zoals vermeld op de facturen.

Afbouw premie zonnepanelen in Vlaanderen

Over de komende jaren zal de zonnepanelen premie langzaam worden afgebouwd. Om deze reden is het aan te raden om tijdig zonnepanelen te installeren, aangezien je anders een grote hoeveelheid subsidies kunt mislopen. Voorheen werd 2024 als laatste jaar genoemd, maar in september werd bekend dat de zonnepanelen premie vanaf 1 januari 2024 niet meer beschikbaar zal zijn voor nieuwe installaties.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Voorwaarden zonnepanelen premie

Een zonnepanelen premie kan worden aangevraagd door natuurlijke personen en andere rechtspersonen, zoals een vennootschap. De premie kan slechts eenmalig worden ontvangen en is beperkt tot één premie per woning of wooneenheid voor residentiële gebouwen en tot één premie per gebouw voor niet-residentiële gebouwen.

Alle voorwaarden voor het aanvragen van een zonnepanelen premie in 2023 zijn:

  • De premie geldt alleen voor gebouwen die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van de netbeheerder Fluvius of gebouwen waarvoor meer dan vijf jaar geleden een omgevingsvergunning is afgegeven en het gebouw voldoet aan de EPB-eisen.
  • De zonnepanelen premie is enkel beschikbaar voor een nieuwe installatie met een omvormervermogen van maximaal 10 kVa.
  • De zonnepanelen moeten worden geïnstalleerd door een installateur met een certificaat van bekwaamheid. Voor het aanvragen van de premie moet het RESCert-certificeringsnummer worden vermeld.
  • De zonnepanelen moeten worden geplaatst op het dak van een gebouw.
  • Gedurende een periode van 15 jaar na indienstname mogen de zonnepanelen niet worden verplaatst naar een ander perceel.
  • Uitbreiding van de installatie met zonnepanelen die gebruik maken van de terugdraaiende teller is niet toegestaan.
  • De premieaanvraag moet uiterlijk 24 maanden na de eindfactuur van de installatie worden ingediend.

Naast deze voorwaarden, is het ook verplicht om een digitale energiemeter te hebben. Indien er geen digitale meter aanwezig is, moet deze binnen 90 dagen na de aanmelding van de installatie worden geplaatst. Ook moeten de geplaatste zonnepanelen uiterlijk drie maanden na de AREI-keuring worden aangemeld bij de netbeheerder en is het niet mogelijk een premie te ontvangen als er al zonnepanelen zijn aangemeld op het aansluitpunt.

Bekijk de pagina over zonnepanelen premies van de Vlaamse overheid voor meer informatie over de voorwaarden.

Vergelijk alle energiecontracten en bespaar! Energietarieven vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.

Aanvraag premie indienen

De aanvraag van de zonnepanelen premie moet worden ingediend bij de verantwoordelijke netbeheerder. In Vlaanderen zal dit altijd bij Fluvius zijn. De premie zal tevens worden uitbetaald door deze netbeheerder.

Het aanvragen van de premie kan pas nadat alle werken zijn uitgevoerd. Het aanvragen moet wel binnen drie maanden na indienstname gebeuren. Het aanvragen van de premie kan bij Fluvius zeer gemakkelijk online. Na het invullen van alle gegevens zal Fluvius exacte hoogte van de premie aangeven.

Vraag de premie aan op de pagina: Fluvius zonnepanelen premie aanvragen.

Hoe premie zonnepanelen aanvragen?

Om een premie voor zonnepanelen in Vlaanderen aan te vragen, laat je een erkende RESCERT-installateur de zonnepanelen plaatsen, keur de installatie volgens AREI, meld de installatie binnen 30 dagen aan bij Fluvius, zorg voor een digitale meter indien nodig, en dien vervolgens de premieaanvraag in via de website van Fluvius zodra je aanmelding is verwerkt. Let op, de premie is stopgezet voor keuringen of ingebruikname vanaf 1 januari 2024.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Waarom een zonnepanelen premie in 2023?

Zonnepanelen

De zonnepanelen premie is in principe een vergoeding die wordt toegekend aan een bepaalde investering. In dit geval gaat het om een geldbedrag voor de installatie en het gebruik van zonnepanelen. Deze premies zijn in het leven geroepen door de Vlaamse overheid met het oog op een duurzamere samenleving en om het gebruik van groene stroom te stimuleren.

Het aanschaffen van zonnepanelen kan een grote investering vereisen en het rendement is voor sommige huishoudens niet aantrekkelijk genoeg. Doordat je nu van de Vlaamse overheid een zonnepanelen premie kunt ontvangen is de terugverdientijd van zonnepanelen een stuk korter, waardoor de installatie interessanter wordt.

Premie zonnepanelen digitale meter

In Vlaanderen is sinds 1 juli 2019 de digitale meter in gebruik genomen, waardoor de terugdraaiende teller langzaam aan het verdwijnen is. Dit kan negatieve financiële gevolgen hebben voor huishoudens met zonnepanelen. Deze huishoudens kunnen een retroactieve zonnepanelen premie aanvragen.

Retroactieve premie zonnepanelen

Hoewel de meeste huishoudens tegenwoordig gebruik maken van een digitale meter zonnepanelen, zijn er nog een aantal regio’s in Vlaanderen waar nog een terugdraaiende teller wordt gebruikt voor het bijhouden van het energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen die een digitale meter hebben gekregen en financieel benadeeld zijn door het verdwijnen van de terugdraaiende teller, kunnen de retroactieve premie zonnepanelen ontvangen.

Om de retroactieve premie zonnepanelen te ontvangen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat de digitale meter na 20 juli 2021 is geplaatst. Na de plaatsing heb je zes maanden om de premie aan te vragen.

Daarnaast is er al voorwaarde dat je op 14 januari 2021 nog van de voordelen van de terugdraaiende teller genoot. De installatie moet uiterlijk op 1 oktober 2021 zijn aangemeld bij de netbeheerder Fluvius. Het indienen van de aanvraag moet uiterlijk zes maanden na de plaatsing van de digitale meter worden verstuurd.

Vraagteken
contact

Vraag over zonnepanelen?

Bel de energie-experts van CallMePower voor gratis hulp bij al je vragen over zonnepanelen in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over zonnepanelen?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower. We helpen je graag met alle vragen over zonnepanelen en energiecontracten in België.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 53 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.