Premie zonnepanelen 2025: alle voorwaarden en bedragen

In 2025 ontvang je geen premie meer voor de installatie van nieuwe zonnepanelen. Wie voor eind 2020 zonnepanelen liet installeren, kan nog in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie. Lees hieronder alles wat je moet weten.
Overzicht premies zonnepanelen 2025
De premie voor de installatie van zonnepanelen werd vroegtijdig stopgezet, op 1 januari 2024. Dit betekent dat je in 2025 geen premie meer ontvangt voor de installatie van nieuwe zonnepanelen. Je kan wel nog beroep doen op Mijn VerbouwLening.
Overzicht premies zonnepanelen: Vlaanderen, Brussel en Wallonië
Bekijk hieronder een overzicht van de premies voor zonnepanelen die in 2025 beschikbaar zijn voor eigenaars van zonnepanelen. Verder overlopen we ook de voorwaarden voor de genoemde premies.
Premies zonnepanelen in Vlaanderen 2025
- Mijn VerbouwLening : voor renovaties die je woning energiezuiniger maken, waaronder ook de installatie van zonnepanelen, kan je de Mijn VerbouwLening aangaan tot 60.000 euro.
- Mijn VerbouwPremie: voor de installatie van zonnepanelen kan in 2025 geen beroep meer worden gedaan op de Mijn VerbouwPremie.
Premies zonnepanelen in Brussel 2025
- Groene lening of ECORENO-krediet: met deze lening kan je renovatiewerken financiëren die ervoor zorgen dat je woning energiezuiniger wordt, zoals de installatie van zonnepanelen. Het krediet bedraagt maximaal 25.000 euro en om in aanmerking te komen mag je inkomen niet hoger zijn dan een bepaalde drempel op basis van je gezinssituatie.
- Groenestroomcertificaten: maximaal 790 euro per jaar. Lees er meer over op de website van BRUGEL.
- Eventuele gemeentelijke premies voor de installatie van zonnepanelen.
Premies zonnepanelen in Wallonië 2025
- Rénoprêt: een lening van 1.000 tot 60.000 euro voor zonnepanelen en andere energiebesparende investeringen in je woning op voorwaarde dat je minstens 15 jaar eigenaar bent van het pand.
Stopzetting premie zonnepanelen 2024
De Vlaamse Regering heeft (Septemberverklaring op 25-9-2023) aangekondigd dat de premie wordt stopgezet vanaf de keuring/ingebruikname vanaf 1 januari 2024.


Advies zonnepanelen (Gratis dienst)
Bel CallMePower voor gratis advies van onze energie-experts over de installatie van zonnepanelen in Vlaanderen.


Advies zonnepanelen
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk met onze gratis energievergelijker.
Retroactieve investeringspremie zonnepanelen
Als je vóór eind 2020 zonnepanelen liet installeren, kom je mogelijk in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie. Deze premie biedt financiële compensatie voor eigenaars van zonnepanelen die geen voordeel meer hebben van de terugdraaiende teller.
Premie zonnepanelen en digitale meter
In Vlaanderen is sinds 1 juli 2019 de digitale meter in gebruik genomen, waardoor de terugdraaiende teller langzaam aan het verdwijnen is. Dit kan negatieve financiële gevolgen hebben voor huishoudens met zonnepanelen. Deze huishoudens kunnen een retroactieve premie voor zonnepanelen aanvragen.
Alle huishoudens moesten eind 2024 overgeschakeld zijn op de digitale meter, maar in de praktijk is die nog niet overal geplaatst. Wie na 1 januari 2025 Fluvius de toegang weigert voor de installatie, verliest het recht op de retroactieve investeringspremie.


Vraag over zonnepanelen?
Bel de energie-experts van CallMePower voor gratis hulp bij al je vragen over zonnepanelen in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Vraag over zonnepanelen?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower. We helpen je graag met alle vragen over zonnepanelen en energiecontracten in België.
Voorwaarden retroactieve premie zonnepanelen
Als je een digitale meter en zonnepanelen hebt, dan moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de retroactieve investeringspremie.
- Je zonnepaneelinstallatie werd in gebruik genomen tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020, met als officiële indienstnemingsdatum die van het AREI-keuringsverslag. Bij uitbreidingen vóór 31 december 2020 blijft de oorspronkelijke installatiedatum geldig.
- De installatie is aangesloten op zowel een digitale meter als het elektriciteitsdistributienet.
- Op 14 januari 2021 genoot je nog van de voordelen van de terugdraaiende teller.
- Het omvormervermogen van je installatie bedraagt maximaal 10 kVA.
- Je installatie kan elektriciteit injecteren in het distributienet en heeft dit in de afgelopen 12 maanden ook gedaan.
- Je installatie is tijdig aangemeld bij Fluvius, uiterlijk op 1 oktober 2021.
- Je premieaanvraag dien je online in bij Fluvius, binnen zes maanden na de plaatsing van de digitale meter. Werd deze vóór 20 juli 2021 geïnstalleerd? Dan moest de aanvraag uiterlijk op 18 januari 2022 ingediend zijn.
- Je weigerde in 2025 de installatie van de digitale meter door Fluvius niet.
Hoe vraag ik de retroactieve premie voor zonnepanelen aan?
- Meld je aan bij Mijn Fluvius: Ga naar Mijn Fluvius en log in om de aanvraag te starten.
- Voeg de benodigde documenten toe: Voeg de installatiefactuur of het AREI-keuringsattest van je zonnepaneelinstallatie toe aan je aanvraag. Heb je deze documenten niet? Dan berekent Fluvius het premiebedrag op basis van het bij hen bekende omvormervermogen.
- Dien je aanvraag in via Mijn Fluvius
- Beoordeling door Fluvius: Fluvius controleert of je aan de voorwaarden voldoet en berekent het premiebedrag.
- Ontvang de beslissing : Binnen 15 weken ontvang je een e-mail van Fluvius waarin je wordt geïnformeerd of je aanvraag goedgekeurd of afgekeurd werd. Bij afkeuring geeft Fluvius uitleg over de redenen.
- Uitbetaling door VEKA : Na goedkeuring zorgt het Vlaams Energie & Klimaatagentschap (VEKA) voor de uitbetaling. Dit gebeurt binnen 3 tot 14 werkdagen na de kennisgeving van Fluvius.
Je kunt de status van de uitbetaling volgen via MijnBurgerprofiel onder het tabblad 'Meldingen'.
Hoeveel bedraagt de retroactieve premie voor zonnepanelen?
Hoeveel de retroactieve premie bedraagt hangt af van verschillende factoren, namelijk van de datum waarop je de zonnepanelen in dienst nam en het jaar waarin je digitale meter geplaatst werd. Je exacte premiebedrag berekenen kan op de website van de Vlaamse overheid met de RAI-simulator van het VEKA.
Lees ook: Zonnepanelen installeren in vier stappen
Veelgestelde vragen over premies voor zonnepanelen
Welk vermogen telt voor de premie als ik mijn zonnepanelen heb uitgebreid?
Als je je zonnepaneleninstallatie hebt uitgebreid en deze uitbreiding (met dezelfde EAN-code) in gebruik hebt genomen voor 28 februari 2021, dan telt deze uitbreiding mee in de berekening voor de premie. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat je de uitbreiding hebt gemeld bij Fluvius voor 1 oktober 2021.
Een uitbreiding die dateert van na 28 februari 2021, telt niet mee in de premieberekening.
Aan welke voorwaarden moeten mijn zonnepanelen voldoen?
Om recht te hebben op de retroactieve premie voor zonnepanelen, moeten je zonnepanelen aan enkele voorwaarden voldoen:
- De installatie is aangesloten op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius.
- Je zonnepanelen hebben maximaal een omvormervermogen van 10 kVA.
- De installatie werd ten laatste op 1 oktober 2021 aangemeld bij Fluvius.
- De installatie kan elektriciteit injecteren op het distributienet en heeft dit de afgelopen 12 maanden gedaan.
Wanneer moet ik mijn premie aanvragen?
Je moet de retroactieve premie binnen de 6 maanden na de plaatsing van je digitale meter aanvragen. De premie kan niet later dan 31 december 2025 aangevraagd worden.
Kan ik nog een premie krijgen voor zonnepanelen?
In 2025 kan je geen premie meer krijgen voor de installatie van nieuwe zonnepanelen. Wie voor eind 2020 zonnepanelen heeft laten installeren, kan nog in aanmerking komen voor de retroactieve premie voor zonnepanelen.