Hoe wordt groene stroom geproduceerd en wat is het?

groene stroom

De energietransitie is in volle gang en daarbij staat zoveel mogelijk gebruik van duurzame energie hoog op de prioriteitenlijst. Stroom opgewekt door hernieuwbare energiebronnen en lokaal geproduceerd wordt ook door leveranciers een steeds groter onderdeel van het aanbod. Waarom is groene stroom belangrijk? En hoe kan je zelf gebruik maken van duurzame energie? In dit artikel vertellen we je alles over groene stroom.


Wat is groene stroom?

Groene stroom dankt zijn naam aan het groene karakter van de opgewekte elektriciteit. Met groen wordt dus in dit geval niet de kleur zelf benadrukt, maar het feit dat de stroom uit natuurlijke bronnen wordt geproduceerd. Uit de natuur, vandaar de omschrijving ‘groene energie’. Groene energie wordt ook wel duurzame energie of hernieuwbare energie genoemd. Duurzaam om aan te tonen dat het van lange duur is en de oorsprong ervan voor ons oneindig beschikbaar is.

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie is een verzamelnaam voor de duurzame energiebronnen, deze zijn oneindig beschikbaar. Hiermee wordt bedoeld dat ze in de natuur aanwezig zijn en dat er geen productie voor de bronnen zelf nodig is, zoals de zon en de wind of stoffen uit de aarde bijvoorbeeld.

Groene Energie
Groene Energie

Wil je groene energie thuis én besparen op je energiefactuur? Bel CallMePower!

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons voor advies, geheel vrijblijvend!

Waar komt duurzame energie vandaan?

duurzame energie groene stroom zonnepanelen

Energie kan duurzaam worden genoemd als de opgewekte energie afkomstig is van een onuitputtelijke bron. Hieronder verstaan wij onder andere:

Hoe wordt groene stroom geproduceerd?

Duurzame energie is de algemene omschrijving voor zowel gas als elektriciteit. Maar hoe wordt de duurzame of groene elektriciteit dan opgewekt? Door bijvoorbeeld het opvangen van zonnestralen middels zonnepanelen, het omzetten van wind in energie middels de windturbines. Kortom, de kracht van de natuur draagt bij aan het opslaan en omzetten van energie.

Duurzame energie met zonnepanelen Lees ook ons artikel over de werking en mogelijkheden van zonnepanelen.

groene stroom duurzaamheid energie

Hoe weet je of jouw stroom groen is?

Bij het afsluiten van een energiecontract bij een energieleverancier heb je de keuze tussen verschillende soorten tarieven. Sommige leveranciers bieden slechts een enkel aanbod voor elektriciteit en gas. Er zijn ook leveranciers die een ruim aanbod hebben waar ook verschil in de herkomst van de energie in verschilt. Let erop dat als je een keuze maakt en je wil graag groene energie, dat dit ook duidelijk is vermeld in het aanbod. Zo ben je er zeker van dat je stroom afkomstig is van één of meerdere duurzame energiebronnen.

Wanneer kom je in aanmerking voor groene stroom certificaten?

Als je groene stroom opwekt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, wordt je gezien als klein producent en kan je in aanmerking komen voor een groenestroomcertificaat.

Wat is de tegenhanger van hernieuwbare energie?

fossiele energie grijze energie

Als je geen gebruik maakt van groene energie dan is er sprake van ‘grijze energie’. Deze vorm van energie is afkomstig van fossiele brandstoffen. Toch zijn deze brandstoffen de meest gebruikte bronnen voor het opwekken van energie in België. Deze brandstoffen veroorzaken uitstoot van CO2 en zorgen voor een versterking van het broeikaseffect.

Hieronder vallen onder andere de volgende bronnen:

 1. Steenkool
 2. Aardolie
 3. Aardgas

Fossiele brandstoffen bestaan uit resten van planten en dieren, door zuurstofgebrek in de aarde zijn deze niet volledig afgebroken. Zo kan je denken aan kolen, olie, kleine diertjes zoals insecten, slakken die onder verschillende lagen in de grond zijn samengeperst. Door verbranding ervan kan energie worden opgewekt. Hier komt de naam ‘grijze energie’ ook vandaan, door de kleur van de stoffen en de uitstoot ervan.

Toch zijn deze fossiele brandstoffen onmisbaar. We kunnen helaas nog niet voldoende energie produceren op alleen hernieuwbare bronnen. Om deze reden zijn beiden nodig om ons van energie te voorzien.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Welke energieleveranciers leveren groene stroom?

Inmiddels biedt elke leverancier wel groene stroom aan. De ene heeft meer aanbod dan de andere en sommige leveranciers zoals de Vlaamse Energieleverancier en DATS24 bieden enkel groene stroom aan.

Grotere leveranciers zoals Eneco, Mega of Luminus hebben een uitgebreid keuze pakket aan tarieven en soorten energie. Ze willen hiermee voor iedereen een passend aanbod kunnen doen.

leverancier groene energie

Wil je meer weten over de energieleveranciers die groene stroom leveren? Hieronder vind je een selectie van de meest groene energieleveranciers in Vlaanderen.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Wat doet Greenpeace aan het bevorderen van groene energie levering?

Greenpeace is één van de organisaties die zich volop inzet voor duurzame energie. Hierbij hebben ze dan ook een klassement opgezet om te bepalen welke energieleverancier een hoge score toebedeeld krijgt. Deze score wordt door zowel de consument als bedrijven als belangrijk en een goede indicator beschouwd. Uiteraard doet Greenpeace dan ook uitgebreid onderzoek voordat een beoordeling wordt gedaan.

Naast de ranking van het groene karakter van energieleveranciers, besteedt Greenpeace ook veel aandacht aan de effecten op het klimaat(-verandering) en milieu van het energieverbruik.

groene stroom voordelen

Wat zijn de voor- en nadelen van groene stroom?

Zoals bij elke vorm van keuze zijn er zowel voordelen als nadelen tegen elkaar af te wegen. Beide vormen van energie opwekken, groene energie en grijze energie hebben pro’s en cons. Zo is groene energie beter voor het klimaat, maar biedt grijze energie weer een groter volume voor ons eigen verbruik. Wij zetten hier de voornaamste voor- en nadelen van groene stroom voor je op een rijtje:

De voordelen van groene energie:

 • Groene stroom is gezonder en beter voor ons klimaat dan de klassieke energie
 • Weinig tot geen uitstoot van CO2 of giftige gassen die onze leefomgeving aantasten
 • De energiebronnen zijn onuitputtelijk: zon, water, wind en groen-afval zullen altijd aanwezig zijn
 • Deze vormen van energie zijn voor iedereen toegankelijk: de voornaamste zijn de zonnepanelen op onze daken en de warmtepompen
 • Besparing op energie-uitgaven: zonnepanelen, zonneboiler kunnen de kosten op jouw elektriciteitsfactuur verlagen

De nadelen van duurzame energie:

 • Sommigen spreken van landschapsvervuiling: windmolens en waterkrachtcentrales nemen veel ruimte in beslag en ogen niet mooi
 • Aantasting van natuurgebieden en verstoring van de biotoop: stuwdammen zijn niet de beste vrienden van de vissen en de waterflora terwijl windmolens een gevaar kunnen zijn voor vogels
 • De investeringen zijn hoog: voorzieningen zijn relatief duur zowel de particuliere als de industriële installaties dragen een aardig prijskaartje
 • Het volume geproduceerde energie is nog niet voldoende om de fossiele brandstoffen te vervangen, met alleen duurzame energie kunnen we de huishoudens in België niet voldoende voorzien van energie
 • Bij sommige toepassingen komt er toch nog een hoeveelheid schadelijke stoffen vrij zoals bij biomassa, ook is de productie van materialen zoals de zonnepanelen en windturbines niet geheel onschadelijk
CO2 Uitsoot Compensatie
CO2 Uitsoot Compensatie

Al eens nagedacht over jouw CO2-uitstoot?

Compenseer jouw CO2-emissie, voor nog geen 2€ per maand en draag een steentje bij! Bel ons voor gratis advies.

 

Merk je in huis het verschil tussen groene stroom of grijze stroom?

energie stroom huis woning

Bij je energieconsumptie in huis merk je geen verschil tussen het soort energie of de herkomst ervan. Maak je gebruik van groene energie? Dan weet je dat je een bijdrage levert aan de verbetering van het milieu en energie gebruikt die is opgewekt door hernieuwbare bronnen. De kwaliteit en levering van elk energiesoort is dus hetzelfde.

Wil je gebruik maken van groene stroom?

Als jij erover denkt om over te stappen naar duurzame energie, laat je dan goed adviseren over de mogelijkheden en de verschillende soorten tarieven. Ook als je zelf gebruik maakt van zonnepanelen ben je nog aangesloten op het energienet. Je zal vanwege je eigen productie van energie minder van een leverancier nodig hebben, maar ook dan moet je nog een keuze maken voor een bepaald soort tariefplan.

Hulp bij overstappen of advies nodig? Neem voor meer informatie en gratis keuzehulp contact op met één van onze energieadviseurs, bel 02 588 03 92

Geactualiseerd op