logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Zonnepanelen installatie: vier stappen om te volgen

Geactualiseerd op
minuten lezen
installatie zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan zal je rekening moeten houden met een aantal stappen en procedures. Op deze pagina vind je alle informatie over het installeren van zonnepanelen.

Zonnepanelen installeren in vier stappen

Nog voordat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden moet er een voorstudie worden uitgevoerd. Niet alle woningen zijn geschikt voor zonnepanelen en in sommige gevallen is het plaatsen van zonnepanelen zelfs niet toegestaan. In een voorstudie wordt er onder andere gekeken naar de verwachte kosten en opbrengsten van de panelen.

Als blijkt dat de installatie van zonnepanelen mogelijk is en een besparing kan opleveren, moeten er vier stappen worden doorlopen.

1. Plaatsing zonnepanelen

Als eerste stap zullen de zonnepanelen op het dak worden geplaatst. Hiervoor zal een draagstructuur worden geplaatst die ervoor zorgt dat de panelen niet direct op het dak worden geplaatst. Deze draagstructuur kan ook onder een helling worden geplaatst om zo het rendement van de zonnepanelen te verhogen en is in de meeste gevallen een aluminiumstructuur die op het dak kan worden gemonteerd met dakhaken.

Vervolgens worden de panelen op de draagstructuur geplaatst met een aantal klemmen. Bij de plaatsing worden de panelen ook direct aan elkaar gekoppeld door middel van een min- en plus aansluiting.

2. Installatie omvormer

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, maar in je woning gebruik je wisselstroom. Om de opgewekte elektriciteit te gebruiken zal je dus een zonnepanelen omvormer moeten plaatsen. De omvormer wordt in de meeste gevallen bij de meterkast geplaatst op een montageplaat aan de muur.

3. Aansluitingen in de meterkast

Na de plaatsing van de zonnepanelen en de omvormer, kan de installatie worden aangesloten. Allereerst zullen de zonnepanelen moeten worden aangesloten op de omvormer. Deze kabel brengt de gelijkstroom van de zonnepanelen naar de omvormer die dit vervolgens kan omzetten in wisselstroom.

Hierna kan de omvormer worden aangesloten op de meterkast. Er zal tevens een nieuwe zekering worden geplaatst voor extra veiligheid.

Nadat alles is aangesloten, kan je in de woning gebruikmaken van zonnestroom. Het is echter nog niet mogelijk om de elektriciteit te injecteren op het distributienet. Hiervoor zal je de installatie moeten aanmelden bij je netbeheerder.

4. Aanmelding bij de netbeheerder

Als je zonnepanelen hebt laten plaatsen zal je altijd proberen om zoveel mogelijk opgewekte elektriciteit zelf te gebruiken. Het is echter niet altijd mogelijk om alle elektriciteit te gebruiken, bijvoorbeeld als je niet thuis bent of er geen grootverbruikers aan staan. In dit geval kun je ervoor kiezen om de elektriciteit te injecteren op het energienet, zodat bewoners in de buurt jouw groene stroom kunnen gebruiken. Voor de geïnjecteerde elektriciteit ontvang je een injectievergoeding per kWh.

Hiervoor zal de installatie moeten worden aangemeld bij de verantwoordelijke netbeheerder (Fluvius in Vlaanderen). De aanmelding kun je via hun website indienen. Let op dat je wel een AREI-attest nodig hebt om aan te kunnen tonen dat de installatie voldoet aan alle veiligheidsnormen. Dit is overigens ook nodig om de zonnepanelen premie te ontvangen.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Kosten zonnepanelen installeren

De kosten voor het installeren van zonnepanelen is afhankelijk van het gekozen installatiebedrijf en de grootte van de installatie. Over het algemeen zal je rekening moeten houden met een installatiekost tussen de € 800 en € 3.000.

Bekijk onze pagina over de zonnepanelen kosten voor meer informatie over de prijzen en een overzicht van alle kosten.

Mag je zonnepanelen zelf installeren?

Om geld te besparen kan het interessant zijn om de zonnepanelen zelf te installeren, bijvoorbeeld met een doe-het-zelf zonnepanelen pakket. Vervolgens zal je de installatie wel moeten laten keuren volgens het AREI-reglement om aanspraak te kunnen maken van de premies en gebruik te maken van het injectietarief.

Hoe werkt de installatie van zonnepanelen op een plat dak?

De installatie van zonnepanelen op een plat dak werkt in principe hetzelfde als op een hellend dak. De draagstructuur van de zonnepanelen zal in dit geval op een helling worden gezet, zodat de panelen meer zonlicht kunnen opvangen. De panelen zullen dus niet vlak op het dak liggen, maar onder een helling. De beste oriëntatie van de zonnepanelen is terug te vinden op de zonnekaart.

Kan je zomaar zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen plaatsen is bijna altijd mogelijk en voor de installatie is geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Toch is het niet altijd toegestaan om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld als je woning tot beschermd erfgoed behoort. Het is aan te raden om altijd bij de gemeente te raadplegen of het toegestaan is om zonnepanelen op je woning te plaatsen. Een erkend installatiebedrijf kan je hier ook mee helpen.

Weten hoe zonnepanelen werken? Bekijk ons artikel over de werking van zonnepanelen.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 10 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.