logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Zonnepanelen reinigen: is het zinvol en hoe moet het?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen die op je dak liggen kunnen door het weer best wel vies worden, wat de opbrengst van de panelen kan beïnvloeden. Hoe moet je zonnepanelen reinigen en is het überhaupt zinvol? CallMePower geeft alle informatie over het schoonmaken van zonnepanelen.

Hoe zonnepanelen reinigen?

Het reinigen van zonnepanelen kun je zelf doen of uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Als je ervoor kiest om de panelen zelf schoon te maken, zorg er dan wel voor dat je dit veilig kunt doen en je het juiste materiaal hebt.

Het schoonmaken van zonnepanelen doe je het beste met een zachte borstel, bij voorkeur gemaakt van nylon. Deze borstels laten geen krassen achter op de panelen en kunnen vuil gemakkelijk verwijderen. Maak ook gebruik van water om de panelen schoon te maken, sop is niet nodig. Je kunt eventueel Dreft of autoshampoo gebruiken, maar zorg er wel voor dat er geen sop achterblijft.

Het is mogelijk om de panelen schoon te maken met kraanwater, maar het kan zijn dat er kalkresten achterblijven op de zonnepanelen. Als er in de komende dagen geen regen is voorspeld, gebruik je het beste osmosewater.

Zonnepanelen en hogedrukspuit Gebruik in geen enkel geval een hogedrukspuit om de zonnepanelen schoon te maken. Dit kan de beschermlaag van de panelen beschadigen en elektrische problemen opleveren.

Wanneer zonnepanelen kuisen?

Het is aan te raden om ongeveer één of twee keer per jaar de zonnepanelen schoon te maken. Bij voorkeur na de herfst - om er zeker van te zijn dat de panelen niet worden bedekt door bladeren - en in de lente. Vooral in de lente is schoonmaken belangrijk, aangezien je de opbrengst in de zomer kunt vergroten en de panelen in de winter vaak vuil zijn geworden.

Ook bij sneeuwval kun je ervoor kiezen om je zonnepanelen sneeuwvrij te maken, hoewel sneeuw op zonnepanelen relatief snel smelt. Verder is het aan te raden om zonnepanelen met saharazand af te spoelen als er de komende dagen geen regen is voorspeld.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Schoonmaken van zonnepanelen uitbesteden

Indien je liever niet het dak op gaat om de panelen schoon te maken, kun je ervoor kiezen dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn in België een hoop verschillende bedrijven die zonnepanelen schoon kunnen maken, waarvan een groot gedeelte ook installateurs zijn. Je kunt er dus altijd voor kiezen om bij de installateur van je zonnepanelen te informeren of ze ook de panelen kunnen schoonmaken.

Zonnepanelen reinigen prijs

Het laten schoonmaken van zonnepanelen kost ongeveer tussen de € 100 en € 300. Dit is uiteraard afhankelijk van het gekozen bedrijf, het aantal zonnepanelen en de afmetingen van de zonnepanelen.

Het is aan te raden om in ieder geval twee reinigingsbedrijven een offerte op te vragen, zodat je zeker weet dat de prijs correct is en je niet te veel betaalt.

Voordeliger energiecontract vinden? Energie vergelijken doe je met de gratis energievergelijker van CallMePower.

Is het zinvol om zonnepanelen schoon te maken?

Door weer en wind kunnen zonnepanelen soms erg vies worden. Maar zorgt dit ook echt voor een lagere opbrengst en wegen de schoonmaakkosten wel op tegen de extra opbrengst?

Het schoonmaken van zonnepanelen is wel degelijk zinvol. Een klein laagje vuil kan het rendement negatief beïnvloeden en hardnekkig vuil, zoals vogelpoep, kan zelfs voor schade zorgen. Daarnaast kunnen bladeren en/of mos ook de panelen bedekken, wat een grote impact kan hebben op de opbrengst. CallMePower raad je dus aan om de zonnepanelen schoon te maken.

De extra opbrengst van de zonnepanelen doordat ze schoon zijn weegt echter niet altijd op tegen de schoonmaakkosten. Indien mogelijk, kan je de zonnepanelen zelf schoonmaken of de regen het werk laten doen. Let er wel op dat vogelpoep of besjes niet te lang op de panelen blijven liggen, vooral in de zomer.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 36 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.