energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Alle soorten energiemeters België 2024 [+ Hoe aflezen]

Geactualiseerd op
minuten lezen

In België zijn er meerdere soorten energiemeters, die allemaal nét iets anders werken. De grootste verschillen zijn te vinden tussen de analoge en digitale energiemeters en de energiemeters voor beschermde klanten. Bekijk op deze pagina alle informatie over de energiemeters in België en hoe je deze moet aflezen.

Overzicht alle soorten energiemeters België

Er zijn verschillende soorten energiemeters te vinden in België, afhankelijk van de woonplaats en gekozen model. In België kunnen we vijf verschillende soorten energiemeters onderscheiden:

  1. Enkelvoudige meter elektriciteit
  2. Tweevoudige meter elektriciteit
  3. Uitsluitend nachtmeter elektriciteit
  4. Gasmeter
  5. Budgetmeter gas + elektriciteit

Daarnaast hebben de meeste huishoudens in Vlaanderen tegenwoordig een digitale energiemeter waarbij het tarieftype van de elektriciteitsmeter automatisch kan worden aangepast (enkelvoudig, tweevoudig). De digitale energiemeter is beschikbaar voor gas en elektriciteit.

Voordeligste energietarief vinden?

Energie vergelijken doe je met CallMePower.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over je factuur. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Digitale energiemeter

In Vlaanderen hebben de meeste huishoudens een digitale energiemeter ontvangen. Dit type meter, ook wel eens slimme meter genoemd, rekent het gas- en elektriciteitsverbruik digitaal aan, in plaats van met een analoge teller. De komst van de digitale energiemeter in Vlaanderen heeft ook een nieuw type energiecontract met zich meegebracht: het dynamische energiecontract.

Daarnaast staat de digitale energiemeter in verbinding met het internet en kunnen onder andere de meterstanden automatisch worden doorgegeven aan de netbeheerder. Doordat de digitale energiemeter in verbinding staat met het internet is het ook een stuk makkelijker geworden om je energieverbruik te volgen. Enkele energieleveranciers zoals Eneco en TotalEnergies bieden applicaties aan die je kunt koppelen aan je energiemeter om zo het verbruik exact op te volgen.

Analoge energiemeters

Voor de komst van de digitale energiemeter gebruikten de meeste huishoudens een analoge meter. Dit type meter werd gekarakteriseerd door het fysieke telraam op de meter die opliep bij het verbruiken van gas en/of elektriciteit. De meterstanden van een analoge energiemeter moeten altijd handmatig worden doorgegeven aan de netbeheerder of een medewerker van de netbeheerder komt langs om de meterstanden zelf op te nemen.

In Vlaanderen komt de analoge energiemeter steeds minder voor, maar in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit type meter nog bij de meeste huishoudens te vinden.

Budgetmeter en vermogensbegrenzer

Voor sommige huishoudens is het betalen van de energiefactuur lastig. Als een klant de factuur meerdere malen niet betaalt, heeft de energieleverancier het recht om het contract te verbreken. In dit geval wordt de klant overgedragen aan de netbeheerder en komt deze langs om een budgetmeter te installeren.

Met een budgetmeter moet de energie vooraf worden betaald door middel van een oplaadsysteem. De gebruiker moet geld op de energiemeter zetten, voordat er geleverd kan worden. Op deze manier is het niet mogelijk om met openstaande rekeningen te zitten.

De budgetmeter wordt in Vlaanderen en Wallonië geplaatst. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest installeert de netbeheerder een vermogensbegrenzer, waarbij de beschermde klant niet het volledige vermogen van de elektrische installatie kan gebruiken.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Energiemeter aflezen

In sommige gevallen, zoals bij een overstap of bij de jaarafrekening, zal je de meterstanden moeten doorgeven. Indien je een Digitale energiemeter hebt gebeurt dit automatisch, maar bij analoge energiemeters moet dit nog handmatig worden doorgegeven.

Bekijk onze pagina over de meterstanden doorgegeven voor meer informatie over deze procedure.

Voor het doorgeven van de meterstanden heb je ook de EAN-code van de energiemeters nodig. Deze codes beginnen altijd met 54 en zijn te vinden op de zijkant van de energiemeter of op de energiefactuur die je van je leverancier hebt ontvangen.

Daarnaast zal je ook het meternummer op moeten zoeken. Dit is de identificatie van de energiemeter en is tevens te vinden op de meter. Het meternummer wordt in de meeste gevallen voorafgegaan door een afkorting van het woord nummer, zoals nr of n.

Energiemeter aflezen
  1. Bedieningsknop: aan de linkerkant van de meter is een gele bedieningsknop te vinden. Door op deze knop te drukken doorloop je de menu's van de energiemeter.
  2. Controlelampje: Aan de rechterkant van de meter is een klein controlelampje te vinden. Hoe sneller dit lampje knippert, hoe meer energie er verbruikt of geïnjecteerd wordt.
  3. Identificatie meter: dit is de unieke identificatiecode van de energiemeter.
  4. Code menu: de code aan de linkerkant van de display geeft het menu aan. Door op de knop (1) te drukken is het mogelijk om door de menu's te scrollen. Bekijk hieronder de betekenissen van de menu's.
Aflezen menu's energiemeter
Code menuBetekenis
1.8.1Geeft de hoeveelheid afgenomen elektriciteit in kWh weer gedurende de piekuren.
1.8.2Geeft de hoeveelheid afgenomen elektriciteit in kWh weer gedurende de daluren.
2.8.1Geeft de hoeveelheid geïnjecteerde elektriciteit in kWh weer gedurende de piekuren.
2.8.2Geeft de hoeveelheid geïnjecteerde elektriciteit in kWh weer gedurende de daluren.

Bediening scherm energiemeter

Druk op de knop aan de linkerkant van het scherm om de informatie te raadplegen. Het testscherm bestaat uit een aantal zwarte blokken die automatisch verschijnen. Druk opnieuw op de knop om de gegevens weer te geven en door het menu te scrollen. Na 30 seconden inactiviteit gaat het scherm automatisch weer uit.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.