gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Meters: van meterstand tot ean code, alles over energiemeters voor elektriciteit en aardgas

Moet je de meterstanden ingeven of zoek je informatie zoekt over elektriciteitsmeters, zoals de enkelvoudige meter, de tweevoudige meter, de uitsluitend nachtmeter of over de gasmeter en slimme meter. Welke energiemeter je ook nodig hebt, in deze sectie van onze energiegids kom je alles te weten over de meters die jouw energieverbruik in jouw woning registreren. Je vind hier ook alles over de budgetmeter, de plaatsing van de slimme meter, de EAN-code, de meteropname, meterstanden doorgeven en tips over welke energiemeter je best kan kiezen.


Energiemeters elektriciteit en aardgas

Indien je aangesloten bent op het aardgas- en/of elektriciteitsnet heb je ze thuis in de meterkast, schuur, (bij)keuken, inkomhal of garage. We hebben het over de energiemeter. Welk type meters kennen we in Belgie?

Fluvius meterstanden

Kies in het overzicht van energiemeters de meter waar je de meterstanden van moet doorgeven en we leggen je uit hoe je te werk gaat. We zetten hieronder alle meters en waar je de meterstand kan aflezen op een rijtje:

Enkelvoudige meter

Deze elektriciteitsmeter heet de enkelvoudige meter aangezien deze meter één teller heeft. Deze meter registreert het stroomverbruik over de gehele dag, dus betaal je dag en nacht hetzelfde stroomtarief per kWh.

enkelvoudige meter

Lees het artikel!

Tweevoudige meter

tweevoudige meter

Dit is de tweevoudige meter aangezien de meter twee tellers heeft. Deze meter registreert het stroomverbruik overdag en in de nacht apart van elkaar, dus betaal je een piek- en dal tarief per kWh voor je elektriciteit.

Lees het artikel!

Uitsluitend Nachtmeter

Deze elektriciteitsmeter heet de uitsluitend nachtmeter aangezien deze meter één teller die het stroomverbruik enkel in de nacht registreert en heeft een apart elektrisch circuit, je betaalt dan het exclusief nachttarief.

uitsluitend nachtmeter

Lees het artikel!

Aardgas meter

aardgas meter

Deze meter heet de aardgasmeter aangezien deze meter een teller heeft die het aardgasverbruik registreert. Je betaalt dag en nacht één gastarief per kWh. Naast deze meter heb je ook een elektriciteitsmeter in huis.

Lees het artikel!

Budgetmeter

Deze meter voor zowel aardgas als elektriciteit heet de budgetmeter, en wordt in bijzondere gevallen geplaatst bij huishoudelijke klanten. De meter werkt door de budgetkaart te herladen bij speciale oplaadpunten.

budgetmeter

Lees het artikel!

Slimme meter

slimme meter

Deze meter voor zowel aardgas als elektriciteit heet de slimme meter, omdat dit een digitale meter is. Deze meter registreert het gas- en stroomverbruik en zendt de meterstanden automatisch door aan jouw netbeheerder.

Lees het artikel!

Alles over meters

Geactualiseerd op