energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies in Vlaanderen en Wallonië.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiegids over alle soorten energiemeters in België

In België zijn er meerdere soorten energiemeters, welke allemaal nét iets anders werken. In deze categorie van de CallMePower energiegids vind je alle informatie over de energiemeters, budgetmeters en het aflezen van deze meters.


Soorten energiemeters

In België kunnen we drie soorten energiemeters onderscheiden, namelijk een enkelvoudige meter, tweevoudige meter en een uitsluitend nachtmeter. Voor meer informatie over één van deze energiemeters, bezoek je de onderstaande informatiepagina’s.

Budgetmeters gas en elektriciteit

Voor huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun energiefacturen, kan de netbeheer beslissen om een budgetmeter te plaatsen. Met een budgetmeter dien je vooraf te betalen en de energiemeter op te laden. Op deze manier is het niet mogelijk om met openstaande facturen te zitten. Bekijk de onderstaande informatiepagina’s om meer te weten te komen over de budgetmeter.

Energiemeters en procedures

In sommige gevallen, zoals bij een overstap of bij de jaarafrekening, zal je de meterstanden moeten doorgeven. Indien je een digitale energiemeter hebt gebeurt dit automatisch, maar bij analoge energiemeters moet dit nog handmatig worden doorgegeven.

Bekijk onze pagina over de meterstanden doorgegeven voor meer informatie over deze procedure.

Voor het doorgeven van de meterstanden heb je ook de EAN-code van de energiemeters nodig. Deze codes beginnen altijd met 54 en zijn te vinden op de zijkant van de energiemeter of op de energiefactuur die je van je leverancier hebt ontvangen.

Daarnaast zal je ook het meternummer op moeten zoeken. Dit is de identificatie van de energiemeter en is tevens te vinden op de meter. Het meternummer wordt in de meeste gevallen voorafgegaan door een afkorting van het woord nummer, zoals nr of n.

Geactualiseerd op