Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Warmtepomp werking, prijzen en premies 2024

Geactualiseerd op
minuten lezen
Warmtepomp

Verwarmen met een warmtepomp is één van de meest groene en duurzame manieren voor het verwarmen van een woning. Maar hoe werkt een warmtepomp, wat zijn de warmtepomp prijzen en hoeveel kost een installatie? In dit artikel geven we alle informatie over het gebruiken van een warmtepomp in België en de premies in Vlaanderen.

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een soort boiler en zet op een duurzame manier opgevangen warmte om in warm water of in warme lucht. Een warmtepomp gebruik natuurlijke warmte, uit de aarde, lucht of water en zorgt in de meeste gevallen voor ongeveer driekwart van de warmte die je thuis nodig hebt.

In de meeste gevallen produceert een warmtepomp dus niet genoeg warmte voor alle verwarmingsbehoeften, waardoor het een aanvulling is op je huidige aansluiting. Dit verschilt uiteraard per warmtepomp en energieverbruik.

De warmtepomp werking

De werking van een warmtepomp is verschillend per soort warmtepomp. De algehele werking van een warmtepomp is echter hetzelfde. In de illustratie hieronder is de warmtepomp werking weergegeven.

De warmtepomp die hieronder is weergegeven, werkt met een speciale vloeistof dat verdampt bij een lage temperatuur en condenseert bij een hoge temperatuur. De meeste warmtepompen werken op deze manier.

warmtepomp werking

Zoals te zien in de afbeelding hierboven, werkt een warmtepomp met een cyclus. Warmte wordt eerst onttrokken uit een energiebron, waarna deze ervoor zorgt dat er een verdamping plaatsvindt in de verdamper en de warmte opslaat. De compressor zorgt voor druk, waardoor de temperatuur van de vloeistof toeneemt en uiteindelijk gasvormig zal worden. De warmte die hierbij vrijkomt is te gebruiken voor onder andere het verwarmen van een woning.

De condensor zorgt er vervolgens voor dat de vloeistof gaat condenseren, oftewel weer vloeibaar wordt. Zodra dit is gebeurt, zorgt het expansieventiel ervoor dat de vloeistof weer terugkeert naar de verdamper waarna de cyclus opnieuw begint.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Het kiezen van de beste warmtepomp hangt af van de beschikbare energiebronnen, hoeveelheid benodigde warmte en het budget. Over het algemeen zijn er vier verschillende soorten warmtepompen te onderscheiden:

  1. Water-water warmtepomp: haalt warmte uit grondwater en zet dit om in warm water.
  2. Lucht-water warmtepomp: haalt warmte uit de lucht en zet dit om in warm water.
  3. Lucht-lucht warmtepomp: haalt warmte uit de lucht en zet dit om in warme lucht.
  4. Aarde-water warmtepomp: haalt warmte uit de aarde en zet dit om in warm water.

Al deze warmtepompen hebben voor- en nadelen en vereisen ook verschillende investeringen. Hieronder bekijken we welke warmtepomp het beste bij welke situatie past.

Onafhankelijk advies en vergelijking warmtepomp

Hoewel er enkele warmtepomp premies beschikbaar zijn, is het installeren van een warmtepomp niet goedkoop. Voordat je na gaat denken over welke warmtepomp je wilt installeren, is het aan te raden om eerst na te gaan wat je budget is.

Vervolgens zal je na moeten gaan welke warmtepompen je daadwerkelijk kunt installeren in je woning en welke energiebronnen er beschikbaar zijn. Zo is het voor eigenaren van een appartement vaak niet mogelijk een grond-water warmtepomp te installeren, maar behoort een lucht-lucht warmtepomp wel tot de mogelijkheden.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Warmtepomp vergelijken

In de tabel hieronder vergelijken we de vier soorten warmtepompen. Per soort warmtepomp geven we aan wat de kenmerken zijn en voor welke situaties het de beste keuze is. Vervolgens bekijken we deze warmtepompen in meer detail.

Soorten warmtepompen vergelijken
 Grond-waterWater-waterLucht-waterLucht-lucht
InvesteringskostenTot € 20.000Tot € 15.000Tot € 10.000Tot € 5.000
Hoeveelheid geleverde warmteHoogHoogGemiddeldLaag
RendementHoogHoogLaagLaag
ToepassingVolledige verwarming woning in nieuwbouwVolledige verwarming woning in nieuwbouwTer vervanging van bestaande cv-ketelVervanging van elektrische verwarming

De prijzen die hierboven zijn getoond, zijn indicaties en kunnen verschillen per situatie en installateur. Vraag altijd meerdere offertes aan bij verschillende installateurs om een goede indicatie te krijgen van de warmtepomp kosten.

Grond-water warmtepomp en water-water warmtepomp kiezen

De grond-water warmtepomp en de water-water warmtepomp vereisen beide een hoge investering. Voor deze zogenoemde geothermische warmtepompen moet er een put van ongeveer 25 tot 150 meter diep worden geboord, afhankelijk van de bodemsamenstelling en maken gebruik van aardwarmte.

Geothermische warmtepompen hebben echter verreweg het hoogste rendement en leveren de grootste hoeveelheid warmte. Het is aan te raden om deze warmtepompen te installeren bij een nieuwbouwwoning of bij een volledige renovatie. Daarnaast is het hebben van een goede isolatie ook belangrijk voor het behalen van een hoog rendement bij deze warmtepompen.

Wanneer lucht warmtepomp kiezen?

Een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp vereisen een lagere investering en zijn vaak ook kleiner dan geothermische warmtepompen. Het rendement van deze warmtepompen is echter lager en ze leveren een minder grote hoeveelheid warmte.

Het installeren van een lucht-lucht warmtepomp is vooral interessant in kleinere woningen ter vervanging van een elektrische verwarming of als aanvulling op een bestaande verwarming. Daarnaast kan een lucht-lucht warmtepomp ook als airco worden gebruikt.

Het installeren van een lucht-water warmtepomp is vooral interessant ter vervanging van bestaande cv-ketels, maar ook voor nieuwe cv-ketel in een nieuwbouwwoning. Bovendien is het ook mogelijk om deze pomp te gebruiken als een zwembad warmtepomp voor het verwarmen van een zwembad.

Wat is de beste warmtepomp?

De beste warmtepomp is volledig afhankelijk van de beschikbare energiebronnen bij de woning en het budget voor de investering. Een grond-water en water-water warmtepomp hebben verreweg het hoogste rendement, maar zijn ook zeer duur in aanschaf. Iets wat niet elk huishouden kan of wilt uitgeven aan een warmtepomp.

Een lucht-lucht warmtepomp blijkt dan een interessant alternatief, aangezien de aanschafprijs en de installatiekosten velen malen lager zijn dan de overige opties. Het rendement van deze warmtepomp is echter ook een stuk lager.

De beste warmtepomp kiezen hangt dus volledig af van de beschikbare bronnen, je verwachtingen van de warmtepompen en je budget.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Prijzen en warmtepomp leveranciers vergelijken

Een grote hoeveelheid producenten bieden warmtepompen aan. Enkele van deze bedrijven zijn gespecialiseerd in warmtepompen en andere zijn grote multinationals, zoals Samsung, LG en Mitsubishi. Het is ook mogelijk om een warmtepomp te laten installeren door enkele energieleveranciers. Een voorbeeld hiervan is de ENGIE warmtepomp.

Kijk bij het vergelijken van warmtepompen goed naar het energielabel. Dit label zal namelijk bepalen wat je terugverdientijd is. Daarnaast heb je ook een zuinig energielabel van minimaal A++ voor geothermische warmtepompen en A+ voor overige warmtepompen nodig voor het aanvragen van een premie.

Warmtepomp kosten installatie en aanschaf

De warmtepomp kosten zijn sterk afhankelijk van het soort warmtepomp en de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Hieronder geven we een overzicht van de geschatte kostprijzen van de verschillende warmtepompen en de kosten voor de installatie.

Deze warmtepomp kosten zijn een indicatie en kunnen verschillen per installateur en aanbieder.

Warmtepomp kosten
Soort warmtepompAanschafprijsInstallatiekosten
Grond-water warmtepomp€ 7.500 - € 15.000€ 10.000 - € 20.000
Water-water warmtepomp€ 4.500 - € 13.000€ 10.000 - € 15.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 - € 10.000€ 7.000 - € 10.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 - € 4.000€ 1.000

De installatie van een warmtepomp kan zeer duur zijn, waardoor het niet altijd een interessante optie is. Om je CO2-uitstoot te verlagen, is het ook mogelijk een energiecontract af te sluiten bij een groene energieleverancier of door middel van CO2-compensatie.

Premie warmtepomp 2023 Vlaanderen

Om het gebruik van groene energie te stimuleren, is het mogelijk om een warmtepomp premie te ontvangen van de Vlaamse overheid. Bij de installatie van een warmtepomp door een gecertificeerde installateur, kun je in Vlaanderen bij Fluvius een premie aanvragen.

De hoogte van de warmtepomp premie hangt af van het soort warmtepomp. In de tabel hieronder zijn de actuele warmtepomp premies in Vlaanderen weergegeven.

Premies warmtepomp 2023
Soort warmtepompPremie voor eindfactuur in 2021Premie voor eindfactuur in 2022 of 2023
Geothermische warmtepomp€ 4.000€ 4.000
Lucht-water warmtepomp€ 1.500€ 3.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 300€ 300

Let op dat de hoogte van de warmtepomp premie maximaal 40 % van de eindfactuur mag bedragen. Voor meer informatie over de warmtepomp premies in Vlaanderen en de voorwaarden ga je naar de website van Vlaanderen over warmtepompen.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Is een warmtepomp rendabel?

In de meeste gevallen is een warmtepomp rendabel. De terugverdientijd hangt af van het soort warmtepomp en de kosten van de installatie. Over het algemeen zal je rekening moeten houden met een terugverdientijd van zes tot elf jaar voor een nieuwbouwwoning.

Daarnaast zorgen de premies van de Vlaamse overheid voor het tegengaan van klimaatverandering en het stimuleren van groene energie ervoor dat terugverdientijd van een warmtepomp nog verder wordt teruggebracht.

Elektriciteitsverbruik warmtepomp

Hoewel je met een warmtepomp significant minder aardgas of mazout verbruikt, zorgt een warmtepomp er ook voor dat je elektriciteitsverbruik zal toenemen. Vergelijk daarom ook de elektriciteitstarieven, zodat je niet teveel betaalt voor elektriciteit na de installatie van een warmtepomp.

Het installeren van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen en / of een thuisbatterij zal ervoor zorgen dat het rendement nog hoger is. De elektriciteit die je zelf opwekt, gebruik je vervolgens voor het verwarmen van je woning.

Bereken het jaarlijkse kWh verbruik van je warmtepomp

kW
uren / dag
dagen / week
Laden

Vergelijk en bespaar Vergelijk energieleveranciers en verlaag je facturen.

Warmtepomp interessanter door premie en hoge gasprijs

De laatste ontwikkelingen op de energiemarkt zorgen ervoor dat een warmtepomp steeds interessanter wordt. De alternatieven voor verwarmen met een warmtepomp (aardgas, mazout en elektriciteit) zijn over de afgelopen maanden een stuk duurder geworden. Vooral de gasprijs is op dit moment zeer hoog, waardoor de terugverdientijd van een warmtepomp significant korter is geworden.

Bij het vervangen van een gasketel is de keuze tussen gas en een warmtepomp hierdoor steeds gemakkelijker. Bovendien ga je met een warmtepomp luchtvervuiling tegen en verklein je je ecologische voetafdruk.

Bijdragen aan de energietransitie? Draag bij aan de energietransitie! Bekijk onze pagina over groene stroom voor een overzicht van alle leveranciers met energie uit hernieuwbare energiebronnen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 31 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.