Warmtekrachtkoppeling (WKK) voor elektriciteit en verwarming

Geactualiseerd op
minuten lezen
Warmtekrachtkoppeling

Een warmtekrachtkoppeling, oftewel WKK, produceert warmte en elektriciteit met behulp van een motor. De warmtekrachtkoppeling kan werken op fossiele brandstoffen, zoals mazout, maar ook op duurzame energie. In dit artikel leggen we alles over de WKK uit en kijken we naar hoe je een warmtekrachtkoppeling als particulier kunt gebruiken.

Wat is een warmtekrachtkoppeling (WKK)?

Een warmtekrachtkoppeling, oftewel WKK, is een principe gebaseerd op twee energieën. Deze twee energieën bij een WKK-installatie zijn elektriciteit en warmte. De techniek die een WKK gebruikt zorgt ervoor dat er geen potentiële energie verspilt wordt en er een maximaal economisch voordeel uit de grondstoffen kan worden behaalt.

Om elektriciteit te produceren, wordt een motor in de warmtekrachtkoppeling gevoed met een brandstof. Deze brandstof kan bestaan uit fossiele brandstoffen, zoals mazout of aardgas. Maar ook hernieuwbare energiebronnen, zoals biogas, kunnen worden gebruikt.

Deze brandstof wordt vervolgens omgezet in elektriciteit en de warmte die hierbij vrijkomt wordt gebruikt om het rendement van de WKK te maximaliseren.

Deze techniek is zowel ecologisch als economisch gunstig, omdat de opbrengst veel hoger is dan de productie van de twee energieën afzonderlijk. De warmtekrachtkoppeling maakt gebruik van de warmte die vrijkomt bij de productie van elektriciteit om deze opnieuw te gebruiken.

Warmtekrachtkoppeling Engels In het Engels is warmtekrachtkoppeling ‘cogeneration’, oftewel co-generatie. Deze naam komt door het gebruik van twee energieën, namelijk elektriciteit en warmte.

Warmtekrachtkoppeling in gebruik

Over het algemeen worden WKK-installaties geïnstalleerd het dichtst bij de plaats waar ze elektriciteit gaan leveren. Dit voorkomt dat tijdens het energietransport elektriciteit verloren gaat.

Sommige winkels zijn bijvoorbeeld uitgerust met een WKK-installatie en produceren hun eigen elektriciteit en warmte. Het is ook mogelijk om een WKK-installatie voor huishoudelijk gebruik te installeren. Meer over een warmtekrachtkoppeling voor particulier gebruik vind je hieronder.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Warmtekrachtkoppeling werking uitgelegd

De werking van een warmtekrachtkoppeling is over het algemeen niet erg ingewikkeld. Een motor wordt aangedreven door brandstof uit fossiele of hernieuwbare energiebronnen. Deze brandstof start de motor dankzij een verbranding. De motor start en drijft een generator aan die elektriciteit opwekt.

In een tweede stap loopt een netwerk van leidingen met water door verschillende delen van de motor. Terwijl de warmtekrachtkoppeling elektriciteit produceert, komt er veel warmte vrij uit de motor. De leidingen met water lopen vlakbij de motor en het water wordt verwarmd door de warmte die door deze motor wordt geproduceerd.

Dit warme water circuleert in de leidingen die uitkomen in een warmwatertank die direct op de productielocatie kan worden gebruikt. Dit is de reden waarom de warmtekrachtkoppeling moet worden geïnstalleerd op de plaats waar de energie direct kan worden verbruikt.

WKK-installatie op locatie vereist

Doordat het warme water geproduceerd wordt op locatie, worden de WKK-installaties bijna altijd geplaatst op de plek waar ze ook worden gebruikt. Een hoop energiebronnen, zoals elektriciteit en aardgas, kunnen gemakkelijk worden verplaatst. Maar warmte verplaatsen die al is gecreëerd is erg lastig. Dit is één van de redenen waarom je een gasketel, gasboiler of boiler thuis hebt. Warmte op een centrale locatie produceren en vervolgens vervoeren is economisch niet rendabel.

Warmtekrachtkoppeling bij energieleverancier

Energieleverancier DATS 24 maakt gebruik van een WKK-installatie voor de productie van elektriciteit. Grote vaten vergisten groenafval en andere biomassa tot aardgas. Dit gas wordt vervolgens met motoren omgezet in elektriciteit en het principe van warmtekrachtkoppeling wordt toegepast. Het water dat door de motoren wordt verwarmd, gebruikt DATS 24 om de gebouwen te verwarmen.

Micro-warmtekrachtkoppeling particulier gebruik

Woning met schoorsteen

Warmtekrachtkoppelingsinstallaties worden vooral gebruikt bij bedrijven of winkels, maar het is ook mogelijk om een warmtekrachtkoppeling particulier te gebruiken. De installatie is hierbij een stuk kleiner en wordt daarom ook wel micro-warmtekrachtkoppeling genoemd.

De meest voorkomende micro-WKK oplossing is die van de Stirlingmotor. Dit is een externe verbrandingsmotor die werkt op gas of mazout en die zowel elektriciteit als warm water produceert. Het voordeel is dat de overtollige geproduceerde elektriciteit kan worden geïnjecteerd in het elektriciteitsnet of kan worden opgeslagen in een thuisbatterij voor later gebruik.

Voor de injectie van de elektriciteit kan je een vergoeding ontvangen, het zogenaamde injectietarief. Daarnaast kan je ook in aanmerking komen voor het prosumententarief indien je nog gebruik maakt van een ‘klassieke’ energiemeter. Bij een nieuwe, slimme energiemeter is dit niet het geval. Dit principe werkt hetzelfde als bij zonnepanelen of een particuliere windmolen.

Op zoek naar een groene energieleverancier? Bekijk dan alle groene energieleveranciers in België.

Wat is de micro-WKK prijs?

Een micro-warmtekrachtkoppeling voor particulier gebruik is niet goedkoop en vergelijkbaar met een dure gasketel en enkele warmtepompen.

De prijs van een micro-warmtekrachtkoppeling ligt tussen de € 8.000 en € 12.000 voor een normale woning. Hoewel de prijs van een dergelijke installatie relatief hoog is, zorgt het lage brandstofverbruik en de efficiënte wijze van energieopwekking voor een relatief goed rendement. De terugverdientijd van een micro warmtekrachtkoppeling wordt geschat op ongeveer 10 jaar. Dit is tevens de geschatte levensduur van de installatie.

Het aanschaffen van een WKK-installatie voor particulier gebruik is enkel aan te bevelen als de vraag naar warmte en elektriciteit in de woning bovengemiddeld of hoog is. Bij een woning die erg goed geïsoleerd is of weinig energie verbruikt, zal de installatie niet rendabel zijn. Het gemiddelde gasverbruik voor verwarming moet minimaal 15.000 kWh per jaar bedragen om de installatie rendabel te maken.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Belang van een WKK-installatie

Een warmtekrachtkoppeling heeft verschillende economische en ecologische belangen. Dit is dan ook de reden dat het gebruik van een WKK-installatie steeds populairder aan het worden is. Hieronder vind je de besparingen die dankzij dit innovatieve systeem kunnen worden gerealiseerd

Economisch belang warmtekrachtkoppeling

De potentiële besparingen uit warmtekrachtkoppeling zijn aantrekkelijk. Voor de productie van 350 kWh elektriciteit en 530 kWh warmte zal de WKK-installatie 1000 kWh primaire energie verbruiken. Als de productie van warmte en elektriciteit gescheiden zal plaatsvinden, kost dit gemiddeld 1225 kWh aan energie.

Naast de besparingen op de energieproductie, geven Vlaanderen en Wallonië groenestroomcertificaten en premies af aan eigenaren van dergelijke WKK-installaties. Het aantal afgegeven certificaten is afhankelijk van de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit.

Ecologisch belang warmtekrachtkoppeling

De warmtekrachtkoppeling is ook een systeem waarmee aanzienlijke ecologische winst kan worden behaald. Zoals hierboven uitgelegd, is de hoeveelheid primaire energie die nodig is voor de productie van de twee energieën 18 % lager in vergelijking met een afzonderlijke productie van dezelfde energieën.

Bij de productie van elektriciteit wordt de primaire energie verbruikt en stoot daardoor CO2 (kooldioxide) uit. Met warmtekrachtkoppeling wordt 18 % van de primaire energie bespaard, wat betekent dat er 18 % minder verbranding is en dus 18 % minder CO2-uitstoot vrijkomt.

Doordat de warmtekrachtkoppeling efficiënter energie kan produceren dan traditionele methoden, is dit een zeer duurzame oplossing voor het opwekken van energie. Warmtekrachtkoppelingen zullen hierdoor ook een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie.

Klimaatneutraal leven? Bekijk hoe CO2-compensatie voor een lagere uitstoot kan zorgen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 1 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.