Energiemarkt België: alle informatie, spelers en trends
De energiesector is altijd in beweging. Er zijn diverse spelers betrokken in de hele keten: van energieproductie tot aan de eindgebruiker. Bekijk in deze categorie van de CallMePower energiegids alle informatie over de Belgische energiemarkt, de partijen die actief zijn op de markt en de actuele trends.
Energiemarkt België: hoe werkt het?
Op de energiemarkt in België zijn een groot aantal spelers actief. Na de vrijmaking van de energiemarkt zijn er een hoop nieuwe instanties en aanbieders bijgekomen. Vandaag de dag kunnen we de volgende spelers op de Belgische energiemarkt onderscheiden:
- Energieleveranciers: commerciële spelers leveren gas en elektriciteit aan huishoudens en bedrijven.
- Energieproducenten: deze bedrijven produceren elektriciteit en verkopen dit op de groothandelsmarkten.
- Regulatoren: de energieregulatoren houden toezicht op de energiemarkten en garanderen een veilige en eerlijke werking.
- Transport- en transmissiebeheerders: vervoeren gas en elektriciteit over grote afstanden, leggen nieuwe connecties aan en onderhouden het netwerk.
- Distributienetbeheerders: verdelen de energie in lokale gemeenschappen, leggen nieuwe netwerken in steden aan, onderhouden het netwerk en zijn verantwoordelijk voor alle energiemeters.
- Nationale en lokale overheden: hebben zeggenschap op de energiemarkten en bepalen onder andere de belastingen op energie. De Minister van Energie is eindverantwoordelijke voor de Belgische energiemarkt.
Gratis adviesdienst energie België
Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Gratis adviesdienst energie België
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Transport gas en elektriciteit energiemarkt
Het transport voor elektriciteit en aardgas wordt in België uitgevoerd door twee bedrijven. Voor elektriciteit is Elia verantwoordelijk en voor aardgas is dit Fluxys Belgium. Deze bedrijven transporteren de energie over lange afstanden naar steden, zodat de netbeheerders de energie vervolgens kunnen verdelen.
Beide bedrijven hebben een monopolie op het vervoer van energie in België. Dit is zo geregeld doordat het aanleggen en onderhouden van de infrastructuur erg kostbaar is en concurrentie niet zal leiden tot lagere prijzen. Bovendien worden de tarieven van Elia en Fluxys Belgium gecontroleerd en jaarlijks goedgekeurd door de nationale energieregulator CREG.
Beurzen en de energiemarkt
Leveranciers van energie kopen hun energie aan op de groothandelsmarkten en verkopen deze vervolgens aan hun klanten. In Europa zijn een aantal verschillende beurzen te vinden. Energieleveranciers staan volledig vrij om zelf de beurs te kiezen waarop ze hun gas en/of elektriciteit aankopen. De beurs kan verschillen per energiecontract en is te vinden onder "indexatieparameter" in je contract. De belangrijkste energiebeurzen die in België worden gebruikt zijn:
De energiebeurzen hebben geen groot effect op de energietarieven. Alle energiebeurzen volgen het principe van vraag en aanbod en de prijsevoluties zijn vergelijkbaar. Het kan wel zijn dat op bepaalde momenten een specifieke beurs goedkoper is, wat terug te zien is in de energieprijzen van contracten. Het is aan te raden om een vergelijking uit te voeren op basis van je jaarlijkse energieverbruik om op deze manier de voordeligste contracten te achterhalen.
Vrije energiemarkt Vlaanderen, Brussel en Wallonië
Op aanvoering van de Europese Unie zijn de energiemarkten in Europese landen geliberaliseerd. Voorheen waren energiemarkten in handen van één speler, gecontroleerd door de overheid. Na de liberalisering concurreren commerciële partijen met elkaar op prijs en dienstverlening en kunnen afnemers in België vrij overstappen naar een leverancier naar keuze.
De energiemarkt werd eerst geliberaliseerd in Vlaanderen voor alle afnemers in 2003. Naar aanleiding hiervan werd ook de Vlaamse energieregulator (VREG) opgericht. De Vlaamse energiemarkt is flink in beweging geweest en heeft nu het grootste aanbod van alle gewesten.
In 2007 werden de energiemarkten van Wallonië en Brussel geliberaliseerd. Dit resulteerde in de oprichting van de Waalse regulator CWaPE en de Brusselse regulator BRUGEL.
Energiemarkt Brussel
Hoewel de energiemarkt in Brussel volledig geliberaliseerd is, blijft het aanbod achter op Wallonië en Vlaanderen. Door strenge regelgeving in combinatie met een relatief kleine markt is het voor veel energieleveranciers niet interessant om contracten aan te bieden in het Hoofdstedelijke Gewest. Hierdoor hebben afnemers niet de keuzevrijheid die er wel is in Vlaanderen of Wallonië en kunnen er slechts een paar verschillende soorten contracten worden afgesloten.
Trends en ontwikkelingen energiemarkt België
De Belgische energiemarkt staat constant in beweging. De vrije energiemarkt heeft ervoor gezorgd dat er tot de dag van vandaag nieuwe energieleveranciers bijkomen en nieuwe contracten op de markt brengen. De belangrijkste trends en ontwikkelingen op de energiemarkt in België zijn:
- Dynamische energiecontracten: door de komst van de digitale meter kunnen afnemers in Vlaanderen een dynamisch contract afsluiten. Dit energiecontract, waarbij de klant de uurprijzen betaald, speelt een centrale rol in de energietransitie.
- Energietransitie: de energietransitie in België is al jaren in volle gang, maar zal de komende jaren door blijven gaan. De productiecapaciteit wordt flink opgehoogd, zowel aan de industriële als aan de particuliere kant.
- Fluctuerende energieprijzen: door het toenemende aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de Belgische energiemix fluctueert het aanbod steeds meer. Op een zonnige dag met veel wind kan er een overschot ontstaan, wat soms zelfs resulteert in negatieve prijzen. Dit gevolg van de energietransitie is een positieve ontwikkeling voor afnemers met een dynamisch contract. De toepassing van een smart grid moet zorgen voor meer balans op het energienet.
- Nieuwe energieleveranciers: hoewel het aanbod op de Belgische markt al groot is, blijven er nieuwe energieleveranciers toetreden. De nieuwste aanwinsten zijn Frank Energie en Energie.be.
Laatste ontwikkelingen op de energiemarkt
Volg het CallMePower energienieuws voor een overzicht van de laatste ontwikkelingen op de markt.