Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Alles over groenestroomcertificaten voor duurzame energie

Geactualiseerd op
minuten lezen
groenestroomcertificaten

Wanneer je groene stroom produceert en hebt geïnvesteerd in een installatie, is het goed om te weten dat je daar ook een voordeel uit kunt halen. Naast het gebruiken van de elektriciteit die je zelf hebt opgewekt, kun je ook een vergoeding ontvangen voor elke 1.000 kWh groene stroom met groenestroomcertificaten. In dit artikel leggen we alles over groenestroomcertificaten voor zonnepanelen uit.

Wat zijn groenestroomcertificaten?

De naam zegt het eigenlijk al, een groenestroomcertificaat (GSC) is een certificaat die je ontvangt voor het produceren van groene stroom. Personen die groene stroom produceren met zonnepanelen, windmolens, biogas of biomassa kunnen mogelijk in aanmerking komen voor groenestroomcertificaten. In dit artikel kijken we enkel naar de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen.

Voor zonnepanelen ontvang je één groenestroomcertificaat bij het produceren van 1.000 kWh groene stroom. Groenestroomcertificaten zijn virtueel en worden bewaard in een online databank. Deze certificaten worden door Fluvius opgekocht voor een minimumprijs. De hoogte van dit bedrag hangt af van het jaar waarop de installatie in gebruik is genomen.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Afschaffing groenestroomcertificaten

De groenestroomcertificaten waren in het leven geroepen om de energietransitie te versnellen en het aantrekkelijker te maken voor huishoudens om zonnepanelen te laten installeren. Hoewel oude installaties nog wel groenestroomcertificaten kunnen uitgeven, is dit voor pv-installaties met een vermogen van ≤ 10 kW die in dienst genomen zijn op 14 juni 2015 of later niet meer mogelijk. De alternatieven voor groenestroomcertificaten vind je aan het einde van dit artikel.

Wanneer kun je groenestroomcertificaten aanvragen?

Er zijn een aantal criteria waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een groenestroomcertificaat. De datum waarop de installatie in gebruik is genomen is het belangrijkst voor het bepalen of je in aanmerking komt voor groenestroomcertificaten. Hieronder leggen we de groenestroomcertificaten voorwaarden voor zonnepanelen uit.

Groenestroomcertificaten zonnepanelen

Nieuwe zonnepanelen met een omvormer vermogen kleiner of gelijk aan 5 mW komen niet meer in aanmerking voor groenestroomcertificaten. Het is wel mogelijk om de normale zonnepanelen premies aan te vragen.

Indien je voor 2013 zonnepanelen hebt geplaatst, ontvang je één certificaat per 1.000 kWh. Heb je in of na 2013 zonnepanelen geplaatst, dan is het aantal kWh dat je nodig hebt voor één certificaat afhankelijk van de bandingfactor. De bandingfactor is afhankelijk van de startdatum en het vermogen van de installatie.

Geen GSC, maar wel groene stroom? Bekijk alle groene energieleveranciers in België.

Bandingfactor groenestroomcertificaten

De bandingfactor is een berekening die bepaalt hoeveel groene stroom je moet opwekken om een certificaat te bemachtigen en wordt ook wel correctiefactor genoemd. Deze factor is afhankelijk van de indienstname van de installatie (datum AREI-keuring) en het vermogen van de installatie.

De bandingfactor kan elke zes maanden worden aangepast en heeft invloed op de berekening van het aantal groenestroomcertificaten waar je recht op hebt. Hier wordt altijd een gegarandeerd rendement van 5 % toegepast. De bandingfactor vermenigvuldig je met de hoeveelheid geproduceerde groene stroom in kWh.

Om erachter te komen wat de bandingfactor is ga je naar de het overzicht van de bandingfactoren.

Groenestroomcertificaten voorwaarden

Voor het aanvragen van groenestroomcertificaten moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De groenestroomcertificaten voorwaarden voor zonnepanelen zijn:

  1. De productie-installatie is gelegen in het Vlaams Gewest.
  2. De productie-installatie is gekeurd volgens de AREI-normen.
  3. De steunperiode voor de installatie is nog niet voorbij.
  4. Het maximaal productievolume is nog niet bereikt.
  5. De productie-installatie moet zijn aangemeld bij Fluvius.
  6. De productie gebeurt als de day-ahead prijzen op de Belgische spotmarkt niet negatief zijn.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Uitbetaling groenestroomcertificaten Fluvius

Voor huishoudens met zonnepanelen in het Vlaams Gewest, gebeurt de uitbetaling van de groenestroomcertificaten door de netbeheerder Fluvius. Voor de groenestroomcertificaten uitbetaling zal je de meterstand van de energiemeter door moeten geven aan Fluvius. Bij een Digitale meter zonnepanelen kan dit automatisch gaan.

Hoe werkt de groenestroomcertificaten uitbetaling?

Zodra Fluvius de meterstand heeft ontvangen, controleert de netbeheerder of deze meterstand ook correct en realistisch is. Hierna zal de netbeheerder enkele gegevens doorgeven aan VEA en de VREG die vervolgens de certificaten zullen berekenen en aanmaken. Na het aanmaken sturen deze partijen de certificaten weer terug naar Fluvius.

Binnen maximaal zes weken kan je de groenestroomcertificaten uitbetaling van Fluvius verwachten. Voor btw-plichtigen worden de certificaten uitgegeven via een bestelbon. Voor niet-btw-plichtigen sort Fluvius de uitbetaling op het opgegeven rekeningnummer.

Groenestroomcertificaten en energieleveranciers

In het Brussels en Waals Gewest is het mogelijk om de groenestroomcertificaten te verkopen aan energieleveranciers. Je groenestroomcertificaten verkopen aan een energieleverancier kan aantrekkelijk zijn. Bekijk eerst de vergoedingen die de verschillende leveranciers betalen, aangezien deze kunnen verschillen per leverancier.

Als je groenestroomcertificaten aan Luminus verkoopt in het Waals Gewest ontvang je € 65 per certificaat en in Brussel € 85 per certificaat. Bij Mega ontvang je zowel beide Gewesten € 66 per certificaat. Voor meer informatie neem je met deze leveranciers contact op.

Aan Mega of Luminus groenestroomcertificaten verkopen? Neem dan met Mega contact op of met Luminus contact op.

Duurzame energie na einde groenestroomcertificaat

Dat het voor de meeste groene energiebronnen niet meer mogelijk is om groenestroomcertificaten te ontvangen, betekent niet dat de Vlaamse overheid de productie van groene stroom niet meer steunt.

De energietransitie in België is nog in volle gang en de overheid heeft meerdere plannen om de klimaatverandering tegen te gaan. Denk hierbij aan premies voor zonnepanelen, isolatie en elektrische auto’s.

Alternatieven groenestroomcertificaten

Het beste alternatief voor de groenestroomcertificaten zijn de premies die door de Vlaamse overheid in het leven zijn geroepen. Voor de meeste installaties voor de productie van groene stroom is het mogelijk om een premie te ontvangen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om een premie te ontvangen voor de installatie van een thuisbatterij om de groene stroom op te slaan.

Daarnaast kunnen eigenaren met een Digitale meter en zonnepanelen een injectievergoeding ontvangen. Elektriciteit die producenten van groene stroom niet zelf gebruiken, wordt het elektriciteitsnet op gestuurd, zodat huishoudens in de omgeving er gebruik van kunnen maken. Hiervoor ontvangt de producent een vergoeding van de energieleverancier.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Groene stroom nog aantrekkelijk na afschaffing GSC?

Na het einde van de groenestroomcertificaten zal het produceren van groene stroom niet minder interessant worden. Door verbeteringen in de techniek en door de hogere energieprijzen, is de terugverdientijd van onder andere zonnepanelen en een particuliere windmolen drastisch gedaald.

Dit in combinatie met de beschikbare premies, is investeren in groene energie zeer interessant. Bovendien ben je met een groene energiebron thuis een stuk minder afhankelijk van je energieleverancier, bespaar je op je maandelijkse kosten en ga je luchtvervuiling en klimaatverandering tegen.

Klimaatneutraal leven? Bekijk hoe je door CO2-compensatie geheel klimaatneutraal kunt leven!

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 34 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.