Groenestroomcertificaten voor je duurzame energie, wanneer kom je in aanmerking? Aan welke criteria moet je voldoen?

groene energie vergelijken

Wil je groene energie thuis én tegelijk besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

groenestroomcertificaten

Wanneer je duurzame energie produceert en hebt geïnvesteerd in een installatie, is het goed te weten dat je daar ook een voordeel uit kan halen. Naast je eigen energie opwekken, kan je er ook wat aan verdienen. Maar wat zijn de voorwaarden? Waar moet je rekening mee houden? En hoe kan je ervoor zorgen dat je de vergoeding op je rekening krijgt? Wij geven je in dit artikel meer informatie over de groenestroomcertificaten (GSC´s).


Wat is een groenestroomcertificaat?

De woorden groene en stroom zeggen eigenlijk al waar de certificaten voor worden uitgegeven. Wanneer je zelf groene stroom en dus duurzame energie opwekt, kan je in aanmerking komen voor de certificaten, waar je op den duur geld mee kan verdienen. Als particulier zal je wellicht geen enorm volume aan energie opwekken, echter is het de moeite waard om de overtollige energie te verkopen. Met zonnepanelen of windturbines ben je grotendeels onafhankelijk van de energieleveranciers en val je onder de categorie energie producent. In dit artikel beschrijven wij wanneer je in aanmerking komt voor de groenestroomcertificaten en hoe je deze kan bemachtigen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een certificaat?

vragen

Er zijn een aantal criteria waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een groenestroomcertificaat. Vóór en na 2013 zijn de regels verschillend. Indien je zonnepanelen hebt geplaatst vóór 2013 kan je een certificaat krijgen voor elke 1000 kWh. De overheid wilde het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van eigen duurzame energie stimuleren. Afhankelijk van welk jaar je de installatie hebt geplaatst, is er een prijs voor de certificaten op afgestemd. Houd er rekening mee dat indien je minder dan 10 kVA energie produceert, je wellicht niet meer in aanmerking komt voor de certificaten en de vergoeding. (zonnepanelen in dienst na 14 juni 2015).

Wat heb je nodig om te voldoen aan de eisen voor een certificaat?

Niet iedereen komt in aanmerking van de groenestroomcertificaten helaas. Er zijn een aantal criteria waaraan moet worden voldaan. In de loop van de jaren zijn deze bijgesteld door de Vlaamse regering en de prijs die je kan verdienen aan de certificaten is daar ook van afhankelijk.

Waar je aan moet voldoen:

  • Je bent in het bezit van zonnepanelen (of een windturbine)
  • Met je zonnepanelen installatie produceer je minimaal 10kVA energie (minimum vermogen sinds 14 juni 2015)
  • De zonnepanelen zijn aangemeld op de site van Fluvius

Hoe kan je een groenestroomcertificaat aanvragen

Zodra je je zonnepanelen hebt aangemeld bij je netbeheerder en als de keuring is geweest om ze in gebruik te stellen, kan je een aanvraag indienen voor groenestroomcertificaten. Ook dit kan je doen op de website van Fluvius . Houd er dus rekening mee dat je panelen meer dan 10kVA moeten produceren om in aanmerking te komen voor de certificaten. Deze regels zijn in de afgelopen jaren steeds bijgesteld door de regering.

Verschil certificaten particulieren/ bedrijven

Het verschil tussen particulieren en bedrijven is zeer minimaal, vanaf april 2018 zijn deze twee opgesplitst. Echter de vergoeding is bijna gelijk, het scheelt minder dan een euro per MWh, waarbij de particulieren iets hoger uitkomen. De duurtijd voor zowel bedrijven als particulieren is teruggebracht naar 10 jaar, in plaats van 15 jaar. De opbrengst per MWh is echter gestegen in Vlaanderen.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Duurzame energie

groene stroom duurzaam landschap

Waarom is zelf energie opwekken alleen mogelijk als het duurzaam is? Allereerst heeft dit te maken met de hoeveelheid materiaal en stoffen die nodig zijn om energie op te wekken. Stel je voor dat wij zelf ´grijze´ energie op zouden wekken. Dit betekent dat we een heleboel biomassa op voorraad moeten hebben of een kerncentrale in onze achtertuin. Deze vormen van energie opwekken vragen om veel ruimte en bovendien een hoop stoffen waar we als particulieren of klein bedrijf bijna niet aan kunnen komen. Zonnepanelen of een windturbine daarentegen zijn gemakkelijk te installeren en daar hoef je je eigen handen niet aan vuil te maken. Bovendien draag je bij aan een beter milieu met het opwekken van groene energie.

Zonnepanelen en windturbines voor particulieren

Zonnepanelen vergen slechts ruimte op het dak of eventueel in de tuin voor een installatie. Een windturbine kan tegenwoordig ook als klein formaat worden geplaatst om particulier gebruik van te maken. Naast de voordelen in ruimtegebruik, zijn deze energiebronnen beter voor het milieu. Om deze reden wordt gebruik ervan gestimuleerd door de overheid. Er komen weinig tot geen CO2 en giftige gassen vrij tijdens het process van energie opwekken. Zo draagt u bij aan het milieu en bent u deels zelfvoorzienend in energie opwekken en verbruik ervan.

Bandingfactor

De bandingfactor is een berekening die bepaalt hoeveel groene stroom je moet opwekken om een certificaat te bemachtigen. Ook wel correctiefactor genoemd. Deze factor is afhankelijk van de startdatum dat je installatie actief is (datum van de AREI-keuring) en van het energie vermogen.

De bandingfactor kan elke 6 maanden worden aangepast, deze heeft invloed op de berekening van het aantal groenestroomcertificaten waar je recht op hebt. Een rendement van 5% wordt hier altijd op toegepast. De berekening van elektriciteitsproductie met de bandingfactor wordt omgezet naar groenestroomcertificaten. Hoe het bedrag voor jouw groenestroomcertificaten precies wordt berekend kan je informeren bij je netbeheerder.

co2 compenseren duurzaam

Houd rekening met de eerder genoemde voorwaarden om in aanmerking te komen voor de groenestroomcertificaten. Ook is het afhankelijk van de nog overgebleven duur van de steunperiode.

Steunperiode en verlenging

De steunperiode is het aantal jaren waarin je in aanmerking kan komen voor groenestroomcertificaten. Voorheen was deze periode vastgesteld voor 15 jaar, echter is dit sinds 1 januari 2013 verlaagd naar 10 jaar durend. De vergoeding voor de certificaten is echter omhoog gegaan. Hierdoor krijg je dus meer geld, maar wel voor een kortere periode.

Verlenging

In enkele gevallen kom je in aanmerking voor een verlenging van deze periode. Voor zonnepanelen kan de steunperiode echter niet verlengd worden.

Wanneer dan wel?

De verlenging is mogelijk bij ander soorten installaties die duurzame energie opwekken, zoals met bio energie. Echter is dit ook alleen van toepassing indien de startdatum vóór 2013 ligt. Hiernaast moet aan te tonen zijn dat er minder groenestroomcertificaten zijn toegekend dan de vooraf opgestelde vollasturen. Het verschil hiertussen moet minstens 5% bedragen. Wanneer een verlenging is toegekend, wordt op basis hiervan en de periode een bandingfactor berekend.

Procedure goedkeuring certificaten voor je hernieuwbare energie

Bij het opgeven van je meterstand op basis van de overtollig geproduceerde energie, gaat de netbeheerder na of dit correct is. Vervolgens worden de benodigde gegevens doorgegeven aan de VEA en VREG. Zij zijn verantwoordelijk voor het berekenen van het juiste bedrag en het opstellen van de certificaten.

Uitbetaling groenestroomcertificaten

Nadat je certificaten zijn aangemaakt en goedgekeurd worden ze aan Fluvius doorgegeven. Fluvius is verantwoordelijk voor de uitbetaling van de groenestroomcertificaten. Wanneer alles in orde is kan je de betaling binnen 6 weken op je rekening verwachten.

geld besparen certificaten

Belasting betalen?

Voor belastingplichtigen is 21% btw van toepassing, uitbetaling wordt gedaan door middel van een factuur en bestelbonnen aan professionelen of bedrijven.

Voor meer informatie over duurzame energie kan je een kijkje nemen in ons artikel over dit onderwerp. Of bel:  ☎ 02 588 92 38 voor het voordeligste groene aanbod voor jou.

energieleveranciers vergelijken

Wil je graag energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk de energieleveranciers en tarieven, stap over en bespaar. Alle prijzen en deals op een rijtje!

Geactualiseerd op