Ben jij al toe aan een elektrische auto? Hoe ziet de toekomst op de weg eruit?

elektrische auto duurzaam rijden

Tegenwoordig heeft men genoeg keuze als het gaat om technologie en de manier hoe we ons voortbewegen. Meer gemak, minder overlast en duurzamer. Elektrische auto's (EV´s) zijn nu volop in ontwikkeling en in gebruik. Steeds meer autofabrikanten produceren elektrisch of hybride wagens en innoveren op het vlak van brandstof en energie om onze voertuigen aan te drijven. Steeds meer elektrische oplaadpunten worden geplaatst in steden, garages en bij nieuwbouw. Naast het gemak voor onszelf, is het ook nog eens beter voor het milieu. In dit artikel lichten wij verder toe hoe de toekomst er op de weg uitziet en wat je moet weten als je een elektrische auto aanschaft.


Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische auto?

Zowel de hybride auto en de elektrische wagen zijn beiden momenteel erg gewild en steeds meer te zien op de wegen. Maar wat is dan het verschil? De twee modellen zijn allebei vrij stil en lijken van buiten niet veel te verschillen. Toch is er technisch een duidelijk onderscheid te maken. Een elektrische auto is volledig aangedreven door stroom, terwijl een hybride auto deel een benzine en elektrische motor bezit.

Hybride auto´s

Hybride auto´s hebben een combinatie van zowel de brandstof als de elektrische motor. Dit type auto vermindert echter al behoorlijk het gebruik van brandstof. Er zijn twee typen hybride cars, eentje waarbij de batterij wat kleiner is en die al rijdende oplaad. De ander heeft een grotere batterij die je aan het stopcontact kan opladen. Hybride auto´s rijden voornamelijk in de stad en op kleine afstanden elektrisch, voor langere afstanden schakelt de brandstofmotor in. Hybride rijden is een goede combinatie en compromis.

Volledig elektrisch rijden

De elektrische auto´s rijden op een oplaadbare accu, volledig op elektriciteit. Er zijn steeds meer oplaadpunten beschikbaar om de batterij van elektrische auto´s op te laden. Dit type auto´s is veel beter voor het klimaat, ze stoten tenslotte geen CO2 uit en benzine is niet nodig. Technisch heeft dit type auto ook minder onderhoud nodig. Met het rijden op elektriciteit zit echter ook een maximum haalbare snelheid aan verbonden.

Wil je graag persoonlijk advies over groene energie voor woning en wagen?Bel  ☎ 02 588 92 38 voor een gratis vergelijking en bespaar!

Wat zijn de voordelen van een Elektrische auto?

Er zit een behoorlijk prijskaartje aan dit type vervoermiddel. Dan mogen er uiteraard ook wat voordelen tegenover staan. Zowel voor de samenleving als voor jezelf als eigenaar van een elektrische wagen. Wij noemen er een aantal voor je op:

elek stroom
 1. Geen Co2 uitstoot, milieuvriendelijk
 2. Elektriciteit is goedkoper dan benzine
 3. Maken weinig geluid
 4. Gemakkelijk te bedienen
 5. Geen geur van uitlaat en benzine
 6. Voordeel van de belasting en premies
 7. Slechts één pedaal nodig bij het rijden van deze auto
 8. Het is ook nog eens veiliger, het zwaartepunt in elektrische auto´s ligt lager en er zijn geen explosieve vloeistoffen aanwezig
 9. Trekken snel op

Wie heeft de elektrische auto uitgevonden?

De eerste elektrische auto´s bestonden al begin 19e eeuw en waren toen al populair, ze werden vooral ontwikkeld in de Verenigde Staten en Schotland. Echter werd brandstof voordeliger en werden de elektrische wagens weggedrongen door de fosiele brandstof auto´s. Openbaar vervoer, zoals trams rijden al heel lang op elektriciteit. Sinds 1970 is het elektrische model weer in ontwikkeling. Het nadeel was voorheen dat de accu veel woog, tegenwoordig is dat verbeterd. Maar wie was de eerste die met het idee kwam van de elektrische auto? Dat was een Hongaar genaamd Ányos Jedlik, hij bouwde een klein voertuig welke werd aangedreven door een elektromotor. Daarna werd er veel geëxperimenteerd met de ontwikkeling van elektrische wagens.

Kosten aanschaf elektrische auto

De kosten van een elektrische auto liggen nog altijd hoger dan die van een auto op brandstof. Maar dat verschil wordt met de tijd wel steeds kleiner. Momenteel zijn er modellen beschikbaar van rond de 38.000 euro. Hoe meer vraag naar elektrische auto´s, hoe meer productie en hoe voordeliger de prijs wordt.


gas en elektriciteit

Hulp nodig bij energieprijzen vergelijken?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Wat kost opladen?

stopcontact opladen

De prijs voor het opladen van je auto hangt af van waar je dat doet. Langs de snelweg of publieke oplaadpunten zijn vaak het duurste. Wanneer je thuis je auto oplaadt ben je het voordeligst uit. Veel mensen kiezen ervoor om thuis een elektrisch laadpunt te installeren en een aantal energieleveranciers hebben al speciale tariefplannen voor deze voorkeur van energie. Hieronder geven we een schatting van de kosten weer per locatie:

 • Thuis opladen: 0,25 tot 0,30 per kWh
 • Gemiddelde ligt op zo`n 0,29 per kWh
 • Publieke laadpaal kost ongeveer 0,40 per kWh
 • Snellader komt op circa 0,60 per kWh

Per 100 kilometer kan je ongeveer rekenen op een verbruik van 15 kWh bij een elektrische wagen met efficiënt verbruik. Om een laadpaal of wandlader thuis te laten plaatsen kan je het beste rekenen tussen de 1000 - 2000 euro, afhankelijk van het soort en de benodigde constructie.

Wat zijn de belastingvoordelen?

De Vlaamse overheid wil graag het elektrisch rijden stimuleren, om deze reden verstrekken zij verschillende premies en belastingverminderingen. Voor de aankoop van 100% elektrische wagens kan je een premie krijgen tot wel 5000 euro, dit geldt voor particulieren. Voorwaarden zijn dat de auto in Vlaanderen geregistreerd is en online worden aangemeld, daarnaast moet je de wagen voor minstens 3 jaar in je bezit hebben.

Voor professionelen en KMO´s is er het voordeel van de 120% belastingaftrek, dit geldt voor verschillende kosten met betrekking tot de auto met uitzondering van de elektriciteit. Ook wordt de auto vrijgesteld van Belasting op inverkeerstelling.

Elektrische auto en energie

Verschillende energieleveranciers bieden speciaal ontworpen tariefplannen voor eigenaars van elektrische auto´s. Zoals bijvoorbeeld ENGIE Electrabel, zij hebben het product `Drive` waarbij ze groene energie aanbieden voor je elektrische wagen. Zij combineren het voordelige tarief voor je auto met je elektriciteit in huis. Luminus heeft een vergelijkbaar aanbod `Comfy Plugin`, waarbij ze Belgische groene elektriciteit aanbieden speciaal voor elektrische wagens. Ze hebben zelfs een aanbod voor 5000 km gratis energie per jaar bij een contractduur van 3 jaar.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw stroomverbruik op jaarbasis?

Bereken jouw elektriciteitsverbruik met de energiecalculator!

Elektrische auto opladen

groen elektrisch opladen

Er zijn verschillende locaties om je elektrische auto op te laden. Een oplaadpunt thuis of in de garage van je appartementencomplex, een oplaadpunt aan de straat of publiek zoals bij een winkelcentra of aan de weg. Een standaard oplaadtijd voor een volle batterij ligt tussen de 4 á 6 uur. Met een thuislader én je eigen tariefplan gaat het twee keer zo snel.

Wat maakt deze auto´s duurzaam?

Eén van de redenen waarom mensen tegenwoordig voor elektrisch rijden kiezen, is omdat het bijdraagt aan een beter milieu. Het zorgt voor minder geluidsoverlast en rijdt bovendien zeer aangenaam.

Aangezien we steeds bewuster gaan leven en zelf ook de luchtvervuiling steeds meer opmerken in ons dagelijks leven, zijn velen bereid om de overstap naar EV´s te maken.

CO2 uitstoot

co2 uitstoot

Doordat zowel de Hybrid als de elektrische wagens voor het grootste deel op stroom rijden, is er geen of nauwelijks sprake van brandstofverbruik. Dit is beter voor ons milieu en onze eigen gezondheid. Elektrische auto´s zijn vrij van CO2 en van fijnstof.

Accu´s en Recyclen

Wel heeft de productie van de accu´s impact op het milieu, maar ondanks dat is het nog een stuk milieu vriendelijker. Deze impact is slechts bij productie en na enige tijd rijden is de uitstoot al teniet gedaan. Bovendien worden de accu´s gerecycled, ze maken hier momenteel grotere batterijen om ander soort energie op te vangen en te bewaren. Ook wordt gekeken naar meer mogelijkheden om te recyclen voor de toekomst.

Groene stroom

Misschien nog wel het belangrijkste is dat de stroom die wordt voorzien om de wagens op te laden, in veel gevallen afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windturbines. Thuis kan je ervoor kiezen om een tariefplan met groene stroom aan te gaan, ook voor het opladen van je elektrische wagen. Energieleveranciers spelen hier steeds meer op in en ondanks dat dit nog niet voor elke laadpaal van toepassing zal zijn, het is al een hele stap vooruit.

Voor meer informatie over duurzame energie kan je een kijkje nemen in ons artikel over dit onderwerp. Of bel:  ☎ 02 588 92 38 voor het voordeligste groene aanbod voor jou en je wagen.

energieleveranciers vergelijken

Energietarieven vergelijken in de vergelijker van CallMePower!

Vergelijk de energieleveranciers en tarieven, stap over en bespaar. Alle prijzen, groene energieleveranciers en deals op een rijtje!

Geactualiseerd op