Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Alles over de elektrische auto opladen en energietarieven

Geactualiseerd op
minuten lezen
Elektrische auto opladen

Een elektrische auto is een duurzaam alternatief voor auto’s met een verbrandingsmotor. De technologie ontwikkelt zich ontzettend snel en steeds meer Belgen kiezen voor een elektrische auto. Een elektrische auto opladen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. In dit artikel leggen we alles uit over het opladen van de elektrische auto en het kiezen van een passend energietarief.

Elektrische auto opladen in België

Het aantal oplaadstations in België is sterk aan het toenemen. Dat is belangrijk, aangezien het succes van de elektrische auto voor een groot gedeelte afhangt van de aanwezige laadinfrastructuur, zo zegt de European Automobile Manufacturers Association (ACEA).

Momenteel zijn er ongeveer 8.500 openbare laadplekken in België, wat neerkomt op ongeveer 3,8 % van alle laadpalen in Europa. Van deze laadplekken hebben 476 een snellader, die dus beschikken over een laadvermogen van meer dan 50 kW.

Frankrijk, Duitsland en vooral Nederland zijn koplopers, met gezamenlijk ruim 70 % van alle laadpalen in Europa.

Elektrische auto opladen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel

In de oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s zijn grote verschillen te zien tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Vooral in Wallonië zijn de mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto beperkt. In het Waalse Gewest zouden volgens berekeningen van Avere slechts 220 openbare laadpalen hebben.

In Vlaanderen, maar ook in Brussel, zijn de mogelijkheden om een elektrische auto op te laden een stuk uitgebreider. Bovendien heeft de Vlaamse regering aangekondigd 30.000 nieuwe laadpalen de plaatsen en wil de Brusselse Regering 7.500 nieuwe laadpalen plaatsen. Er is echter nog geen tijdlijn gegeven voor het plaatsen van deze laadpalen.

Op dit moment zijn er een stuk meer laadpalen voor elektrische auto’s dan voor auto's die op waterstof of biogas rijden. Om deze reden is elektrisch rijden op dit moment de meest aantrekkelijke vorm van duurzaam rijden. Daarnaast draag je ook nog een bij aan de energietransitie en ga je luchtvervuiling en klimaatverandering tegen.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Elektrische auto opladen thuis

Elektrische auto opladen

Een elektrische auto thuis opladen is voor veel eigenaren van een elektrische wagen de uitkomst voor de beperkte hoeveelheid laadstations. Bovendien hebben de meeste elektrische auto’s een actieradius waarmee woon- en werkverkeer meer dan makkelijk met één keer opladen kan worden gereden.

Eén van de voordelen van een elektrische auto over auto’s met een verbrandingsmotor is het feit dat je ze thuis op kunt laden. ‘S nachts laad je de auto op en vervolgens is de auto de volgende dag weer helemaal vol. Hierdoor sta je dus voor woon- en werkverkeer steeds minder vaak bij de pomp.

In dit onderdeel bekijken we de mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto bij je woning.

Laadpaal thuis voor elektrische auto

Het installeren van een laadpaal is voor de meeste eigenaren van elektrische auto’s de beste uitkomst. Volgens Volvo gebeurt ongeveer 60 % van het laden van elektrische auto’s bij de woning. Om deze reden is het belangrijk om te kiezen voor een goede laadoplossing.

Het installeren van een laadpaal thuis heeft een aantal voordelen. Een laadpaal thuis is namelijk een stuk veiliger dan opladen via het stopcontact, doordat een laadpaal een aparte stroomkring in de elektrische installatie heeft. Daarnaast is een laadpaal thuis een stuk goedkoper dan een openbare laadpaal en kan je de auto voor de deur opladen.

Het aanschaffen van een laadpaal kan bij (bijna) elke fabrikant van elektrische auto’s. Enkele fabrikanten werken samen met energieleveranciers voor de installatie van laadpalen thuis. Een voorbeeld hiervan is Volvo dat samenwerkt met energieleverancier Eneco voor het aanbieden van laadoplossingen.

Elektrische auto opladen via gewoon stopcontact

Het gebruiken van een laadpaal wordt in veel gevallen aangedaan als de beste optie. Maar een laadpaal thuis gebruiken en laten installeren is ook direct de duurste optie. Gemiddeld zal je ongeveer € 1.000 tot € 2.500 betalen voor een laadpaal thuis.

Het is mogelijk om een elektrische auto op te laden via een gewoon stopcontact, maar dit kan niet zomaar met een normale elektriciteitskabel. Het stopcontact dat je wilt gebruiken voor het opladen moet aangesloten zijn op een aparte en goed afgezekerde groep in de meterkast, zonder andere stroomgebruikers in dezelfde groep.

Om een elektrische auto op te laden via een gewoon stopcontact zal je ook een speciale laadkabel met een laadbeveiliging moeten aanschaffen. Deze lader kan met de auto communiceren en zijn beveiligd tegen overspanning, onderspanning, lekstroom en oververhitting. Gebruik bij het laden nooit een verlengsnoer.

Het grootste nadeel van het opladen van een elektrische auto via een normaal stopcontact is dat dit een stuk langzamer zal gaan. Via het stopcontact kun je opladen met ongeveer 2,3 kW, waar dit met een laadpaal ongeveer 11 kW is. Voor eigenaren van een hybride auto kan dit echter wel een goede uitkomst zijn.

Elektrische auto als thuisbatterij

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren. Door de zonnepanelen premies en verbeterde techniek is de terugverdientijd van zonnepanelen een stuk korter geworden. In veel gevallen is het echter niet mogelijk om alle elektriciteit die de zonnepanelen opwekken direct te gebruiken.

Een thuisbatterij kan de elektriciteit die je zelf hebt opgewekt opslaan, zodat je deze later weer kunt gebruiken. Dat klinkt goed, maar doordat het aanschaffen van een thuisbatterij best prijzig kan zijn, is dit niet voor elk huishouden een aantrekkelijke optie.

Hoe elektrische auto als thuisbatterij gebruiken

Door nieuwe technieken is het bij sommige elektrische auto’s tegenwoordig ook mogelijk om de accu’s van de auto te gebruiken als thuisbatterij. Hiervoor heb je een elektrische auto nodig met grid technologie en een laadpaal die hier ook geschikt voor is.

Door een elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken is het mogelijk om overdag je auto op te laden met zonne-energie en deze elektriciteit vervolgens ‘s avonds te gebruiken in de woning. Dit kan zeer aantrekkelijk zijn, aangezien de opslagcapaciteit van een elektrische auto doorgaans vele malen groter is dan die van een thuisbatterij.

Op dit moment zijn er nog niet erg veel elektrische auto’s met deze zogenoemde vehicle-to-grid technologie. Daar kan echter snel verandering in komen, aangezien bijna alle grote autofabrikanten hebben aangekondigd deze technologie in nieuwe modellen toe te gaan passen.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Zonnepanelen

Een elektrische auto opladen met zonne-energie opgewekt door zonnepanelen is een zeer aantrekkelijke en vaak voordelige manier voor het opladen van een elektrische auto.

In de meeste gevallen zal dit echter een hulpmiddel zijn voor het opladen en zullen de zonnepanelen niet de gehele auto op kunnen laden. Voor een gemiddelde elektrische auto heb je namelijk al snel vijf zonnepanelen nodig.

Daar komt ook nog eens bij dat de meeste elektrische auto’s in de avond worden opgeladen. Op dit moment van de dag produceren de zonnepanelen geen of nauwelijks stroom, waardoor het niet mogelijk is de auto met zonne-energie op te laden.

Zonnepanelen gebruiken voor het opladen van een elektrische auto kan erg aantrekkelijk zijn, aangezien de stroom in principe gratis is. Zonnepanelen laten plaatsen alleen om de elektrische auto op te laden is echter minder aantrekkelijk.

Opladen elektrische auto kosten

De kosten voor het opladen van een elektrische auto hangen af van de locatie waar je de auto oplaadt, de auto zelf en de energieprijzen.

Over het algemeen zal het altijd goedkoper zijn om een auto thuis op te laden. Hoewel de kosten afhankelijk zijn van de prijs per kWh van je energieleverancier, kost een elektrische auto thuis opladen ongeveer tussen de € 3,50 en € 4,50 per 100 km. Een elektrische auto opladen bij een openbare laadpaal kost ongeveer € 8,00 per 100 km.

Hoewel deze kosten uiteraard ook afhankelijk zijn van het verbruik van een auto, is dit significant goedkoper dan rijden met een fossiele brandstof. Zeker nu de brandstofprijzen ontzettend hoog staan, kan elektrisch rijden zorgen voor een grote besparing.

Kies voor het laagste tarief! Energietarieven vergelijken doe je met CallMePower.

Energietarieven elektrische auto

Meerdere energieleveranciers bieden energietarieven aan die op maat zijn gemaakt voor eigenaren van een elektrische auto. Het voordeel van deze energietarieven is dat je vaak toegang krijgt tot applicaties die helpen je energieverbruik te volgen en een voordelig tarief betaalt voor elektriciteit.

Daarnaast ontvang je bij deze energietarieven vaak groene stroom, waardoor je écht groen kunt rijden met de elektrische auto. Uiteraard is het ook mogelijk om groene stroom af te nemen bij één van de groene energieleveranciers in België.

Bekijk de energietarieven voor elektrische auto’s van de volgende leveranciers:

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 22 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.