Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Warmtepomp zwembad aansluiten, prijs en meer uitgelegd

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zwembad warmtepomp

Heb je een zwembad en wil je hier gebruik van maken als de temperatuur wat lager is of als de Belgische zomer weer eens tegenvalt? Dan is een zwembad warmtepomp een zeer duurzame en aantrekkelijke oplossing voor het verwarmen van je zwembad. De prijs van een zwembad warmtepomp ligt tussen de € 1.000 en € 5 000, afhankelijk van het gekozen model.

Wat is een zwembad warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van grondwarmte of luchtwarmte om water te verwarmen. Waterpompen worden vaak gebruikt voor de centrale verwarming als alternatief voor verwarmen met aardgas of mazout.

Met een zwembad warmtepomp zal je gemiddelde elektriciteitsverbruik wel sterk toenemen. Een warmtepomp heeft namelijk elektriciteit nodig om te functioneren. Neem je groene stroom af bij één van de groene energieleveranciers in België, dan verwarm je zonder CO2-uitstoot. Daarnaast is een warmtepomp ook te combineren met zonnepanelen, waardoor dit een zeer duurzame oplossing is voor het verwarmen van een zwembad of woning.

Groene energieleveranciers vergelijken? Bekijk de groene energieleveranciers van België.

Welke zwembad warmtepomp nodig?

Er zijn verschillende warmtepompen op de markt, zoals een geothermische warmtepomp die warmte uit de grond gebruikt om water op te warmen. Voor de verwarming van een zwembad heb je een lucht-water warmtepomp nodig. Deze warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht en verwarmt hiermee het water van het zwembad.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Hoe werkt een zwembad warmtepomp?

Zodra de zwembad warmtepomp is geïnstalleerd, hoef je zelf, behalve op de knop te drukken, niks meer te doen. De warmtepomp zal warmte uit de lucht halen, waarna een pomp koud water uit het zwembad pompt. Dit water wordt opgewarmd en teruggespoeld in het zwembad. In de illustratie hieronder is weergegeven hoe een warmtepomp voor een zwembad precies werkt.

Werking warmtepomp zwembad

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp zwembad nodig?

Het is mogelijk om de zwembad warmtepomp te laten draaien op zonne-energie. Een zeer duurzame manier voor het verwarmen van je zwembad! Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een zwembad hangt af van de sterkte van de zonnepanelen en hoeveel kilowatt de warmtepomp verbruikt. Je kan bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een zwembad met de volgende formule:

Stroomverbruik warmtepomp in kWh x 1,1 / vermogen van één paneel in wattpiek = aantal benodigde panelen.

Warmtepomp zwembad en woning combineren

Enkele fabrikanten hebben warmtepompen ontwikkeld die gebruikt kunnen worden voor de verwarming van een woning en voor de verwarming van een zwembad. Hoewel de installatiekosten en aanschafprijs van deze warmtepompen hoger ligt, is de warmtepomp op deze manier optimaal te gebruiken.

Op veel momenten gebruik je de zwembad warmtepomp wellicht niet en zou je deze kunnen gebruiken voor de verwarming van de woning. Informeer over de mogelijkheden van dit soort warmtepompen bij de fabrikant.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Warmtepomp zwembad prijs

Hoewel een zwembad warmtepomp een zeer duurzame oplossing is voor de verwarming van een zwembad, is deze techniek nog relatief duur. Vooral de kosten voor de installatie kunnen in sommige gevallen hoog oplopen.

De zwembad warmtepomp prijs hangt vooral af van het merk warmtepomp dat je wilt aanschaffen. Het type warmtepomp dat je voor een zwembad nodig hebt is een lucht-water warmtepomp.

Een lucht-water zwembad warmtepomp kan je al aanschaffen vanaf € 1.000. Voor meer effectievere modellen ligt de prijs rond de € 1.500 tot € 2.000. De installatie van een zwembad warmtepomp kost ongeveer € 2.000 tot € 3.000, afhankelijk van de situatie. De totale warmtepomp zwembad prijs ligt dus tussen de € 3.000 tot € 5.000.

Hoe lang warmtepomp zwembad laten draaien?

De aanschaf van een zwembad warmtepomp is een grote investering, maar is het deze investering ook waard en hoe lang duurt het voordat het zwembad warm is? Of het de investering waard is, hangt af van welke alternatieve manier voor verwarmen van het zwembad je wilt gebruiken. Hoewel de investering van een zwembad warmtepomp hoog is, zijn de verbruikskosten relatief laag.

Hoe lang het duurt voordat een zwembad volledig verwarmt is, hangt uiteraard af van hoe groot het zwembad is, de buitentemperatuur, de huidige watertemperatuur en hoe sterk de warmtepomp is. Over het algemeen zal je de zwembad warmtepomp 8 tot 10 uur per dag moeten laten draaien.

Daarnaast is het sterk aan te raden het zwembad af te dekken, zodat de warmte niet verloren gaat. Dit gebeurt vooral ‘s nachts en de warmtepomp op dat moment laten draaien is, zeker in het begin, ook aan te raden.

Daarnaast is het mogelijk om bij de meeste energieleveranciers te besparen op je factuur door meer elektriciteit te verbruiken met het nachttarief.

Wanneer warmtepomp zwembad aanzetten?

Wanneer je de zwembad warmtepomp aan moet zetten, hangt af van de buitentemperatuur, de huidige watertemperatuur en de gewenste temperatuur.

Over het algemeen is een watertemperatuur van 28 graden gewenst. Als de huidige watertemperatuur hier ver onder ligt, is het aan te raden om de zwembad warmtepomp 24 uur per dag te laten draaien tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, is het aan te raden om de zwembad warmtepomp aan te zetten wanneer de temperatuur het laagst is. Dit zijn namelijk de momenten waarop de watertemperatuur weer sterk kan afnemen en de warmte dus verloren gaat. Dit is ook de reden waarom het goed afdekken van het zwembad zeer belangrijk is.

Voordeliger energiecontract vinden?Gas en elektriciteit vergelijken doe je met CallMePower!

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Hoe warmtepomp zwembad aansluiten?

Het is aan te raden om het aansluiten van een zwembad warmtepomp uit te laten voeren door een technieker. Aangezien de effectiviteit van de warmtepomp sterk afhankelijk is van de installatie, is dit een belangrijk onderdeel. Zo weet je zeker dat de installatie goed is uitgevoerd en de zwembad warmtepomp optimaal kan werken. Het is uiteraard ook mogelijk om de installatie zelf uit te voeren. Een zwembad warmtepomp hoeft namelijk niet gekeurd te worden.

Waar warmtepomp zwembad plaatsen?

Om ervoor te zorgen dat een zwembad warmtepomp optimaal kan functioneren, is de plaatsing zeer belangrijk. Volg hierbij altijd de instructies van de fabrikant op. Er zijn ook een aantal algemene punten waar je rekening mee moet houden voor een zwembad warmtepomp plaatsing.

Ten eerste moet de warmtepomp worden geplaatst in een vrije ruimte. De zwembad warmtepomp heeft namelijk voldoende lucht nodig om te functioneren en laat deze lucht ook weer vrij. Plaats de warmtepomp zwembad dus niet in een afgesloten ruimte.

Laat daarnaast ook voldoende ruimte aan de voor- en achterkant van de warmtepomp vrij. Aan de achterkant ongeveer 80 cm en aan de voorkant, waar de lucht wordt uitgeblazen, ongeveer 250 cm. Zo zorg je ervoor dat er voldoende lucht in de warmtepomp kan komen en de warmtepomp de lucht ook weer vrij kan laten. De lucht die uit de warmtepomp komt is koud en moet niet terug worden opgenomen in het systeem. Gebeurt dit wel, dan functioneert de zwembad warmtepomp uiteraard niet goed.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 32 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.