Stroompanne België: wat te doen en hoe storing melden?
Om te controleren of er een stroompanne vandaag is, ga je naar het overzicht met alle stroomonderbrekingen bij Fluvius. Bij een stroompanne zal je een aantal stappen moeten doorlopen als deze nog niet bekend is bij de netbeheerder. Let er wel op dat de stroompanne wordt veroorzaakt door een probleem bij de netbeheerder en niet door, bijvoorbeeld, kortsluiting in de woning.
Een stroomstoring melden
- Aarschot
- Aartselaar
- Affligem
- Antwerpen
- Arendonk
Zoek je stad of postcode.
Voer hier je adres en woonplaats in
Stroompanne melden netbeheerder
Ben je er zeker van dat de elektriciteit niet werkt door een stroompanne? Dan is het mogelijk om deze stroompanne te melden. Indien je niet zeker weet of de elektriciteit niet werkt door een stroompanne, lees dan verder.
De distributienetbeheerders zijn in België verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van het energienet. Bij een stroompanne moet je dus contact opnemen met de verantwoordelijke netbeheerder van jouw regio.
Vul hieronder je postcode in om de juiste contactgegevens te vinden.
Vind je distributienetbeheerder
- Aarschot (3200 / 3201 / 3202)
- Aartselaar (2630)
- Affligem (1790)
- Antwerpen (2000 / 2040 / 2100 / 2140 / 2150 / 2170 / 2180 / 2600 / 2610 / 2660)
- Arendonk (2370)
Problemen met gas of elektriciteit?
Bel CallMePower om direct hulp te ontvangen van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Problemen met gas of elektriciteit?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.
Let op, de contactgegevens van de netbeheerders verschillen per situatie. Voor een stroompanne neem je contact op met een ander telefoonnummer dan bij een gaslek.
Fluvius storing Is er een Fluvius stroomstoring? Bekijk onze pagina voor meer uitleg wat te doen in deze situatie.
Is er een stroompanne vandaag?
Voordat je contact opneemt met de netbeheerder om een stroompanne te melden, is het aan te raden om te controleren of het echt een stroompanne betreft. Het kan namelijk zijn dat de elektriciteit niet werkt door een probleem in de elektrische installatie of kortsluiting.
In de meeste gevallen is dit gemakkelijk te controleren door na te gaan of de straatverlichting werkt en of de buren wel gebruik kunnen maken van elektriciteit. Indien dit het geval is, wordt de stroomonderbreking waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem in de woning.
Stroompanne vandaag? Bekijk de Fluvius stroomonderbreking pagina voor een overzicht van de gemelde onderbrekingen.
Stroomonderbreking in woning oplossen
Indien de stroomonderbreking wordt veroorzaakt door een probleem in de woning, is het mogelijk om dit zelf op te lossen. Hiervoor zal je naar de meterkast moeten controleren en na moeten gaan of er één of meerdere schakelaars naar beneden staan. Indien dit het geval is, heb je waarschijnlijk last van een kortsluiting.
Bekijk onze pagina over het oplossen van kortsluiting voor meer informatie over dit onderwerp.
Om kortsluitingen te voorkomen moeten alle elektrische installaties en elektriciteitsaansluitingen in België gekeurd worden volgens het AREI. Deze keuring zorgt voor een veilige werking.
Problemen met gas of elektriciteit?
Bel CallMePower om direct hulp te ontvangen van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Problemen met gas of elektriciteit?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.
Hoe ontstaat een stroompanne?
Een stroompanne kan verschillende oorzaken hebben. Zo heeft een stroompanne niet altijd te maken met een storing van de netbeheerder. Het is echter wel zo dat de netbeheerder vaak over de nodige informatie bezit om toe te lichten wat er mis is en hoe lang de stroompanne kan duren. Uiteraard kunnen zij niet altijd de garantie geven van volledige informatie en moet er soms nog het een en ander worden onderzocht.
Oorzaken van een stroompanne kunnen onder andere onderhoudswerkzaamheden, graafwerken, overbelasting van het netwerk of een blikseminslag zijn.
Stroompanne en energieleverancier Energieleveranciers hebben geen invloed op een stroompanne en kunnen geen hulp bieden bij onderbrekingen. Niet tevreden met je huidige leverancier? Bekijk hoe je kunt veranderen van energieleverancier.
Gevolgen elektriciteitspanne
Voor zowel huishoudens als bedrijven kan een langdurige stroompanne vervelende gevolgen met zich meebrengen. Als het gaat om tijdelijke en plaatselijke stroompannes, zijn de gevolgen vaak minimaal en is het slechts een ongemak.
Langdurige stroomonderbrekingen kunnen echter zware consequenties hebben. Denk bijvoorbeeld aan computers die een lange tijd niet kunnen functioneren, geblokkeerde pinautomaten en lampen die niet meer werken. Om de gevolgen van een stroompanne te kunnen beperken, hebben grote instanties, zoals ziekenhuizen, noodstroom tot hun beschikking.
Hoe lang duurt stroompanne?
Dit is geheel afhankelijk van de situatie die zich voordoet. Indien het een storing op het net is kan dit in de meeste gevallen vlug worden opgelost. Indien er een schade aan de bedrading of aan de netkoppelingen heeft plaatsgevonden kan dit wat meer tijd in beslag nemen. Ook dit is afhankelijk van de hoeveelheid schade die is opgelopen. Het kan van een uur tot een halve dag, of in ernstige gevallen een hele dag of meer bedragen.
Schadevergoeding stroompanne
In enkele gevallen is het mogelijk om een vergoeding te ontvangen voor de tijd waar je geen gebruik hebt kunnen maken van elektriciteit door een stroompanne. Om deze vergoeding te ontvangen, moet de stroompanne meer dan vier uur hebben geduurd en mag deze niet zijn veroorzaakt door aangekondigd onderhoud van de netbeheerder.
Bekijk onze pagina over de schadevergoeding stroompanne voor meer informatie.
Stroomuitval België: meer stroompannes?
Voor vele jaren is België een exporteur van elektriciteit geweest. Dit betekent dat er in België meer elektriciteit geproduceerd werd dan er daadwerkelijk nodig was. Het kan in de toekomst gaan voorkomen dat dit niet meer het geval is en Belgie grote hoeveelheden elektriciteit moet importeren.
Door de energietransitie is België in een grotere mate afhankelijk van groene energiebronnen voor de productie van elektriciteit. Daarnaast neemt de elektriciteitsproductie in België verder af door de geplande sluitingen van de kerncentrales.
Dit zal echter niet direct leiden tot een stroomuitval in België. Het is mogelijk om elektriciteit uit het buitenland te importeren en (tijdelijk) meer elektriciteit te produceren met fossiele brandstoffen, zoals gas centrales.
Meer weten over stroomverbruik in België? Lees ons artikel over het gemiddeld verbruik elektriciteit of over de elektriciteitsprijs.
Afschakelplan elektriciteit België
Een afschakelplan is een procedure die wordt toegepast wanneer er tekort is aan energie en de vraag groter is dan het aanbod. In andere woorden, deze wordt in werking gezet in geval van een incident op hoogspanningsnetwerk of dus schaarste. Een bepaald aantal hoogspanningsposten worden dan afgekoppeld, om te voorkomen dat er bepaalde instanties (zoals ziekenhuizen) of gebieden in de problemen komen.
Het plan is zo ingesteld dat de impact zoveel mogelijk wordt beperkt. Hiernaast wordt de procedure alleen ingezet bij zeer hoge nood en wanneer er geen andere mogelijkheid is. De elektriciteitsleveringen in België zijn verdeeld in acht schijven. Bij een afschakeling wordt normaal gesproken één schijf onderbroken, dit wordt van tevoren aangekondigd.
Wat te doen bij stroompanne?
Om ervoor te zorgen dat een elektriciteitsonderbreking ons niet volledig verrast, kunnen we van tevoren bepaalde maatregelen nemen. Dit hoeven geen grote voorbereidingen te betreffen, maar bijvoorbeeld wat hulpmiddelen bij de hand hebben kan al een heel verschil maken.
Voorbereiding stroompanne
Stroompanne komt meestal onverwachts en is voor iedereen ongemakkelijk. We moeten ons aanpassen aan een situatie waarin geen stroom beschikbaar is, iets wat we normaal gesproken altijd binnen ons bereik hebben. Om ons zo vlug mogelijk op het gemak te laten voelen, is het van belang altijd enigszins voorbereid te zijn. Hierbij kan je denken aan de volgende middelen bij de hand te hebben:
- kaarsen en lucifers in huis;
- zaklampen tot je beschikking;
- batterijen;
- opgeladen powerbank.
Ook de installatie van zonnepanelen en een thuisbatterij kunnen helpen bij het verminderen van de problemen bij een stroompanne.
Problemen met gas of elektriciteit?
Bel CallMePower om direct hulp te ontvangen van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Problemen met gas of elektriciteit?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.
Wat te doen in beknelde situatie bij stroompanne?
Bij stroompanne kunnen verschillende toestellen die dagelijks worden gebruikt, plotseling stoppen met werken. Hierbij valt te denken aan liften, roltrappen en bijvoorbeeld elektrische deuren. Vooral in een lift is het uiteraard zeer ongemakkelijk als deze plots blijft stilstaan.
Mocht dit gebeuren weet je niet zeker wanneer deze weer zal werken. Dat kan met een paar minuten, maar het kan ook langer duren afhankelijk van de ernst van de elektriciteitsonderbreking. Het belangrijkste is om kalm te blijven en ofwel de noodknop in te drukken en te spreken door de speaker, of het nummer te bellen van de centrale. We hebben allemaal wel een mobiele telefoon op zak, dus het beste is op dat moment te bepalen wat de meest logische contactpersoon is om te benaderen.
Probeer het noodnummer 112 in de eerste instantie te vermijden en voorafgaand een andere oplossing te bedenken. Het noodnummer is wellicht al overbelast op dat moment indien het een grote stroomonderbreking betreft. En zolang er geen gevaar dreigt kunnen andere mensen je ook verder helpen. Voor zowel vastzitten in een lift als achter gesloten deuren, blijf geduldig en laat mensen weten waar je je bevindt.