Energieadvies nodig? Wij helpen je snel!

02 588 92 38 Of bel mij gratis terug!
gas en elektriciteit

EANDIS en Infrax zijn Fluvius geworden.

Gas/Elektriciteitsaansluiting geregeld?
Bel ons, regel een voordelig energiecontract en bespaar op je energiefactuur!

EANDIS en Infrax zijn Fluvius geworden.

Besparen op je energiefactuur? We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op werkdagen tussen 8 en 18 uur.

Eandis, netbeheerder in Vlaanderen - Informatie, contact & tarieven

Aardgas en elektriciteit komen over een distributienetwerk van leidingen (lage- of middendruk) en kabels (laag- of middenspanning) tot bij jou thuis of op het werk. Eandis verzorgt de exploitatie van dat uitgebreide netwerk, in 234 steden en gemeenten. Eandis staat dan ook voor Elektriciteit, Aardgas, Netten en DIStributie. Wat die exploitatie inhoudt? Eandis bouwt en onderhoudt bijvoorbeeld de distributienetten, verzorgt de aansluitingen bij je thuis of op kantoor, lost storingen en defecten in het net op, neemt je meterstanden op.

logo Eandis

Wie is Eandis?

Eandis is een mengeling van intercommunales die in 2005 werd gecreëerd wegens samensmelting van Gaselwest, IMEA, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas. Eandis staat voor:

 • Elektriciteit
 • Aardgas
 • Netten
 • DIStributie
hoogspanningsmasten elektriciteit distributie

In het woord Eandis zit ook de afkorting van Europese artikelnummering, ofwel de EAN-code die is verbonden aan ieder leveringspunt voor aardgas en ook elektrciteit. Het achtervoegsel 'dis' verwijst naar de activiteit distributie, en dus naar de distributienetbeheerder zelf.
Wegens de reorganisatie van 234 gemeenten, de intercomunales die aan de basis liggen van de distributienetbeheerders Eandis en Infrax passen zich aan de vrijmaking van de markt en het verhogen hun efficiëntie. In 2003 al hebben ze zich van hun activiteiten als leverancier van gas en elektriciteit ten voordele van ENGIE Electrabel moeten terugtrekken en waren ze verplicht om de taken van distributeur voor zich te nemen: hoogspanningskabels, gasleidingen en energiemeters.

Wat doet Eandis?

Eandis bewaakt het maatschappelijk belang van de energievoorziening. Daarom stimuleert Eandis het verstandig gebruik van energie, ze organiseren ook de energielevering bij mensen met betaalmoeilijkheden en ontwikkelen een breed aanbod aan energiediensten voor haar gemeenten. Als onafhankelijke databeheerder verzekeren ze de marktwerking.

Wat is een distributienetbeheerer? Wil je meer weten over onze energiemarkt en wat een netbeheerder doet? Neem dan een kijkje op onze pagina over de de distributie van aardgas en elektriciteit in België. Je vindt hier ook informatie over alle actieve netbeheerders in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Contactgegevens Eandis

Hoe cantacteer je Eandis? Je kunt Eandis op verschillende manieren bereiken. Op deze pagina vind je alle contactgegevens van deze distributienetbeheerder in Vlaanderen.

Contactformulier Eandis

Maak gebruik van het contactformulier op de website van Eandis voor minder urgente zaken. Heb je een klacht een algemene vraag en is er geen nood? Raadpleeg dan dit contactformulier dat uiteraard 24/7 online beschikbaar is op de contactpagina van Eandis.

Telefoonnummer Eandis

telefoonnummer Eandis bellen

Wil je persoonlijk te woord gestaan worden of is er meer urgentie of een noodgeval? In dit overzicht vind je alle telefoonnummers van Eandis.

Voor ieder onderwerp / probleem is er een apart telefoonnummer dat je kunt bellen, zo is er een algemeen nummer voor de klantendienst en een noodnummer voor gaslekken.

Telefoonnummer Eandis
Algemeen telefoonnummer Eandis 078 35 35 34 Maandag-Vrijdag van 8 tot 20 uur
en Zaterdag van 9 tot 13 uur
Noodgevallen Gas (gasreuk / gaslek) 0800 650 65 24/7
Bij problemen met elektricteit of defecten (stroompanne) 078 35 35 00
Openbare verlichting of defecte straatlamp melden 0800 635 35
Eandis bellen vanuit het buitenland +32 25 18 61 11 internationaal tarief

Dringende oproepen Voor dringende oproepen, zoals bij het ruiken van een gasgeur, een gaslek storingen en defecten, kun je contact opnemen met de speciale noodnummers van Eandis.

De telefonische klantendienst van Eandis is jouw aanspreekpunt bij de meteropnames, de aansluiting voor gas en elektriciteit, energiebesparingen en sociale dienstverlening.

Adres Eandis

We hebben het adres van de hoofdzetel en de verschillende adressen van de klantenkanoren van Eandis op deze pagina verzameld. Je kunt het hoofdkantoor en de klantenloketten op de volgende adressen vinden:

Adres hoofdzetel Eandis

Het adres van Eandis is dat van Fluvius System Operator cvba. Dit bedrijf is op 1 juli ontstaan uit de fusie van de netbedrijven Infrax en Eandis en treedt op in naam en voor rekening van de netbeheerder Eandis. Fluvius opteert voor een maatschappelijke zetel te Melle.

Eandis (Fluvius)
Brusselsesteenweg 199
9090 Melle

Adres klantenkantoor Eandis

Eandis heeft een totaal van 25 klantenkantoren verspreid over Vlaanderen. Vind in onderstaande tabel een van de klantenloketten in jouw woonplaats of daar in de buurt. De openingsuren van de oplaadpunten voor budgetmeters kan je vinden op de website van Eandis. Je kunt Eandis bezoeken op de volgende vestigingen in de volgende steden / locaties: (Klik op het adres om een kaart in Google Maps te openen.)

Klantenkantoren Eandis
Locatie Adres Website (pagina)
Eandis Aalst Industrielaan 2, 9320 Aalst Klantenkantoor Aalst (Intergem)
Eandis Antwerpen Appelmansstraat 12-14, 2018 Antwerpen Klantenkantoor Antwerpen (IMEA, IVEKA)
Eandis Brecht Lessiusstraat 18, 2960 Brecht Klantenkantoor Brecht (IVEKA)
Eandis Brugge Scheepsdalelaan 56, 8000 Brugge Klantenkantoor Brugge (IMEA)
Eandis Deinze Gentpoortstraat 20, 9800 Deinze Klantenkantoor Deinze (Gaselwest)
Eandis Deurne Merksemsesteenweg 233, 2100 Antwerpen Klantenkantoor Antwerpen (IMEA)
Eandis Eeklo Molenstraat 135 bus 2, 9900 Eeklo Klantenkantoor Eeklo (IMEWO)
Eandis Geel Dr. Van de Perrestraat 218, 2440 Geel Klantenkantoor Geel (IVEKA)
Eandis Gent St-Pietersnieuwstraat 62, 9000 Gent Klantenkantoor Gent (IMEWO)
Eandis Geraardsbergen Kaai 15, 9500 Geraardsbergen Klantenkantoor Geraardsbergen (Intergem)
Eandis Halle A. Demaeghtlaan 38, 1500 Halle Klantenkantoor Halle (IVEKA)
Eandis Heist-op-den-Berg Boudewijnlaan 20, 2220 Heist-op-den-Berg Klantenkantoor Heist-op-den-Berg (IVERLEK)
Eandis Ieper Ter Waarde 90, 8900 Ieper Klantenkantoor Ieper (Gaselwest)
Eandis Kortrijk Pres. Kennedypark 12, 8500 Kortrijk Klantenkantoor Kortrijk (Gaselwest)
Eandis Leuven Aarschotsesteenweg 58, 3012 Leuven Klantenkantoor Leuven (IVERLEK)
Eandis Lier Kantstraat 6, 2500 Lier Klantenkantoor Lier (IVEKA)
Eandis Lokeren Oud-Strijderslaan 3, 9160 Lokeren Klantenkantoor Lokeren (IMEWO)
Eandis Mechelen Elektriciteitstraat 70, 2800 Mechelen Klantenkantoor Mechelen (IVERLEK)
Eandis Oostende Torhoutsesteenweg 287, 8400 Oostende Klantenkantoor Oostende (IMEWO)
Eandis Roeselare Meensesteenweg 5, 8800 Roeselare Klantenkantoor Roeselare (Gaselwest)
Eandis Ronse Zonnestraat 46, 9600 Ronse Klantenkantoor Ronse (Gaselwest)
Eandis Sint-Niklaas Heistraat 88, 9100 Sint-Niklaas Klantenkantoor Sint-Niklaas (Intergem)
Eandis Turnhout Koningin Elisabethlei 38, 2300 Turnhout Klantenkantoor Turnhout (IVEKA)
Eandis Veurne Ieperse Steenweg 1, 8630 Veurne Klantenkantoor Veurne (IVEKA)
Eandis Vilvoorde Toekomststraat 38, 1800 Vilvoorde Klantenkantoor Vilvoorde (IVEKA)

Je kunt bij één van bovenstaande adressen terecht voor het opladen van je je budgetmeter, al je vragen over energie besparen, energiesubsidies van Eandis, De opneming van je meterstand en aansluitingen op het distributienet voor elektriciteit en aardgas.

Eandis meterstanden doorgeven

Wil je jouw meterstanden doorgeven aan Eandis of heb je de meterstand meterbrief van Eandis voor het ingeven van de meterstanden ontvangen? Gebruik daarvoor je registratienummer en veiligheidscode die vermeld staan in de brief.

Meterstanden gas / elektriciteit doorgeven Via deze link kun je je meterstand bij Eandis doorgeven.

 • Meteropname

Eandis neemt als onafhankelijke netheerder jaarlijks de meterstanden van elektriciteit en aardgas op. Dit wordt de meteropname genoemd. Eandis maakt de gegevens van jouw energiemeters dan over aan je energieleverancier. Enige tijd later ontvang je van je energieleverancier je jaarlijkse afrekening.

Overzicht energieverbruik

Je kunt eenmaal per jaar gratis een overzicht aanvragen van je energieverbruik (aardgas en/of elektriciteit) van de laatste 3 jaren. Ze bezorgen je dan het overzicht per briefpost.

Als je meterstanden jaarlijks worden opgenomen, kan het overzicht minder dan 3 jaar bevatten, afhankelijk van de periode waarin je meterstanden worden opgenomen en de periode dat je eigenaar bent van het aansluitingspunt.

 • Aansluitingen

Je kunt online de gegevens ingeven en meteen een definitieve aansluiting aanvragen. Het is ook mogelijk om je bestaande gasaansluiting of je aansluiting voor elektriciteit te wijzigen.

Nieuwe aansluiting aanvragen

nieuwe aansluiting elektriciteit woning

Als je online een aanvraag hebt ingediend voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteits- of aardgasnet, of voor de aanpassing van een bestaande aansluiting, dan kun je de stand van zaken opvolgen.

Elk dossier doorloopt enkele belangrijke stappen:

 1. Hebben we alle noodzakelijke gegevens ontvangen?
 2. Is er een akkoord voor de offerte?
 3. Is een uitvoeringsdatum in de planning opgenomen?
 4. Is het werk uitgevoerd?

Bij de keuze voor aardgas, kan je voordelen boeken. Meer informatie hierover is te vinden op de internetpagina van Eandis.

Premies Eandis

woning met energiepremie isolatie

Wie energie wil besparen, denkt vrijwel direct aan minder energie verbruiken door je woning te renoveren en isoleren. Dit is een goede optie om je energiefactuur te verlagen. Eandis biedt jou de mogelijkheid om gebruik te maken van premies voor woningisolatie, denk daarbij aan een isolatiepremie voor je dak, spouwmuren, vloeren en een terugdraaiende teller voor als je zonnepanelen wenst op je dak. Lees meer over een PV-installatie op onze pagina 'Haal zonne-energie in huis met zonnepanalen'. Je huis isoleren: Goed voor het milieu en voor je portemonnee.

 • Energie besparen en premies Eandis aanvragen

Wegens een groot aantal online aanvragen van (energie)premies vraagt Eandis je rekening te houden met een verwerkingstermijn van 4 weken. Houdt, vóór je een premie online aanvraagt, volgende informatie bij de hand:

 • Benodigde gegevens premies
 • Alle facturen (niet ouder dan 12 maanden) van de investeringskosten die bij deze premie horen
 • Het adres waar de installatie of renovatie werd uitgevoerd
 • De EAN-code van het installatieadres. Het nummer bestaat uit 18 cijfers, beginnend met 54144, terug te vinden op jouw energiefactuur.

Bekijk het volledige overzicht van energiepremies op de website van Eandis. Je kunt bij Eandis een gratis energiescan aanvragen. Maak er een goede gewoonte van om de meterstanden van je elektriciteits- en aardgasmeter bij te houden. Dit kan eenvoudig met de Verbruikswijzer. Met deze gratis webmodule kun je maand na maand je energieverbruik opvolgen en bewuster met energie omgaan.

Tarieven Eandis

Sinds 1 juli 2014 keurt de VREG, de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas, de tarieven goed. De VREG heeft ook de bevoegdheid om voorlopige tarieven vast te stellen. De tarieven zijn van toepassing voor een bepaalde termijn.

Distributienettarieven Eandis

Voor het gebruik van het elektriciteitsnet en het aardgasnet gelden er afzonderlijke distributienettarieven. We beginnen met de tarieven voor elektriciteit van distributie en transport bij Eandis.

Distributietarieven voor elektriciteit Eandis
Distributiekosten (€cent/kWh) Normaal Piekuren Daluren Uitsluitend nachttarief Meterverhuur (€/jaar)
Gaselwest 19,58 19,58 13,23 4,42 4,39
IMEWO 15,47 15,47 10,40 3,60 4,39
INTERGEM 13,50 13,50 9,06 3,15 4,39
IMEA 14,15 14,15 10,38 3,54 4,39
IVEKA 15,75 15,75 11,25 3,81 4,39
IVERLEK 15,67 15,67 10,90 3,71 4,39
SIBELGAS 16,60 16,60 11,98 4,34 4,39

Distributietarieven voor elektriciteit Eandis 2019

In onderstaande tabel behandelen we alle distributienettarieven van Eandis voor aardgas.

Distributietarieven voor aardgas Eandis
  0-5000 kWh per jaar 5000-150000 kWh per jaar
  Vaste termijn Proportionele termijn Vaste termijn Proportionele termijn
Gaselwest 17,87 €/jaar 2,63 c€/kWh 78,73 €/jaar 1,41 c€/kWh
IMEWO 19,19 €/jaar 2,79 c€/kWh 107,68 €/jaar 1,02 c€/kWh
INTERGEM 15,05 €/jaar 2,23 c€/kWh 72,70 €/jaar 1,08 c€/kWh
IMEA 14,23 €/jaar 2,12 c€/kWh 88,96 €/jaar 0,62 c€/kWh
IVEKA 14,91 €/jaar 2,17 c€/kWh 80,08 €/jaar 0,87 c€/kWh
IVERLEK 17,68 €/jaar 2,58 c€/kWh 88,11 €/jaar 1,17 c€/kWh
SIBELGAS 19,99 €/jaar 2,99 c€/kWh 110,87 €/jaar 1,17 c€/kWh

Eandis distributietarieven voor aardgas in 2019.

Wat kost een nieuwe aansluiting bij Eandis?

nieuwe elektriciteitsmeter

Om jouw woning of bedrijf aan te sluiten op het elektriciteits- of aardgasnet wordt een vergoeding aangerekend. Op de website van Eandis kun je de tarieven voor elektriciteit en aardgas raadplegen die momenteel van toepassing zijn.

In een aantal gevallen zijn er voorafgaande studiekosten. Studiekosten worden afzonderlijk gefactureerd. Zijn er geen studiekosten, of heb je de studiekosten reeds betaald, dan ontvang je een offerte voor de aansluitingswerken. Ga je hiermee akkoord, dan worden de werken na het maken van een afspraak met Eandis uitgevoerd. Na uitvoering ontvang je een factuur voor de werken aan de gasaansluiting en/of de elektriciteitsaansluiting.

Als je een aanvraag indient voor een nieuwe aansluiting voor aardgas en/of elektriciteit of voor de aanpassing van een bestaande aansluiting, dan ontvang je eerst een bevestiging van die aanvraag.

Studiekosten
Soms zijn er voorafgaande studiekosten. In onderstaand document "Algemeen overzicht" lees je meer over onze tarieven voor een oriëntatiestudie en een detailstudie. Studiekosten worden afzonderlijk gefactureerd.

Aansluitingskosten
Zijn er geen studiekosten, of heb je de studiekosten reeds betaald, dan ontvang je een offerte voor de aansluitingswerken. Ga je hiermee akkoord, dan worden de werken uitgevoerd. Na uitvoering ontvang je een factuur voor de aansluitingswerken.

Algemeen gesteld zijn de tarieven van toepassing die door de Vlaamse energieregulator voor de elektriciteits- en gasmarkt (VREG) worden goedgekeurd.

Welke elektriciteitsmeter past het best bij mijn verbruik?

Tijdens de nacht verbruiken we minder energie. Daarom leveren de elektriciteitsleveranciers jou elektriciteit aan een gereduceerde prijs voor al het elektriciteitsverbruik tijdens de nacht en in het weekend. Om van dat voordeel te kunnen genieten, moet je een tweevoudige meter hebben in jouw woning. Je kan in dit geval een tweevoudige meter laten plaatsen door Eandis. Die meter heeft 2 telregsters, eentje voor 'dag' (normaal tarief) en de andere voor de 'nacht' (lager tarief). De overschakeling dag-nacht-dag gebeurt automatisch.

Heb je al een aansluiting, maar wil je die aanpassen naar een tweevoudig meter met een dubbel tarief? Vraag hier de wijziging van je bestaande elektriciteitsaansluiting aan.

Tijdens het weekend telt het gereduceerde tarief ook overdag. De plaatsing van een nieuwe meter is niet gratis en je betaalt een hoger abonnementsgeld. Elektrische apparatuur en toestellen die veel energie verbruiken, laat je best 's nachts werken, zoals: wasmachine, vaatwasmachine, droogkast, voorraadboiler. Doe je dat niet, dan is het tweevoudig uurtarief niet altijd even voordelig.

Wat kost een bestaande aansluiting wijzigen bij Eandis?

Als je een aanvraag bij Eandis indient voor een nieuwe aansluiting voor aardgas en/of elektriciteit of voor de aanpassing van een bestaande aansluiting, dan ontvang je eerst een bevestiging van die aanvraag.

energiemeter aansluiting wijzigen

Studiekosten
Soms zijn er voorafgaande studiekosten. In onderstaand document "Algemeen overzicht" lees je meer over onze tarieven voor een oriëntatiestudie en een detailstudie. Studiekosten worden afzonderlijk gefactureerd.

Aansluitingskosten
Zijn er geen studiekosten, of heb je de studiekosten reeds betaald, dan ontvang je een offerte voor de aansluitingswerken. Ga je hiermee akkoord, dan worden de werken uitgevoerd. Na uitvoering ontvang je een factuur voor de aansluitingswerken.

Hoeveel kost het sluiten van een meter?

Het sluiten van je meter voor aardgas en/of elektriciteit is gratis, hoewel er wel kosten in rekening worden gebracht voor het heropenen van de energiemeter.

Wie zet de prijzen vast bij Eandis?

Sinds 1 juli 2014 keurt de VREG, de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas, de tarieven goed. De VREG heeft ook de bevoegdheid om voorlopige tarieven vast te stellen. De tarieven zijn van toepassing voor een bepaalde termijn.

Wat zijn de tarieven voor beschermde klanten?

Elk gezin krijgt een vaste minimumhoeveelheid van 100 kWh (kilowattuur) elektriciteit. Daarbovenop tellen we 100 kWh per gezinslid dat op je adres is gedomicilieerd op 1 januari van dat jaar. We verduidelijken met enkele voorbeelden.

 • Een gezin van 4 personen (2 ouders en 2 kinderen) krijgt 500 kWh gratis elektriciteit (100 kWh minimumhoeveelheid + 4 maal 100 kWh per gezinslid).
 • Een alleenstaande krijgt 200 kWh gratis (100 kWh minimumhoeveelheid + 1 maal 100 kWh per gezinslid).

Je krijgt nooit meer gratis elektriciteit dan je verbruikt.

Voor alle aanvullende informatie, vragen of klachten kun je terecht bij de VREG.

Hoe kan ik meer weten over de sociale dienstverlening bij Eandis?

Voor alle aanvullende informatie, vragen of klachten kun je terecht bij de VREG.