Gasgeur herkennen en wat te doen bij een gaslek
Gas ruikt naar rotte eieren. Ruik je een gasgeur of vermoed je een gaslek? Neem dan direct contact op met je netbeheerder en/of de brandweer. In Vlaanderen bel je Fluvius op: 0800 65 0 65.
Gasgeur melden netbeheerder
Meld een gasgeur direct aan je netbeheerder. Een gaslek kan namelijk levensgevaarlijk zijn door het explosiegevaar. Neem contact op met de verantwoordelijke netbeheerder en wacht buiten op hulp. Informeer ook de buren en open ramen. In Vlaanderen is Fluvius verantwoordelijk en in Brussel Sibelga.
Een interventieteam van de distributienetbeheerder zal zo snel mogelijk langskomen. Indien nodig, informeer je ook de brandweer.
Distributienetbeheerder | Gasgeur telefoonnummer |
---|---|
Fluvius | 📞 0800 65 0 65 |
Sibelga | 📞 0800 19 400 |
ORES | 📞 0800 87 087 |
Resa | 📞 04 362 98 38 |
REW | 📞 010 22 42 43 |
Vind je distributienetbeheerder
- Aarschot (3200 / 3201 / 3202)
- Aartselaar (2630)
- Affligem (1790)
- Antwerpen (2000 / 2040 / 2100 / 2140 / 2150 / 2170 / 2180 / 2600 / 2610 / 2660)
- Arendonk (2370)
Heb je last van een stroomonderbreking? Bekijk dan onze pagina over wat te doen bij een stroompanne.
Problemen met gas of elektriciteit?
Bel CallMePower om direct hulp te ontvangen van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Problemen met gas of elektriciteit?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.
Twijfel of ik gas ruik
Als je twijfelt of je gas ruikt, neem onmiddellijk de volgende stappen: steek geen vuur aan en vermijd vonken, ventileer door ramen en deuren te openen en gebruik geen elektrische apparaten of schakelaars. Om een gaslek op te sporen, kun je letten op een karakteristieke geur, een zeepoplossing gebruiken om belletjes te detecteren, luisteren naar sissende geluiden, of een gasdetector gebruiken. Neem bij twijfel altijd contact op met de netbeheerder.
Wat te doen bij een gaslek?
Ruik je een gasgeur? Controleer allereerst je kooktoestel; is het gasfornuis volledig uitgeschakeld? Zo ja, dan is het mogelijk dat er een gaslek in de woning is ontstaan. Ga als volgt te werk:
- Bel direct het noodnummer van de verantwoordelijke netbeheerder of de brandweer bij mogelijk ontploffingsgevaar.
- Ventileer alle ruimtes in de woning. Open alle deuren en ramen om het gebouw te ontluchten. Op deze manier vermengt het gas zich met de zuurstof en reduceer je de concentratie aardgas aanzienlijk.
- Waarschuw alle bewoners, inclusief de buren.
- Gebruik geen stroom of elektrische apparaten. Bij het gebruik van elektriciteit is er een kans op vonken, zoals bij kortsluiting, waardoor het gas kan exploderen.
- Maak in geen enkel geval vuur, gebruik geen kaarsen en ga niet roken.
- Sluit de gastoevoer, doe dit alleen als je de gaskraan dicht kunt draaien zonder het licht aan te zetten.
- Controleer of iedereen in de woning op de hoogte is van een potentieel gaslek en verlaat de woning zo snel mogelijk.
Lekkage uit een gasfles? ✔️Plaats de fles verticaal, zodat de detector goed kan werken.
✔️Draai de kraan dicht en sluit af waarop de fles is aangesloten.
✔️Plaats de fles niet in de buurt van een warmtebron of in de zon.
✔️Zet de fles niet in een afgesloten ruimte, zoals een kelder.
Gaslek melden
Bij het waarnemen van een gasgeur waarvan je de oorzaak niet kunt vaststellen of bij een vermoeden dat het om een gaslek gaat, dien je direct contact op te nemen met de bevoegde diensten van de verantwoordelijke netbeheerder. Bestaat er direct gevaar bij een gaslek (brand en / of ontploffing)? Ga dan direct naar buiten en neem contact op met het algemene noodnummer: 📞 112!
Het interventieteam van jouw netbeheerder rukt direct uit zodra je oproep binnenkomt. De techniekers meten ter plaatse de gaslucht en zo wordt de gaslek opgespoord. Zo lang de monteurs nog niet ter plaatse zijn en zo lang het lek niet gedicht is, blijf je op een veilige afstand!
Gaslek opsporen en lekdetectie
Gas is een brandbare stof die giftig kan zijn en wanneer het lekt of explodeert, kan het ernstige schade aanrichten. Hoewel het veilige bron van energie is, blijft het zeer belangrijk om te weten hoe je een gaslek kan herkennen en wat de procedure is bij een gaslek.
Over het algemeen kan je een gaslek redelijk gemakkelijk vinden door de gasgeur. Als je ondanks de geur niet zeker weet of het een gaslek is, zijn er enkele technieken die worden gebruikt door professionals die je kan gebruiken om het lek op te sporen:
- Gebruik afwasmiddel en heet water en maak de gasleiding en de aansluitingen van de fles of stortbak een klein beetje nat. Indien je luchtbellen ziet, betekent dit dat er een gaslek is.
- Inspecteer de brander van je boiler door deze te besproeien met een product op zeepbasis. Indien je luchtbellen ziet, is er een gaslek. Draai hiervoor eerst je gaskraan dicht.
- Luister of je cv-ketel een fluitend geluid maakt. Indien je dit hoort, kan het duiden op een gaslek.
Lekdetector aardgas en gaslek meter
Pas als de concentratie aardgas in de lucht hoger dan 5 % is, ontstaat er gevaar voor een explosie. Er is dus voldoende marge om de juiste stappen te ondernemen en een gevaarlijke situatie te voorkomen. Het is aan te raden een lekdetector of gaslek meter te installeren voor preventie.
Problemen met gas of elektriciteit?
Bel CallMePower om direct hulp te ontvangen van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Problemen met gas of elektriciteit?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.
Hoe ruikt gas in België?
Dit is een goede vraag en eigenlijk ook wel bittere noodzaak om te weten of we te maken hebben met een gaslek. Als het aardgas gewonnen wordt, is dit gas geurloos. De producenten voegen uit veiligheidsoogpunt kunstmatig een geuradditief (of odorant) toe.
Hierdoor is het mogelijk om een gaslek te herkennen en op te sporen.
Gasgeur herkennen
Iedereen met een oud gastoestel voor koken heeft wel eens het vuur moeten aansteken. Men moest eerst de knop aandraaien om de gastoevoer te activeren en pas op dat moment hield je de aansteker bij het fornuis. Dit is de ‘unieke vieze’ geur van rotte eieren.
Deze typische geur blijft onaangenaam en we kunnen er lastig aan wennen, om deze reden wordt deze geurstof gebruikt, zodat we snel een gaslek kunnen opmerken en opsporen. Ruik je dus de lucht van rotte eieren? Dan kan dit duiden op een gaslek.
Geurstoffen aardgas Er zijn twee geurstoffen die aan aardgas worden toegevoegd in België. Dit zijn: T.H.T. (tetrahydrothiofeen) of T.B.M. (tertiair butylmercaptaan). Deze zorgen voor de geur van rotte eieren.
Hoe een gaslek voorkomen?
Veiligheid gaat voorop en voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je een aantal tips om veilig gebruik te maken van jouw gasaansluiting. Het risico op een ongeval verkleinen is helemaal niet moeilijk en laten we daarom achterhalen hoe een gaslek veroorzaakt kan worden. Dit is belangrijk, want een gaslek voorkomen kan levens redden en grote schade en kosten voorkomen.
Oorzaken gaslek en hoe kan een gaslek ontstaan?
Een gaslek kan verschillende oorzaken hebben, maar kan meestal worden toegewijd aan een defecte gasleiding, een defect gastoestel of een ander apparaat dat niet correct is geïnstalleerd of onderhouden. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat gastoestellen, zoals een gasfornuis of gasketels correct en veilig worden geïnstalleerd met een AREI-keuring.
Dit is één van de redenen waarom het uitvoeren van ketelonderhoud verplicht is.
Waarom kan een gaslek gevaarlijk zijn?
Een gaslek resulteert niet direct in een brand of zorgt voor een ontploffing. Pas als de omgevingslucht 5 % tot 15 % aardgas bevat, is er direct gevaar. Het risico is dan geheel afhankelijk van de temperatuur. Gas ontbrandt pas vanaf 650 °C. Het is dus van groot belang dat vonken en vuur vermeden worden.
Is de concentratie gas in de lucht hoger dan 15 %? Dan is er geen brandgevaar aanwezig, omdat het zuurstofgehalte in dit geval te klein is.
Tips veilige gasaansluiting en gaslek voorkomen
Nu we weten hoe het zit met gasgeur en een gaslek kunnen we ook maatregelen nemen voor een veilige aansluiting. Volg deze tips op voor een veilige gasaansluiting voor meer comfort en om risico's te voorkomen.
- Vertrouw het plaatsen, de controle en het onderhoud van jouw gasinstallatie alleen toe aan een erkende technieker. Vergeet niet dat je zonder het certificaat van een erkende technieker jouw woning niet kan aansluiten op het gasnet.
- Plaats of installeer je gasketel of gasboiler in een geventileerde ruimte en zorg voor een goede gasafvoer van je cv-ketel.
- Houd kinderen altijd weg van het gasfornuis en de ruimte waar de gasketel zich bevindt.
- Schakel de gastoevoer uit als je het gas voor lange tijd niet nodig hebt, draai bijvoorbeeld de gaskraan dicht wanneer je op vakantie gaat.
- Maak je gebruik van gasflessen thuis? Het is raadzaam om de flessen altijd na gebruik te sluiten. Zet een gasfles altijd rechtop en niet in de buurt van brandbare of ontvlambare materialen.
Problemen met gas of elektriciteit?
Bel CallMePower om direct hulp te ontvangen van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Problemen met gas of elektriciteit?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.