Een Gaslek! Hoe herken je gasgeur en wat moet je doen als je gas ruikt?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

gaslek aardgas gasgeur leiding

Recente gasexplosies in België, zoals die van Luik in 2010 of nog verser in het geheugen de gasontploffing aan de Antwerpse Paardenmarkt in 2018 laten ons behoorlijk schrikken. Ondanks deze nare gebeurtenissen is aardgas een veilige brandstof. Wordt er een gaslek vermoedt, dan worden direct veiligheidsoverwegingen getroffen om erger te voorkomen. Constateer je een lek, stel dan veiligheid voorop en handel zo snel mogelijk! We leggen je uit wat je moet doen bij gasreuk.


Noodnummer gaslek / gasgeur Bel pas wanneer je buiten bent!
☎ 0800 65 065 noodnummer gaslek in Vlaanderen
☎ 0800 19 400 noodnummer gaslek in Brussel
Gratis nummers - 24 op 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Hoe ruikt gas?

gas aardgas label

Dit is een goede vraag en eigenlijk ook wel bittere noodzaak om te weten of we te maken hebben met een gaslek. Als het aardgas gewonnen wordt, is dit gas geurloos. De producenten voegen uit veiligheidsoogpunt kunstmatig een geuradditief (of odorant) toe.

Geur aardgas

Waar ruikt aardgas dan naar? Iedereen met een oud gastoestel voor koken heeft wel eens het vuur moeten aansteken. Men moest eerst de knop aandraaien om de gastoevoer te activeren en pas op dat moment hield je de aansteker bij het fornuis. Het was dan mogelijk om de typische geur van aardgas te kunnen ruiken. Dit is de ‘unieke vieze’ geur van rotte eieren. Deze typische geur blijft onaangenaam en we kunnen er lastig aan wennen, om deze reden wordt deze reukstof gebruikt, zodat we snel een gaslek kunnen opmerken en opsporen.

Weetje: geurstoffen aardgasEr zijn twee geurstoffen die aan aardgas worden toegevoegd in België. Dit zijn: T.H.T. (tetrahydrothiofeen) of T.B.M. (tertiair butylmercaptaan)

Gaslek opsporen

Met deze reukstof wordt het ons makkelijk gemaakt om een gaslek te detecteren en op te sporen. Je ruikt deze specifieke geur al wanneer er 1% gas in de lucht zit. Het opsporen van het gaslek is in principe eenvoudig: je ruikt de geur en zo weet je waar het gas lekt en heb je het opgespoord.

Feitje: concentratie aardgas Pas als de concentratie aardgas in de lucht hoger ligt dan 5% ontstaat er gevaar voor een explosie. Er is dus voldoende marge voor jou om de volgende stappen te nemen...

Wat moet je doen bij een gaslek?

Ruik je een gasgeur? Check allereerst je kooktoestel: heb je het gasfornuis wel uitgezet? Staat het toestel uit? Zo ja, dan is het goed mogelijk dat er een gaslek is ontstaan. Ga als volgt te werk:

 1. Allereerst: panikeer niet! Blijf vooral kalm om effectief te handelen.
 2. Ventileer alle ruimtes in huis of het appartement. Open alle deuren en ramen om het gebouw te verluchten. Op deze manier vermengt aardgas zich met de lucht en zo reduceer je de concentratie aardgas aanzienlijk.
 3. Waarschuw alle bewoners inclusief de buren
 4. Gebruik geen stroom! Gebruik van je GSM binnen vermijden. Als je gebruik maakt van elektriciteit verhoog je de kans op vonken en daarmee kun je het gas laten exploderen.
 5. Maak geen vuur, gebruik geen kaarsen en ga ook niet roken.
 6. Sluit de gastoevoer, doe dit alleen indien je de gaskraan dicht kan draaien zonder het licht aan te doen.
 7. Check of iedereen verwittigd is en verlaat nu de woning of het appartement.
 8. Bel de brandweer en het noodnummer voor het melden van een gaslek van jouw distributienetbeheerder

Noodnummer gaslek / gasgeur ☎ 0800 65 065 noodnummer gaslek in Vlaanderen
☎ 0800 19 400 noodnummer gaslek in Brussel
☎ 0800 87 087 noodnummer gaslek in Wallonië (Ores)
☎ 04 362 98 38 noodnummer gaslek in Provincie Luik (Resa)

Gaslek melden

noodgeval alarm gaslek

Bij het waarnemen van een gasgeur waarvan je de oorzaak niet kunt vaststellen of waarvan je vermoedt dat het om een gaslek gaat, neem je uiteraard onmiddellijk contact op met de bevoegde diensten van jouw netbeheerder. Bestaat er direct gevaar bij een gaslek (Brand en/of een ontploffing)? Ga dan naar buiten en bel dan direct het algemene noodnummer: ☎ 112!

Het interventieteam van jouw netbeheerder rukt direct uit zodra je oproep binnenkomt. De techniekers meten ter plaatse de gaslucht en zo wordt de gaslek opgespoord. Zo lang de monteurs nog niet ter plaatse zijn en zo lang de lek niet gedicht is, blijf je op een veilige afstand!

Stroompanne? Ondervind je een stroomonderbreking? Lees verder hoe je tewerk gaat en welke telefoonnummers je moet bellen in het artikel over stroompanne!

Voorkomen gaslek

Veiligheid gaat voorop en voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je een aantal tips om veilig gebruik te maken van jouw gasinstallatie. Het risico op een ongeval verkleinen is helemaal niet moeilijk en laten we daarom eerst achterhalen hoe zo'n lek veroorzaakt kan worden.

Waar kan een gaslek door veroorzaakt worden?

gas koken vlam fornuis

Een gaslek kan verschillende oorzaken hebben, maar kan meestal worden toegewijd aan een defecte gasleiding, een defect gastoestel of een ander apparaat dat niet correct is geïnstalleerd of onderhouden. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat gastoestellen, zoals een gasfornuis of gasketels correct en veilig worden geïnstalleerd.

Waarom kan een gaslek gevaarlijk zijn?

Een gaslek resulteert niet direct in een brand of zorgt voor een ontploffing. Pas als de omgevingslucht 5 tot 15% aardgas bevat, is er direct gevaar. Het risico is dan geheel afhankelijk van de temperatuur. Gas ontbrandt pas vanaf 650 °C. Het is dus van groot belang dat vonken en vuur vermeden worden.

Is de concentratie gas in de lucht hoger dan 15%? Dan is er geen brandgevaar aanwezig, omdat het zuurstofgehalte in zo’n geval te klein is.

Weetje: gevaar in perspectief Gas ontsnapt en circuleert snel weg, dit komt omdat het lichter is dan lucht en aardgas zal altijd een weg naar boven vinden. Houd hier rekening mee als je het huis moet ventileren in geval van een gaslek.

Tips veilige gasaansluiting

gas aardgas thuis ruimtes

Nu we weten hoe het zit met gasgeur en een gaslek kunnen we ook maatregelen nemen voor een veilige aansluiting. Volg deze tips op voor een veilige gasaansluiting voor meer comfort en om risico's te voorkomen.

 • Vertrouw het plaatsen, de controle en het onderhoud van jouw gasinstallatie alleen toe aan een erkend professional. Vergeet niet dat je zonder het certificaat van een erkende technieker jouw woning niet kan aansluiten op het gasnet.
 • Plaats of installeer je gasketel of boiler in een geventileerde ruimte en zorg voor een goede gasafvoer van je cv-ketel.

Thuis aardgas nodig? Vraag een aansluiting en gasmeter aan bij jouw netbeheerder. Heb je een offerte terug ontvangen? Dan moet je op zoek naar een leverancier. Regel het telefonisch via:  ☎ 02 588 92 38 en wij zetten de gasmeter op jouw naam!

 • Houd kinderen altijd weg van het gasfornuis en de ruimte waar de gasketel zich bevindt.
 • Schakel de gastoevoer af als u het gas voor lange tijd niet nodig hebt, draai bijvoorbeeld de gaskraan dicht wanneer u op vakantie gaat.

Bespaartip voor jouw gasfactuur Naast dat je veilig gebruik wil maken van je gasaansluiting is een voordelig verbruik ook zo aangenaam. Vergelijk daarom de gasprijzen! Bel voor gratis bespaaradvies:  ☎ 02 588 92 38.

 • Maak je gebruik van gasflessen thuis? Het is raadzaam om de flessen altijd na gebruik te sluiten. Zet een gasfles altijd rechtop en niet in de buurt van brandbare of ontvlambare materialen.
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Geactualiseerd op