Update veiligheidsmaatregelen COVID-19 / coronavirus Onze gezondheid en veiligheid staan op nummer 1, daarom willen we jou als energievergelijker informeren over de maatregelen die onze distributienetbeheerders hebben getroffen om de dagelijkse activiteiten veilig te hervatten. Klik op de link van jouw netbeheerder voor alle info:

Update Fluvius - Update Sibelga - Update Ores (FR) - Update Resa (FR)

Informatie over ORES, netbeheerder in Wallonië: aansluiting, contact, tarieven en meer!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

ORES

ORES is sinds 1 januari 2014 ontstaan als gevolg van een fusie van de vroegere 8 Waalse netbeheerders (DNB's) of intercommunales. ORES is de enige netbeheerder op het respectievelijke grondgebied. ORES nam bijgevolg alle plichten, verantwoordelijkheden en taken over van de oude intercommunales, met uitzondering echter van de levering van elekriciteit en aardgas. Deze bevoegdheid is in handen van de commerciële energieleveranciers. We geven je alle noodzakelijke informatie over jouw distributienetbeheerder voor je aardgas en elektriciteit.

Wie is ORES?

logo ORES

ORES is de belangrijkste beheerder van de distributienetten voor elektriciteit en aardgas in Wallonië. Een andere grote distributienetbeheerder die de woningen in Wallonië van elektriciteit en aardgas voorziet is RESA (Tecteo). ORES bedient bijna 75% van de Waalse gemeentes, RESA is alleen actief in de provincie Luik. Wat zijn precies de taken van ORES?

Wat doet ORES?

Als netbeheerder voor aardgas en elektriciteit is ORES verantwoordelijk voor 1.365.627 aangesloten leveringspunten op het elektriciteitsnet en 534.936 leveringspunten voor aardgas in Wallonië. Maar ORES regelt meer dan alleen de distributie van gas en elektriciteit. Samenvattend zijn dit de kernactiviteiten van ORES:

 • Operationele activiteiten ORES
 • Distributienetbeheerder
 • Aansluitingswerken en energiemeters
 • Depannages & Herstellingen
 • Meteropnames en Beheer van verbruiksgegevens
 • Openbare Dienstverplichtingen
 

ORES neemt de volgende taken op zich:

 1. Openen van je energiemeter
 2. De ORES technici staan in voor het openen van een elektriciteits- en/of gasmeter. Voor het openen van de meter houd je de volgende documenten bij de hand:
  • Jouw gas-en/of elektriciteitscontract* bij een energieleverancier (van jouw keuze).
  • Het gelijkvormigheidsattest (controleattest) van je gas en/of electriciteitsinstallatie, afgeleverd door een erkend organisme.
  distributienetbeheerder elektriciteitslevering woning
 3. Reken op 3 werkdagen tussen de ontvangst van deze documenten en de activering van de diensten en bijgevolg het openen van de meter door ORES.
 4. Wijziging of aanpassing van het vermogen van jouw meter.
 5. Je kunt het vermogen van je energiemeter laten aanpassen. Zo voorkom je dat de energietoevoer plots wordt onderbroken door een verhoging van het elektriciteitsverbruik in jouw woning (extra verbruik door bijkomende toestellen, uitbreiding van jouw gezin, ..).
 6. Op jouw verzoek zorgt ORES voor de aanpassing van jouw meter. Zij gaan samen met jou na welk type meter (enkelvoudig of tweevoudig) voor jou het meest geschikt is, en dit op basis van jouw verbruik en gewoonten.
 7. Sluiten van een meter
 8. ORES zorgt ook voor het sluiten van de energiemeter(s).
 9. Ores als «sociale» energieleverancier
 10. Indien je een «beschermde klant» bent en geniet van «het sociaal tarief», is je distributienetbeheerder ORES eveneens (en uitzonderlijk) jouw (sociale) energieleverancier. Ook tijdens de overgangsperiode tussen bijvoorbeeld een verhuis en het afsluiten van een contract bij een energieleverancier, neemt ORES de levering van je energie (uitzonderlijk en tijdelijk) op zich. In het eerste geval rekent ORES je het «sociaal tarief» aan. In het tweede geval betaal je het gewone tarief of het tarief van de commerciële energieleveranciers.

Wens je informatie over de verschillende energieleveranciers in jouw gemeente, of wil je weten welke leverancier het meest voordelige tarief heeft voor elektriciteit en aardgas? Bel dan vandaag nog CallMePower op het telefoonnummer ☎ 02 588 92 38.

ORES contact

elektriciteitsaansluiting woning

In het werkgebied van ORES, geniet de distributienetbeheerder het monopolie op de distributie en het vervoer van aardgas en elektriciteit, met andere woorden zij staan als enige in voor het vervoer van stroom en gas van het hoogspanningsnet (elekriciteit) en het hogedruknet (gas) tot bij jou thuis. Zij gaan over jouw gas- en elektriciteitsaansluiting.

De makkelijkste weg om ORES te contacteren is via het contactformulier op de website van de DNB. ORES is bijgevolg de enige gesprekspartner voor een aantal gevallen en helpt je naast telefonisch ook graag op de volgende adressen van zijn klantenloketten:

Telefoonnummer ORES

Voor iedere situatie heeft ORES een ander telefoonnummer dat je kan bellen, zo is er een algemeen nummer voor de klantendienst en een noodnummer dat je 24/7 kunt bereiken voor gaslekken als je in het werkgebied van ORES woont.

Telefoonnummers ORES
Algemene vragen / Klantendienst 078 15 78 01
Nieuwe aardgasaansluiting 0800 98670
Stroompannes 24/7 078 78 7800
Gaslek of gasgeur 24/7 0800 87 087
Defecte straatlamp melden 078 15 78 01
of online: ORES website - Defecte straatlamp melden
Energietarieven vergelijken +
energiecontract aangaan
02 588 92 38

Adres ORES

Ores heeft verschillende klantenkantoren verspreid over Wallonië. Op zoek naar oplaadpunt van je budgetkaart voor de budgetmeter? Dit zijn de adressen:

Klantenkantoren Ores
Locatie + meer info Locatie + meer info Locatie + meer info
ORES (Namen / Namur Elektriciteit en Gas)
avenue Albert Ier 19
5000 NAMEN
ORES (Henegouwen Electriciteit en Gas)
chaussée de Charleroi 395
6061 MONTIGNIES-SUR-SAMBRE
ORES (Oost)
Vervierser Strasse 64-68
4700 EUPEN
ORES (Luxemburg)
avenue Patton 237
6700 AARLEN
ORES (Henegouwen Electriciteit en Gas)
Chemin d’Éole 19
6061 LEUZE-EN-HAINAUT
ORES (Verviers)
rue Jean Koch 6
4800 LAMBERMONT
ORES (Waals Brabant)
avenue Jean Monnet 2
1348 LOUVAIN-LA-NEUVE 
ORES (Moeskroen)
rue du Gaz 16
7700 MOUSCRON
Meer informatie
over jouw netbeheerder

Openingsuren ORES

Je kan de openiningsuren van de ORES klantenkantoren in jouw woonplaats / omgeving hier raadplegen.

Adres hoofdzetel ORES

ORES
Avenue Jean Monnet 2
1348 Louvain-La-Neuve

ORES meterstanden

 • Meteropname elektriciteit / aardgas

Een van de taken van ORES is het opnemen van de meterstanden. ORES neemt als grootste onafhankelijke netheerder in Wallonië tweejaarlijks de meterstanden van elektriciteit en aardgas op. Dit wordt de meteropname genoemd. ORES maakt de gegevens van jouw energiemeters dan over aan je energieleverancier. Enige tijd later ontvang je van je energieleverancier je jaarlijkse afrekening. Of ben je van energieleverancier veranderd? Dan kreeg je van ORES een brief met het verzoek om de actuele meterstanden (zelf) door te geven. Je hebt daarvoor het referentienummer in de brief nodig en de laatste 4 cijfers van je energiemeter.

Meterstanden gas / elektriciteit online doorgeven Via deze link kun je je meterstand bij ORES doorgeven.

Tarieven ORES

De tarieven van ORES zijn steeds online te raadplegen op de webiste van de netbeheerder. De omzet komt in de eerste plaats voor het netwerkgebruik van ORES. Wanneer je jouw leverancier maandelijks betaalt voor elektriciteitsverbruik en/of gasverbruik, wordt een deel hiervaan overgemaakt door de leverancier aan ORES.

Kosten nieuwe elektriciteitsaansluiting ORES

aansluiting op elektriciteitsnet woning

Voor het aanvragen van een elektriciteitsaansluiting kun je terecht op de website van ORES. Voor iedere situatie is de prijs voor het uitvoeren van de werken anders, binnen een bepaalde termijn zal ORES de exacte prijs in de offerte communiceren.

Een nieuwe aansluiting voor elektriciteit houdt in dat jouw woning vanuit de straat of weg wordt aangesloten op het elektriciteitsnet en dat er een nieuwe meter wordt geplaatst.

Elektricteit nodig? Teken een contract bij een energieleverancier! Wil je gebruik maken van je nieuwe aansluiting en stroom geleverd krijgen? Dan moet je een energiecontract sluiten bij een energieleverancier. CallMePower helpt je bij de keuze van een energieleverancier. Bel ons voor een voordelig energietarief in jouw (nieuwe) woonplaats:
02 588 92 38

Kosten nieuwe aardgasaansluiting ORES

nieuwe meter voor aardgas

Voor het aanvragen van een aardgasaansluiting kun je terecht op de website van ORES. Voor iedere situatie is de prijs voor het uitvoeren van de werken anders, binnen een bepaalde termijn zal ORES de exacte prijs in de offerte communiceren.

Een nieuwe aansluiting voor aardgas houdt in dat jouw woning vanuit de straat of weg wordt aangesloten op het aardgasnet en dat er een nieuwe meter wordt geplaatst. De aanvraag kan worden ingediend voor een nieuwe of een bestaande woning. Geen aardgas in jouw straat? De kans is klein, maar toch mogelijk, dan zullen de werken langer kunnen duren. Er zal ter plekke en vooraf aan de werken een inspectie worden uitgevoerd door een technieker van ORES.

Gas nodig? Teken een contract bij een energieleverancier! Wil je gebruik maken van je nieuwe aansluiting en gas geleverd krijgen? Dan moet je een energiecontract sluiten bij een leverancier. CallMePower helpt je bij de keuze van een energieleverancier. Bel ons voor een voordelig energietarief in jouw (nieuwe) woonplaats:
02 588 92 38

ORES nettarieven elektriciteit

Dit zijn de recentste nettarieven elektriciteit voor het stroomverbruik (uitgedrukt in kilowattuur) bij ORES. De distributienettarieven, net zoals de energiekost van de leveranciers zijn slechts een onderdeel van de totaalprijs die je betaalt voor je stroom.

Nettarieven ORES elektriciteit
  Normaal tarief
c€/kWh
Piekuren
c€/kWh
Daluren
c€/kWh
Uitsluitend nachttarief
c€/kWh
Meterverhuur
€/jaar
ORES (Waals Brabant) 10,26 10,93 6,00 4,79 16,09
ORES (Est) 13,77 14,70 8,35 6,70 16,09
ORES (Henegouwen Elektriciteit) 11,64 12,29 7,60 6,39 16,09
ORES (Luxemburg) 12,16 12,96 7,24 5,77 16,09
ORES (Moeskroen) 10,30 10,95 6,23 5,01 16,09
ORES (Namen) 11,88 12,62 7,18 5,83 16,09
ORES (Verviers) 13,93 14,75 8,87 7,36 16,09

Huidige tarieven in 2020

ORES nettarieven aardgas

Dit zijn de meest recente nettarieven aardgas voor het gasverbruik (uitgedrukt in kilowattuur) bij ORES. De distributienettarieven, net zoals de energiekost van de leveranciers zijn slechts een onderdeel van de totaalprijs die je betaalt voor je gas.

Nettarieven ORES aardgas
  0-5000 kWh per jaar 5000-150000 kWh per jaar Huur van de meter
€/jaar
  Vaste term
€/jaar
Proportionele term
c€/kWh
Vaste term
€/jaar
Proportionele term
c€/kWh
ORES (Waals Brabant) 29,40 4,08 123,29 1,75 -
ORES (Henegouwen Gas) 28,27 4,08 123,29 1,75 -
ORES (Luxemburg) 26,12 3,50 102,91 1,51 -
ORES (Moeskroen) 25,66 3,62 100,07 1,75 -
ORES (Namen) 29,84 4,44 125,96 1,95 -

Huidige tarieven in 2020

Sociale tarieven bij ORES

ORES treedt in een aantal gevallen ook op als sociale leverancier. ORES is dan de sociale leverancier van beschermde klanten. De tarieven en procedure worden beschreven in het artikel over het sociaal tarief op onze webiste.

Overige tarieven ORES Voor alle andere tarieven en prijzen bij ORES, zoals het verwijderen van een energiemeter, het verplaatsen van een meter, verwijzen we je door naar de

Wie bepaalt de ORES tarieven?

tarieven prijs geld

De tarieven van de distributienetnetwerkheerder ORES worden sinds 1 januari 2015 bepaald door CWaPE, Commission Wallonne Pour l'Energie. U kan de tarieven en alle informatie hieromtrent terug vinden op hun website.
Voor 1 januari 2015 en onder het decreet van 12 april 2011 betreffende de organisatie van de gewestelijke elektriciteits- en gasmarkt, viel het bepalen van de tarieven van de distibutienetbeheerders echter onder de bevoegheid van het federale reguleringsorganisme CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas).

Daluren en piekuren bij ORES

De klanten van ORES met een tweevoudige meter hebben een nachttarief tijdens de daluren (van 22 tot 7 uur en in het weekend van vrijdag 22 tot maandag 7 uur) en een dagtarief tijdens de piekuren

In de onderstaande gemeenten zijn de daluren van 21 tot 6 uur en in het weekend van vrijdag 21 tot maandag 6 uur:

 • 1320 Bevekom
 • 1350 Orp-Jauche
 • 1357 Hélecine
 • 1367 Ramillies
 • 1370 Geldenaken
 • 4827 Lijsem
 • 7910 en 7912 Frasnes (Anvaing, Arc-Ainières, Wattripont, Saint-Sauveur en Dergeneau)
energieverbruik berekenen

Wat is jouw stroomverbruik op jaarbasis?

Bereken jouw elektriciteitsverbruik met de energiecalculator!

Geactualiseerd op