gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe en wanneer Fluvius meterstanden doorgeven?

fluvius meterstanden

Wat voor soort energiemeter je ook hebt, de meterstanden zijn voor elk verbruik en huishouden van belang. De meterstanden van elektriciteit en gas worden handmatig of automatisch doorgegeven aan de netbeheerder Fluvius. Op basis van de meterstanden wordt het verbruik berekend en dus ook de kosten op de jaarlijkse eindafrekening.


Wat doet Fluvius?

Fluvius is één van de netbeheerders in België. Fluvius is verantwoordelijk voor het energienet in Vlaanderen, dit houdt in dat zij het netwerk beheren en zorgen dat elektriciteit, gas en warmte bij ons thuis en bij bedrijven geleverd wordt. Fluvius is ontstaan uit de fusering van Eandis en Infrax.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Fluvius meterstanden

meterstanden fluvius

De meterstanden van je energiemeters, voor zowel elektriciteit als gas worden beheerd door Fluvius. Wanneer je de traditionele energiemeter in huis hebt, geef je de meterstanden nog handmatig door. Voor de digitale meter is dit niet meer nodig, hiervan worden de meterstanden automatisch doorgegeven en verwerkt.

Hoe meterstanden aflezen?

Om de meterstanden af te lezen moet je eerst vaststellen wat voor soort energiemeters je in huis hebt. Heb je een meter voor gas en eentje voor elektriciteit? Heeft je elektriciteitsmeter een enkelvoudige meter of een tweevoudige meter

Ga ook na of het nummer van je meter klopt. Deze kan je terugvinden op de brief die je hebt ontvangen of digitaal in de e-mail.

Meterstand Fluvius aflezen Je kan de meterstanden aflezen van de energiemeters zelf, deze zijn voorzien van een display. Een analoog scherm of een digitaal display. De energiemeters vind je in de meterkast van je woning.

Opnemen meterstanden

Het nummer achter de komma hoef je niet mee te nemen bij de opname meterstanden. Deze heeft een rode kleur. Neem alleen de getallen op die in het wit staan en voor de komma, deze vul je in op het formulier.

Heb je een digitale meter? Dan hoef je de meterstanden niet meer zelf door te geven aan Fluvius. Dit gaat automatisch. Wel kan je ze aflezen van het digitale display op de slimme meter.

Fluvius meterstanden doorgeven

distributienetbeheerder Fluvius

Je meterstanden geef je door aan Fluvius, dit gaat middels een formulier, maar kan ook via de website. Om je meterstanden door te geven heb je een aantal gegevens nodig:

Wanneer meterstanden doorgeven?

Eens per jaar krijg je van Fluvius bericht om je meterstanden door te geven. Dit is niet voor iedereen op hetzelfde moment, maar is afhankelijk van je contract en de leverancier. De meterstanden kan je dan digitaal of schriftelijk doorgeven. Als je de meterstanden online doorgeeft wordt dit direct verwerkt. Indien je een digitale meter hebt in je woning dan gaat deze handeling vanzelf en worden de meterstanden automatisch uitgelezen.

Consumptie energie
consumptie energie

Bereken gratis je energieverbruik

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
consumptie energie

Wat is jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Meterstanden zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen met je meterstanden? En kan je deze op dezelfde manier aflezen? Als je zonnepanelen op je dak hebt, dan wordt op de analoge (traditionele)-meter middels een terugdraaiende teller je uiteindelijk eigen energieverbuik, gecompenseerd met de overproductie berekend. De meterstanden kan je zoals bij elke meter vinden op het display van de energiemeter. Hiervoor krijg je een verzoek van Fluvius om de meterstanden handmatig door te geven.

In het geval van zonnepanelen met de digitale meter, worden de meterstanden automatisch doorgegeven aan de netbeheerder. Meer informatie over zonnepanelen met de digitale meter vind je in ons artikel hierover.

Fluvius meterstanden verhuis

Als je verhuist moet je ook je meterstanden opnemen, deze vul je in op het energieovernamedocument. Ook worden de meterstanden van de nieuwe woning aan je doorgegeven en vastgesteld middels hetzelfde document. Dit is om de afrekening tussen de oude en nieuwe eigenaar of huurders vast te stellen en correct te berekenen en te verwerken. Je neemt zelf de meterstanden op van je huidige woning en deze worden middels het energieovernamedocument aan de energieleverancier doorgegeven.

Verhuis energie Wil jij weten wat je moet doen met je energie bij een verhuis? Ontdek onze verhuishulp, kom meer te weten over welke documenten je nodig hebt, waar je aan moet denken bij een verhuis en hoe je overstapt naar een andere energieleverancier.

Fluvius meterstanden opvragen

Bij Fluvius kan je ook meterstanden opvragen uit het verleden en je energieverbruik monitoren. Vooral met de digitale meter is dit gemakkelijk om te achterhalen, deze slaat de meterstanden namelijk automatisch op. Zo kan je dus ook controle houden over je energieverbruik.

Heb je nog geen slimme meter? Dan kan je de meterstanden per maand doorgeven en zo je maandelijkse verbruik vergelijken. Dit geldt voor zowel de elektriciteits- als voor de gasmeter. Ook kan je dan vergelijken hoe jouw verbruik is ten opzichte van een gemiddeld Vlaams gezin. Voor het verbruik van de laatste 3 jaar kan je ook een overzicht bij fluvius opvragen.

fluvius contact

Fluvius contact

Om contact op te nemen met Fluvius zijn er verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van je melding of vraag is er een formulier, een email adres, of Fluvius telefoonnummer voor bestemd.

De meterstanden kan je via de website doorgeven, voor een klacht of melding is er een speciaal formulier en voor een storing kan je het interactie overzicht van werkzaamheden raadplegen. Ook kan je bij Fluvius terecht voor het aanvragen van een energiepremie en voor vragen over je energiemeters.

Contact opnemen met Fluvius? Wij hebben de Fluvius contactgegevens voor je klaarstaan.

Mijn Fluvius

Voor alle gegevens en vragen over je meters, meterstanden en meer, kan je terecht op de website van Fluvius en op je eigen account ‘Mijn Fluvius’. Daar kan je je energieverbruik bijhouden als je een digitale meter hebt en je energiepremie aanvragen.

Fluvius storingen

Indien je een storing of stroompanne wilt melden van de elektriciteit kan je contact opnemen met Fluvius. Ga wel eerst na of het niet een storing alleen bij jou in de woning betreft. Hebben je buren of de wijk hetzelfde probleem? Dan is er wellicht sprake van stroompanne. In dit geval kan je contact opnemen met Fluvius, maar check ook zeker het overzicht van werkzaamheden aan het net.

Fluvius digitale meter

digitale meter fluvius

De digitale meter is in vele woningen in België reeds geplaatst. Deze energiemeter wordt door Fluvius voorzien en geïnstalleerd. Wanneer je de digitale meter nog niet in je woning hebt, komt er van Fluvius op den duur een aankondiging en zal een Fluvius medewerker langskomen om de meter te installeren.

Digitale meter België De digitale meter is in België en in andere delen van Europa geïntroduceerd voor meer efficiëntie, maar ook zeker voor de klimaatdoelstellingen. De digitale meter meet de energie nauwkeuriger en alles kan online worden geregeld. Bovendien kan je het energieverbruik nu veel vaker bijhouden dan slechts één keer per jaar. Op die manier kunnen we als consument ook meer besparen en ons energieverbruik beter verdelen en bepalen.

Automatisch meterstanden doorgeven

Ook voorkomt de digitale meter een heleboel handmatig werk en verwarringen bij een verhuis of het overzetten wanneer je wisselt van energieleverancier. Zo kan door middel van de digitale meter precies worden gezien hoe de meterstanden bij een verhuis er voor stonden.

Digitale meter zelf aanvragen Let op: indien je zelf de aanvraag doet om de slimme meter te laten installeren, zijn hier kosten aan verbonden.

budgetmeter

Fluvius budgetmeter meterstanden

Fluvius is ook verantwoordelijk voor het installeren van de budgetmeter. Deze meter werkt precies hetzelfde als elke andere energiemeter, maar er wordt door middel van een betalingssysteem energie voor de woning geactiveerd. Het opnemen van de meterstanden is er voor eigen controle, maar hoeft niet te worden doorgegeven. Aangezien het een prepaid betalingssysteem betreft, zijn de meterstanden voor de netbeheerder niet van belang. De betaling wordt uiteindelijk vooraf al voldaan door de gebruiker van de budgetmeter.

Nieuw tariefplan Goed om te weten is dat per 2022 het capaciteitstarief wordt ingevoerd, dit is vastgesteld en besloten door de VREG. Bij dit tarief geldt dat hoe beter je jouw verbruik verspreidt hoe voordeliger de tarieven zullen zijn.

gas en elektriciteit

EANDIS en Infrax zijn Fluvius geworden.

Gas- en/of elektriciteitsaansluiting nodig?
Bel CallMePower, regel een voordelig energiecontract en bespaar op je energiefactuur!

gas en elektriciteit

EANDIS en Infrax zijn Fluvius geworden.

Besparen op je energiefactuur? We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Geactualiseerd op