Update veiligheidsmaatregelen COVID-19 / coronavirus Onze gezondheid en veiligheid staan op nummer 1, daarom willen we jou als energievergelijker informeren over de maatregelen die onze distributienetbeheerders hebben getroffen om de dagelijkse activiteiten veilig te hervatten. Klik op de link van jouw netbeheerder voor alle info:

Update Fluvius - Update Sibelga - Update Ores (FR) - Update Resa (FR)

Fluvius: distributienetbeheerder in Vlaanderen

gas en elektriciteit

EANDIS en Infrax zijn Fluvius geworden.

Besparen op je energiefactuur? We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Fluvius

Fluvius is de distributienetbeheerder in Vlaanderen, ontstaan uit de fusie van twee grote Vlaamse netbeheerders: Eandis en Infrax. Wie is Fluvius en wat zijn de bevoegdheden van deze netbeheerder? Op welke manier kan je Fluvius contacteren en wat zijn de tarieven? Dit vind je allemaal terug in dit artikel.


netbeheerder-onderhoud-fluvius

Wie is Fluvius?

Fluvius een relatief nieuw bedrijf, de enige distributienetbeheerder in heel Vlaanderen. Fluvius is actief in alle 308 Vlaamse gemeenten. De naam Fluvius komt van het Latijn en betekent: een stroom.

De voormalige netbeheerders Eandis en Infrax besloten op 1 juli 2018 te fuseren tot dit nieuwe nutsbedrijf. Deze twee Vlaamse werkmaatschappijen waren elk actief in een deel van Vlaanderen. Fluvius bundelt de krachten van Eandis en Infrax tot iets nieuws, maar wat houdt dit in voor jou als klant?

 • Fluvius in cijfers:
 • 3,5 miljoen elektriciteitsaansluitingen
 • 2,2 miljoen aardgasaansluitingen
 • 1.2 miljoen straatlampen
 • 540.000 kabeltelevisie-aansluitingen
 • 630.000 rioolaansluitingen

Bron: Fluvius

Wat doet Fluvius?

Met een totaal van 5.330 medewerkers biedt de netbeheerder netwerkoplossingen voor elektriciteit, aardgas, warmte, openbare verlichting, telecom (kabeltelevisie) en riolering. Bovendien worden de lokale besturen en hun inwoners ondersteund bij de realisatie van de klimaatdoelstellingen.

Zoals je kan lezen is Fluvius als distributienetbeheerder verantwoordelijk voor een brede waaier aan nutsvoorzieningen in Vlaanderen.

 • Operationele activiteiten Fluvius
 • Distributienetbeheerder elektriciteit en aardgas
 • Aansluitingswerken en energiemeters
 • Depannages & herstellingen
 • Meteropnames en Beheer van verbruiksgegevens
 • Openbare Dienstverplichtingen
 • Kabeltelevisie
 • Riolering

Bron: Fluvius

Contact Fluvius

In deze sectie vind je alle contactgegevens van Fluvius. Heb je een algemene vraag of klacht voor jouw distributienetbeheerder, dan kun je best contact opnemen via het contactformulier van Fluvius op hun website.

telefoon-contact-fluvius-netbeheerder

Fluvius klantendienst: telefonisch contact

Indien er een noodgeval optreed heeft Fluvius voor iedere situatie of probleem een apart telefoonnummer dat je kan bellen. Zo is er een algemeen nummer voor de klantendienst, een noodnummer voor een gaslek en voor het melden van een stroompanne. Je wordt efficiënt geholpen, zeker als je liever een medewerker persoonlijk wenst te spreken.

Neem telefonisch contact op met de Fluvius op de volgende nummers. Hieronder een overzicht van de beschikbare telefoonnummers en de openingsuren:

Telefoonnummer klantendienst Fluvius en dringende oproepen
Situatie ☎ Nummer Tarief & Wanneer bereikbaar?
Algemeen telefoonnummer Fluvius 078 35 35 34

Maandag-Vrijdag van 8 tot 20 uur
en Zaterdag van 9 tot 13 uur

Zonaal tarief

Noodgevallen Gas > gaslek
(EANDIS & Infrax)
0800 650 65 24/7 (gratis nummer)
Storingen en defecten / stroompanne
(EANDIS & Infrax)
078 35 35 00 24/7 (zonaal tarief)
Openbare verlichting of
defecte straatlamp melden
0800 635 35 24/7 (zonaal tarief)
Fluvius bellen vanuit het buitenland 0032 25 18 61 11 Internationaal tarief

Stroomonderbreking? Ga na waar er een elektriciteitsonderbreking is in Vlaanderen en weet wanneer een stroompanne is opgelost dankzij deze interactieve kaart van Fluvius die alle actuele pannes in Vlaanderen in een online kaart toont.

Adres Fluvius

Het adres van Fluvius System Operator cvba: Dit bedrijf is recentelijk ontstaan uit de fusie van de twee Vlaamse netbeheerders Infrax en Eandis. Fluvius heeft zijn maatschappelijke zetel in Melle.

Fluvius
Brusselsesteenweg 199
9090 Melle

Fluvius klantenkantoren

Op zoek naar een oplaadpunt voor de budgetkaart van je budgetmeter? Heb je een algemene vraag of is Fluvius (voorheen Infrax en Eandis) je energieleverancier en wil je persoonlijk te woord gestaan worden in een klantenloket? De klantenkantoren of oplaadpunten van Fluvius zijn in deze interactieve kaart op te zoeken.

Fluvius op social media

Volg Fluvius op Social Media om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en niet te vergeten de aankondigingen van werken en de meest recente stroompannes in jouw woonplaats.

My Fluvius

Heb je al een digitale meter? Registreer je dan voor My Fluvius. Via dit platform kan je onder andere atief je verbruik opvolgen. Fluvius leest de gegevens vanop afstand in en stelt ze dan online beschikbaar.

Wil je je verbruik opvragen? Neem dan je EAN nummer van elektriciteit en/of gas bij de hand, je vindt deze terug op je energiefactuur. Je kan je verbruik raadplegen in een handig overzicht, Fluvius voegt zelfs grafieken toe wat je later ook kan downloaden.

Kort samengevat kan je op My Fluvius terecht voor:

 • de aanvraag van energiepremies
 • het opvolgen van je energieconsumptie voor bezitters van een digitale meter
 • het beheer van de gebruikspoorten van een digitale meter

Fluvius meterstanden

woning-meterstanden-fluvius

Fluvius komt elke twee jaar bij jou langs om de meterstanden voor aardgas en elektriciteit op te nemen, ook wel de meteropname genoemd. Ben je twee maal afwezig als de meteropnemer langs is geweest? Dan zul je per post een meteropnemingsbrief ontvangen waarin je gevraagd wordt om de meterstanden zelf online en kosteloos door te geven.

Fluvius meterstanden doorgeven

Wil je jouw meterstanden doorgeven aan Fluvius of heb je een brief of een mail van Fluvius ontvangen voor het ingeven van de meterstanden? Gebruik daarvoor je registratienummer en veiligheidscode die vermeld staan in de communicatie.

Meterstanden doorgevenJe kan je meterstanden gas en/of elektriciteit via deze link doorgeven aan Fluvius.

Als de meterstand(en) door Fluvius correct zijn ontvangen, maakt de netbeheerder de gegevens van jouw energiemeters over aan je energieleverancier. Enige tijd later ontvang je van je energieleverancier je jaarlijkse afrekening.

Overzicht energieverbruik

Je kunt bij Fluvius eenmaal per jaar een gratis overzicht aanvragen van jouw energieverbruik (aardgas en/of elektriciteit) van de afgelopen 3 jaren. Dit overzicht van jouw energieconsumptie wordt vervolgens per briefpost verstuurd.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wie zijn energieverbruik kent, bespaart meer op zijn of haar energiefacturen!
Schat daarom nauwkeurig je verbruik met de energiecalculator!

Fluvius premie

Denk je eraan om renovatiewerken uit te voeren aan je woning om ze energiezuiniger te maken? De netbeheerder Fluvius biedt huishoudelijke klanten tal van premies aan. Er zijn steunmaatregelen voorzien voor de volgende categorieën:

 • Isolatie
 • Energiebesparende toestellen
 • Water en riolering
 • Renovatie
 • Nieuwbouw

Op de website van Fluvius vind je uitgebreide informatie over alle premies, de voorwaarden waaraan je moet voldoen en de bedragen die eraan verbonden zijn.

Sluit geen van deze premies aan bij jouw noden of voldoe je niet aan de criteria? Ook de verschillende overheden geven je door middel van premies een financieel duwtje in de rug bij het renoveren van je woning met het oog op energiebesparing.

Fluvius aansluiting: Tarieven voor nieuwe of wijziging bestaande aansluiting

tarieven-geld-kosten-fluvius

In deze sectie vind je de tarieven van Fluvius, voor het laten aanleggen van een elektriciteits of aardgasaansluiting. Wat kost het openen van een energiemeter? Wat betaal je voor een nieuwe gasmeter of elektriciteitsmeter?

Kosten nieuwe elektriciteitsaansluiting Fluvius

Voor het aanvragen van een elektriciteitsaansluiting kun je terecht op de website van Fluvius. Voor iedere situatie is de prijs voor het uitvoeren van de werken anders, binnen een bepaalde termijn zal Fluvius de exacte prijs in de offerte communiceren.

Een nieuwe aansluiting voor elektriciteit houdt in dat jouw woning vanuit de straat of weg wordt aangesloten op het elektriciteitsnet en dat er een nieuwe meter wordt geplaatst.

Elektriciteit nodig? Teken een contract bij een energieleverancier! Wil je gebruik maken van je nieuwe aansluiting en stroom geleverd krijgen? Dan moet je een energiecontract afsluiten bij een energieleverancier. CallMePower helpt je bij de keuze van een energieleverancier. Bel ons voor een voordelig energietarief:
02 588 92 38

Kosten nieuwe aardgasaansluiting Fluvius

gas-vlam-aardgas-kosten

Voor het aanvragen van een aardgasaansluiting kun je terecht op de website van Fluvius. Voor iedere situatie is de prijs voor het uitvoeren van de werken anders, binnen een bepaalde termijn zal Fluvius de exacte prijs in de offerte communiceren.

Een nieuwe aansluiting voor aardgas houdt in dat jouw woning vanuit de straat of weg wordt aangesloten op het aardgasnet en dat er een nieuwe meter wordt geplaatst. De aanvraag kan worden ingediend voor een nieuwe of een bestaande woning. Geen aardgas in jouw straat? De kans is klein, maar toch mogelijk, dan zullen de werken langer kunnen duren. Er zal ter plekke en vooraf aan de werken een inspectie worden uitgevoerd door een technieker van Fluvius.

Gas nodig? Teken een contract bij een energieleverancier! Wil je gebruik maken van je nieuwe aansluiting en gas geleverd krijgen? Dan moet je een energiecontract afsluiten bij een leverancier. CallMePower helpt je bij de keuze van een energieleverancier. Bel ons voor een voordelig gastarief:
02 588 92 38

Kosten om een bestaande meter of aansluiting te wijzigen

Wil je een bestaande aansluiting of meter wijzigen of zelfs verwijderen? Of dat nu voor elektriciteit of aardgas is, dit kan je zelf online regelen op de website van Fluvius. Wat zijn de kosten daarvan?

Op deze tarievenpagina van Fluvius vind je de meest actuele tarieven voor elektriciteitsaansluitingen op het stroomnet en elektriciteitsmeters.

Op deze tarievenpagina van Fluvius vind je de meest actuele tarieven voor aardgasaansluitingen op het gasnet en gasmeters.

Veranderd van type energiemeter Verander ook van leverancier, overstappen is gratis! Samen vergelijken we het aanbod en bekijken we wat de voordeligste optie is. Bel ons op het volgende nummer:
02 588 92 38

Distributienettarieven Fluvius

De tarieven van de distributienetheerder Fluvius (Eandis en Infrax) worden sinds 1 januari 2015 bepaald door de VREG, de Vlaamse regulator voor elektriciteit en gas. Vóór 1 januari 2015 en onder het decreet van 12 april 2011 betreffende de organisatie van de gewestelijke elektriciteits- en gasmarkt, viel het bepalen van de tarieven van de distributienetbeheerders echter onder de bevoegdheid van het federale reguleringsorganisme CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas).

De nettarieven verschillen licht per gebied of woonplaats, afhankelijk van waar je woont. Immers, in dichtbebouwd stedelijk gebied kost het minder om energienetten aan te leggen en te onderhouden dan in heel landelijk gebied, met weinig aangesloten woningen per kilometer net.

De distributienettarieven zijn een onderdeel van je energiefactuur. Jouw leverancier betaalt dit aan Fluvius die ze onder meer inzet om:

 • de energie over het net tot bij jou te vervoeren
 • de aanleg en onderhoud van elektriciteitskabels en gasleidingen
 • de energie over het net tot bij jou te vervoeren
 • het onderhoud van de openbare verlichting

Fluvius nettarieven elektriciteit

Dit zijn de recentste nettarieven elektriciteit voor het stroomverbruik (uitgedrukt in kilowattuur) bij Fluvius. De distributienettarieven, net zoals de energiekost van de leveranciers zijn slechts een onderdeel van de totaalprijs die je betaalt voor je stroom.

Fluvius distributienettarieven voor elektriciteit
Distributiekosten (€cent/kWh) Normaal Piekuren Daluren Uitsluitend nachttarief Meterverhuur (€/jaar)
Gaselwest 17,35 17,35 11,65 3,93 4,67
IMEWO 13,78 13,78 9,23 3,21 4,67
INTERGEM 11,74 11,74 7,79 2,76 4,67
IMEA 12,53 12,53 9,40 3,19 4,67
IVEKA 13,85 13,85 9,91 3,41 4,67
IVERLEK 14,27 14,27 9,86 3,35 4,67
SIBELGAS 15,53 15,53 11,27 4,10 4,67
Infrax Limburg 12,07 12,07 9,96 4,28 5,24
Infrax West 13,55 13,55 10,90 4,67 5,24
IVEG 13,89 13,89 10,87 4,97 5,24
PBE 14,15 14,15 10,88 5,54 5,24

Huidige tarieven in 2020

Fluvius nettarieven aardgas

Dit zijn de meest recente nettarieven aardgas voor het gasverbruik (uitgedrukt in kilowattuur) bij Fluvius. De distributienettarieven, net zoals de energiekost van de leveranciers zijn slechts een onderdeel van de totaalprijs die je betaalt voor je gas.

Fluvius distributienettarieven voor aardgas
Verbruik > 0-5000 kWh per jaar 5000-150000 kWh per jaar
Intercommunale Vaste termijn Proportionele termijn Vaste termijn Proportionele termijn Meterverhuur
Gaselwest 16,90 €/jaar 2,48 c€/kWh 74,45 €/jaar 1,33 c€/kWh 5,89 (€/jaar)
IMEWO 18,03 €/jaar 2,62 c€/kWh 101,17 €/jaar 0,96 c€/kWh 5,89 (€/jaar)
INTERGEM 13,70 €/jaar 2,03 c€/kWh 66,15 €/jaar 0,99 c€/kWh 5,89 (€/jaar)
IMEA 13,75 €/jaar 2,04 c€/kWh 85,90 €/jaar 0,60 c€/kWh 5,89 (€/jaar)
IVEKA 13,48 €/jaar 1,97 c€/kWh 72,41 €/jaar 0,79 c€/kWh 5,89 (€/jaar)
IVERLEK 16,34 €/jaar 2,39 c€/kWh 81,42 €/jaar 1,08 c€/kWh 5,89 (€/jaar)
SIBELGAS 18,21 €/jaar 2,73 c€/kWh 101,01 €/jaar 1,07 c€/kWh 5,89 (€/jaar)
Infrax Limburg 8,42 €/jaar 2,01 c€/kWh 58,27 €/jaar 1,02 c€/kWh 5,24 (€/jaar)
Infrax West 8,82 €/jaar 2,76 c€/kWh 84,66 €/jaar 1,24 c€/kWh 5,24 (€/jaar)
IVEG 17,24 €/jaar 2,15 c€/kWh 81,15 €/jaar 0,87 c€/kWh 5,24 (€/jaar)

Huidige tarieven in 2020

tarieven-dal-piek-fluvius

Daluren en piekuren bij Fluvius

De klanten van Fluvius (voorheen Eandis en Infrax) met een tweevoudige meter hebben een nachttarief tijdens de daluren (van 22 tot 7 uur en in het weekend van vrijdag 22 tot maandag 7 uur) en een dagtarief tijdens de piekuren. Ook het verbruik tijdens het weekend wordt op de nachtmeter geregistreerd.

De dagmeter meet het elektriciteitsverbruik gedurende 15 uur. Dit is in de meeste gevallen tussen 6 en 21 uur of tussen 7 en 22 uur. Dit is afhankelijk van je gemeente / woonplaats.

energieleveranciers vergelijken

Ook toe aan een lagere energiefactuur?

Vergelijk de energietarieven, stap over en bespaar op je energiefactuur. Alle deals op een rijtje!

Geactualiseerd op