Verhuizen naar België: alle informatie over emigreren
Veel Nederlanders kiezen er jaarlijks voor om naar België te verhuizen. Of je nou voor werk naar België verhuist, of om een andere reden, je moet met een aantal zaken rekening houden. In dit artikel lees je hoe je vanuit Nederland naar België kunt verhuizen, waar je bij een verhuizing als Nederlander naar België op moet letten en wat de voor- en nadelen van emigratie zijn.
Emigreren naar België: voor- en nadelen
Verhuizen naar België vanuit Nederland een aantal voordelen hebben. Naast het feit dat veel Nederlanders naar België verhuizen voor werk, kunnen er andere financiële pluspunten meespelen. Belastingen zijn bijvoorbeeld in België over het algemeen lager dan in Nederland. In dit onderdeel zetten we de voor- en nadelen om als Nederlander naar België te verhuizen op een rijtje.
Emigreren naar België voordelen
Het grootste voordeel van emigreren naar België zijn de lagere woonlasten. De meeste kosten in België liggen lager dan in Nederland, waardoor je aanzienlijk meer bestedingsruimte hebt. Bovendien zijn de huizenprijzen in de meeste delen van België een stuk lager dan in Nederland. Als je gaat wonen in België, is de kans dus groot dat je vaste lasten lager zullen zijn.
Verhuizen naar België brengt niet enkel financiële voordelen met zich mee. Hoewel het niet heel veel zuidelijker is dan Nederland, is de levensstijl van veel Belgen een stuk bourgondischer. Dit zie je onder andere terug in de Belgische eetgewoontes.
Is België goedkoper dan Nederland? Een verhuis naar het buitenland is een grote stap. Gelukkig ben je wanneer je van Nederland naar België verhuist niet alleen. Nederlanders naar België vormen de grootste migratiegroep in het laatstgenoemde land. Zo zijn er momenteel meer dan honderdduizend Nederlanders die in België wonen.
Emigreren naar België nadelen
Verhuizen naar België heeft niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een aantal zaken die in Nederland beter zijn geregeld. In tegenstelling tot wat velen denken, is het Nederlandse onderwijs van een hoger niveau dan het Vlaamse onderwijs. Uit een rapport van de OESO blijkt dat het Nederlandse onderwijs zeer goed scoort in Europa. Hier staat tegenover dat de naschoolse opvang in België doorgaans beter is geregeld dan in Nederland.
Verder kan de taal ook een barrière vormen voor Nederlanders. Hoewel er in Vlaanderen uiteraard Nederlands wordt gesproken, kan dit voor Nederlanders soms lastig te volgen zijn, zeker door bepaalde dialecten. Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat de Belgische cultuur drie talen kent, en er in Wallonië geen tot weinig Nederlands wordt gesproken. Ook spreken Walen over het algemeen minder goed Engels, blijkt uit een onderzoek van EF.
Binnenkort een verhuis? (Gratis dienst)
Bel een van de CallMePower adviseurs om één telefoongesprek al je contracten te verhuizen: gas, elektriciteit, telecom, water en verzekeringen.
Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.
Emigreren naar België: wat te doen?
Zodra je de keuze hebt gemaakt om te gaan verhuizen van Nederland naar België, kun je beginnen met het regelen van je verhuizing. Omdat je gaat emigreren naar België, zal je verhuizing anders verlopen dan een binnenlandse verhuizing. In dit onderdeel bekijken we met welke zaken je rekening moet houden wanneer je als Nederlander naar België gaat emigreren, naast het bestellen van de juiste verhuisdozen.
Energiecontract bij verhuizen naar België
Om in België elektriciteit en / of aardgas af te nemen, moet je een energiecontract afsluiten bij één van de commerciële energieleveranciers. Daarnaast moet je het energieovernamedocument in vullen. Hiermee worden de energiemeters overgenomen door de nieuwe bewoners van de woning.
Internet, tv en telefonie bij verhuizen naar België
Verder zal je ook een abonnement moeten afsluiten bij één of meerdere Belgische telecomproviders. Het is mogelijk om internet, televisie en telefonie in één abonnement af te sluiten of om alle diensten te combineren in hetzelfde pakket. Controleer bij het betreden van een nieuwe woning altijd of de aansluitingen goed functioneren en contacteer een technieker bij problemen.
Brandverzekering bij verhuizen naar België
In een nieuwe woning moet je ook een nieuwe brandverzekering afsluiten. In België zijn er een groot aantal verzekeringsmaatschappijen actief die zeer uiteenlopende brandverzekeringen aanbieden. Het is dus belangrijk om de brandverzekeringen goed te vergelijken voordat je een contract afsluit. Bekijk ons artikel over brandverzekeringen voor meer informatie.
Emigreren naar België checklist
Wanneer je gaat emigreren naar Belgie komt er veel om de hoek kijken. Zo moet je je inschrijven in België als buitenlander, en uitschrijven in Nederland. Om er zeker van te zijn dat je niks vergeet tijdens je verhuizing van Nederland naar Belgie, maak je gebruik van de verhuischecklist van CallMePower.
Je kunt de verhuizen naar België checklist gratis downloaden met de knop hieronder. Je kunt deze checklist ook gebruiken bij een verhuis naar een andere plek.
Huis huren in België als Nederlander
Voor een verhuis vanuit Nederland naar België, zal het voor de meeste personen aantrekkelijker zijn om een woning te huren. Bij een huurwoning moet je echter ook rekening houden met een aantal aanvullende documenten.
Bij het afsluiten van een huurcontract is het belangrijk om het huurcontract te registreren. Hiermee wordt het huurcontract namelijk officieel en bindend gemaakt.
Daarnaast is het sterk aan te raden om een plaatsbeschrijving op te maken. Dit document wordt standaard in België gebruikt, en hierin wordt de staat van de woning vastgesteld en de spullen die aanwezig zijn in de woning opgeschreven. Het opstellen van dit document gebeurt bij het betrekken van de woning en aan het einde van het huurcontract. Bekijk ons plaatsbeschrijving voorbeeld om erachter te komen hoe je dit document in moet vullen.
Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)
CallMePower helpt je kosteloos met het afsluiten of opzeggen van al je huishoudelijke contracten!
Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld! (Gratis dienst)
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.
Verhuizen naar België vanuit Nederland: wat nog meer?
Naast de reguliere zaken, zoals je energiecontract en internetabonnement, zijn er ook een aantal overige zaken die je moet regelen bij een verhuizing van Nederland naar België. In dit onderdeel bekijken we enkele veelgestelde vragen door personen die verhuizen naar België vanuit Nederland.
Inschrijven in België als buitenlander
Doordat België onderdeel is van de Europese Unie is het mogelijk voor inwoners van andere EU-lidstaten om zich vrij in België te vestigen en te werken. Je kunt in dat geval dus gewoon werken in België als buitenlandern. Het is echter wel noodzakelijk om aan een aantal verplichtingen te voldoen.
Indien je als Nederlander of EU-burger langer dan drie maanden in België verblijft, ben je verplicht om je in te schrijven in de bevolkingsregisters. Dit is vergelijkbaar met een adreswijziging bij een verhuis in België en moet uiterlijk binnen acht dagen na je aankomst worden geregeld. Inschrijven doe je bij de gemeente waar je verblijft.
Officieel is het in Nederland verplicht om je uit te schrijven als je voor een periode van acht maanden of meer in het buitenland verblijft. Je kunt jezelf uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP) bij je huidige gemeente in Nederland.
Emigreren naar België met auto: wat doen?
Personen die in België zijn ingeschreven in het bevolkingsregister mogen geen auto bezitten met een buitenlands nummerplaat. Er zijn echter een aantal situaties waar het wel mogelijk is om met een buitenlandse nummerplaat in België te rijden. Enkele uitzonderingen zijn:
- een buitenlandse student die in België verblijft voor studie;
- als het voertuig door een buitenlandse werkgever beschikbaar is gesteld en enkel voor werk gebruikt wordt;
- als het voertuig voor maximaal zes maanden is gehuurd in het buitenland.
Om een auto in België te laten invoeren, moet je enkele stappen doorlopen. Ten eerste moet je een certificaat van overeenstemming (CVO) aanvragen. Deze certificaten zijn te verkrijgen bij importeurs van je automerk of een garagehouder. Vervolgens moet je het voertuig aangeven bij de Belgische douane. Hiervoor heb je de kentekenbewijzen, bewijs van inschrijving in een Belgische gemeente en de aankoopfactuur nodig.
Op dit moment is de auto officieel in België geregistreerd en moet deze gekeurd worden in een erkend keuringscentrum. Zodra de auto is goedgekeurd, kan je een autoverzekering afsluiten en de auto afmelden bij het RDW in Nederland.
Verhuizen naar België zorgverzekering
Net zoals in Nederland, is het in België verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen moet je je Nederlandse zorgverzekering opzeggen om vervolgens een zorgverzekering af te sluiten in België. De meeste verzekeringen gelden namelijk enkel in het buitenland voor een korte periode, zoals tijdens een vakantie.
Verhuizen van Nederland naar België met uitkering
Verhuizen naar België met een uitkering is mogelijk, maar brengt wel enkele problemen met zich mee. In principe is het mogelijk om naar België te verhuizen met een uitkering, maar zal je deze uitkering kwijtraken zodra je je in Nederland uitschrijft.
Om in België een uitkering te ontvangen moet je in ieder geval legaal in België verblijven. Daarnaast moet je minstens drie maanden in loondienst hebben gewerkt in België, met enkele uitzonderingen, zoals wanneer je een grensarbeider bent.
Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)
CallMePower helpt je kosteloos met het afsluiten of opzeggen van al je huishoudelijke contracten!
Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld! (Gratis dienst)
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.
Verhuizen naar buitenland: pensioen mee?
Als je besluit om te verhuizen naar het buitenland, kun je je pensioen zonder problemen meenemen. Het is echter noodzakelijk om enkele specifieke formulieren in te vullen om dit proces te voltooien. Je vindt gedetailleerde instructies over hoe je dit kunt regelen op de website van het pensioenfonds waarbij je aangesloten bent.
Belgische nationaliteit aanvragen
Wanneer je naar België verhuist, heb je niet direct recht op de Belgische nationaliteit. Sterker nog, na het emigreren kun je in principe pas na 10 jaar wetting verblijf in België de Belgische nationaliteit aanvragen. Er zijn echter wel uitzonderingen op de regel. Zo is het makkelijker wanneer je de penioengerechtige leeftijd van 65 jaar hebt bereikt, of wanneer je gehuwd bent met een Belg. In die gevallen hoef je niet altijd economische participatie en maatschappelijke integratie aan te tonen.