Update veiligheidsmaatregelen COVID-19 / coronavirus Onze gezondheid en veiligheid staan op nummer 1, daarom willen we jou als energievergelijker informeren over de maatregelen die onze distributienetbeheerders hebben getroffen om de dagelijkse activiteiten veilig te hervatten. Klik op de link van jouw netbeheerder voor alle info:

Update Fluvius - Update Sibelga - Update Ores (FR) - Update Resa (FR)

Gas aansluiten: het stappenplan om een gasmeter en/of gasaansluiting te regelen

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

aansluiting gas

In verschillende situaties is het van belang je gas aansluiting al van tevoren geregeld te hebben. Zoals bij een opkomend verhuis bijvoorbeeld. Stel je voor dat je verhuisd en komt in een woning te wonen waar nog geen gas is aangesloten. Of je bouwt een nieuw huis en kiest ervoor om te koken op aardgas en je woning te verwarmen op gas. Ook als je een bestaand gebouw renoveert of verbouwt en je wenst de gasmeter(s) te verplaatsen, dien je in elk van deze gevallen de aansluiting op het aardgasnet of de eventuele verplaatsing van je gasmeter te regelen. Hoe je tewerk gaat, leggen we je hier graag stap voor stap uit.


gasmeter aansluiten

Bij wie kan ik mijn gasaanluiting regelen?

gaslevering woning

Je distributienetbeheerder is jouw aanspreekpunt voor een nieuwe gasaansluiting of voor de verplaatsing van je gasmeter. Deze kan je zelf aanvragen en de netbeheerder verzorgt vervolgens de gehele procedure van het aansluiten, zoals het uitvoeren van alle werken aan zowel het aardgas- als het elektriciteitsnet. Ook moet je een energiecontract afsluiten met een energieleverancier, zij zullen je van het uiteindelijke gas voorzien.

In België zijn niet alle inwoners voorzien van dezelfde distributienetbeheerder, dit is verdeeld per regio. Voor Vlaanderen is dat sinds de samenvoeging van EANDIS en Infrax: Fluvius. Woon je in Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)? Dan kan je terecht bij Sibelga. In Wallonië zijn de bevoegde netbeheerders of ook wel in het Frans de Gestionnaires de Réseau de Distribution (GRD) Resa/Tecteo voor de provincie Luik, en ORES voor Waals-Brabant, Luxemburg, Namen en Henegouwen. Wie bevoegd is voor jouw gemeente, vind je hier.

Een gasaansluiting regelen: het stappenplan

Je kan een gas- en elektriciteitsaansluiting gelijktijdig regelen bij jouw netbeheerder. Meer info over het aansluiten van elektriciteit, vind je hier. Ook kan je bij jouw distributienetbeheerder terecht voor de andere nutsvoorzieningen zoals riolering en kabeltelevisie.

Om een nieuwe gasaansluiting en vervolgens de levering van gas in goede banen te leiden, volg je best de volgende stappen:

 

Een aanvraag indienen bij de netbeheerder

gasaansluiting

Om een aansluitingsaanvraag voor aardgas in te dienen; en voor alle werken m.b.t. de gasmeter, kan je terecht op de website van jouw netbeheerder, telefonisch of in het plaatselijk kantoor. Om de aansluitingsaanvraag vlot te laten verlopen, zorg je ervoor dat je de volgende info en plannen bij de hand hebt:

  1. Het gewenste vermogen van je aardgasaansluiting.
  2. Plan met de opstellingsplaats van de gasmeter.
  3. Keuringsattest (AREI-attest) - indien reeds voorhanden - dat bewijst dat jouw gasinstallatie technisch in orde is.

Onze slimme tipGezien het bij een nieuwe aansluiting vooral gaat om technische informatie, raden wij aan om de aanvraag samen, of na overleg met de installateur te doen

Offerte en EAN-code gasmeter

Op basis van jouw aanvraag, bezorgt de distributienetbeheerder jou een prijsofferte voor de uitvoering van de werken en het plaatsen van een nieuwe meterkast (of het verplaatsen van een bestaande). De prijzen zijn afhankelijk van het type aansluiting (standaardaansluiting voor gezinnen, professionele aansluitingen, …) en bijgevolg van de voorbereiding (studies) en van de werken die dienen uitgevoerd. Je moet rekenen op ongeveer 250 tot 300 Euro voor een nieuwe (standaard) gasaansluiting. De tarieven die worden gehanteerd, kan je terugvinden op de website van jouw netbeheerder.

Naast het prijsbestek, zal jouw netbeheerder jou ook meedelen welke werken je eventueel zelf dient uit te voeren of te laten uitvoeren vooraleer zij overgaan tot de aansluiting. Ook ontvang je de EAN-code(s) van de nieuwe meter(s). Als laatst moet je een energiecontract sluiten bij een erkend energieleverancier die je zal voorzien van aardgas. Zodra je de offerte van de netbeheerder aanvaard en betaald hebt, contacteer deze jou om een afspraak in te plannen voor de uitvoering van de werken en de aansluiting (of verplaatsing) van jouw aardgasmeter.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Een energiecontract bij een energieleverancier

energiecontract voor gas energieleverancier

Jouw netbeheerder staat in voor de aansluiting op het aardgasnetwerk en voor alle werken die betrekking hebben op de meters. Voor de levering van aardgas ben je aangewezen op een erkend energieleverancier. Met de EAN-code(s), die je ontving van de distributienetbeheerder, kan je een contract afsluiten voor levering van aardgas. Dit doe je best zo snel mogelijk en voordat de werken door de netbeheerder zijn uitgevoerd.

Je bent volledig vrij om te kiezen wie jouw gas gaat leveren. De voordeligste enrgieleverancier vinden, kan soms een tijdrovende job zijn. Energieleveranciers vergelijken doe je bij bij CallMePower in de energieprijsvergelijker. Je kan ons ook bellen op het gratis telefoonnummer  ☎ 02 588 92 38.

Uitvoering van de werken en aansluiting door de netbeheerder

gasmeter aansluiten

Jouw distributienetbeheerder komt bij jou langs op het afgesproken tijdstip en (ver)plaatst de meterkast. Indien je nieuwe gasinstallatie al geplaatst is door de installateur en goedgekeurd door een erkend keuringsorganisme, zal jouw netbeheerder de meter ook openen en kan je meteen gas afnemen. Is dat nog niet het geval, dan maak je een nieuwe afspraak met jouw netbeheerder voor het openen van de meter zodra de installatie is goedgekeurd en je bij voorkeur in het bezit bent van een gascontract bij een energieleverancier.

Ik ga verbouwen en wil mijn gasmeter verplaatsen

Je bent van plan je woning of kantoor te verbouwen en wenst de gasmeter(s) te verplaatsen. Net zoals bij een nieuwe aansluiting en plaatsing van de meter, dien je ook hier contact op te nemen met jouw netbeheerder (DNB) en een aanvraag in te dienen tot het verplaatsen van de meter. Wie de netbeheerder is en hoe je tewerk gaat, lees je in Bij wie kan ik mijn gasaansluiting regelen? en Een gasaansluiting regelen: het stappenplan.

bellen assistentie advies

Meer informatie?

Wil je gratis advies van één van onze energie-experts? Bel ons op het onderstaande telefoonnummer. Of vraag hier om gratis teruggebeld te worden.

Geactualiseerd op