gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gasaansluiting: het stappenplan voor de aardgas aansluiting

aansluiting gas

Het verplaatsen of aanvragen van een gasaansluiting kan allerlei redenen hebben, zoals een verhuis of een verbouwing. Dit kan je niet regelen bij je energieleverancier en verschillende stappen zal je hier ook zelf voor moeten ondernemen. We leggen je in dit artikel stap voor stap uit hoe je alles voor je gasaansluiting kan regelen.


Aanvraag gasaansluiting regelen

Gasaansluiting aanvragen

Voor de aanvraag van een nieuwe gasaansluiting of de verplaatsing hiervan zal je niet contact op moeten nemen met je energieleverancier, maar met de distributienetbeheerder. Dit is omdat de distributienetbeheerder verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van alle gasleidingen in jouw regio.

De distributienetbeheerder verschilt per regio, kijk daarom eerst goed welke beheerder verantwoordelijk is voor jouw regio. In Vlaanderen is dit Fluvius en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit Sibelga. In Wallonië is ORES verantwoordelijk voor Waals-Brabant, Luxemburg, Namen en Henegouwen en Resa voor Luik.

Na de aanvraag zal de netbeheerder de gehele procedure verzorgen. Je zal ook een energiecontract moeten afsluiten met een energieleverancier. Zij zullen je voorzien van aardgas. Er zijn ook nog een aantal andere punten die je in acht moet nemen. Je leest ze hieronder.

Gaslek of gasgeur? Weten hoe je een gaslek kan herkennen, opsporen en wat je moet doen bij een gaslek? Lees dan ons artikel over gaslekkages.

Gas en Licht Verhuizen
Gas en Licht Verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons om de meter(s) op jouw naam te zetten en om een energiecontract in je nieuwe woning af te sluiten!

Gas en Licht Leverancier
Gas en Licht Leverancier

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Aanvraag indienen bij de distributienetbeheerder

Om een aanvraag voor een aansluiting van aardgas in te dienen zal je contact op moeten nemen met je distributiebeheerder. Dit kan telefonisch, via de website of in het plaatselijke kantoor van de beheerder. Om de aanvraag vlot te laten verlopen, zorg ervoor dat je de volgende informatie bij de hand hebt:

  1. Het gewenste vermogen van je aardgasaansluiting ;
  2. Plan met de opstellingsplaats van de gasmeter ;
  3. Keuring van de elektrische installatie (AREI) dat bewijst dat jouw gasinstallatie technisch in orde is.

Je kan een gas- en elektriciteitsaansluiting gelijktijdig regelen bij jouw distributienetbeheerder. Meer informatie over het aanvragen voor een elektriciteitsaansluiting vind je hier.

Nieuwe gasaansluiting

Bij het aanvragen van een nieuwe gasaansluiting komen een aantal punten kijken. Daarnaast is een nieuwe aansluiting of verandering van de aansluiting niet gratis. Je zal ook rekening moeten houden met juridische verplichtingen. We leggen het je hieronder uit.

Gasaansluiting prijs

De tarieven voor een gasaansluiting liggen vast en zijn dus voor iedereen hetzelfde. Echter, verschillen de tarieven wel op basis van de omvang van de werkzaamheden en het type aansluiting. De kostprijs voor een nieuwe gasaansluiting ligt ongeveer rond de €250,00 en de prijs voor een oriënterende studie rond de €350,00. Een uitgebreid overzicht van alle kosten kan je vinden in dit document.

Alle voorbereidende kosten, zoals het openen van een greppel, zijn voor eigen rekening en moeten voor de werken van de distributienetbeheerder worden uitgevoerd.

Gasleiding leggen wetgeving

Wetgeving gasaansluiting

De belangrijkste wetgeving om rekening mee te houden bij het leggen van een gasleiding, is de keuring van de elektrische installatie, ook wel bekend als AREI. De controle van je elektrische installatie is verplicht.

Tijdens deze controle wordt nagegaan of de installatie voldoet aan de voorschriften van het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI). Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend controleorganisme. Deze controle moet gebeuren bij:

  • Ingebruikstelling ;
  • Belangrijke wijziging of uitbreiding ;
  • Verzwaring van de aansluiting ;
  • Verkoop van een woning met een oude installatie.

Daarnaast moeten gasleidingen volgens de wet aan meerdere vereisten voldoen. Deze vereisten zijn om de veiligheid te waarborgen. Een voorbeeld van een wetgeving is het verplichte gebruik van bevestigingsbeugels indien de leiding wordt bevestigd aan een wand. Een erkende technieker kan je informeren over de exacte vereisten waar jouw gasleiding aan zal moeten voldoen.

Sommige instellingen, zoals ziekenhuizen, voetbalstadions en enkele bedrijven zijn verbonden aan specifieke wetgevingen. Daarnaast kan de lokale brandweerdienst, stad, gemeente of zelfs de verdeler bijzondere eisen opleggen. De distributienetbeheerder kan je hierover verder informeren.

EAN-code gasmeter

EAN Code gasmeter

EAN staat voor European Article Numbering en is een universeel systeem voor barcodes. De EAN-code van je gasmeter is een identificatiecode van je energie aansluiting, oftewel het leveringspunt in je woning. Dit nummer heb je nodig om een energiecontract af te sluiten bij een van de Belgische energieleveranciers.

De EAN-code kan je meestal vinden op een sticker op/in je meterkast, op de offerte van de distributienetbeheerder en op je energiefactuur. Let op dat de EAN-code een andere code is dan het meternummer.

Gasmeter verplaatsen

Bij een verbouwing kan het voorkomen dat je de gasmeter wilt verplaatsen. Verplaatsen van je gasmeter is mogelijk, maar vereist wel enig wat werk en brengt ook kosten met zich mee. Voor de verplaatsing van een gasmeter zal je ook contact op moeten nemen met je distributiebeheerder. Het verschil is dat je geen aanvraag voor een nieuwe aansluiting indient, maar een aanvraag tot verplaatsing.

Kosten verplaatsen gasmeter

De kosten voor een verplaatsing zijn ook anders dan bij een nieuwe aansluiting en zijn vooral afhankelijk van hoe ver de gasmeter verplaatst moet worden. Gemiddeld zal een verplaatsing van de gasmeter rond de €150,00 kosten.

Bij de meeste distributienetbeheerders zal een verplaatsing tot maximum 6 meter vallen onder een kleine aanvraag. Indien de verplaatsing 7 meter of langer is, wordt dit gezien als een grote aanvraag en zijn de kosten ook significant hoger. Dit is vooral het geval bij grote gebouwen en bedrijven.

Gas en Licht Verhuizen
Gas en Licht Verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons om de meter(s) op jouw naam te zetten en om een energiecontract in je nieuwe woning af te sluiten!

Gas en Licht Leverancier
Gas en Licht Leverancier

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Aardgas contract afsluiten

Aardgas contract afsluiten

Nadat je de aansluiting hebt geregeld, zal je een energiecontract af moeten sluiten bij een energieleverancier. Je kan dit doen met de EAN-code die je hebt ontvangen van je distributienetbeheerder. Deze kan je doorgeven aan een energieleverancier waarop zij vervolgens een aardgas kunnen leveren.

Het kiezen van een energieleverancier kan lastig zijn. Er zijn immers zo veel verschillende aanbieders en tarieven dat het kiezen van de beste leverancier een heel gedoe is. Daarnaast kunnen de prijzen en diensten van energieleveranciers sterk verschillen. Vergelijk daarom goed voordat je een contract aangaat.

Het afsluiten van een contract is niet verplicht. Je zou dus een aansluiting kunnen laten plaatsen zonder daadwerkelijk ook gas af te nemen. Je zou ook kunnen kiezen voor een leegstandscontract. Hierbij betaal je een zeer klein bedrag per maand om aangesloten te blijven op het net. Indien je dit niet zou doen, moet je opnieuw aansluitingskosten betalen zodra je weer aangesloten wilt worden.

Verplicht onderhoud cv-installatie

Gas wordt vaak gebruikt voor het verwarmen van het huis. De cv-installatie moet verplicht worden onderhouden. Alle centrale stooktoestellen op gas moeten 2-jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Voor stooktoestellen op stookolie of mazout zal er jaarlijks een onderhoudsbeurt zijn. Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een erkende technieker.

Voor centrale stooktoestellen met een vermogen van minder dan 20 kilowatt is het onderhoud niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden.

onderhoud verwarmingsketel

Is jouw verwarmingsketel in topconditie?

Zorg voor een verwarmingsketel in topvorm met ketelonderhoud én bespaar op stookkosten.
Bel ons direct om je onderhoud te laten plegen!

onderhoud verwarmingsketel

Is jouw verwarmingsketel in topconditie?

Regel je ketelonderhoud via CallMePower! Bel tijdens onze openingsuren of we bellen jou gratis terug op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op