energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Gasaansluiting: stappenplan voor de aardgas aansluiting

Geactualiseerd op
minuten lezen
gasaansluiting

Het aanvragen of verplaatsen van een gasaansluiting kan allerlei redenen hebben, zoals een verhuis of een verbouwing. Het aanvragen van een gasaansluiting zal je moeten doen bij de netbeheerder en niet bij je energieleverancier. In dit artikel leggen we alles uit over het aanvragen van een gasaansluiting en de kosten.

Aanvraag gasaansluiting regelen

Om gebruik te kunnen maken van aardgas, zal je in België een gasaansluiting moeten hebben. Voor de aanvraag van een nieuwe gasaansluiting of de verplaatsing van een aansluiting, zal je contact op moeten nemen met de verantwoordelijke netbeheerder. In België zijn de netbeheerders verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle gasleidingen.

Sluit een energiecontract af na het aanvragen gasaansluiting Energie vergelijken doe je met CallMePower.

Aanvragen aansluiting aardgas netbeheerder

De verantwoordelijke netbeheerder verschilt per regio, kijk daarom eerst goed welke netbeheerder verantwoordelijk is voor jouw regio. In Vlaanderen is dit Fluvius en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit Sibelga. In Wallonië is ORES verantwoordelijk voor Waals-Brabant, Luxemburg, Namen en Henegouwen.

Na het aanvragen van de gasaansluiting zal de netbeheerder de gehele procedure verzorgen. Daarnaast zal je ook een energiecontract moeten afsluiten bij een energieleverancier. We leggen alle stappen hieronder uit.

Procedure aanvraag gasaansluiting

1

Controleer of er aardgas beschikbaar is. Niet overal in België is aardgas beschikbaar. Je woning moet binnen het bereik van een bestaande gasaansluiting liggen om aangesloten te worden.

2

Aanvraag indienen. Om een nieuwe aanvraag in te dienen neem je contact op met je netbeheerder. Dit kan telefonisch, online of in een kantoor. Houd het vermogen, opstellingsplan en de AREI-keuring bij de hand.

3

Bevestig de aanvraag. Na je aanvraag, zal je van Fluvius een offerte ontvangen. Het plaatsen van een gasaansluiting is namelijk niet gratis. Neem de offerte goed door en stuur deze ondertekend terug naar je netbeheerder.

4

Sluit een gascontract af. Zodra je de offerte hebt ondertekend, kun je een gascontract afsluiten. Bekijk alle energieleveranciers voor een overzicht van het aanbod.

5

Installatie. Op het afgesproken moment komen techniekers van je netbeheerder langs om de gasaansluiting en meter te installeren. In Vlaanderen betreft de energiemeter standaard een digitale meter.

Gas en Licht Verhuizen
Energie verhuis

Gas en elektriciteit overzetten bij verhuis (Gratis dienst)

Contacteer de energie-experts van CallMePower om gratis alle stappen voor je verhuis door te lopen en een nieuw contract af te sluiten.

Gas en Licht Verhuizen

Gas en elektriciteit overzetten bij verhuis (Gratis dienst)

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower om gratis alle stappen voor je verhuis door te lopen en een nieuw contract af te sluiten.

Nieuwe gasaansluiting aanvragen

Bij het aanvragen van een nieuwe gasaansluiting zal je rekening moeten houden met een aantal factoren. Daarnaast is een nieuwe gasaansluiting aanvragen niet gratis. Ook zal je rekening moeten houden met een aantal keuringen, die ervoor zorgen dat de aansluiting veilig kan functioneren.

Wat is de gasaansluiting prijs 2024?

De tarieven voor een nieuwe gasaansluiting liggen vast en zijn dus voor iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen echter wel op basis van de omvang van de werkzaamheden en het type aansluiting. De kostprijs voor een nieuwe gasaansluiting ligt ongeveer rond de € 250. De prijs voor een oriënterende studie ligt rond de € 350.

Let op dat alle voorbereidende kosten, zoal shet openen van een greppel, voor eigen rekening zijn. Bovendien moeten deze werken worden uitgevoerd voordat de netbeheerder de aansluiting komt installeren.

Nieuwe elektriciteitsaansluiting? Bekijk hoe je een nieuwe elektriciteitsaansluiting moet regelen.

Nieuwe aansluiting aardgas aanvraag indienen

Om een aanvraag voor een aansluiting van aardgas in te dienen zal je contact op moeten nemen met je distributiebeheerder. Dit kan telefonisch, via de website of in het plaatselijke kantoor van de beheerder. Om de aanvraag vlot te laten verlopen, zorg ervoor dat je de volgende informatie bij de hand hebt:

  • het gewenste vermogen van je gasaansluiting;
  • plan met de opstellingsplaats van de gasmeter;
  • keuring van de installatie (AREI) dat bewijst dat de gasinstallatie technisch in orde is.

Gasleiding leggen wetgeving

De belangrijkste wetgeving om rekening mee te houden bij het leggen van een gasleiding is de keuring van de installatie. Net zoals bij een elektrische installatie, zal de gasaansluiting gekeurd moeten worden volgens de AREI-normen.

Tijdens deze controle wordt nagegaan of de installatie voldoet aan de voorschriften van het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI). Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend controleorganisme. Deze controle moet gebeuren bij:

  • ingebruikstelling van de aansluiting;
  • belangrijke wijziging of uitbreiding;
  • verzwaring van de aansluiting;
  • verkoop van een woning met een oude installatie.

Daarnaast moeten gasleidingen volgens de wet aan meerdere vereisten voldoen. Deze vereisten zijn er om de veiligheid te waarborgen en onder andere gaslekkages te voorkomen. Een erkende technieker kan je informeren over de exacte vereisten waar jouw gasleiding aan zal moeten voldoen.

Sommige instellingen, zoals ziekenhuizen, voetbalstadions en enkele bedrijven zijn verbonden aan specifieke wetgevingen. Daarnaast kan de lokale brandweerdienst, stad, gemeente of zelfs de verdeler bijzondere eisen opleggen. De distributienetbeheerder kan je hierover verder informeren.

Gasketel thuis? Het onderhouden van een gasketel is verplicht in België. Navigeer naar ons artikel over gasketel onderhoud voor meer informatie.

EAN-code nieuwe aansluiting aardgas

EAN staat voor European Article Numbering en is een universeel systeem voor barcodes. De EAN-code van je gasmeter is de identificatiecode van de aansluiting, oftewel leveringspunt in je woning. Dit nummer heb je nodig bij het afsluiten van een energiecontract.

De EAN-code kun je terugvinden op een sticker op de zijkant van de gasmeter, op je energiefactuur of op de offerte van de netbeheerder. Let op dat de EAN-code een andere code is dan het meternummer en altijd met 54 begint.

Gas en Licht Verhuizen
Energie verhuis

Gas en elektriciteit overzetten bij verhuis (Gratis dienst)

Contacteer de energie-experts van CallMePower om gratis alle stappen voor je verhuis door te lopen en een nieuw contract af te sluiten.

Gas en Licht Verhuizen

Gas en elektriciteit overzetten bij verhuis (Gratis dienst)

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower om gratis alle stappen voor je verhuis door te lopen en een nieuw contract af te sluiten.

Gasmeter verplaatsen

Bij een verbouwing kan het voorkomen dat je de gasmeter wilt verplaatsen. Een gasmeter verplaatsen is mogelijk, maar vereist wel wat werk en brengt ook kosten met zich mee. Voor de verplaatsing van een gasmeter zal je ook contact op moeten nemen met je distributiebeheerder. Het verschil is dat je geen aanvraag voor een nieuwe aansluiting indient, maar een aanvraag tot verplaatsing.

Kosten gasmeter verplaatsen

De kosten voor een gasmeter verplaatsing zijn ook anders dan bij een nieuwe aansluiting en zijn vooral afhankelijk van hoe ver de gasmeter verplaatst moet worden. Gemiddeld zal een verplaatsing van de gasmeter rond de € 150 kosten.

Bij de meeste distributienetbeheerders zal een verplaatsing tot maximaal zes meter vallen onder een kleine aanvraag. Indien de verplaatsing zeven meter of langer is, wordt dit gezien als een grote aanvraag en zijn de kosten ook significant hoger. Dit is vooral het geval bij grote gebouwen en bedrijven.

Gas afnemen na aansluiting aardgas

Nadat de gasaansluiting is geregeld, zal je een energiecontract af moeten sluiten bij één van de elgische energieleveranciers. Je kunt ervoor kiezen om een contract af te sluiten bij dezelfde energieleverancier die elektriciteit aan je levert, maar dit is absoluut geen verplichting. Vergelijk de tarieven om erachter te komen welke leverancier het voordeligst is in jouw situatie.

Kiezen gasleverancier na aansluiting aardgas

Het kiezen van een nieuwe gasleverancier kan lastig zijn. Er zijn namelijk een hoop leveranciers actief op de markt en het aanbod kan op het eerste gezicht veel op elkaar lijken. Bekijk onze pagina met de goedkoopste energieleveranciers van deze maand om er zeker van te zijn dat je niet teveel gaat betalen.

In België staan consumenten geheel vrij om te veranderen van energieleverancier wanneer ze dit willen. Daarnaast is het in de meeste gevallen niet eens nodig om je oude energiecontract op te zeggen. Ben je dus niet tevreden met je huidige leverancier of betaal je teveel? Stap dan over!

Het afsluiten van een gascontract is niet verplicht. Het is dus in principe mogelijk om een gasmeter te laten plaatsen en vervolgens geen contract aan te gaan. Dit is echter niet aan te raden, aangezien de gasmeter hierdoor zal worden afgesloten en je weer aansluitingskosten moet betalen. Het afsluiten van een leegstandscontract is in dit geval een stuk aantrekkelijker.

Verplicht onderhoud cv-installatie

In de meeste gevallen wordt aardgas gebruikt voor het verwarmen van een woning. De gasketel moet verplicht worden onderhouden in België. Dit onderhoud moet altijd worden uitgevoerd door een erkende technieker. Voor gasketels met een vermogen van minder dan 20 kilowatt is het onderhoud niet verplicht, maar wel sterk aan te raden.

Naast dat ketelonderhoud verplicht is, zorgt het ook nog eens voor een beter functionerende gasketel, waardoor je kunt besparen op je energiefactuur. Zorg er ook voor dat je regelmatig de radiatoren ontlucht voor een betere werking.

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Bel CallMePower om direct het onderhoud voor je verwarmingsketel in te plannen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower voor het inplannen van ketelonderhoud.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 28 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.