Update veiligheidsmaatregelen COVID-19 / coronavirus Onze gezondheid en veiligheid staan op nummer 1, daarom willen we jou als energievergelijker informeren over de maatregelen die onze distributienetbeheerders hebben getroffen om de dagelijkse activiteiten veilig te hervatten. Klik op de link van jouw netbeheerder voor alle info:

Update Fluvius - Update Sibelga - Update Ores (FR) - Update Resa (FR)

Hoe sluit ik mijn woning aan op het elektriciteitsnet? Van een aansluiting elektriciteit tot een meter openen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

aansluiting elektriciteit

Verhuis je? Bouw je een nieuw huis of woning, een kantoor, schuur, etc? Dan zul je vast (tijdelijk) elektriciteit nodig hebben? Of je verbouwt een bestaand woon – of kantoorgebouw? In elk van deze gevallen dien je een elektriciteitsmeter te openen of je elektriciteitsaansluiting te regelen en/of ook de eventuele verplaatsing van je elektriciteitsmeter of ook aardgasmeter te regelen. Hoe je te werk gaat, leggen we jou graag stap voor stap uit.


elektriciteitsmeter aansluiten

Bij wie kan ik mijn elektriciteitsaansluiting regelen?

procedures en formaliteiten

De distributienetbeheerders zijn verantwoordelijk voor een elektriciteitsaansluiting. Of het nu gaat om een tijdelijke aansluiting of een definitieve aansluiting, voor alle werken m.b.t. jouw elektriciteitsmeter, is de distributienetbeheerder (netbeheerder) in het gebied waar jij woont jouw aanspreekpunt. Deze partij voert alle werken uit aan zowel het aardgas als het elektriciteitsnetwerk tot aan jouw meterkast.

Voor heel Vlaanderen is dat FLUVIUS na de fusie van netbeheerders EANDIS en INFRAX. Woon je in Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)? Dan kun je terecht bij Sibelga. Woon je in Wallonië? Check dan via deze link wie jouw netbeheerder is.

Aansluiting elektriciteitsnet regelen

Om de elektriciteitsaansluiting te regelen en vervolgens de levering van stroom in goede banen te leiden, volg je de volgende stappen en je zult zien dat met dit stappenplan de aanvraag een stuk makkelijk is dan je denkt:

 

Je kan je gas- en elektriciteitsaansluiting gelijktijdig regelen of meter openen bij jouw netbeheerder. Meer over de gasaansluiting, vind je hier. Ook kun je bij de distributienetbeheerder terecht voor de andere nutsvoorzieningen, zoals de riolering en kabeldistributie.

Stappenplan aansluiting elektriciteit

Je elektriciteit regelen en je woning aansluiten op het elektriciteitsnet is makkelijker dan je denkt. Volg dit stappenplan en je hebt vlot je elektriciteit geregeld in je (nieuwe) woning.

Een aanvraag indienen bij de netbeheerder

elektriciteitsaansluiting woning

Om een elektriciteitsmeter te openen voor elektriciteit of een verplaatsing van je aardgasmeter te regelen, kun je terecht op de website van jouw netbeheerder, telefonisch of op het plaatselijk kantoor. Om de aanvraag van een nieuwe aansluiting vlot te laten verlopen, zorg je ervoor dat je volgende informatie bij de hand hebt:

  • Het benodigde vermogen;
  • Het type aansluiting (monofasig of meerfasig);
  • Voorkeur voor het type meter: enkelvoudig of tweevoudig;
  • Geplande locatie van de elektriciteitsmeter.

Tip: Gezien het bij de aanvraag van een nieuwe aansluiting vooral gaat om technische informatie, raden wij aan om de aanvraag samen, of na overleg met de elektriciën te realiseren.

Offerte en EAN-code elektriciteitsmeter

Op basis van jouw aanvraag, bezorgt de distributienetbeheerder jou een prijsofferte voor de uitvoering van de werken en het aansluiten of (ver)plaatsen van de meter. De prijzen zijn afhankelijk van de het type aansluiting (tijdelijk of definitief, mono- of meerfasig, …) en bijgevolg van de voorbereiding (studies) en van de werken die dienen uitgevoerd. Je moet rekenen op ongeveer 750 Euro voor een nieuwe en definitieve standaardaansluiting.
De tarieven die worden gehanteerd, zijn op de website van jouw netbeheerder te raadplegen.
Naast het prijsbestek, zal de distributienetbeheerder je ook laten weten welke werken je zelf dient uit te voeren of te laten uitvoeren vooraleer hij tot de aansluiting kan overgaan. Ook de EAN-code(s) van je nieuwe elektriciteitsmeter(s) worden je bezorgd. Dit laatste heb je nodig om een contract te sluiten bij een energieleverancier naar keuze die je zal voorzien van stroom.
Zodra je het prijsvoorstel van de distributienetbeheerder aanvaard en betaald hebt neemt hij contact op en maakt een afspraak voor de aansluiting en het plaatsen of verplaatsen van de elektriciteitsmeter.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw stroomverbruik op jaarbasis?

Bereken jouw energieverbruik met de energiecalculator!

Energieleverancier kiezen en energiecontract sluiten

Jouw netbeheerder staat in voor de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk en alle werken die betrekking hebben op de energiemeter. Voor de levering van elektriciteit is een erkend energieleverancier jouw aanspreekpunt. Met de EAN-code(s), die je ontving van de distributienetbeheerder, kun je een contract sluiten voor stroomlevering. Dit doe je best zo snel mogelijk en voordat de werken door de netbeheerder zijn uitgevoerd.

Je bent vrij om te kiezen wie je nieuwe energieleverancier zal worden. Ontdek wie voor jou de voordeligste energieleverancier is in onze online vergelijkingstool. Bel ons voor gratis keuzehulp op het nummer:  ☎ 02 588 92 38.

Uitvoering van de werken en aansluiting door de netbeheerder

distributienetbeheerder en elektriciteitsaansluiting woning

Jouw netbeheerder komt bij je langs op de afgesproken datum en (ver)plaatst je meter(kast). Indien het gaat om een aansluiting op een bouwwerf, wordt er een ‘werfkast’ geplaatst, die zodra het gebouw wind- en waterdicht is, zal worden vervangen door een definitieve meterkast.
Indien de binnen-elektriciteitsinstallatie al geplaatst is, en goedgekeurd door een erkend keuringsorganisme, zal de netbeheerder de meter ook openen en zo kan meteen stroom worden afgenomen. Is dat nog niet het geval? Maak dan een nieuwe afspraak met je netbeheerder voor het openen van de meter zodra jouw installatie is goedgekeurd. In de tussentijd kan je al een contract afsluiten met een energieleverancier naar keuze.

elektriciteitsmeter

Ik ga verbouwen en wil mijn elektriciteitsmeter verplaatsen

Wil je de elektriciteitsmeter(s) in jouw woning verplaatsen omdat je gaat verbouwen?. Net zoals bij een nieuwe aansluiting en plaatsing van een meter, dien je ook hier contact op te nemen met jouw netbeheerder en een aanvraag in te dienen tot het verplaatsen van de meter. Wie de netbeheerder is en hoe je tewerk gaat, lees je in Bij wie kan ik mijn elektriciteitsaansluiting regelen? en Een elektriciteitsaansluiting regelen: het stappenplan.

Vind de voordeligste energieleverancier voor jou! Bel:  ☎ 02 588 92 38 voor gratis energieadvies. Wij helpen je bij het maken van een keuze. Kies een nieuwe leverancier en bespaar!

Geactualiseerd op