gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Elektriciteit aansluiten en een meter openen: lees hier hoe!

aansluiting elektriciteit

Ga je verhuizen of bouw je een nieuwe woning? Dan is het hebben van een elektriciteitsmeter een noodzaak. Het hebben van een meter is niet verplicht, maar wel nodig om gebruik te maken van het elektriciteitsnet. We leggen je hier uit hoe je een meter kan aanvragen, verplaatsen en wat de prijs van een elektriciteitsmeter is.


Aanvragen elektriciteitsmeter

Elektriciteitsmeter aanvragen

Het hebben van een elektriciteitsmeter is niet verplicht, maar wel nodig om te hebben indien je gebruik wilt maken van het elektriciteitsnet. Voor de aanvraag van een elektriciteitsmeter zal je niet contact moeten opnemen met je energieleverancier, maar met je distributienetbeheerder. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het elektriciteitsnet in jouw regio.

De distributienetbeheerder verschilt per regio. Kijk daarom goed met welke beheerder je contact op moet nemen. In Vlaanderen is dit Fluvius en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit Sibelga.

In Wallonië is ORES verantwoordelijk voor Waals-Brabant, Luxemburg, Namen en Henegouwen. Kijk op onze distributienetbeheerders pagina voor de overige regio’s en de bijbehorende organisatie.

Na de aanvraag zal de netbeheerder de gehele procedure verzorgen. Hierna zal je ook een elektriciteitscontract af moeten sluiten bij een van de Belgische energieleveranciers. Zij zullen je voorzien van stroom. Hoe dit precies in werk gaat en wat de kosten zijn lees je hieronder.

Gas en Licht Verhuizen
Gas en Licht Verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons om de meter(s) op jouw naam te zetten en om een energiecontract in je nieuwe woning af te sluiten!

Gas en Licht Leverancier
Gas en Licht Leverancier

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Nieuwe elektriciteitsaansluiting

Indien je een huis laat bouwen, verhuist naar een nieuwbouwwoning of een ander soort gebouw, zoals een schuur, laat bouwen, zal je een elektriciteitsmeter moeten plaatsen. Dit zal je moeten aanvragen bij de distributienetbeheerder en is niet gratis. We leggen je hieronder precies uit hoe dit moet en wat de kosten zijn.

Fluvius meter openen

Fluvius is de distributienetbeheerder in heel Vlaanderen. Indien je dus een meter in Vlaanderen wilt openen, zal je dit bij Fluvius moeten doen. Dit kan telefonisch, via de website en op een van de plaatselijke kantoren. Je zal een offerte krijgen voor de werken die uitgevoerd moeten worden.

Om de aanvraag van een nieuwe aansluiting zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het handig om de volgende informatie bij de hand te hebben:

Tip van CallMePower Gezien het bij de aanvraag van een nieuwe aansluiting veelal gaat om technische informatie, raden wij aan om de aanvraag samen, of na overleg met een technieker te realiseren.

Aansluiting elektriciteit prijs

Kosten elektriciteitsaansluiting

Een woning aan laten sluiten op het elektriciteitsnet is niet gratis. De prijzen hiervan kunnen ook verschillen per distributienetbeheerder en per situatie. Je zal bij de verantwoordelijke beheerder van jouw regio een offerte aan moeten vragen voor de werken. Normaliter is de prijs voor een eenvoudige elektriciteitsaansluiting ongeveer 750,00 euro. Echter, is dit een richtprijs en kan dus verschillen per situatie.

Uitvoering van de werken en aansluiting netbeheerder

Technieker(s) van de distributienetbeheerder zullen langskomen op de afgesproken datum en tijdstip. Indien het gaat om een aansluiting op een bouwwerf, zal er een zogenoemde werkast worden geplaatst. Deze wordt vervangen door een definitieve meterkast zodra het gebouw wind- en waterdicht is.

Indien de elektriciteitsinstallatie al geplaatst is en goedgekeurd door een erkend keuringsorganisme zal de netbeheerder de meter ook openen en zo kan er meteen stroom worden afgenomen. Indien dit nog niet is gebeurt, zal je een afspraak moeten maken met de netbeheerder nadat de meter is goedgekeurd.

Gas en Licht Verhuizen
Gas en Licht Verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons om de meter(s) op jouw naam te zetten en om een energiecontract in je nieuwe woning af te sluiten!

Gas en Licht Leverancier
Gas en Licht Leverancier

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Keuring elektrische installatie

Het is belangrijk dat de elektrische installatie voldoet aan alle voorschriften van het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties, oftewel AREI. Defecten in de installatie kunnen elektrocutie en brand veroorzaken. Hierom is het in België verplicht om de elektrische installatie te laten controleren.

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend controleorganisme. Alle erkende organismen die deze controles uit mogen voeren zijn terug te vinden op de website van de federale overheidsdienst Economie. Deze keuring moet uitgevoerd worden bij:

  • Ingebruikstelling ;
  • Belangrijke wijziging of uitbreiding van de installatie ;
  • Verzwaring van de installatie ;
  • Verkoop van een woning met een oude installatie.

Elektriciteitsmeter verplaatsen

Indien je gaat verbouwen of het huis anders wilt inrichten, kan het zijn dat je de elektriciteitsmeter moet verplaatsen. Dit is mogelijk en kan zal ook worden uitgevoerd door de betreffende distributienetbeheerder. Ook als je de elektriciteitsmeter moet verzwaren kan je hier terecht. Het verplaatsen van een elektriciteitsmeter is niet gratis, maar de kosten liggen lager dan bij het aanvragen van een nieuwe meter.

Elektriciteitscontract afsluiten

Energieleveranciers vergelijken

Nadat de elektriciteitsaansluiting is geregeld, zal je een energiecontract af moeten sluiten bij een van de Belgische energieleveranciers. Dit zal je moeten doen met de EAN-code die je hebt ontvangen van je distributienetbeheerder. Deze kan je doorgeven aan de energieleverancier, waarop zij de meter kunnen identificeren en elektriciteit kunnen leveren op het gewenste adres.

Het kiezen van een elektriciteitscontract kan lastig zijn. Er zijn in België zeer veel aanbieders van elektriciteit met allemaal andere tarieven en voorwaarden. Deze tarieven en voorwaarden kunnen sterk verschillen. Het is dus belangrijk om goed de leveranciers te vergelijken voordat je een contract aangaat. Hiermee kan je een hoop geld besparen.

Het afsluiten van een elektriciteitscontract is niet verplicht. Je zou dus ook een meter kunnen laten plaatsen zonder een contract aan te gaan. Wij raden dit echter af. De optie voor een leegstandscontract in deze situatie is namelijk in veel gevallen voordeliger.

Bij een leegstandscontract betaal je maandelijks een klein bedrag om aangesloten te blijven op het net. Indien je dit niet doet, zal je opnieuw aansluitingskosten moeten betalen bij de netbeheerder als je een nieuw contract aan wilt gaan.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

EAN-code elektriciteitsmeter

EAN staat voor European Article Numbering en is een universeel systeem voor barcodes. De EAN-code van de elektriciteitsmeter is de identificatiecode van de aansluiting, oftewel het leveringspunt. Om een energiecontract aan te gaan zal je moeten weten wat de EAN-code is. Hiermee kan jouw energieleverancier de meter identificeren en elektriciteit leveren aan het juiste adres.

De EAN-code kan je meestal vinden op de zijkant van de meter op een sticker. Daarnaast kan je deze code ook terugvinden op de offerte van je distributienetbeheerder en op je energiefactuur. Let wel op dat de EAN-code een andere code is dan het meternummer.

Geactualiseerd op