energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Aansluiting elektriciteit: alle informatie en procedures

Geactualiseerd op
minuten lezen
aansluiting elektriciteit

Het aanvragen, aanpassen of verplaatsen van een elektriciteitsaansluiting verloopt via de netbeheerder. Een aansluiting voor elektriciteit is vereist in elke woning om gebruik te maken van het elektriciteitsnet en moet worden geïnstalleerd volgens de AREI-normen. Bekijk alle procedures en kosten voor je aansluiting elektriciteit.

Aanvraag aansluiting elektriciteit

Om gebruik te maken van elektriciteit, zal je een elektriciteitsaansluiting en -meter moeten hebben. Om de aansluiting elektriciteit aan te vragen, zal je contact op moeten nemen met de verantwoordelijke netbeheerder en niet met je energieleverancier. De netbeheerder is namelijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het elektriciteitsnet in jouw regio.

Energiecontract verplicht voor afnemen elektriciteit

Energietarieven vergelijken doe je met CallMePower.

Aanvragen aansluiting elektriciteit bij netbeheerder

De aanvraag voor een nieuwe aansluiting, verplaatsing of aanpassing verloopt in België altijd via de netbeheerder. De verantwoordelijke netbeheerder kan verschillen per regio. In heel Vlaanderen is Fluvius de netbeheerder, in Brussel is dit Sibelga en in Wallonië is ORES de grootste netbeheerder.

Nadat je het verzoek voor je elektriciteitsaansluiting hebt ingediend, zal de netbeheerder de gehele procedure verzorgen, waaronder ook de installatie. Daarnaast zal je ook een energiecontract moeten aanvragen bij een van de Belgische energieleveranciers zodra je de EAN-codes van je aansluiting hebt ontvangen. We leggen hieronder de gehele procedure toe.

Procedure aanvraag elektriciteitsaansluiting

1

Aanvraag indienen. Om een nieuwe aanvraag in te dienen neem je contact op met je netbeheerder. Dit kan telefonisch, online of in een kantoor. Houd het vermogen, opstellingsplan en de AREI-keuring bij de hand.

2

Bevestig de aanvraag. Na je aanvraag, zal je van Fluvius een offerte ontvangen. Het plaatsen van een elektriciteitsaansluiting is niet gratis. Neem de offerte goed door en stuur deze ondertekend terug naar je netbeheerder.

3

Sluit een energiecontract af. Op de offerte kun je de EAN-code van je nieuwe aansluiting vinden. Met deze code kun je een elektriciteitscontract afsluiten bij een van de Belgische energieleveranciers.

4

Installatie. Op het afgesproken moment komen techniekers van je netbeheerder langs om de elektriciteitsaansluiting en meter te installeren of aan te passen. In Vlaanderen wordt er altijd een digitale energiemeter geplaatst. Weigering van dit type meter is niet mogelijk.

Aanvraag aansluiting elektriciteit Fluvius online indienen

Een aanvraag voor een nieuwe aansluiting of aanpassing kan via de Mijn Fluvius klantenzone. Start een nieuwe Fluvius aansluitingsaanvraag.

Aanpassing of verplaatsing mogelijk onder voorwaarden

Let op: het aanpassen of verplaatsen van een bestaande aansluiting is enkel mogelijk als de ruimte daarvoor geschikt is. Zo moet de locatie onder andere voldoen aan veiligheidseisen (bijv. geen vochtige ruimte) en voldoende ruimte hebben voor de aansluiting (vastgestelde afmetingen). Bekijk ons artikel over de meterkast voor meer informatie over de vereisten.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Nieuwe elektriciteitsaansluiting aanvragen

Indien je bijvoorbeeld een nieuw huis laat bouwen of gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning, kan het voorkomen dat er nog geen elektriciteitsaansluiting in de woning aanwezig is. In dit geval zal je een nieuwe elektriciteitsaansluiting moeten laten plaatsen.

Houd er ook rekening mee dat een gasaansluiting verplicht is als je gas gebruikt voor het verwarmen van je woning, sanitair water of om mee te koken. Indien dit niet het geval is, hoef je geen gasaansluiting aan te vragen.

Nieuwe gasaansluiting?

Bekijk hoe je een nieuwe gasaansluiting moet aanvragen.

Fluvius meter elektriciteit openen

Fluvius is de verantwoordelijke netbeheerder in heel Vlaanderen. Indien je dus een nieuwe elektriciteitsmeter in Vlaanderen wilt openen, zal je dit bij Fluvius moeten doen. Dit kan telefonisch, via de website of op één van de plaatselijke kantoren van Fluvius. Na het aanvragen zal je een offerte ontvangen voor de werken die uitgevoerd moeten worden.

Voor vragen over de aansluiting kun je met de Fluvius klantendienst contact opnemen.

Om de aanvraag van een nieuwe aansluiting zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het handig om in ieder geval de volgende informatie bij de hand te houden:

  • benodigde vermogen elektriciteitsaansluiting;
  • type aansluiting van de meterkast (monofasig of meerfasig);
  • voorkeur voor het type energiemeter (enkelvoudig of tweevoudig);
  • geplande locatie van de elektriciteitsmeter.

Gezien het aanvragen van een nieuwe elektriciteitsmeter soms om technische informatie gaat, raden wij aan om de aanvraag samen of na overleg met een technieker te realiseren. Zo weet je zeker dat de juiste informatie is doorgegeven.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Nieuwe elektriciteitsaansluiting kosten

Het aansluiten van een woning op het elektriciteitsnet en het plaatsen van een nieuwe elektriciteitsaansluiting is niet gratis. De prijzen van de elektriciteitsaansluiting kunnen verschillen per netbeheerder en per situatie.

Je zal bij de verantwoordelijke netbeheerder van jouw regio een offerte moeten aanvragen voor de werken. De kosten voor een nieuwe elektriciteitsaansluiting zullen ongeveer rond de € 750 liggen. Dit is echter een richtprijs en de elektriciteitsaansluiting kosten kunnen dus verschillen per situatie.

Uitvoering werken aansluiting elektriciteit door netbeheerder

Technieker(s) van de distributienetbeheerder zullen langskomen op de afgesproken datum en tijdstip. Indien het gaat om een aansluiting op een bouwwerf, zal er een zogenoemde werkast worden geplaatst. Deze wordt vervangen door een definitieve meterkast zodra het gebouw wind- en waterdicht is.

Indien de elektriciteitsaansluiting al is geplaatst en goedgekeurd volgens de AREI-normen, zal de netbeheerder de meter openen en kan er direct stroom worden afgenomen. Als dit nog niet het geval is, zal je een afspraak moeten maken met de netbeheerder nadat de meter is goedgekeurd.

Keuring aansluiting elektriciteit

Het is belangrijk dat de elektrische installatie voldoet aan alle voorschriften van het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties, oftewel het AREI-reglement. Defecten in de installatie kunnen kortsluiting en zelfs brand veroorzaken. Om deze reden is het in België verplicht om de elektriciteitsaansluiting te laten keuren.

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend controleorganisme. Alle erkende organismen die deze controles mogen uitvoeren zijn terug te vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Economie. Deze keuring moet worden uitgevoerd bij:

  • ingebruikstelling;
  • belangrijke wijziging of uitbreiding van de elektrische installatie;
  • verzwaring van de elektrische installatie;
  • verkoop van een woning met een oude elektrische installatie.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Elektriciteitsmeter of -aansluiting verplaatsen

Indien je de woning gaat verbouwen of deze anders wilt inrichten, kan het zijn dat je de elektriciteitsmeter moet verplaatsen. Een elektriciteitsmeter verplaatsen is mogelijk en zal worden uitgevoerd door de verantwoordelijke netbeheerder. Dit geldt tevens voor het verzwaren van een elektriciteitsaansluiting.

Een elektriciteitsmeter verplaatsen is niet gratis, maar de kosten voor het verplaatsen van de meter liggen wel lager dan bij het aanvragen van een nieuwe elektriciteitsmeter.

Elektriciteitsmeter verplaatsen kosten

De kosten voor het verplaatsen van een elektriciteitsmeter verschillen per netbeheerder en zijn vooral afhankelijk van de grootte van de werken. Een elektriciteitsmeter verplaatsen naar een andere kamer is uiteraard duurder dan de meter een paar centimeter te verplaatsen. Over het algemeen zal je rekening moeten houden met een prijs van € 150 voor het verplaatsen van de elektriciteitsmeter.

Energiecontract afsluiten na plaatsing nieuwe aansluiting

Op de offerte van je netbeheerder kun je de EAN-code van je nieuwe aansluiting terugvinden. Deze 18-cijferige code die begint met 54 heb je nodig om een energiecontract aan te gaan bij een van de Belgische energieleveranciers. Met deze code kan de energieleverancier de aansluiting identificeren en stroom leveren aan het juiste adres.

Vergelijk voordat je een contract afsluit goed de prijzen en aanbiedingen van alle leveranciers. Er zijn namelijk zeer grote prijsverschillen tussen energiecontracten in België.

Kiezen energieleverancier na aansluiting elektriciteit

Het kiezen van een nieuwe energieleverancier kan best lastig zijn. Er zijn namelijk veel leveranciers actief op de energiemarkt in België en de verschillen lijken soms maar klein. Contacteer CallMePower voor gratis hulp bij het afsluiten van een nieuw contract of vergelijk de tarieven online.

Daarnaast is het op elk moment mogelijk om te veranderen van energieleverancier en je oude energiecontract opzeggen is niet eens nodig, dit gebeurt automatisch bij een overstap. Ben je dus niet tevreden met je huidige leverancier of betaal je te veel? Stap dan over!

Beste contracten in juli 2024

Bekijk het overzicht met de goedkoopste energieleveranciers van deze maand en stap direct over.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 
Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 51 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.