energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Elektriciteitsaansluiting: alle informatie en procedures

aansluiting elektriciteit

Ga je verhuizen of verbouwen? Het hebben van een elektriciteitsmeter is noodzakelijk voor het gebruiken van elektriciteit. Hoewel het hebben van de elektriciteitsmeter niet verplicht is, heb je deze wel nodig om elektriciteit af te nemen van het energienet. In dit artikel leggen we uit over de aansluiting elektriciteit aanvragen, verplaatsen en wat de kosten zijn.


Aanvragen aansluiting elektriciteit en meter

Het hebben van een elektriciteitsmeter is niet verplicht, maar wel nodig om elektriciteit af te nemen van het energienet. Om de aansluiting elektriciteit aan te vragen, zal je contact op moeten nemen met de verantwoordelijke netbeheerder en niet met je energieleverancier. De netbeheerder is namelijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het elektriciteitsnet in jouw regio.

Sluit een contract af na het aanvragen van de elektriciteitsaansluiting Energie vergelijken doe je met CallMePower!

Nieuwe elektriciteitsmeter aanvragen netbeheerder

De verantwoordelijke netbeheerder kan verschillen per regio. Kijk daarom goed met welke netbeheerder je contact op moet nemen voor het aanvragen van een nieuwe elektriciteitsmeter.

In heel Vlaanderen is Fluvius de verantwoordelijke netbeheerder en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit Sibelga. In Wallonië is ORES verantwoordelijk voor Waals-Brabant, Luxemburg, Namen en Henegouwen.

Na het aanvragen van de nieuwe elektriciteitsmeter, zal de netbeheerder de gehele procedure verzorgen. Hieronder leggen we stap voor stap hoe het aanvragen van een nieuwe elektriciteitsmeter precies werkt en wat de kosten zijn.

Gas en Licht Verhuizen
Energie verhuis

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract in Vlaanderen af te sluiten voor je nieuwe woning en de energiemeters over te nemen.

Gas en Licht Verhuizen

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen.

Nieuwe elektriciteitsaansluiting plaatsen

Indien je bijvoorbeeld een nieuw huis laat bouwen of gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning, kan het voorkomen dat er nog geen elektriciteitsaansluiting in de woning aanwezig is. In dit geval zal je een nieuwe elektriciteitsaansluiting moeten laten plaatsen.

Het aanvragen van de nieuwe aansluiting gaat via de netbeheerder en is niet gratis.

Fluvius meter openen

Fluvius is de verantwoordelijke netbeheerder in heel Vlaanderen. Indien je dus een nieuwe elektriciteitsmeter in Vlaanderen wilt openen, zal je dit bij Fluvius moeten doen. Dit kan telefonisch, via de website of op één van de plaatselijke kantoren van Fluvius. Na het aanvragen zal je een offerte ontvangen voor de werken die uitgevoerd moeten worden.

Om de aanvraag van een nieuwe aansluiting zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het handig om in ieder geval de volgende informatie bij de hand te houden:

  • benodigde vermogen elektriciteitsaansluiting;
  • type aansluiting van de meterkast (monofasig of meerfasig);
  • voorkeur voor het type energiemeter (enkelvoudig of tweevoudig);
  • geplande locatie van de elektriciteitsmeter.

Gezien het aanvragen van een nieuwe elektriciteitsmeter soms om technische informatie gaat, raden wij aan om de aanvraag samen of na overleg met een technieker te realiseren. Zo weet je zeker dat de juiste informatie is doorgegeven.

Nieuwe elektriciteitsaansluiting kosten

Het aansluiten van een woning op het elektriciteitsnet en het plaatsen van een nieuwe elektriciteitsaansluiting is niet gratis. De prijzen van de elektriciteitsaansluiting kunnen verschillen per netbeheerder en per situatie.

Je zal bij de verantwoordelijke netbeheerder van jouw regio een offerte moeten aanvragen voor de werken. De kosten voor een nieuwe elektriciteitsaansluiting zullen ongeveer rond de € 750 liggen. Dit is echter een richtprijs en de elektriciteitsaansluiting kosten kunnen dus verschillen per situatie.

Plaatsing nieuwe elektriciteitsaansluiting

Technieker(s) van de distributienetbeheerder zullen langskomen op de afgesproken datum en tijdstip. Indien het gaat om een aansluiting op een bouwwerf, zal er een zogenoemde werkast worden geplaatst. Deze wordt vervangen door een definitieve meterkast zodra het gebouw wind- en waterdicht is.

Indien de elektriciteitsaansluiting al is geplaatst en goedgekeurd volgens de AREI-normen, zal de netbeheerder de meter openen en kan er direct stroom worden afgenomen. Als dit nog niet het geval is, zal je een afspraak moeten maken met de netbeheerder nadat de meter is goedgekeurd.

Elektriciteits- en gasaansluiting? Bekijk hoe je een gasaansluiting aanvraagt!

Keuring aansluiting elektriciteit

Het is belangrijk dat de elektrische installatie voldoet aan alle voorschriften van het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties, oftewel AREI. Defecten in de installatie kunnen kortsluiting en zelfs brand veroorzaken. Om deze reden is het in Belgie verplicht om de elektriciteitsaansluiting te laten keuren.

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend controleorganisme. Alle erkende organismen die deze controles mogen uitvoeren zijn terug te vinden op de website van de federale overheidsdienst economie. Deze keuring moet worden uitgevoerd bij:

  • ingebruikstelling;
  • belangrijke wijziging of uitbreiding van de elektrische installatie;
  • verzwaring van de elektrische installatie;
  • verkoop van een woning met een oude elektrische installatie.

Gas en Licht Verhuizen
Energie verhuis

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract in Vlaanderen af te sluiten voor je nieuwe woning en de energiemeters over te nemen.

Gas en Licht Verhuizen

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen.

Elektriciteitsmeter verplaatsen

Indien je de woning gaat verbouwen of deze anders wilt inrichten, kan het zijn dat je de elektriciteitsmeter moet verplaatsen. Een elektriciteitsmeter verplaatsen is mogelijk en zal worden uitgevoerd door de verantwoordelijke netbeheerder. Dit geldt tevens voor het verzwaren van een elektriciteitsaansluiting.

Een elektriciteitsmeter verplaatsen is niet gratis, maar de kosten voor het verplaatsen van de meter liggen wel lager dan bij het aanvragen van een nieuwe elektriciteitsmeter.

Elektriciteitsmeter verplaatsen kosten

De kosten voor het verplaatsen van een elektriciteitsmeter verschillen per netbeheerder en zijn vooral afhankelijk van de grootte van de werken. Een elektriciteitsmeter verplaatsen naar een andere kamer is uiteraard duurder dan de meter een paar centimeter te verplaatsen. Over het algemeen zal je rekening moeten houden met een prijs van € 150 voor het verplaatsen van de elektriciteitsmeter.

Stroom afnemen na aansluiting elektriciteit

Nadat de elektriciteitsaansluiting is geregeld, zal je een energiecontract af moeten sluiten bij één van de Belgische energieleveranciers. Neem contact op met CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze via: 📞 02 588 92 38.

Kiezen energieleverancier na aansluiting elektriciteit

Het kiezen van een nieuwe energieleverancier kan best lastig zijn. Er zijn namelijk veel leveranciers actief op de energiemarkt in België. Bekijk onze pagina met de goedkoopste energieleveranciers van deze maand om er zeker van te zijn dat je niet teveel gaat betalen.

Daarnaast is het op elk moment mogelijk om te veranderen van energieleverancier en je oude energiecontract opzeggen is niet eens nodig, dit gebeurt automatisch bij een overstap. Ben je dus niet tevreden met je huidige leverancier of betaal je teveel? Stap dan over!

Het afsluiten van een energiecontract is niet verplicht. Het is dus in principe mogelijk om een elektriciteitsmeter te laten plaatsen en vervolgens geen contract aan te gaan. Dit is echter niet aan te raden, aangezien de elektriciteitsmeter zal worden afgesloten als je geen elektriciteit afneemt. Kiezen voor een leegstandscontract is in dit geval een stuk aantrekkelijker.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

EAN-code nieuwe elektriciteitsmeter

EAN staat voor European Article Numbering en is een universeel systeem voor barcodes. De EAN-code van de elektriciteitsmeter is de identificatiecode van de aansluiting, oftewel het leveringspunt. Om een energiecontract af te sluiten, zal je moeten nagaan wat de EAN-code van de elektriciteitsmeter is.

De EAN-code is te vinden op de zijkant van de energiemeter en op de offerte die je hebt ontvangen van de netbeheerder. Let wel op dat de EAN-code een andere code is dan het meternummer en altijd begint met 54.

Regel het ketelonderhoud direct! Ketelonderhoud is verplicht in heel België en zorgt voor een goed functionerende gasketel. Meer weten? Bekijk ons artikel over onderhoud verwarmingsketel.

Geactualiseerd op