Gasmeter: jouw aardgasverbruik in m3 bijgehouden door deze meter

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

gasmeter

Stook je je huis warm met aardgas, kook je op een gasfornuis of stroomt er warm water uit de kraan dankzij jouw gasketel? Dan heb jij in je meterkast, stookruimte, garage, inkomhal of kelder een gasmeter! Jouw distributienetbeheerder zorgt voor de plaatsing en het beheer van deze meter. Lees je met behulp van dit artikel in over de aardgasmeter.


gasmeter

Mijn gasmeter

Het principe van een gasmeter is eenvoudig, dit instrument meet de verbruikte kubieke meters aardgas in jouw woning. Net als de elektriciteitsmeter registreert de aardgasmeter jouw energieverbruik, alleen doet de gasmeter dat natuurlijk voor het gasverbruik. Dit is af te lezen op de teller of van het scherm als je een digitale meter hebt. Deze meter staat in veel gevallen in de meterkast van jouw woning aansluit op het aardgasleding. Dit netwerk van gasleidingingen wordt ook wel het aardgasnet genoemd.

Jouw gasmeter is voorzien van een unieke EAN-code, dit is het identificatienummer van jouw meter voor aardgas.

Meterstanden opnemen? Indien je de meterstanden van je gasmeter wenst op te nemen en deze moet doorgeven aan je leverancier of distributienetbeheerder kun je meer lezen over de meteropname.

Teller gasmeter

teller gasmeter

Op het telwerk of scherm van de gasmeter wordt jouw gasverbruik weergegeven in kubieke meter, terwijl jouw energieleverancier de gasprijs per kWh aanrekend. Hoe zit dat precies, volgens de aardgasmeter verbruik je toch aardgas in m3?

Dit klopt en is juist, de energieleveranciers hebben namelijk een omrekenmethode ontwikkeld om jouw consumptie in kilowattuur te berekenen en te factureren.

Conversieratio gasverbruik

Deze methode is de conversieratio gasverbruik, deze omrekening is in het leven geroepen omdat de samenstelling van aardgas per herkomstregio verschilt. Zo is er hoog calorisch aardgas en laag calorisch gas. Hoe dit allemaal precies zit en waarom, kun je lezen in het artikel: Hoe wordt het gasverbruik berekend van m3 naar kWh gas?

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse gasverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale gasverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Gas betalen per kWh

Je gasmeter registreert in m3 en je betaalt je gas dus per kWh. Het eindbedrag op jouw gasfactuur is dus afhankelijk van je gasverbuik,

Plaatsing gasmeter

Jouw distributienetbeheerder is verantwoordelijk voor de meters, dus ook voor de plaatsing of verplaatsing van jouw gasmeter. Wil je werken uitvoeren in je woning en moet er wat aangepast worden aan je aardgasmeter? Zorg dan dat je contact opneemt met jouw netbeheerder.

Plaatsing slimme meter aardgas

De invoering heeft lang op zich laten wachten... In Vlaanderen is het startschot voor de plaatsing van de nieuwe generatie energiemeters is gegeven. Vanaf juli dit jaar worden de slimme meters geplaatst. Ook de analoge gasmeters worden vervangen door een digitale gasmeter. Iedereen die in Vlaanderen aangesloten is op het aardgasnet zal over een aantal jaar beschikken over een slimme meter voor aardgas.

budgetmeter gas
De budgetmeter voor aardgas

Budgetmeter gas

De budgetmeter is er en wordt geplaatst ter bescherming van kwetsbare energieconsumenten, zodat ze niet in geldnood komen op het moment dat ze de energiefactuur moeten betalen. Je kan namelijk alleen gas verbruiken met de budgetmeter (voor aardgas) als je op voorhand betaalt.

Dat betalen gaat via een zogenaamde budgetkaart die je kunt herladen bij oplaadpunten voor de budgetmeter gas.

Wil je een lagere gasfactuur? Bel  ☎ 02 588 92 38 voor keuzehulp van één van onze energieraadgevers.
Kies voor een voordelig energietarief en stap over!

besparen

Hoe vind ik het meest voordelige energietarief?

Voor welke type meter je ook kiest: kies altijd voor een voordelig energietarief. Vergelijk de prijzen in onze online prijzenvergelijker. Besparen begint met gas en stroom vergelijken!

Geactualiseerd op