Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Gasmeter aflezen: digitaal en analoog + extra informatie

Geactualiseerd op
minuten lezen
gasmeter

Stook je je huis warm met aardgas, kook je op een gasfornuis of stroomt er warm water uit de kraan dankzij jouw gasketel? Dan heb jij in je meterkast, stookruimte, garage, inkomhal of kelder een gasmeter. Jouw distributienetbeheerder zorgt voor de plaatsing en het beheer van deze meter. In dit artikel leggen we alles uit over de gasmeter en hoe je deze kan aflezen.

Gasmeter aflezen: digitaal en analoog

Een gasmeter is een type energiemeter die je gasverbruik in m3 registreert. De hoeveelheid verbruikte aardgas in m3 is terug te vinden in het telraam met een decimaal van drie cijfers. Je energieleverancier rekent vervolgens de verbruikte hoeveelheid aardgas aan in kWh door middel van de omrekeningsfactor beschikbaar gesteld door de verantwoordelijke netbeheerder.

In tegenstelling tot de elektriciteitsmeter, zoals een enkelvoudige meter of een tweevoudige meter, heeft een gasmeter altijd een enkelvoudig energietarief. Er is dus geen sprake van dal- of piekuren, waardoor het niet mogelijk is te besparen op je energiefactuur door later op de dag energie te verbruiken, zoals bij een uitsluitend nachtmeter.

Digitale gasmeter aflezen

Steeds meer huishoudens hebben een digitale gasmeter, oftewel een slimme meter. Hieronder vind je een digitale gasmeter terug met de belangrijkste informatie die je kunt vinden op de meter.

Digitale gasmeter

Bron afbeelding (onbewerkt): Fluvius

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Digitaal scherm gasmeter aflezen

Op het digitale scherm van de gasmeter kun je een hoop informatie aflezen. Om het scherm te activeren druk je op een willekeurige knop. Vervolgens zal je een menu zien die lijkt op de afbeelding hieronder.

 1. Status van de gasklep (zie hieronder voor meer informatie).
 2. Signaalsterkte.
 3. Meterstand in kubieke meter (m3).
Display digitale gasmeter

Bron afbeelding (onbewerkt): Fluvius

Meterstand van m3 naar kWh omrekenen

Gebruik onze m3 naar kWh calculator om je gasverbruik om te zetten.

Status gasklep digitale meter aflezen

Op de digitale meter kun je terugvinden wat de status van de gasklep is. Op de afbeelding hieronder zijn de vier belangrijkste symbolen terug te vinden. Deze betekenen:

 1. Gasklep open: de gasklep laat aardgas door en je kunt in je woning gas verbruiken.
 2. Gasklep gesloten: de meter laat geen aardgas door naar je woning.
 3. Gaslek-test in uitvoering: de meter voert een gaslek test uit van tien minuten waarmee gecontroleerd wordt of de gasinstallatie veilig werkt om de gastoevoer opnieuw te openen.
 4. Gaslek-test niet succesvol: de gasmeter heeft geconstateerd dat de installatie niet veilig is en sluit de gasklep automatisch. Voer de test nogmaals uit om de installatie te controleren. Mocht dit geen succes hebben, dien je contact op te nemen met je netbeheerder.
Status gasklep digitale gasmeter

Analoge gasmeter aflezen

Hoewel een analoge gasmeter steeds minder voorkomt, zijn er nog steeds huishoudens die dit type energiemeter thuis gebruiken. Een analoge gasmeter uitlezen doe je door te kijken naar de draaischijf op de meter. Daar wordt de hoeveelheid verbruikte aardgas weergegeven in m3. Het verbruik wordt weergegeven met drie decimalen. Deze decimalen zijn rood gekleurd.

Het is niet mogelijk om je gasverbruik per dag bij te houden. Een analoge meter telt namelijk het totale verbruik bij elkaar op en gaat niet terug naar nul. De enige manier om je gemiddelde gasverbruik met een analoge meter bij te houden is door dagelijks de meterstanden te noteren in bijvoorbeeld een Excel bestand.

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Gasmeter plaatsen België

De gasmeter valt, net zoals de elektriciteitsmeter, onder de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. De netbeheerder is namelijk verantwoordelijk voor het leveren van energie bij jou thuis. Wil je dus een nieuwe gasmeter plaatsen of de gasmeter verplaatsen? Dan zal je contact op moeten nemen met de netbeheerder van jouw regio.

Na een analyse van de werken die moeten worden uitgevoerd, zal de netbeheerder een offerte voor de werken opsturen. Indien je hiermee akkoord gaat, zullen de werken worden uitgevoerd door de netbeheerder. Meer informatie over de plaatsing van een gasmeter vind je op onze pagina over de gasaansluiting.

Digitale gasmeter aanvragen

De digitale meter werkt een stuk gemakkelijker dan de oude, analoge gasmeter. Je kan namelijk zelf je verbruik online bijhouden en de meterstanden worden automatisch doorgegeven aan de netbeheerder. Maar, hoe kan je voor de digitale meter kiezen?

Alle gasmeters die op dit moment in Vlaanderen nieuw worden geplaatst, zijn Digitale meters. Alle analoge gasmeters die nu nog in gebruik zijn, zullen op den duur vervangen worden door een digitale meter. Tegen 2024 heeft 80% van de huishoudens een digitale meter, tegen juli 2029 zal dat 100% zijn.

Plaatsing digitale gasmeter Fluvius

De vervanging van de analoge energiemeters is geheel gratis en duurt ongeveer één uur. De technieker zal zowel de elektriciteits- als de gasmeter vervangen.

Afmetingen digitale gasmeter

De digitale gasmeter heeft een afmeting van 60 cm hoog en 25 cm breed. Indien je nog een oude meterkast hebt, met andere afmetingen dan 60x25, zal Fluvius ook een nieuwe meterkast plaatsen. Dit is het model 25D60. De technieker zal de digitale meter vervolgens zonder deksel in de meterkast plaatsen, zodat deze gemakkelijker te bedienen is.

Gasmeter bij verhuis of nieuwe woning

Bij een verhuizing zal je altijd aan je energieleverancier door moeten geven wat de status van de energiemeters is. Daarnaast heb je ook enkele gegevens nodig van de energiemeters om je verhuizing door te geven. Deze gegevens zal je onder andere moeten noteren in het energieovernamedocument.

Status gasmeter bepalen

Als je gaat verhuizen en de energieleverancier energie levert op je nieuwe adres, moet de gasmeter actief zijn. Het kan voorkomen dat, door bijvoorbeeld langdurige leegstand, de gasmeter is afgesloten. In enkele situaties, zoals bij een nieuwbouwwoning, kan het ook voorkomen dat er nog geen gasmeter aanwezig is. Afhankelijk van de situatie, zijn er de volgende oplossingen beschikbaar:

Situaties gasmeter bij verhuizing
SituatieProcedure
Gasmeter is actief en functioneel
Verzegelde gasmeter
 • Informeer je energieleverancier en vraag een nieuw energiecontract aan.
 • Neem contact op met de netbeheerder om de meter te openen.
Geen gasmeter of aansluiting beschikbaar
 • Dien een aanvraag voor een gasmeter in bij de netbeheerder.
 • De netbeheerder stuurt je een EAN-code en offerte voor de meter.
 • Maak een afspraak voor de aansluiting.
 • Sluit een energiecontract af bij een energieleverancier.

De netbeheerder en het openen van een gasmeter

In heel Vlaanderen is Fluvius de verantwoordelijke netbeheerder en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit Sibelga. In Wallonië zijn er meerdere netbeheerders actief, maar in de meeste gevallen is dit ORES. Vul in onderstaande tool je woonplaats óf postcode in en kom erachter wie de netbeheerder in jouw regio is.

Vind je distributienetbeheerder

 • Aalst (9300 / 9308 / 9310 / 9320)
 • Aalter (9880 / 9881 / 9910)
 • Aarschot (3200 / 3201 / 3202)
 • Aartselaar (2630)
 • Affligem (1790)
Laden

De budgetmeter voor aardgas

De budgetmeter is een speciale meter voor beschermde klanten die wordt geplaatst door de netbeheerder. Deze meter werkt door middel van een oplaadkaart, waardoor het niet mogelijk is om met openstaande rekeningen te zitten. Gebruikers van de budgetmeter betalen namelijk vooraf voor gas en elektriciteit. Een budgetmeter opladen kan bij een groot aantal punten.

Budgetmeter gasverbruik aflezen

Indien je gebruik maakt van een budgetmeter of een digitale budgetmeter, zal je hier ook de meterstanden af moeten lezen. Ook als deze geïnstalleerd is, maar de budget functie nog niet actief is. Het aflezen van de meterstanden kan door middel van de mechanische teller. Met de driehoekige knop naar de digitale display, kan je door de verschillende menu’s navigeren.

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 37 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.