Kiezen voor een enkelvoudige elektriciteitsmeter

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Ga je voor een enkelvoudige elektriciteitsmeter? De keuze van het type meter voor jouw elektriciteit is zeer belangrijk, dit omdat de prijs per kWh dan bepalend is voor het elektriciteitstarief dat je betaalt bij je energieleverancier. Bij een enkelvoudige elektriciteitsmeter maakt men geen onderscheid tussen dag- en nachturen. Je betaalt dus dezelfde prijs voor je stroomverbruik overdag en tijdens de nacht of dit nu op weekdagen of in het weekend is. Dit type energiemeter wordt ook het dagtarief genoemd.


Een enkelvoudige meter voor een eenvoudig verbruik

Tijdens de daluren ligt de prijs per kWh van de enkelvoudige meter over het algemeen iets lager dan de prijs tijdens de piekuren. Daarentegen ligt de prijs van deze meter hoger dan de prijs tijdens de daluren van een tweevoudig tarief. De enkelvoudige meter dankt zijn naam aan de enkele teller op het toestel.

Een enkelvoudige meter is bijzonder geschikt voor de particuliere consumenten die:

  • In een relatief kleine woning wonen of over een beperkte leefruimte beschikken
  • Vooral overdag stroom verbruiken
  • Eigenaar zijn van zonnepanelen
  • En/of gebruik maken van een gasmeter voor verwarming en boiler
  • En/of gebruik maken van een propaangastank of een mazouttank
energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Is het aan te raden om van een enkelvoudige elektriciteitsmeter naar een tweevoudige meter over te gaan?

nieuwe elektriciteitsmeter

Een consument die zijn enkelvoudige meter voor een elektriciteitsmeter met twee telregisters wil vervangen, kan dit aanvragen bij zijn lokale distributienetbeheerder. Het vervangen van een enkelvoudige elektriciteitsmeter (in je meterkast) kost in Vlaanderen ongeveer 350 Euro.

De periodes binnen de daluren komen in België overeen met de nachturen, het weekend en de feestdagen. De daluren worden door de distributienetbeheerders vastgelegd, deze liggen meestal tussen 22 uur en 7 uur. De rentabiliteit van deze verandering van meter zal afhangen van de overdracht van een groot deel van het dagelijkse verbruik tijdens piekuren, de verwarming en de boiler, naar de eerder genoemde daluren.

In België bedraagt het jaarlijkse verschil tussen een elektriciteitsverbruik van 3500 kWh met een dagtarief en 3500 kWh met tweevoudig tarief (waarvan gemiddeld 1600 kWh tijdens piekuren en 1900 kWh aan stroom tijdens daluren wordt verbruikt), volgens een studie van Brugel, 50 Euro. Indien de energiemeter wordt vervangen, kost dat tussen de 300 en 400 Euro. De terugverdientijd is dus 6 tot 8 jaar!

Een uitsluitend nachtmeter ter aanvulling van de enkelvoudige meter?

In tegenstelling tot een tweevoudige meter, werkt de uitsluitend of exclusief nachtmeter enkel tijdens de nacht. Het meet enkel het verbruik van de elektrische toestellen die alleen tijdens de nacht in werking worden gebracht. Een accumulatieverwarming is een voorbeeld hiervan. Voor meer informatie verwijzen we naar ons artikel over de uitsluitend nachtmeter.

besparen

Hoe vind ik het meest voordelige energietarief?

Voor welke type meter je ook kiest: kies altijd voor een voordelig energietarief. Vergelijk de prijzen in onze online prijzenvergelijker. Besparen begint met gas en stroom vergelijken!

Wanneer naar een tweevoudige elektriciteitsmeter overschakelen?

briefgeld munten portemonnee besparen

Om te weten of je naar een tweevoudige elektriciteitsmeter moet overschakelen, geldt er een eenvoudige regel: noteer de meterstanden dagelijks van 7 uur tot 22 uur (of 8 uur tot 23 uur afhankelijk van je woonplaats / gemeente) en dit gedurende 15 dagen lang. Bereken vervolgens de hoeveelheid stroom die overdag werd verbruikt. Doe dit ook voor de uren tijdens de nacht en het weekend.

Op basis van deze meterstanden kun je het volgende besluiten:

  1. Indien jouw elektriciteitsverbruik tijdens de nacht en het weekend hoger is dan 50% van het totaal, is het interessant om over te schakelen naar een tweevoudige tarief
  2. Indien jouw elektriciteitsverbruik gedurende de nacht en het weekend hoger is dan 30% van het totaal maar er is reeds een tweevoudige meter geïnstalleerd, is het aangeraden om in een tweevoudig tarief te blijven
  3. In andere gevallen is het beter om naar een enkelvoudig tarief over te schakelen of dit te behouden

Een enkelvoudige meter is geschikt voor consumenten die weinig stroom verbruiken of voornamelijk overdag gebruik maken van elektrische apparatuur. Ongeacht jouw verbruik kan het zinvol zijn om te kiezen voor een tweevoudige elektriciteitsmeter.

Besparen op je elektriciteitsfactuur?! Bel  ☎ 02 588 92 38 voor een voordelig energiecontract!
Wil je direct een passend aanbod voor jou? Vergelijk, stap over en bespaar!

Geactualiseerd op