gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Kiezen voor een enkelvoudige elektriciteitsmeter

Enkelvoudige meter

Ga je voor een enkelvoudige elektriciteitsmeter? De keuze van het type meter voor jouw elektriciteit is zeer belangrijk, dit is omdat de prijs per kWh bepalend is voor het elektriciteitstarief dat je betaalt bij je energieleverancier. Bij een enkelvoudige elektriciteitsmeter maakt men geen onderscheid tussen dag- en nachturen. Je betaalt dus dezelfde prijs voor je stroomverbruik overdag en tijdens de nacht of dit nu op weekdagen of in het weekend is. Het tarief van dit type energiemeter wordt ook wel het dagtarief of standaardtarief genoemd.


Een enkelvoudige meter voor een eenvoudig verbruik

Een enkelvoudige meter rekent voor je energieverbruik op elk moment van de dag altijd hetzelfde tarief aan. Dat wil zeggen dat je per kWh verbruik je hetzelfde betaald overdag als in de nacht, als doordeweeks en in het weekend. Je eindbedrag op de factuur is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je verbruik is per maand. Hoeveel de prijs per kWh bedraagt is deels afhankelijk van welke energieleverancier je kiest.

De prijs van de enkelvoudige meter per kWh ligt over het algemeen tussen het dal- en piektarief van de tweevoudige meter. De enkelvoudige meter dankt zijn naam aan de enkele teller op het toestel.

enkelvoudige meter een teller

Een enkelvoudige meter is bijzonder geschikt voor de particuliere consumenten die:

  • In een relatief kleine woning wonen of over een beperkte leefruimte beschikken
  • Vooral overdag stroom verbruiken
  • Eigenaar zijn van zonnepanelen
  • En/of gebruik maken van een gasmeter voor verwarming en boiler
  • En/of gebruik maken van een propaangastank of een mazouttank
gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk. Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe herken je een enkelvoudige meter?

Vraag je je af welke meter je thuis hebt? Dat is gemakkelijk te ontdekken, een enkelvoudige meter heeft namelijk maar één enkele teller op het toestel staan. De tweevoudige meter heeft 2 tellers, waarop het dag en nacht metingen worden weergegeven. Je kan in beide gevallen de toestellen in de meterkast terugvinden. Met de invoer van de digitale (slimme) meter kan je nog steeds kiezen voor het enkelvoudige tarief. De digitale meter biedt wel meer gemak om dit om te zetten en van tarief te wisselen.

Zonnepanelen en enkelvoudige meter

zonnepanelen huis energie

Wanneer je zonnepanelen hebt, is de enkelvoudige meter voordeliger indien je meer produceert dan dat je zelf verbruikt. De teller draait terug wanneer er teveel zonlicht wordt opgevangen en deze energie niet direct wordt verbruikt. Dit gebeurt echter alleen gedurende de dag als de zon er is. Heb je meer energie nodig dan wat je zonnepanelen produceren? Dan is de de tweevoudige meter een betere keuze, aangezien je dan kan profiteren van het voordelige nachttarief.

Besparen op je elektriciteitsfactuur?! Bel  📞 02 588 92 38 voor een voordelig energiecontract!
Wil je direct een passend aanbod voor jou? Vergelijk, stap over en bespaar!

Is het aan te raden om van een enkelvoudige elektriciteitsmeter naar een tweevoudige meter over te gaan?

nieuwe elektriciteitsmeter

Een consument die zijn enkelvoudige meter voor een elektriciteitsmeter met twee telregisters wil vervangen, kan dit aanvragen bij zijn lokale distributienetbeheerder. Het vervangen van een enkelvoudige elektriciteitsmeter (in je meterkast) kost in Vlaanderen ongeveer 350 Euro.

De periodes binnen de daluren komen in België overeen met de nachturen, het weekend en de feestdagen. De daluren worden door de distributienetbeheerders vastgelegd, deze liggen meestal tussen 22 uur en 7 uur. De rentabiliteit van deze verandering van meter zal afhangen van de overdracht van een groot deel van het dagelijkse verbruik tijdens piekuren, de verwarming en de boiler, naar de eerder genoemde daluren.

In België bedraagt het jaarlijkse verschil tussen een elektriciteitsverbruik van 3500 kWh met een dagtarief en 3500 kWh met tweevoudig tarief (waarvan gemiddeld 1600 kWh tijdens piekuren en 1900 kWh aan stroom tijdens daluren wordt verbruikt), volgens een studie van Brugel, 50 Euro. Indien de energiemeter wordt vervangen, kost dat tussen de 300 en 400 Euro. De terugverdientijd is dus 6 tot 8 jaar!

Een uitsluitend nachtmeter ter aanvulling van de enkelvoudige meter?

In tegenstelling tot een tweevoudige meter, werkt de uitsluitend of exclusief nachtmeter enkel tijdens de nacht. Het meet enkel het verbruik van de elektrische toestellen die alleen tijdens de nacht in werking worden gebracht. Een accumulatieverwarming is een voorbeeld hiervan. Voor meer informatie verwijzen we naar ons artikel over de uitsluitend nachtmeter.

Wanneer naar een tweevoudige elektriciteitsmeter overschakelen?

briefgeld munten portemonnee besparen

Om te weten of je naar een tweevoudige elektriciteitsmeter moet overschakelen, geldt er een eenvoudige regel: noteer de meterstanden dagelijks van 7 uur tot 22 uur (of 8 uur tot 23 uur afhankelijk van je woonplaats / gemeente) en dit gedurende 15 dagen lang. Bereken vervolgens de hoeveelheid stroom die overdag werd verbruikt. Doe dit ook voor de uren tijdens de nacht en het weekend.

Op basis van deze meterstanden kun je het volgende besluiten:

  1. Indien jouw elektriciteitsverbruik tijdens de nacht en het weekend hoger is dan 50% van het totaal, is het interessant om over te schakelen naar een tweevoudige tarief
  2. Indien jouw elektriciteitsverbruik gedurende de nacht en het weekend hoger is dan 30% van het totaal maar er is reeds een tweevoudige meter geïnstalleerd, is het aangeraden om in een tweevoudig tarief te blijven
  3. In andere gevallen is het beter om naar een enkelvoudig tarief over te schakelen of dit te behouden

Een enkelvoudige meter is geschikt voor consumenten die weinig stroom verbruiken of voornamelijk overdag gebruik maken van elektrische apparatuur. Ongeacht jouw verbruik kan het zinvol zijn om te kiezen voor een tweevoudige elektriciteitsmeter.

Verandering meternummer Wanneer je jouw enkelvoudige meter vervangt voor een tweevoudige meter, dan verandert ook jouw meternummer.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op