energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Alle informatie over de enkelvoudige meter elektriciteit

Geactualiseerd op
minuten lezen
Enkelvoudige meter

In België zijn er verschillende soorten energiemeters, waaronder de enkelvoudige meter. Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie over de enkelvoudige elektriciteitsmeter en het gebruik ervan.

Wat is een enkelvoudige elektriciteitsmeter?

Een enkelvoudige elektriciteitsmeter rekent altijd hetzelfde bedrag per kWh voor elektriciteit aan, ongeacht het dagdeel. Tijdens de dal- en piekuren, doordeweeks en tijdens het weekend betaal je bij dit type elektriciteitsmeter dus altijd hetzelfde tarief. Dit tarief wordt ook wel het enkelvoudige energietarief genoemd.

De enkelvoudige meter heeft slechts één teller, in tegenstelling tot de tweevoudige meter. Doordat er bij dit type meter geen onderscheid wordt gemaakt tussen de dagdelen, telt de meter al het verbruik bij elkaar op.

Heb ik een enkelvoudige meter?

Weet je niet zeker welke elektriciteitsmeter je hebt? Een enkelvoudige elektriciteitsmeter is gemakkelijk te herkennen aan de enkele teller die op het toestel te vinden is. Indien er twee verschillende tellers op de meter staan heb je te maken met een tweevoudige elektriciteitsmeter.

Het kan ook zijn dat er nog een aanvullende elektriciteitsmeter is geïnstalleerd die enkel tijdens de daluren kan worden gebruikt, ook wel bekend als de uitsluitend nachtmeter. Dit type meter is vooral te vinden in woningen met een accumulatieverwarming.

In Brussel kan op een enkelvoudige meter tevens een vermogensbegrenzer worden geïnstalleerd, het equivalent van een budgetmeter in Vlaanderen en Wallonië.

Enkelvoudige meter aardgas? Een gasmeter is altijd een enkelvoudige meter. Bij het gasverbruik wordt er in geen enkel geval onderscheid gemaakt tussen de dal- en piekuren.

Voordelen enkelvoudige meter elektriciteit

De kWh-prijs voor een enkelvoudige meter ligt over het algemeen tussen de tarieven van een tweevoudige meter in, hoewel dit kan verschillen per leverancier. Het gebruik van een enkelvoudige meter kan onder andere interessant zijn voor huishouden die:

  • in een relatief kleine woning wonen en over een beperkte leefruimte beschikken;
  • vooral overdag stroom verbruiken;
  • eigenaar zijn van zonnepanelen.

Enkelvoudige elektriciteitsmeter en zonnepanelen

Als je een enkelvoudige elektriciteitsmeter en zonnepanelen hebt kan dit voordeliger zijn indien je meer elektriciteit produceert dan je zelf verbruikt. De teller draait terug wanneer er elektriciteit wordt geïnjecteerd op het energienet en dus niet direct wordt verbruikt. Als je met zonnepanelen nog steeds relatief veel elektriciteit moet afnemen bij je energieleverancier, zal een tweevoudige energiemeter waarschijnlijk een voordeligere keuze zijn. In dit geval kan je namelijk profiteren van het lagere nachttarief.

Door de komst van de Digitale energiemeter en het injectietarief kan dit echter verschillen. Bovendien ontvangen alle huishoudens die nu zonnepanelen laten plaatsen standaard een Digitale energiemeter en profiteren dus niet meer van een terugdraaiende teller en het prosumententarief.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Verschil enkelvoudige en tweevoudige meter

De enkelvoudige en tweevoudige meter zijn twee zeer verschillende energiemeters. De verschillen tussen deze meters zijn vooral te vinden in de prijs per kWh. Waar je bij een enkelvoudige meter altijd hetzelfde tarief betaalt per kWh, kan dit bij een tweevoudige energiemeter verschillen per dagdeel.

Met een enkelvoudige energiemeter hoef je niet op te letten wanneer je grootverbruikers aanzet. De prijs per kWh zal namelijk altijd hetzelfde zijn. Bij een tweevoudige meter kun je ervoor kiezen om in de daluren grootverbruikers aan te zetten, om zo gebruik te maken van de doorgaans lagere prijs per kWh.

Is een enkelvoudige meter voordeliger?

Dit is volledig afhankelijk van je energieverbruik en de prijs per kWh van je huidige energiecontract. Indien je verbruik tijdens de daluren een stuk hoger is dan tijdens de piekuren, is een tweevoudige energiemeter waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker. Heb je echter een hoog verbruik tijdens de piekuren, dan kan een enkelvoudige meter weer interessanter zijn.

Bekijk wat het voordeligste tarief voor jouw situatie is Vergelijk alle energietarieven met de gratis CallMePower-vergelijker.

Overschakelen van en naar een enkelvoudige meter

Om te weten of je naar een tweevoudige elektriciteitsmeter moet overschakelen, geldt er een eenvoudige regel: noteer de meterstanden dagelijks van 7 uur tot 22 uur (of 8 uur tot 23 uur afhankelijk van je woonplaats / gemeente) en dit gedurende 15 dagen lang. Bereken vervolgens de hoeveelheid stroom die overdag werd verbruikt. Doe dit ook voor de uren tijdens de nacht en het weekend.

Op basis van deze meterstanden kun je het volgende besluiten:

  1. Indien je meer dan 50 % van de elektriciteit tijdens de daluren en in het weekend verbruikt, kan het interessant zijn om over te schakelen naar het tweevoudige energietarief.
  2. Indien je meer dan 30 % van de elektriciteit tijdens de daluren en in het weekend verbruikt, maar reeds een tweevoudige meter geïnstalleerd hebt, is het in de meeste gevallen aan te raden om deze te behouden.

Een enkelvoudige meter is geschikt voor consumenten die weinig stroom verbruiken of voornamelijk overdag gebruik maken van elektrische apparatuur. Het is echter altijd aan te raden om een vergelijking te maken op basis van je energieverbruik om zo te achterhalen wat het meest voordelige tarief is voor jouw situatie.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Einde enkelvoudige meter elektriciteit?

Tegenwoordig wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen de dal- en piekuren in de nettarieven. De nettarieven zijn dus niet meer hoger in de piekuren om het elektriciteitsverbruik af te vlakken.

Hoewel de nettarieven gedurende de dagdelen gelijk blijven, kunnen de energieleveranciers nog wel andere prijzen vragen voor de dal- en piekuren. Meerdere energieleveranciers hebben er echter al voor gekozen om voor alle uren hetzelfde tarief aan te rekenen.

Mede door deze ontwikkeling en de komst van de Digitale energiemeter, zullen we steeds minder enkelvoudige elektriciteitsmeters in België gaan zien. Vooral in Vlaanderen zullen deze analoge meters snel gaan verdwijnen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 40 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de elektriciteitsmeter

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.