Welke elektriciteitsmeters kennen we in België?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

In België kennen we voor de huishoudelijke klant of particulier 3 type elektriciteitsmeters: de enkelvoudige meter, tweevoudige meter en uitsluitend nachtmeter zoals de standaard aardgasmeter. In deze sectie van onze energiegids kom je alles te weten over de meters die het energieverbruik in jouw woning registreren. Je vindt hier ook alles over de budgetmeter, de plaatsing van de slimme meter, EAN-code, meteropname, meterstanden doorgeven en welke energiemeter je best kunt kiezen.

Elektriciteitmeters

Indien je aangesloten bent op het elektriciteitsnet heb je ze thuis in de meterkast, schuur, (bij)keuken, inkomhal of garage hangen. We hebben het over de elektriciteitsmeter. De meter die jouw stroomverbruik bijhoudt. Welke traditionele type meters voor elektriciteit kennen we in Belgie?

Enkelvoudige meter

Deze elektriciteitsmeter heet de enkelvoudige meter aangezien deze meter één teller heeft. Deze meter registreert het stroomverbruik over de gehele dag, dus betaal je dag en nacht hetzelfde stroomtarief per kWh.

enkelvoudige meter

Lees het artikel!

Tweevoudige meter

tweevoudige meter

Dit is de tweevoudige meter aangezien de meter twee tellers heeft. Deze meter registreert het stroomverbruik overdag en in de nacht apart van elkaar, dus betaal je een piek- en dal tarief per kWh voor je elektriciteit.

Lees het artikel!

Uitsluitend Nachtmeter

Deze elektriciteitsmeter heet de uitsluitend nachtmeter aangezien deze meter één teller die het stroomverbruik enkel in de nacht registreert en heeft een apart elektrisch circuit, je betaalt dan het exclusief nachttarief.

uitsluitend nachtmeter

Lees het artikel!

Alles over elektriciteitsmeters en jouw aansluiting

elektriciteitsmeter
energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Geactualiseerd op