gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe werkt een elektriciteitsmeter en welke kennen we in België?

Elektriciteitsmeters

In België kennen we voor de huishoudelijke klant of particulier enkele typen elektriciteitsmeters. De meest voorkomende zijn de enkelvoudige meter, de tweevoudige meter en de uitsluitend nachtmeter. Wat zijn de verschillen tussen deze soorten meters en hoe werken ze? In dit artikel vergelijken we de drie meters met elkaar. Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet.


Wat is een elektriciteitsmeter?

Indien je aangesloten bent op het elektriciteitsnet heb je ze thuis in de meterkast, schuur, (bij)keuken, inkomhal of garage hangen. We hebben het over de elektriciteitsmeter. Dit is de meter die jouw stroomverbruik bijhoudt.

Er bestaan drie verschillende elektriciteitsmeters: de enkelvoudige meter, de tweevoudige meter en de uitsluitend nachtmeter. Elke meter werkt op een andere manier en heeft daardoor zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast bestaat er ook een slimme meter, een budgetmeter en een digitale budgetmeter, ook deze drie meters lichten wij verder toe.

Consumptie energie
consumptie energie

Bereken gratis je energieverbruik

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
consumptie energie

Wat is jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Enkelvoudige meter

De enkelvoudige meter is een meter met maar één teller. Deze meter registreert het stroomverbruik over de gehele dag. Hierdoor betaal je dag en nacht hetzelfde stroomtarief per kWh. Gemiddeld gezien ligt het tarief tussen het dal- en piektarief in, al is dit natuurlijk ook afhankelijk van welke energieleverancier jij hebt.

In een aantal gevallen is het interessant om voor een enkelvoudige meter te kiezen:

 1. Wanneer je in een kleine woning woont of over een beperkte leefruimte beschikt;
 2. Wanneer je vooral overdag stroom verbruikt;
 3. Wanneer je zonnepanelen hebt en meer zonne-energie opwekt dan je verbuikt;
 4. En/of wanneer je gebruik maakt van een gasmeter voor jouw verwarming of boiler;
 5. En/of wanneer je gebruik maakt van een propaangastank of een mazouttank.

Tweevoudige meter

De tweevoudige meter is een meter met twee tellers. Deze meter registreert het stroomverbruik overdag en in de nacht apart van elkaar. Hierdoor betaal je een piek- en dal tarief per kWh voor je elektriciteit, waarbij je minder betaald tijdens de nachtelijke uren. Tussen welke tijden het dagtarief geldt en tussen welke uren het daltarief, is bepaald door de distributienetbeheerders.

Piek- en daluren Het dagtarief geldt op de meeste postcodes van 07:00 uur tot 22:00 uur op alle doordeweekse dagen. Het nachttarief geldt tussen 22:00 uur en tussen 07:00 op op alle doordeweekse dagen en in het gehele weekend. De exacte uren in jouw postcode, vind je in het gemeente-overzicht van Fluvius. Feestdagen tellen als werkdagen.

In een aantal gevallen is het interessanter om gebruik te maken van een tweevoudige meter in plaats van van een enkelvoudige meter:

 • Wanneer je vooral stroom in de nacht of het weekend verbruikt;
 • Wanneer je zonnepanelen hebt en niet genoeg zonne-energie opwekt om aan jouw stroombehoefte te voldoen. Voor het restant betaal je dan het daltarief.

Uitsluitend nachtmeter

De uitsluitend nachtmeter is een meter met één teller die het stroomverbruik enkel in de nacht registreert. Het heeft een apart elektrisch circuit en je betaalt exclusief het nachttarief. De nachtmeter werkt alleen in de daluren en is bedoeld voor de stroomvoorziening van apparaten en elektrische toestellen die aleen 's nachts werken. Hij wordt daarnaast altijd geplaats met een hoofdmeter.

Ten opzichte van de enkelvoudige en de tweevoudige meter, heeft de uitsluitend nachtmeter een tweetal voordelen:

 • Je hebt 's nachts een goedkoper tarief per kWh doordat je geen abonnementskosten hoeft te betalen;
 • Je hebt geen vaste kosten doordat er geen vaste abonnementskosten of bijdragen op de facture staan voor de uitsluitend nachtmeter.

De uitsluitend nachtmeter heeft echter ook enkele nadelen, waardoor het niet verrassend is dat er steeds minder van dit soort meters in huishoudens te vinden zijn.

 • Volgens de wet is er een apart elektrisch circuit nodig die alleen in de daluren werkt;
 • Overdag heb je niets aan deze meter. Werkt bijvoorbeeld jouw accumulatieboiler via de uitsluitend nachtmeter, dan moet je tot de nacht wachten voordat die het water weer kan gaan opwarmen;
 • Bij de meeste energieleveranciers kun je weinig tot niets besparen op jouw energiefactuur;
 • Ook in het weekend werkt de uitsluitend nachtmeter alleen in de nacht, in tegenstelling tot de tweevoudige meter.
 

Slimme meter

De slimme meter is een digitale meter met dezelfde functies als de traditionele meter, alleen biedt deze nog meer mogelijkheden. Deze meter werkt, in tegenstelling tot de drie eerdergenoemde meters, voor zowel elektriciteit en gas .

Voor- en nadelen slimmer meter

Voordelen

 • Kunnen het veranderen energielandschap aan
 • Geven meterstanden automatisch door
 • Aan- of heraansluiting gebeurt op afstand
 • Facturatie op basis van reële/werkelijke verbruiken
 • Opsporen van fraude is gemakkelijker
 • Gemakkelijk inzicht in jouw energieverbruik
 • Gebruik van de digitale budgetmeter
 • Aflezen energieverbruik slimme apparaten in huis

Nadelen

 • Plaatsing leidt niet automatisch tot minder verbruik
 • Je hebt minder privacy
 • Energie- en prijsbewuste huishoudens besparen niet
 • Onzekerheden voor huishoudens met zonnepanelen

Een deel van de huishoudens in België maakt momenteel al gebruik van de slimme meter. In Vlaanderen is de transitie op 1 juli 2019 van start gegaan en het doel is om eind 2022 bij een derde van de huishoudens de slimme meter geïnstalleerd te hebben. In 2034 zal iedereen een slimme meter in bezit hebben.

Slimme meter en slimme thermostaat Let op: De slimme meter is niet hetzelfde als de slimme thermostaat. De slimme meter houdt jouw energieverbruik bij, terwijl de slimme thermostaat het verwarmen van jouw huis gemakkelijker maakt.

Digitale meter aflezen

Net zoals bij de analoge meter, moeten jouw meterstanden doorgegeven worden. Dit gebeurt bij een slimme meter digitaal. Wil je het via het apparaat zelf aflezen, dan is het fijn om te weten wat welk cijfertje inhoudt. Maak jij gebruik van een enkelvoudig tarief? Dan kun je de getallen van het dag- en nachttarief bij elkaar optellen.

Getal Betekenis
1.8.1. Verbruik tijdens dagtarief
1.8.2. Verbruik tijdens nachttarief
2.8.1. Teruggegeven groene stroom (door gebruik van zonnepanelen) tegen dagtarief
2.8.1. Teruggegeven groene stroom (door gebruik van zonnepanelen) tegen nachttarief

Budgetmeter

De budgetmeter is een speciale meter die naast jouw normale elektriciteitsmeter wordt geplaatst en werkt met een prepaid oplaadkaart. Je krijgt alleen een budgetmeter in enkele gevallen, niet elk huishouden kan deze dus ontvangen:

 • Vlaanderen: Wanneer je jouw energiefacturen niet betaald én schulden maakt bij de netbeheerder, gaat de netbeheerder over tot het plaatsen van een budgetmet.
 • Wallonië: In Wallonië kun je op twee manieren aan een budgetmeter komen:
  1. Eigen aanvraag: Je kunt bij de distributienetbeheerder zelf een budgetmeter aanvragen. In dit geval betaal je €100 voor de installatie.
  2. Aanvraag van de leverancier: Als je jouw energiefacturen niet betaald, kan de leverancier de plaatsing van de budgetmeter aanvragen. In dit geval wordt de netbeheerder jouw nieuwe leverancier.
 • Brussel: In Brussel worden er geen budgetmeters geplaatst. Wel kan Sibelga op verzoek van de energieleverancier vermogensbegrenzers plaatsen als klanten de energiefacturen niet/moeilijk kunnen betalen.

Bij een budgetmeter kun je voor een bepaald bedrag elektriciteit verbruiken. Ben je door dit bedrag heen, dan valt het apparaat uit. Je kunt dan van het noodkrediet gebruik maken zodat je niet zonder elektriciteit komt te zitten. Dit noodkrediet bedraagt €50. Ben je ook hier doorheen, dan valt de budgetmeter uit en kun je gebruik maken van de minimumlevering van 10 ampère. Wanneer je jouw energietegoed opgeladen hebt, kun je weer op volle vermogen gebruik maken van de elektriciteit.

Digitale budgetmeter

De digitale budgetmeter is hetzelfde als de slimme meter, alleen moet je deze, net zoals de budgetmer, zelf opladen. Vanaf 1 juli 2019 is Fluvius bezig om alle budgetmeters te vervangen met de digitale budgetmeter en als er nu een budgetmeter bij jou geïnstalleerd zal gaan worden, zal dat een digitale budgetmeter zijn.

De digitale budgetmeter heeft, naast de voordelen die de slimme meter heeft, enkele extra voordelen ten opzichte van de analoge budgetmeter:

 • Langer de tijd voor het afbetalen;
 • Nieuwe schulden zijn makkelijker te vermijden;
 • Je kunt 24 uur per en 7 dagen in de week jouw energietegoed aanvullen;
 • Inzichtelijker hoeveel jouw energietegoed bedraagt;
 • Je kunt notificaties over jouw energietegoed ontvangen.

Verandering meternummer Wanneer jouw budgetmeter wordt vervangen voor een digitale budgetmeter, dan verandert ook jouw meternummer.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op