Informatie over alle soorten elektriciteitsmeters in België
In België kun je bij huishoudens verschillende soorten elektriciteitsmeters aantreffen. Deze elektriciteitsmeters werken allemaal net op een andere manier en hebben ook verschillende voor- en nadelen. Op deze pagina vind je alle informatie over de meters voor elektriciteit in België.
Soorten elektriciteitsmeters in België
De elektriciteitsmeter is een type energiemeter die het elektriciteitsverbruik van een huishouden bijhoudt. In België kennen we vijf verschillende soorten elektriciteitsmeters, namelijk:
- Enkelvoudige meter
- Tweevoudige meter
- Uitsluitend nachtmeter
- Digitale meter
- Budgetmeter
Al deze typen elektriciteitsmeters hebben andere functionaliteiten en worden in verschillende situaties geïnstalleerd.
Vraag over je energiemeter?
Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Vraag over je energiemeter?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.
Enkelvoudige elektriciteitsmeter
De enkelvoudige meter is een meter met maar één teller. Deze meter registreert het stroomverbruik over de gehele dag en maakt geen onderscheid tussen de dal- en piekuren. Hierdoor betaal je dag en nacht hetzelfde stroomtarief per kWh. Gemiddeld gezien ligt het enkelvoudige tarief tussen het dal- en piektarief in, al is dit natuurlijk ook afhankelijk van welke energieleverancier je hebt gekozen.
Een enkelvoudige meter wordt veelal gebruikt door eigenaren van zonnepanelen die meer elektriciteit opwekken dan ze verbruiken en huishoudens met een hoger verbruik tijdens de piekuren.
Tweevoudige elektriciteitsmeter
De tweevoudige meter is een meter met twee tellers. Deze meter registreert het stroomverbruik tijdens de dal- en piekuren apart van elkaar. Hierdoor is het mogelijk om tijdens de daluren een andere prijs te betalen dan tijdens de piekuren.
Dit verschil wordt echter steeds kleiner doordat de netbeheerders geen onderscheid meer maken in de nettarieven tussen de dal- en piekuren. De energieleveranciers kunnen nog wel onderscheid maken tussen deze dagdelen, maar steeds meer leveranciers bieden contracten aan waarbij de prijs per kWh gelijk is.
Uitsluitend nachtmeter
Voor huishoudens die een hoog energieverbruik tijdens de nacht hebben, zoals met een accumulatieverwarming, is de uitsluitend nachtmeter in het leven geroepen. Deze elektriciteitsmeter wordt op een apart circuit aangesloten en kan, zoals de naam al doet vermoeden, enkel tijdens de daluren werken. Huishoudens met een uitsluitend nachtmeter hebben daarom ook een enkelvoudige elektriciteitsmeter nodig.
Digitale elektriciteitsmeter
Op ten duur zullen alle analoge meters die hierboven zijn weergegeven worden vervangen door de Digitale elektriciteitsmeter. Deze Digitale meter biedt onder andere het voordeel dat de meterstanden automatisch kunnen worden doorgegeven en dat je online de verbruiksgegevens van je woning kunt inzien. De Digitale meter kan tevens worden geplaatst ter vervanging van een gasmeter.
Daarnaast ondersteunen deze meters ook dynamische energiecontracten, waarbij je de actuele marktprijzen van elektriciteit betaalt, die per uur kunnen veranderen.
Budgetmeters en vermogensbegrenzers
Bij klanten die openstaande rekeningen hebben kan er mogelijk een budgetmeter worden geïnstalleerd. Bij dit type elektriciteitsmeter betaal je vooraf voor elektriciteit en is het dus niet mogelijk om met openstaande rekeningen te blijven zitten. Dit type meter wordt geplaatst in Vlaanderen en Wallonië.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden er vermogensbegrenzers geplaatst, die het vermogen van de elektrische installatie beperkt en er dus voor zorgt dat er in een woning minder elektriciteit op hetzelfde moment kan worden gebruikt.
Vraag over je energiemeter?
Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Vraag over je energiemeter?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.
Hoe werkt een elektriciteitsmeter?
Ongeacht het type elektriciteitsmeter, wordt er altijd het elektriciteitsverbruik in kWh bijgehouden. De elektriciteitsmeter is aangesloten op de meterkast en meet gedurende de hele dag hoeveel elektriciteit in kWh er in de woning verbruikt wordt.
Per elektriciteitsmeter kan het bijhouden van dit verbruik verschillen. Bij de oudere meters wordt het verbruik analoog bijgehouden door een teller die vooruit loopt als er elektriciteit verbruikt wordt. De Digitale meter houdt het verbruik op een Digitale manier bij en geeft de meterstand weer op een Digitaal scherm.
Verder kan ook de manier van tellen verschillen per meter. Zo telt een enkelvoudige meter het verbruik gedurende de hele dag bij elkaar op, terwijl een tweevoudige meter onderscheid maakt tussen verbruik tijdens de dal- en piekuren.
Welke type elektriciteitsmeter is het goedkoopst?
Als je hebt gekozen voor een energieleverancier die verschillende tarieven aanrekent voor de dal- en piekuren en voor het enkelvoudige tarief, kan je energiefactuur verschillen per type elektriciteitsmeter.
De goedkoopste meter is sterk afhankelijk van je verbruik en van de prijs per kWh die je betaalt aan je energieleverancier. Om deze reden is het aan te raden om een vergelijking uit te voeren op basis van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik om te achterhalen wat de voordeligste optie is.
Indien je energieleverancier geen onderscheid maakt tussen de dal- en piekuren, zullen de kosten voor alle elektriciteitsmeters uitkomen op hetzelfde bedrag.
Persoonlijke vergelijking uitvoeren? Energietarieven vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.
Welke elektriciteitsmeter bij zonnepanelen gebruiken?
Er wordt vaak gezegd dat huishoudens met zonnepanelen het beste kunnen kiezen voor een enkelvoudige elektriciteitsmeter. Ook dit is echter sterk afhankelijk van je elektriciteitsafname en hoeveel elektriciteit die je hebt opgewekt zelf kunt gebruiken.
Als je meer elektriciteit injecteert op het energienet dan je zelf verbruikt, kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een enkelvoudige meter. Verbruik je echter het grootste gedeelte van de opgewekte stroom zelf, dan zal in veel gevallen een tweevoudige meter voordeliger zijn.
Vraag over je energiemeter?
Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Vraag over je energiemeter?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.
Hoe nieuwe elektriciteitsmeter laten plaatsen?
Alle huishoudens in Vlaanderen krijgen op ten duur een nieuwe, Digitale energiemeter. Het is echter ook mogelijk om zelf een Digitale meter aan te vragen bij de Vlaamse netbeheerder Fluvius. Bovendien moeten alle huishoudens die zonnepanelen laten plaatsen in het bezit zijn van een Digitale meter.
Het laten aanpassen van de meter kan tevens bij de netbeheerder, bijvoorbeeld als je een Digitale meter die gebruikt maakt van het enkelvoudige tarief wilt omzetten naar een tweevoudige meter.
Elektriciteitsmeter verplaatsen
Ga je verbouwen en moet de elektriciteitsmeter verplaatst worden? Het verplaatsen van een elektriciteitsmeter mag enkel worden uitgevoerd door de netbeheerder en moet van tevoren worden goedgekeurd. Voor meer informatie en het maken van een afspraak neem je in Vlaanderen contact op met Fluvius.