energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Wat is aardgas en hoe ziet de toekomst eruit?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Aardgas

In België hebben we geen gasbronnen, maar aardgas wel zeer belangrijk voor ons land. Wat is aardgas eigenlijk en is het nog steeds een interessante energiebron nu de energietransitie in gang is gezet? In dit artikel leggen we alles over aardgas uit, zodat je deze brandstof perfect kan begrijpen!

Wat is aardgas?

Aardgas is een fossiele brandstof dat door miljoenen jaren van druk op plantenresten is ontstaan. Door de druk op deze plantenresten, van onder andere dikke lagen zand en zout, ontstond steenkool. In deze steenkoollaag nam de druk verder toe en door de warmte en gassen die daarbij vrijkwamen, ontstond aardgas.

Voorbeelden van verschillende soorten gas zijn: schaliegas, methaangas en propaangas.

Uit wat bestaat aardgas?

Aardgas bestaat uit een mengsel van lichte koolwaterstoffen, vooral methaan, en kleinere hoeveelheden stikstof, zuurstof en koolstofdioxide.

Hoe wordt aardgas geproduceerd?

Voor de productie van aardgas wordt uiteraard eerst een gasveld gezocht. Zodra deze is gevonden wordt er een put geboord vanaf een booreiland of op het land, dit duurt ongeveer drie maanden.

Zodra de gasbron is bereikt kan de boorinstallatie worden verwijderd en kan er gas worden geproduceerd. De productie van aardgas kan doorgaan totdat het gasveld leeg, wat (afhankelijk van het gasveld) enkele tientallen jaren kan zijn.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Aardgas wereldwijd

Wereldwijd zijn er nog genoeg gasvoorraden om de wereld velen jaren van aardgas te voorzien. De grootste gasvelden zijn vooral te vinden in Rusland, Iran, Qatar en de Verenigde Staten.

In de grafiek hieronder zijn de gasvoorraden per land weergegeven.

Bron: Statistical Review of World Energy - British Petroleum.

Vind een lager gastarief! Gastarieven vergelijken doe je met CallMePower.

Aardgas in Belgie

België heeft zelf geen natuurlijke gasbronnen, waardoor al het aardgas dat in België gebruikt wordt ingevoerd moet worden. Dat is een hoop, want aardgas is de belangrijkste energiebron voor het verwarmen van woningen en een belangrijke energiebron voor het opwekken van elektriciteit met een gascentrale.

In België gebruikt ongeveer 65 % van alle huishoudens aardgas voor de verwarming voor een woning. Daarnaast is ongeveer 17 % van de totale Belgische elektriciteitsproductie afkomstig uit aardgas. In België is aardgas dus een zeer belangrijke energiebron.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Toekomst gas België

Enkele jaren geleden stimuleerde de overheid huishoudens over te stappen van mazout naar aardgas. Dat is gelukt, want het aantal huishoudens dat gebruik maakt van mazout is sterk afgenomen. Sinds eind 2021 is het zelfs niet meer toegestaan om een mazoutketel aan te schaffen. Maar hoe zit dit met aardgas?

Nu de energietransitie is begonnen, probeert de Belgische overheid huishoudens te stimuleren om te kiezen voor duurzame energiebronnen. Doordat aardgas een fossiele brandstof is, komt er bij de verbranding ervan CO2 vrij. Hierdoor is het gebruik van aardgas niet duurzaam.

Dit betekent echter niet dat het einde van aardgas in zicht is. België heeft een zeer uitgebreid gasnetwerk en voor veel huishoudens zal gas nog vele jaren een belangrijke vorm van energie blijven. Wel zijn er meerdere duurzame alternatieven voor gasketels, gasboilers en gasfornuizen op de markt gekomen.

Duurzame alternatieven aardgas

De energietransitie is een belangrijke ontwikkeling, niet alleen in België, maar in heel Europa. De afgelopen jaren hebben nieuwe technieken laten zien dat er goede alternatieven zijn voor het verwarmen van een woning. Een alternatief dat met premies wordt gesteund door overheden is een warmtepomp. Deze pomp haalt warme uit de lucht of grond en zet dit om in warmte voor gebruik in een woning.

Een ander alternatief voor aardgas is een elektrische verwarming. Deze manier van verwarmen is eigenlijk alleen interessant als je gebruik maakt van zonnepanelen of een particuliere windmolen. Je gemiddelde elektriciteitsverbruik zal namelijk sterk toenemen, waardoor je waarschijnlijk meer gaat betalen dan bij een verwarming op aardgas.

Er lopen momenteel meerdere tests naar het gebruik van waterstof voor het verwarmen van woningen. Deze methode staat echter nog in de kinderschoenen en het gebruik van waterstof kan nog niet op grote schaal worden teogepast.

Welk type verwarming moet je kiezen? Lees ons artikel over welk type verwarming je moet kiezen in 2023.

Gaswinning Groningen

Een van de grootste gasvelden ter wereld ligt op een steenworp afstand van België, namelijk in het Nederlandse Groningen. Het aardgasveld van Slochteren is met een voorraad van 2.100 km³ het negende grootste gasveld ter wereld en de grootste in Europa. Dit zal ook zo blijven, want de Nederlandse overheid heeft besloten de gaswinning in Groningen stop te zetten.

Dat heeft grote gevolgen voor België, want het aardgas uit Nederland is namelijk anders dan uit andere gasvelden. Het Nederlandse gas is zogenaamd ‘arm gas’, terwijl aardgas uit andere velden ‘rijk gas’ is. Dit heeft te maken met de calorische waarde van het aardgas.

België schakelt over naar rijk gas Lees ons artikel over de omschakeling van arm naar rijk gas voor meer informatie.

Nieuwe aansluiting aardgas

Het aanvragen van een nieuwe gasaansluiting of de aansluiting laten verplaatsen is in België nog steeds mogelijk en moet altijd gebeuren door de netbeheerder. Deze is namelijk verantwoordelijk voor al het onderhoud en de plaatsing van het distributienet. In Vlaanderen zal je met Fluvius contact op moeten nemen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met Sibelga. Een nieuwe gasaansluiting kost rond de € 250 en een oriënterende studie rond de € 350.

Nadat de aansluiting is voltooid, kun je een energiecontract afsluiten bij één van de Belgische energieleveranciers.

Aardgas de populairste energiebron voor het verwarmen van woningen. Dat komt vooral doordat aardgas een betrouwbare en relatief goedkope energiebron is. De plaatsing van een gasketel voor de verwarming van een woning is dus nog steeds een veilige keuze.

Maak je gebruik van aardgas? Vergeet niet dat het verplicht is om regelmatig ketelonderhoud uit te voeren om een veilige en zuinige werking van je gasketel te garanderen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 7 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.