Kiezen voor een tweevoudige elektriciteitsmeter: wanneer zijn de uren van het dag- en nachttarief?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Om het elektriciteitsverbruik tijdens de nacht te verhogen, zodat de geproduceerde elektriciteit niet verloren gaat, hebben de netbeheerders een tweevoudige meter in het leven geroepen. Een nachttarief die het elektriciteitsverbruik tijdens de de daluren in de nacht en het weekend goedkoper maakt en een dagtarief tijdens de piekuren overdag doordeweeks. Elke verbruiker kan een tweevoudige meter aanvragen en installeren waardoor het bedrag op je energiefactuur aanzienlijk gereduceerd kan worden. Hoe zit het precies met het dubbel tarief voor je stroom?


Wanneer kiezen voor een tweevoudige elektriciteitsmeter?

In België situeren de uren of tijdsspannes van het nachttarief (daluren) tijdens de nacht en in het weekend. Het dagtarief (piekuren) geldt overdag. De piek- en daluren zijn door de distributienetbeheerders vastgelegd, zoals Fluvius in Vlaanderen en Ores, de grootste netbeheerder in Wallonë. De tijdsspanne voor het lagere nachtarief duurt waar dan ook altijd 9 uur.

 

Voor een tweevoudige meter geldt: feestdagen tellen als reguliere dagen, met 15 piekuren en 9 daluren

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Uren voor het dag- en nachttarief

Als je een tweevoudige elektriciteitsmeter hebt valt het nachttarief op een ander moment, met andere woorden de daluren vallen niet overal op hetzelfde moment, dat geldt natuurlijk ook voor het dagtarief of ook wel de piekuren genoemd. In de meeste gevallen zal het dagtarief van maandag tot vrijdag starten om 7 uur in de ochtend en eindigen om 10 uur in de avond. Dit is afhankelijk van jouw woonplaats:

  1. Dagtarief van maandag - vrijdag van 7:00 - 22:00 uur
    Nachttarief van maandag - vrijdag van 22:00 - 7:00 uur en het gehele weekend;
  2. Dagtarief van maandag - vrijdag van 6:00 - 21:00 uur
    Nachttarief van maandag - vrijdag van 21:00 - 6:00 uur en het gehele weekend;
nachttarief elektriciteit

In het grootste deel van Vlaanderen gelden de uren zoals omschreven in de eerste optie. Wil je weten of jouw gemeente het dagtarief van 6 tot 21 uur van maandag tot en met vrijdag hanteert en het nachttarief van 21 tot 6 uur en tijdens het weekend? Bekijk dan dit gemeente-overzicht.

Elektriciteitsprijs bij een tweevoudige meter

Meestal is de prijs van de elektriciteit per kWh tijdens de piekuren duurder dan de prijs van de elektriciteit per kWh van een enkelvoudige meter. Een tweevoudige meter kan met andere woorden duurder uitkomen als het verbruik niet naar de nachturen verschoven wordt.

Hoe zou men het verbruik naar de nachturen kunnen verschuiven Het perfecte profiel van een klant met een tweevoudige meter heeft een woning dat uitgerust is met een elektrische boiler. Dit laatste geldt voor 22% van het verbruik van de elektriciteit (bron), en dankzij de verschuiving van deze consumptie naar de nachturen is het mogelijk om tot 6% besparingen te doen.

Vergelijking van de tarieven tussen een enkelvoudige en tweevoudige elektriciteitsmeter

elektriciteitstarieven vergelijken weegschaal

We zullen geen prijsvergelijker zijn als we geen prijzen vergelijken! Daarom vergelijken we voor jou de verschillende elektriciteitsprijzen met een formule aan vaste prijzen voor 3 jaar bij de groene energieleverancier Eneco.

De volgende prijsvergelijking van een enkelvoudige elektriciteitsmeter en een tweevoudige meter met twee telregisters heeft betrekking op het aanbod Eneco Zon & Wind Plus en is uitgevoerd op 4 januari 2019. In deze vergelijking van de enkelvoudige- en tweevoudige meter zijn de prijzen exclusief BTW voor een huishoudelijke klant gevestigd in Antwerpen, postcode 2000:

vergelijking elektriciteitstarieven enkelvoudige meter en tweevoudige meter ⚡
tarief enkelvoudige meter Piekuren tweevoudige meter Daluren tweevoudige meter
Prijs per kWh in €cent 9.26000 11.12000 7.96000
Distributie (DNB: IMEA) 12,53 12,53 9,40
Transport 1,99 1,99 1,99
Heffing op de energie 0,23306 0,23306 0,23306
Federale bijdrage 0,14120 0,14120 0,14120

Huidige tarieven in januari 2020

besparen

Hoe vind ik het meest voordelige energietarief?

Voor welke type meter je ook kiest: ga altijd voor een voordelig energietarief! Vergelijk de prijzen in onze prijzenvergelijker, start nu met besparen!

De volgende vergelijking (21 = 23,84 x + 16,24 (1-x) ) laat het toe om te berekenen wat het minimale verbruik is tijdens de daluren zodat de gemiddelde prijs per kWh lager blijft dan de prijs per kWh met normaal tarief. In dit voorbeeld moet het verbruik tijdens de nachturen minimaal 37% bedragen.

Indien je huis uitgerust is met een elektrische boiler die voor 22% van het verbruik telt, dient men dit zoveel mogelijk naar daluren te verplaatsen om de grens van 37% te bereiken.

Een tweevoudige meter is voordelig voor diegenen die in staat zijn om hun verbruik naar de nachturen of naar het weekend te verplaatsen, maar dit is geen wondermiddel om het bedrag van de factuur te verlagen.

Besparen op je elektriciteitsfactuur?! Bel  ☎ 02 588 92 38 voor een voordelig energietarief! Wil je direct besparen op je elektriciteit? Onze energieadviseurs helpen je hierbij!

Geactualiseerd op