gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Kiezen voor een tweevoudige elektriciteitsmeter: wanneer zijn de uren van het dag- en nachttarief?

tweevoudige energie meter

Om het elektriciteitsverbruik tijdens de nacht te verhogen en de geproduceerde elektriciteit niet verloren gaat, hebben de netbeheerders de tweevoudige meter in het leven geroepen. Een dag- en nachttarief moet het elektriciteitsverbruik tijdens de de daluren in de nacht en het weekend goedkoper maakt en een dagtarief tijdens de piekuren overdag doordeweeks. Hoe zit het met deze tweevoudige uurtariefmeter?


Tweevoudige elektriciteitsmeter en het stroomtarief

In België waren er tot sinds kort 3 soorten elektriciteitsmeters. Één van die meters is de tweevoudige meter met een automatisch gekoppeld tweevoudig uurtarief dat het dag- en nachttarief genoemd wordt. De uren van het nachttarief (daluren) tijdens de nacht en in het weekend. Het dagtarief (piekuren) geldt overdag.

Energiemeters Alle informatie over energiemeters vind je in onze energiegids.

De piek- en daluren zijn door de distributienetbeheerders vastgelegd, zoals Fluvius in Vlaanderen. Met de komst en plaatsing van de digitale meter bij steeds meer Vlaamse huishoudens zal de situatie binnen een aantal jaar veranderen. Indien je momenteel een nieuwe meter aanvraagt in Vlaanderen, zal de netbeheerder een digitaal exemplaar plaatsen in je woning / pand.

 
energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Uren dag- en nachttarief

Als je een tweevoudige elektriciteitsmeter hebt valt het nachttarief op een ander moment, met andere woorden de daluren vallen niet overal op hetzelfde moment, dat geldt natuurlijk ook voor het dagtarief of ook wel de piekuren genoemd. In de meeste gevallen zal het dagtarief van maandag tot vrijdag starten om 7 uur in de ochtend en eindigt dit om 10 uur in de avond. De periode voor het lagere nachtarief duurt waar dan ook altijd totaal 9 uur.:

Uren tweevoudige elektriciteitsmeter
Tarief Dagen Uren
Dagtarief Maandag - vrijdag 07:00h - 22:00h
Nachttarief Maandag - vrijdag
en weekend
22:00h - 07:00h
weekend doorlopend

In het grootste deel van Vlaanderen gelden de uren zoals omschreven in bovenstaande tabel. Er zijn echter een aantal postcodes die een uitzonderingen zijn op deze uren. Wil je weten of jouw gemeente het dagtarief van 6 tot 21 uur van maandag tot en met vrijdag hanteert en het nachttarief van 21 tot 6 uur en tijdens het weekend? Bekijk dan dit gemeente-overzicht. Woon je bijvoorbeeld in Aalst, Kortrijk of Sint-Niklaas? Dan geldt in jouw situatie de uren die zijn gepubliceerd in onderstaante tabel:

Uitzonderingen uren tweevoudige elektriciteitsmeter
Tarief Dagen Uren
Dagtarief Maandag - vrijdag 06:00h - 21:00h
Nachttarief Maandag - vrijdag
en weekend
21:00h - 06:00h
weekend doorlopend

Voor een tweevoudige meter geldt altijd: de feestdagen tellen als reguliere dagen. Er zijn altijd 15 piekuren en 9 daluren in een etmaal.

Elektriciteitsprijs bij een tweevoudige meter

nachttarief elektriciteit

Bij een tweevoudige meter hoort het zoals eerder gemeld het dag-en nachttarief. In de meeste gebieden en bij de meeste energieleveranciers is de prijs van elektriciteit per kWh tijdens de piekuren duurder dan de kilowattuurprijs van een enkelvoudige meter.

Hoeveel je betaalt voor 1 kWh aan stroom hangt af van de volgende factoren:

  • Je woonplaats
  • Het gekozen / geplaatste type elektriciteitsmeter
  • De gekozen energieleverancier en formule

Goedkoper stroomverbruik Een tweevoudige meter kan met andere woorden duurder uitkomen als je jouw stroomverbruik niet naar de nachturen verschuift. Ga dus slim om met dit voordeel van het tweevoudig uurtarief om goedkoper uit te zijn!

Vergelijking tarieven tussen een enkelvoudige en tweevoudige elektriciteitsmeter

We zouden geen prijsvergelijker zijn als we de prijzen niet vergeleken! Daarom vergelijken we voor jou de verschillende elektriciteitsprijzen. In dit voorbeeld met een formule aan vaste prijzen voor 3 jaar bij de groene energieleverancier Eneco.

De volgende prijsvergelijking van een enkelvoudige elektriciteitsmeter en een tweevoudige meter met twee telregisters heeft betrekking op het aanbod Eneco (Zon & Wind Plus) en is uitgevoerd op 4 januari 2019. In deze vergelijking van de enkelvoudige- en tweevoudige meter zijn de prijzen voor een huishoudelijke klant gevestigd in Antwerpen, postcode 2000 berekend:

Vergelijking elektriciteitstarieven enkelvoudige en tweevoudige meter ⚡
tarief enkelvoudige meter Piekuren tweevoudige meter Daluren tweevoudige meter
Prijs per kWh in €cent 19.04000 21.47000 17.43000
Distributie (DNB: IMEA) 12,53 12,53 9,40
Transport 1,99 1,99 1,99
Heffing op de energie 0,23306 0,23306 0,23306
Federale bijdrage 0,14120 0,14120 0,14120

Huidige tarieven in oktober 2021

energie vergelijken

Hoe vind ik het voordeligste tarief?

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

De volgende vergelijking (21 = 23,84 x + 16,24 (1-x) ) laat het toe om te berekenen wat het minimale verbruik is tijdens de daluren zodat de gemiddelde prijs per kWh lager blijft dan de prijs per kWh met normaal tarief. In dit voorbeeld moet het verbruik tijdens de nachturen minimaal 37% bedragen.

Indien je huis uitgerust is met een elektrische boiler die voor 22% van het verbruik telt, dient men dit zoveel mogelijk naar daluren te verplaatsen om de grens van 37% te bereiken.

Een tweevoudige meter is voordelig voor diegenen die in staat zijn om hun verbruik naar de nachturen of naar het weekend te verplaatsen, maar zonder deze discipline is het geen wondermiddel tegen een lagere energiefactuur.

Besparen op je elektriciteitsfactuur? Bel  ☎ 02 588 92 38 voor een voordelig energietarief! Wil je direct besparen op je elektriciteit? Onze energieadviseurs helpen je hierbij!

Geactualiseerd op