energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Alle informatie over de tweevoudige meter elektriciteit

Geactualiseerd op
minuten lezen
tweevoudige meter

In België zijn er verschillende soorten energiemeters, waarvan de tweevoudige elektriciteitsmeter een van de meest populaire is. Op deze pagina vind je alle informatie over de tweevoudige meter elektriciteit.

Wat is een tweevoudige meter elektriciteit?

Een tweevoudige elektriciteitsmeter is een type energiemeter die, zoals de naam al doet vermoeden, twee zaken kan meten. Dit type meter heeft twee tellers, waardoor er een onderscheid kan worden gemaakt tussen het verbruik tijdens de dal- en piekuren.

De tweevoudige elektriciteitsmeter was altijd een analoge meter met twee tellers, maar tegenwoordig kan je ook van het dag- en nachttarief profiteren met een Digitale meter.

Heb ik een tweevoudige elektriciteitsmeter?

De tweevoudige elektriciteitsmeter is duidelijk te herkennen aan de twee tellers die op de meter te vinden zijn. Als er slechts één teller te zien is heb je waarschijnlijk te maken met een enkelvoudige meter of uitsluitend nachtmeter.

Indien er een Digitale energiemeter geïnstalleerd is kun je contact opnemen met de netbeheerder voor meer informatie over de instellingen van de meter. Daarnaast is het ook mogelijk om online in te loggen met de EAN-code van de aansluiting. In Vlaanderen doe je dit bij Fluvius en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bij Sibelga.

Voordelen tweevoudige meter elektriciteit

Het grootste voordeel van een tweevoudige elektriciteitsmeter is dat je de mogelijkheid hebt om te besparen op je energiekosten door grootverbruikers in de daluren aan te zetten. Dit kan vooral voor huishoudens met een hoog elektriciteitsverbruik relatief grote besparingen opleveren.

De potentiële besparingen van dit type elektriciteitsmeter zijn echter sterk afhankelijk van je energieverbruik en het gekozen energiecontract. Voer daarom altijd een vergelijking uit op basis van je jaarlijkse energieverbruik bij het afsluiten van een nieuw contract.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Uren dag en nachtmeter: wanneer geldt welk tarief?

Als je gebruik maakt van een tweevoudige meter is het aan te raden om grootverbruikers in de daluren aan te zetten. Door dit consequent te doen is het mogelijk om aanzienlijk te besparen op je energiefacturen.

In de meeste gemeenten gelden de onderstaande dal- en piekuren.

Uren tweevoudige meter elektriciteit
Tarief Dagen Uren
Daguren Maandag - vrijdag 7:00 - 22:00 uur
Daluren Maandag - vrijdag + weekend doorlopend 22:00 - 7:00 uur (weekend doorlopend)

Let op, er zijn een aantal steden, zoals Aalst, Kortrijk en Sint-Niklaas, waar de daluren één uur eerder beginnen en één uur eerder eindigen.

Tweevoudige meter aardgas

De tweevoudige meter is enkel beschikbaar voor elektriciteit. Het gasverbruik op de gasmeter wordt altijd op dezelfde teller opgeteld, aangezien de prijs per kWh gedurende alle uren hetzelfde is.

Tweevoudige energiemeter gebruiken

Tweevoudige elektriciteitsmeter

De tweevoudige elektriciteitsmeter was, voor de komst van de Digitale energiemeter, de meest voorkomende energiemeter in België. Door het verschil in de kWh-prijs tussen de piek- en daluren was het voor een groot aantal huishoudens aantrekkelijk om gebruik te maken van dit type meter.

Ook na de komst van de Digitale energiemeters kunnen huishoudens ervoor kiezen om een tweevoudig uurtarief af te nemen. De energiemeter zal hetzelfde blijven, maar de instellingen kunnen worden aangepast.

Hoeveel kost een tweevoudige meter?

Indien je een Digitale energiemeter hebt is het mogelijk om over te stappen naar een enkelvoudig energietarief. Het omschakelen van een tweevoudige elektriciteitsmeter naar een enkelvoudige meter kost eenmalig €10,70.

Het is aan te raden om voordat je de meter laat omzetten een aantal vergelijkingen uit te voeren om er zeker van te zijn dat een enkelvoudige meter voordeliger is. De voordelen kunnen namelijk verschillen per verbruiksprofiel en leverancier.

Persoonlijke vergelijking uitvoeren? Energie vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.

Toekomst tweevoudige meter elektriciteit

De elektriciteitsfactuur bestaat uit een aantal verschillende componenten, waaronder de nettarieven. Tot januari 2022 waren deze tarieven in de daluren lager dan in de piekuren, om zo huishoudens te stimuleren grootverbruikers niet in de piekuren aan te zetten en het elektriciteitsverbruik beter over de dag te verspreiden.

Tegenwoordig wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen de dal- en piekuren voor de nettarieven. Energieleveranciers hebben echter nog steeds de mogelijkheid om verschillende prijzen per kWh aan te rekenen tussen de dal- en piekuren, maar op de energiefactuur is het verschil in prijs tussen de dagdelen afgenomen.

Door de komst van de Digitale meter kunnen de meterstanden om de vijftien minuten worden uitgelezen en is er een nieuw soort energiecontract in het leven geroepen: het dynamische energiecontract. Hoewel het aandeel dynamische energiecontracten op dit moment nog erg klein is, kunnen deze contracten op ten duur de tweevoudige meter doen verdwijnen.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 64 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de elektriciteitsmeter

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.