gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

EAN-code opzoeken of aanvragen energiemeter nummer

ean-code

EAN is een afkorting voor European Article Numbering en is een universeel systeem voor het genereren en aflezen van barcodes. Aan de hand van de EAN-code kunnen netbeheerders en energieleveranciers alle leveringsadressen voor elektriciteit en aardgas identificeren. Maar hoe werkt een EAN-nummer precies? Wij kraken deze code voor je!


EAN nummer opzoeken voor je energiemeters

Energiemeter

De EAN-code, ook bekend als EAN-nummer, is een unieke identificatiecode van je energie aansluiting, ofwel het leveringspunt in je woning. Dit geldt voor de gasaansluiting en voor de elektriciteitsaansluiting.

Als het EAN-nummer geregistreerd is, kunnen de energieleverancier en de distributienetbeheerder je aansluiting identificeren en uitlezen. Zonder de EAN-code is het niet mogelijk om een energiecontract aan te gaan bij één van de Belgische energieleveranciers. Het is dus belangrijk om te weten waar dit 18 cijferige nummer te vinden is!

Je hebt de EAN-code nodig in verschillende situaties en procedures. Dit kan zijn bij een verhuis, het afsluiten van een nieuw energiecontract en bij de meteropname.

Waar kan je de EAN-code vinden?

Elke werkende (aangesloten op het distributienet) aardgas- en elektriciteitsmeter in België heeft een EAN-code. De EAN-code bestaat altijd uit 18 cijfers en begint voor energiemeters in België met het getal 54. De EAN-code kan je vinden op:

  1. Je energiefactuur;
  2. De jaarafrekening;
  3. Meestal op een sticker of metalen plaatje op de zijkant van de energiemeter;
  4. In de offerte van de distributienetbeheerder bij een nieuwe aansluiting.

Is een EAN nummer uniek? Ja, een EAN nummer is een unieke code. Hiermee kan je energiemeters, maar ook veel verschillende producten, zoals boeken en levensmiddelen, identificeren. Geen één nummer is hetzelfde.

De EAN-code en de overige nummers op je energiemeters

De EAN-code is een van de nummers die je terug kan vinden op je energiemeters. Vaak heb je meer nodig dan enkel de EAN-code en het is dus handig om te begrijpen wat alle nummers op je meter nou eigenlijk betekenen!

Verwar de EAN-code ook niet met het meternummer. De EAN-code is het identificatienummer van de meter en het meternummer is het serienummer van de energiemeter. Hieronder geven we je een overzicht van alle nummer die je kan vinden op je energiemeters. Indien je een uitsluitend nachtmeter hebt, zal je energiemeter er iets anders uitzien. De teller voor het dagtarief zal hierbij uiteraard ontbreken.

Energiemeter uitleg

Fluvius EAN-code opvragen en overige netbeheerders

Vlaanderen heeft in tegenstelling tot de andere Gewesten maar één distributienetbeheerder, namelijk Fluvius. Voorheen waren Infrax en EANDIS ook actief in Vlaanderen, maar zijn nu ook Fluvius geworden.

De EAN-code opvragen in Vlaanderen kan dus bij Fluvius. Dit kan op de drie bovenstaande manieren. Indien je er niet uitkomt, adviseren we je om met Fluvius contact op te nemen. De Fluvius EAN-code is vergelijkbaar met de EAN-codes van andere netbeheerders en begint altijd met 54.

EAN Code Sibelga in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Alle EAN-codes voor energie leveringspunten in Brussel beginnen met 5414489. Ook de EAN-code van Sibelga kan je achterhalen door middel van de bovenstaande drie mogelijkheden.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

EAN-code digitale meter opvragen

Heb je een digitale meter en ben je op zoek naar de EAN-code? Deze kan je heel gemakkelijk vinden op dezelfde manier als bij de analoge energiemeters. De makkelijkste manier is om te kijken op de zijkant van de meter. Hier zit vaak een sticker of een metalen plaatje met de EAN-code.

Indien deze niet aanwezig is, kan je altijd de energiefactuur van je energieleverancier raadplegen. De EAN-code zal je hierop terugvinden.

EAN-code aanvragen gasaansluiting en elektriciteitsaansluiting

EAN-codes kan je in veel gevallen online bij een groot aantal bedrijven bestellen. Een EAN-code voor een energiemeter kan je echter niet zomaar online kopen. Hiervoor zal je een nieuwe energieaansluiting moeten aanvragen bij je distributienetbeheerder.

Zodra de distributienetbeheerder de nieuwe gasaansluiting of elektriciteitsaansluiting heeft geplaatst, zal je de actieve EAN-code ontvangen. De EAN-code van beide aansluitingen kan je ook terugvinden op de offerte van de netbeheerder.

Verhuis doorgeven met de EAN-code elektriciteit en gas

EAN-code verhuis

Als je gaat verhuizen zal je de EAN-code van je energiemeters door moeten geven. Met de EAN-code weet de energieleverancier naar welk adres en welke meter de elektriciteit en / of aardgas gestuurd moet worden.

De EAN-code zal je bij een verhuis door moeten geven in het energieovernamedocument. In dit document zal je ook de actuele meterstanden moeten noteren. Deze kan je vinden op de energiemeter. We raden je aan om deze informatie samen met de oude / nieuwe bewoners in te vullen op de dag van de overdracht. Zo kan er geen onenigheid ontstaan over de meterstanden.

Nadat je deze informatie hebt ingevuld, zal je de persoonlijke gegevens moeten invullen en het document moeten ondertekenen. Hierna kan je het overnamedocument opsturen naar de desbetreffende energieleverancier. Het energieovernamedocument voor alle leveranciers in België kan je met de knop hieronder gratis downloaden.

Een EAN-code is niet persoonsgebonden, maar behoort toe aan het adres waar de meter staat. Als je gaat verhuizen gebruik je een andere energiemeter en dus ook een ander EAN-nummer.

verhuizen
verhuizen

Internet, telefonie en energie verhuizen in één keer geregeld!

CallMePower helpt je kosteloos met het opzeggen en afsluiten van je energie- en telecomcontracten. Bel ons gratis voor geheel vrijblijvend advies!

verhuizen
verhuizen

Internet, telefonie en energie verhuizen in één keer geregeld!

Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

EAN-code opvragen bij het veranderen van energieleverancier

Als je gaat veranderen van energieleverancier zal je ook de EAN-code door moeten geven. Hiermee weet je nieuwe leverancier naar welke meter het gas en / of elektriciteit gestuurd moet worden. Controleer deze dus goed voordat je het doorgeeft!

Vergelijk voordat je gaat overstappen ook eerst goed alle energieleveranciers. Er zitten namelijk grote verschillen in de energietarieven en besparen is makkelijker dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld op onze pagina voor de goedkoopste energieleveranciers om je energiefactuur te verminderen.

EAN-code op een gas- en elektriciteitsmeter: is er een verschil?

Zowel een gasmeter als een elektriciteitsmeter heeft een unieke EAN-code. De meeste huishoudens zullen dus twee EAN nummers hebben. Hoewel ze bij een ander soort meter horen, zit er geen verschil tussen het aanvragen of achterhalen van een EAN-code voor elektriciteit en/of aardgas. Je zal deze het snelst terug kunnen vinden op de zijkant van de meter of op je energiefactuur.

De EAN gasaansluiting en de EAN elektriciteitsaansluiting zijn dan ook dezelfde soort code.

De EAN-code op een budgetmeter Hoewel een budgetmeter of een digitale budgetmeter in de meeste gevallen wel een EAN-code heeft, zal je deze niet nodig hebben. Om telefonisch je budgetmeter op te laden zal je de EAN-code van de energiemeter nodig hebben en niet van de budgetmeter.

Wat is de EAN-code?

EAN staat voor European Article Numbering en is een Europees artikel nummeringssysteem. Dit systeem wordt ook wel GTIN-13 artikelnummering genoemd en heeft de bekende bijbehorende streepjescode.

Bij producten verschilt het nummer per variant en niet per exemplaar. Zo hebben bijvoorbeeld alle pakken melk dezelfde code, maar heeft een pak yoghurt weer een geheel andere code. Hiermee kunnen producten, maar ook energiemeters, uit elkaar worden gehouden.

Deze manier van identificeren bestaat sinds 1974 en is de wereldstandaard aan het worden en in België hebben bijna alle artikelen een GTIN-13-code, oftewel een EAN-code. De codes worden uitgegeven door de internationale standaardisering organisatie GS1. Deze organisatie coördineert de codes en geeft ook nieuwe codes uit aan fabrikanten die nieuwe producten op de markt brengen.

Op de Belgische energiemarkt worden de EAN-codes gebruikt door de energieleveranciers en netbeheerders voor onderlinge communicatie en identificatie van de energiemeters.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op