Wat is de EAN-code van mijn energiemeter?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

EAN is een afkorting voor European Article Numbering. Dit is een historisch en universeel systeem voor het genereren en aflezen van barcodes. Je vindt de EAN-code ook achter als barcode op de verpakkingen van bijvoorbeeld levensmiddelen. Als het om energie gaat, geldt voor België dat deze code altijd met de cijfers 54 begint. Aan de hand van deze EAN-code kunnen netbeheerders en energieleveranciers alle leveringsadressen voor elektriciteit en aardgas identificeren. Wat is een EAN-code eigenlijk? Wij kraken deze code voor je en zo zal de EAN-code na het lezen van dit artikel geen geheimen meer voor je kennen.

ean code

Wat is een EAN-code?

De EAN-code is een unieke identificatiecode van jouw energieaansluiting of leveringspunt in jouw woning. Dit geldt voor de aansluiting op het gasnet en voor de elektriciteitsaansluiting. Als het EAN-nummer geregistreerd is, kan jouw energieleverancier en de netbeheerderjouw aansluiting identificeren. Zonder de EAN-code is het niet mogelijk om een contract aan te gaan bij één van de Belgische energieleveranciers. Voor jou is het dus belangrijk om te weten waar dit 18 cijferige nummer te vinden is.

 

Waar kan ik de EAN-code vinden?

Elke werkende (aangesloten op het distributienet) aardgas- en elektriciteitsmeter in België heeft een EAN-code. De EAN-code bestaat altijd uit 18 cijfers beginnend met het getal 54. Je kunt deze code hier terugvinden:

  • op jouw energiefactuur of die van de voorganger op hetzelfde adres
  • meestal tref je de EAN-code op een sticker op/in je meterkast
  • bij nieuwe aansluitingen staat de EAN-code vermeld op de offerte van de distributienetbeheerder
EAN-code nummer energieleverancier factuur rekening elektriciteit gas CallMePower

De EAN-code online opvragen

Telefonisch of de EAN-code online opvragen? Kun je jouw EAN-code niet vinden? Dan kun je bij de netbeheerder online, per e-mail of via het contactformulier het EAN nummer opvragen. In verband met jouw pravacy mag door de nieuwe wetgeving omtrent persoonsgegevens niemand van jouw energieleverancier of distributienetbeheerder jouw EAN-code per telefoon doorgeven. Wil je dat iemand anders voor jou de EAN-code opvraagt, dan kan dit enkel online en via een volmacht.

Verschil EAN-code, meternummer en klantnummer

Het kan verwarrend zijn als je je energiezaken aan het regelen bent, maar er is een verschil tussen een EAN code, een meternummer en klantnummer. Gelukkig geeft CallMePower opheldering.

De EAN-code is geen meternummer of jouw klantnummer Met de EAN-code wordt een leveringspunt geïdentificeerd terwijl met het meternummer een toestel wordt geïdentificeerd. Als je meter vervangen wordt, zal er op jouw toestel wel een nieuw meternummer komen te staan, maar je EAN-code blijft ongewijzigd. Overigens is het EAN-nummer geen klantnummer. Een klantnummer krijg je van jouw energieleverancier. Als je van aanbieder verandert, zal je een nieuw klantnummer ontvangen. De EAN-code blijft dan identiek voor hetzelfde adres.

Wanneer heb ik mijn EAN-code nodig?

  • bij een verhuis;
  • bij werken aan jouw aansluiting en meter (elektriciteitsmeter en aardgas);
  • als je van energieleverancier wenst te veranderen;
  • bij de meeste contactmomenten met jouw distributienetbeheerder en de energieleverancier.
energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Een verhuis en EAN-code

verhuis

De EAN-code is specifiek voor een leveringspunt van jouw energiemeter voor gas en voor elektriciteit. Bij een verhuis krijg je dus een nieuwe EAN-code die bij de meter van de nieuwe woning hoort.

Bij het ontbreken van een energiefactuur kun je je distributienetbeheerder contateren om de EAN-code van jouw woning terug te vinden in het systeem en de juiste EAN-code te achterhalen.

Als je verhuist is het raadzaam om het energieovernamedocument te gebruiken en in te vullen om de meterstanden inclusief de EAN-nummers correct te noteren.

EAN-code en verhuizen Heb je de EAN-code gevonden? Ja! Nu nog de meter(s) op jouw naam zetten.
Bel: ☎ 02 588 92 38 en we regelen het voor je!

EAN-code Fluvius

Bij wie moet je zijn voor het opvragen van de EAN-code? In Vlaanderen kun je terecht bij jouw distributienetbeheerder, dat is Fluvius voor heel Vlaanderen. In Brussel is dat Sibelga:

  • Fluvius (Voorheen Eandis en Infrax)

EAN-code Sibelga

Alle EAN-codes voor energieleveringspunten in Brussel beginnen steeds met 5414489. Voor het achterhalen van jouw EAN code kun je Sibelga online contacteren.

EAN-code Wallonië

Voor het opvragen van de EAN-code in Wallonië kun je terecht bij jouw distributienetbeheerder:

EAN-code voor aardgas en elektriciteit

Twee EAN-codes per woningHeb je in jouw woning zowel een aardgasaansluiting als een elektriciteitsaansluiting? De meter voor gas en de meter voor elektriciteit hebben elk een eigen EAN-code. Dit verklaart waarom er klanten zijn die 1 EAN hebben of klanten met 2 EAN-nummers.

Geactualiseerd op