Wat is de EAN-code van mijn energiemeter en waar vind ik dit nummer?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

ean-code energie meter

EAN is een afkorting voor European Article Numbering, dit is een historisch en universeel systeem voor het genereren en aflezen van barcodes. Je vindt de EAN-code ook als barcode op verpakkingen van bijvoorbeeld levensmiddelen. Als het om energie gaat, geldt voor België dat deze code altijd met de cijfers 54 begint. Aan de hand van de EAN-code kunnen netbeheerders en energieleveranciers alle leveringsadressen voor elektriciteit en aardgas identificeren. Maar hoe werkt het precies met het EAN-nummer? Wij kraken deze code voor je!


Wat is een EAN-code?

De EAN-code is een unieke identificatiecode van je energieaansluiting, ofwel het leveringspunt in je woning. Dit geldt voor de aansluiting op het gasnet en voor de elektriciteitsaansluiting. Als het EAN-nummer geregistreerd is, kan de energieleverancier en de netbeheerder je aansluiting identificeren en uitlezen. Zonder de EAN-code is het niet mogelijk om een contract aan te gaan bij één van de Belgische energieleveranciers. Voor jou is het dus belangrijk om te weten waar dit 18 cijferige nummer te vinden is.

 

Waar kan je de EAN-code vinden?

Elke werkende (aangesloten op het distributienet) aardgas- en elektriciteitsmeter in België heeft een EAN-code. De EAN-code bestaat altijd uit 18 cijfers beginnend met het getal 54. Je kunt deze code hier terugvinden:

 • Op je energiefactuur of die van de voorganger op hetzelfde adres
 • Meestal tref je de EAN-code op een sticker op/in je meterkast
 • Bij nieuwe aansluitingen staat de EAN-code vermeld op de offerte van de distributienetbeheerder

De EAN-code online opvragen

De EAN-code telefonisch of online opvragen? Kun je jouw EAN-code niet vinden? Dan kun je bij de netbeheerder online, per e-mail of via het contactformulier het EAN nummer opvragen. In verband met je privacy mag door de nieuwe wetgeving omtrent persoonsgegevens niemand van de energieleverancier of distributienetbeheerder de EAN-code per telefoon doorgeven. Wil je dat iemand anders voor jou de EAN-code opvraagt, dan kan dit enkel online en via een volmacht.

Verschil EAN-code, meternummer en klantnummer

De codes en nummers voor de energiemeter kunnen verwarring veroorzaken als je jouw energiezaken aan het regelen bent, er is namelijk een verschil tussen de EAN code, een meternummer en het klantnummer. Wij leggen de verschillen hieronder aan je uit:

 1. De EAN-code, met deze code wordt een leveringspunt geïdentificeerd. De EAN-code is een geheel unieke code, hiermee kunnen de netbeheerders en de leveranciers precies zijn waar de energie naartoe geleidt wordt.
 2. Het meternummer, hiermee wordt een toestel geïdentificeerd. Als je meter vervangen wordt, zal er op het toestel wel een nieuw meternummer komen te staan, maar je EAN-code blijft ongewijzigd
 3. Een klantnummer krijg je van de energieleverancier. Als je van aanbieder verandert, zal je een nieuw klantnummer ontvangen. De EAN-code blijft dan identiek voor hetzelfde adres.

Wanneer heb je de EAN-code nodig?

In de meeste gevallen zal je weinig gebruik maken van de EAN-code. Echter is het verstandig deze makkelijk terug te kunnen vinden zodra je deze een keer nodig hebt. Bij het intrekken van een nieuwe woning zou je de code bijvoorbeeld op kunnen schrijven en ergens waar deze goed terug te vinden is te bewaren. Je kan de code natuurlijk ook van de aansluiting aflezen. Maar wanneer heb je de EAN-code nodig?

 • Met een verhuis heb je de code nodig om door te geven aan je (nieuwe) leverancier zodat zij vanaf dat moment op die aansluiting jouw energie kunnen leveren;
 • Bij werken aan de meter en/ of aansluiting (elektriciteitsmeter en aardgas). In dit geval heeft de netbeheerder de code nodig;
 • Als je van energieleverancier wenst te veranderen;
 • Tijdens de meeste contactmomenten met je distributienetbeheerder en de energieleverancier.
energieverbruik berekenen

Bereken je gas- en elektriciteitsverbruik

Bereken en check je verbruik met de energiecalculator!

Een verhuis en EAN-code

verhuizen-ean-code-energie

De EAN-code is specifiek voor een leveringspunt van je energiemeter voor gas en voor elektriciteit. Bij een verhuis krijg je dus een nieuwe EAN-code die bij de meter van de nieuwe woning hoort.

Bij het ontbreken van een energiefactuur kun je je distributienetbeheerder contateren om de EAN-code van jouw woning terug te vinden in het systeem en de juiste EAN-code te achterhalen.

Als je verhuist is het raadzaam om het energieovernamedocument te gebruiken en in te vullen om de meterstanden inclusief de EAN-nummers correct te noteren.

EAN-code en verhuizen Heb je de EAN-code gevonden? Ja! Nu nog de meter(s) op je naam zetten.
Bel: ☎ 02 588 92 38 en we regelen het voor je!

EAN-code Fluvius

Bij wie moet je zijn voor het opvragen van de EAN-code? In Vlaanderen kun je terecht bij je distributienetbeheerder, dat is Fluvius voor heel Vlaanderen. In Brussel is dat Sibelga.

 • Fluvius (Voorheen Eandis en Infrax)

EAN-code Sibelga

Alle EAN-codes voor energieleveringspunten in Brussel beginnen steeds met 5414489. Voor het achterhalen van jouw EAN code kun je Sibelga online contacteren.

EAN-code Wallonië

Voor het opvragen van de EAN-code in Wallonië kun je terecht bij je distributienetbeheerder:

EAN-code voor aardgas en elektriciteit

EAN-codes voor energie zijn opgesplitst in gas en elektriciteit. Als je beide vormen van energie via het net afneemt, dan betekent dat dus dat je twee verschillende EAN-codes hebt. Eentje voor jouw gasmeter en een andere code voor de elektriciteitsmeter.

Twee EAN-codes per woningHeb je in jouw woning zowel een aardgasaansluiting als een elektriciteitsaansluiting? De meter voor gas en de meter voor elektriciteit hebben elk een eigen EAN-code. Dit verklaart waarom er klanten zijn die 1 EAN hebben of klanten met 2 EAN-nummers.

energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Geactualiseerd op