Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gas m3 naar kWh berekenen doe je zo! - Gratis calculator

Gas m3 naar kWh

Je gasverbruik is inzichtelijk af te lezen van de teller op je gasmeter. Deze waarde wordt weergegeven in kubieke meter (m³). Je ontvangt een factuur die gebaseerd is op de consumptie per kilowattuur (kWh), terwijl de meter juist de toevoer van gas in kubieke meter (m³) registreert. Hoe bereken je gas m3 naar kWh? We leggen het je hier uit!


Berekenen gas m3 naar kWh

Verbruik gas berekenen

Je wilt uiteraard graag weten of je energieleverancier de juiste energietarieven aan je doorberekend. Bij gas is dit wat lastiger te achterhalen dan bij je elektriciteitsverbruik, aangezien je verbruik voor gas op de energiemeter in m3 wordt weergegeven en op de energiefactuur juist in kWh.

Dus hoe wordt dit omgerekend? Om je gasverbruik om te rekenen van kubieke meter (m3) naar kilowattuur (kWh) wordt gebruik gemaakt van een formule.

Deze formule maakt gebruik van de omzettingscoëfficiënt. Deze coëfficiënt geeft de calorische waarde van het aardgas weer. Deze waarde is de hoeveelheid warmte die ontwikkeld wordt bij de volledige verbranding van een hoeveelheid aardgas en kan verschillen per distributienetbeheerder.

Om het verbruik in kWh te berekenen, moet de verbruikte kubieke meter gas (m3) worden vermenigvuldigd met de calorische bovenwaarde van de betrokken regio. Je gasverbruik omrekenen van m3 naar kWh kan ook heel gemakkelijk met de onderstaande rekenmachine!

Bereken je gasverbruik van m3 naar kWh!
m3
 
gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Calorische bovenwaarde aardgas per regio voor omrekenen naar kWh

De calorische bovenwaardes, oftewel omzettingscoëfficiënt van het gas, kunnen verschillen per regio. De calorische waarde van arm gas is lager dan de calorische waarde van rijk gas. Houdt hier rekening mee tijdens het berekenen van het gasverbruik in kWh. De exacte waardes per gemeente zijn terug te vinden op de CREG calorische waarde informatiepagina. Hieronder een overzicht van de calorische waardes in 2022 in België:

  • Vlaanderen: tussen 9,5278 en 12,7931;
  • Wallonië: tussen 10,3709 en 12,7931;
  • Brussel: 10,4454.

Formule omzetten gas m3 naar kWh

Om de hoeveelheid gas in m3 om te zetten naar kWh zal je het aantal verbruikte gas in m3 moeten vermenigvuldigen met de calorische waarde. Stel, je verbruikt 2.000 m3 gas op jaarbasis en je woont in Brussel. Dan is je verbruik in kWh op jaarbasis het volgende:

  • 2.000 x 10,4454 = 20.891 kWh per jaar.

Indien je het verbruik van gas kWh naar m3 wilt berekenen gebruik je de formule op dezelfde manier. In dezelfde situatie als hierboven is je verbruik in m3 op jaarbasis:

  • 20.891 / 10,4454 = 2.000 m3 per jaar.

Wat is een kWH gasverbruik? Nu je je gasverbruik hebt omgerekend weet je wat het gasverbruik is in kWh per jaar. Maar wat is een kWh of kilowattuur eigenlijk? Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang. Als je dus een apparaat van 1.000 watt een uur lang gebruikt, heb je 1 kWh verbruikt.

Verbruik gas berekenen in m3 en kWh

Het kan zijn dat je om allerlei redenen je huidige gasverbruik niet weet. Bijvoorbeeld als je net bent verhuisd of als je in een nieuwbouw woning bent gaan wonen. Het kan dan handig zijn om te berekenen hoeveel gas je verwacht te gaan verbruiken. Bereken je gasverbruik en / of elektriciteitsverbruik met onze energie calculator.

Besparen op je gasprijs in kWh of m3

Niemand wil teveel betalen voor energie. Maar, door de vele tarieven en energieleveranciers, kan het soms best lastig zijn om te kiezen voor een nieuw energiecontract. Op het eerste oog lijken de energietarieven al snel best veel op elkaar.

Daarom is energie vergelijken zeer belangrijk bij het veranderen van energieleverancier. De prijzen, maar ook dienstverleningen en voordelen, kunnen sterk verschillen per leverancier. In de onderstaande vergelijking zijn de gasprijzen van de zes grootste energieleveranciers in België weergegeven. Heb je vragen over de energieprijzen of wil je een contract bij een van deze leveranciers afsluiten? Neem dan gratis contact met ons op via: ☎ 02 588 92 38.

Gasprijs energieleveranciers 1-3
🔥 ENGIE Electrabel Luminus Eneco
Naam tarief Easy Optimal Zon en Wind Flex
Soort tarief Variabel Variabel Variabel
Looptijd 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Vaste vergoeding (€/jaar) 42.350000 40.000000 60.000000
Energiekost (€cent/kWh) 14.31200 13.57000 12.50000
Meer informatie 02 585 31 31

Huidige tarieven in januari 2022

Gasprijs energieleveranciers 4-6
🔥 Lampiris Mega Elegant
Naam tarief Tip Comfy Budget
Soort tarief Variabel Variabel Variabel
Looptijd 1, 2 of 3 jaar 1 jaar 1 jaar
Vaste vergoeding (€/jaar) 59.000000 75.000000 25.000000
Energiekost (€cent/kWh) 14.67320 13.31000 14.15000
Meer informatie 02 588 92 38 02 588 56 68

Huidige tarieven in januari 2022

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe wordt het jaarlijks gasverbruik berekend?

Gas

Hoe wordt de hoeveelheid energie berekend op basis van het type gas? Hiervoor is het nodig om het geleverde volume in m³ om te zetten naar kWh. Met andere woorden, het volume (geregistreerd door de meter) wordt vermenigvuldigd met het gemiddelde calorische vermogen van gas betreffende de gewenste periode.

In Vlaanderen rekent men momenteel met ongeveer 11,6 kWh/m³. Deze berekening wordt door de netbeheerder gedaan. Om je factuur samen te stellen, vermenigvuldigt je leverancier deze hoeveelheid energie met de prijs per kilowattuur volgens het tarief dat van toepassing is volgens de voorwaarden van het contract.

Samenstelling van aardgas

Aardgas bestaat uit verschillende stoffen, de zogeheten koolwaterstoffen. Deze bevatten onder andere stikstof, methaan en kooldioxide, meestal CO2 genoemd. De hoeveelheden van de aanwezige stoffen en de samenstelling is echter niet altijd hetzelfde. Dat is ook afhankelijk van waar de stof gewonnen is en de dichtheid van de bepaalde stoffen. De samenstelling wordt meegenomen als één van de factoren in de omzettingscoëfficiënt van m3 gas naar kWh gas, aangezien deze factor invloed heeft op de verbranding van het gas.

Omschakeling arm naar rijk gas

België heeft zelf geen gasbronnen en moet hierom al het gas importeren uit andere landen. Een groot gedeelte van dit gas is afkomstig uit Groningen in Nederland. Het gas uit Nederland is zogenoemd arm gas en is laagcalorisch. De Nederlandse overheid heeft echter besloten om de gaswinning in Groningen af te bouwen en geheel stop te zetten in 2030. Deze beslissing heeft ook een invloed gehad op de hoge energieprijzen in 2021.

Hierom worden alle gebieden met laagcalorisch gas stapsgewijs overgezet naar hoogcalorisch oftewel rijk gas. Dit gas komt onder meer uit Qatar, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

Het omschakelen van arm naar rijk gas zal geleidelijk gebeuren per gemeente. Zodra dit in jouw gemeente gaat gebeuren zal je een bericht ontvangen van de distributienetbeheerder. Dit zal voor de meeste personen geen problemen opleveren, aangezien moderne apparaten geschikt zijn voor zowel arm als rijk gas. Oude apparaten die aangekocht zijn voor 1978 zijn mogelijk niet geschikt voor rijk gas en zullen moeten worden vervangen.

Geactualiseerd op