energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in mei 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

Advertentie - CallMePower 
energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Gas m3 naar kWh berekenen - Gratis calculator + uitleg

Geactualiseerd op
minuten lezen
Gas m3 naar kWh

Gasverbruik op een energiemeter wordt weergegeven in kubieke meter (m³). Het gasverbruik op de energiefactuur wordt weergegeven in kilowattuur (kWh). Om je factuur te controleren zal je het gasverbruik van m³ naar kWh moeten berekenen. Gebruik de gas m³ naar kWh calculator van CallMePower om je verbruik direct om te zetten.

Hoe gas m3 naar kWh omzetten?

Uiteraard wil je graag weten of je energieleverancier de juiste energietarieven aan je doorberekend. Bij gas is dit wat lastiger te achterhalen dan bij je elektriciteitsverbruik, aangezien je gasverbruik op de energiemeter in m3 wordt weergegeven en op je energiefactuur in kWh.

Om gasverbruik om te rekenen van kubieke meter (m³) naar kilowattuur (kWh) wordt gebruik gemaakt van een formule. Deze formule maakt gebruik van de omzettingscoëfficiënt, die de calorische waarde van het aardgas weergeeft.

Om je gasverbruik van m3 naar kWh te berekenen, gebruik je de onderstaande calculator.

Gas m3 naar kWh calculator

m3
Laden

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over je factuur. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Calorische waarde aardgas per gemeente

De calorische bovenwaardes, oftewel omzettingscoëfficiënt van het gas, kunnen verschillen per regio. De calorische waarde van arm gas is lager dan de calorische waarde van rijk gas. Houdt hier rekening mee tijdens het berekenen van het gasverbruik in kWh. De calorische waarde van aardgas per gewest is:

  • Vlaanderen: tussen 9,5278 en 12,7931;
  • Wallonië: tussen 10,3709 en 12,7931;
  • Brussel: 10,4454.

Voor laagcalorisch gas zal je rekening moeten houden met een omrekeningscoëfficiënt van ongeveer 10,23. Voor hoogcalorisch gas gebruik je een omrekeningscoëfficiënt van rond de 11,51. De exacte calorische waarde van aardgas per gemeente is terug te vinden op de CREG calorische waarde informatiepagina.

Waarom facturatie gas in kWh?

De reden dat je de energiefactuur ontvangt met je gasverbruik in kWh en niet in m3, is doordat je de energieleveranciers de kosten berekenen op basis van de geleverde hoeveelheid energie en niet op basis van het volume.

Rijk gas levert namelijk een grotere hoeveelheid energie met minder volume. Bij een berekening op basis van hoeveelheid energie, zou dit leiden tot prijsverschillen tussen arm en rijk gas. Om de reden zal je het gas van m3 naar kWh moeten omrekenen.

Formule gas m3 naar kWh

Om het gas van m3 naar kWh om te rekenen zal je de omzettingsefficiënt moeten weten. Deze omzettingsefficiënt vermenigvuldig je vervolgens met het gasverbruik in kubieke meters (m3). Hieronder vind je een voorbeeld met laagcalorisch gas en een verbruik van 1.000 m3 gas per jaar.

  • Gas m3 naar kWh: 1.000 x 10,23 = 10.230 kWh.

Wat is kWh gasverbruik? Nu je het gasverbruik hebt omgerekend van m3 naar kWh, weet je wat je gasverbruik in kilowattuur is. Eén kWh is 1.000 Watt, één uur lang. Als je dus een apparaat van 1.000 watt één uur gebruikt, heb je 1 kWh verbruikt.

Formule gas kWh naar m3

Het kan ook zijn dat je het gasverbruik in kWh naar m3 wilt berekenen. Voor deze formule heb je ook de omzettingscoëfficiënt van het aardgas nodig. Hieronder vind je een voorbeeld van gas kWh naar m3 berekenen met een gasverbruik van 10.230 kWh per jaar en laagcalorisch gas.

  • Gas kWh naar m3: 10.230 / 10,23 = 1.000 m3.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Gasverbruik berekenen in kWh of m3

Het kan zijn dat je het gemiddelde gasverbruik of gemiddelde elektriciteitsverbruik van je woning niet precies weet. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je net bent verhuisd of als je gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning. In veel situaties kan het handig zijn om je gasverbruik te berekenen, zodat je een schatting kunt maken van de jaarlijkse kosten.

Meer over elektriciteitsverbruik en gasverbruik berekenen? Ga dan naar onze pagina over het energieverbruik berekenen.

Energieverbruik verminderen? Gasverbruik verlagen of elektriciteitsverbruik verlagen doe je met de tips van CallMePower!

Gasverbruik berekenen en besparen op elke kWh

Niemand wil teveel betalen voor energie. Door de vele tariefplannen en energieleveranciers kan het soms lastig zijn om te kiezen voor een nieuw energiecontract. Op het eerste gezicht lijkt het aanbod zeer veel op elkaar.

Daarom is het erg belangrijk om de energietarieven en voorwaarden goed te vergelijken voordat je gaat veranderen van energieleverancier. De prijzen, maar ook dienstverleningen en voordelen, kunnen sterk verschillen per leverancier.

Bekijk de gasprijzen van alle energieleveranciers of voer een vergelijking uit op basis van je jaarlijkse gasverbruik in kWh met de gratis CallMePower energievergelijker.

Conversiefactor voor gas m3 naar kWh

De conversiefactor van gas heeft alles te maken met het soort aardgas. Aardgas in België is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. We maken namelijk gebruik van zowel arm als rijk gas.

Doordat België zelf geen gasbronnen heeft, moet het al het aardgas importeren uit andere landen. Een groot gedeelte van het Belgische gas is afkomstig uit Nederland. Het gas uit Nederland is zogenoemd arm gas en is laagcalorisch. De Nederlandse overheid heeft echter besloten om de gaswinning stop te zetten per 2030.

Omschakeling arm naar rijk gas België

Doordat België in de toekomst geen aardgas meer uit Nederland zal ontvangen, wordt er meer gas uit andere landen geïmporteerd. Het gas uit andere landen is echter rijk gas en is hoogcalorisch. Om deze reden zal het gasnet om moeten worden geschakeld van arm naar rijk gas.

Het omschakelen van arm naar rijk gas zal geleidelijk per gemeente gebeuren. Zodra het gas in jouw gemeente overgeschakeld gaat worden, zal je een bericht ontvangen van de netbeheerder. Voor de meeste huishoudens zal deze omschakeling geen problemen opleveren, aangezien moderne apparaten geschikt zijn voor zowel arm als rijk gas. Oude apparaten die aangekocht zijn vóór 1978 zijn mogelijk niet geschikt voor rijk gas en zullen vervangen moeten worden.

Samenstelling aardgas en berekening gasverbruik

Aardgas bestaat uit verschillende stoffen, de zogeheten koolwaterstoffen. Deze bevatten onder andere stikstof, methaan en kooldioxide, meestal CO2 genoemd. De hoeveelheden van de aanwezige stoffen en de samenstelling is echter niet altijd hetzelfde. Dat is ook afhankelijk van waar de stof gewonnen is en de dichtheid van de bepaalde stoffen. De samenstelling wordt meegenomen als één van de factoren in de omzettingscoëfficiënt van m3 gas naar kWh gas, aangezien deze factor invloed heeft op de verbranding van het gas.

Arm gas bevat stikstof, waardoor je een grotere hoeveelheid gas nodig voor dezelfde hoeveelheid energie. Rijk gas bevat geen stikstof en kan dus meer energie leveren met minder gas.

Prijsverschillen tussen arm en rijk gas?

Hoewel je meer gas nodig hebt als je gebruik maakt van arm gas, betaal je niet meer als je gebruik maakt van arm gas. De gasfactuur is namelijk gebaseerd op basis van de hoeveelheid energie in kWh en niet op basis van het gebruikte volume.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over je factuur. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 34 stemmen vond de informatie nuttig.