Hoe wordt het gasverbruik berekend van m3 naar kWh gas?

gas en elektriciteit

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

energie gids consumptie berekening gasverbruik

Je gasverbruik is inzichtelijk af te lezen van de teller op je gasmeter. Deze waarde wordt weergegeven in kubieke meter (m³). Echter, wordt je consumptie in kilowattuur door de leverancier berekend en gefactureerd. Elke consument die op het gasnet is aangesloten, ontvangt een factuur die gebaseerd is op het verbruik per kilowattuur (kWh), terwijl de meter juist de toevoer van gas in kubieke meter registreert. Hoe wordt het gasverbruik dan eigenlijk door de energieleverancier berekend?


gas-factuur-omzetten-m3-kwh

Omzetten gas m3 naar kWh

Je wil uiteraard graag weten of je energieleverancier de juiste bedragen aan je doorberekend. Bij gas is dit wat lastiger te achterhalen dan bij je elektriciteitsverbruik, aangezien je verbruik voor gas op de meter in m3 wordt weergegeven en op de factuur juist in kWh. Dus hoe wordt dit omgerekend? Om je gasverbruik om te rekenen van kubieke meter (m3) naar kilowattuur (kWh) wordt gebruik gemaakt van een formule. Deze formule is gebaseerd op verschillende factoren en is niet per se in elk huishouden hetzelfde.

Omzetten gas m3 naar kWh

De conversie van je gasverbruik in deze formule, wordt bepaald door vier factoren, wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje en lichten ze aan je toe.

 1. De hoogte van de ruimte waarin het aardgas wordt verbruikt
 2. Het type aardgas, arm (laag in calorisch vermogen) of rijk (hoog in calorisch vermogen)
 3. Samenstelling van het aardgas
 4. De druk van het gas, hoog of laag

De hoogte van de woonruimte

Hoeveel gas nodig is om een woning te verwarmen is ook deels afhankelijk van de grootte van de ruimte. Voor het behalen van het gewenste resultaat bij het opwarmen van een ruimte is vooral de hoogte van belang om in acht te houden. Warmte stijgt op en met hoge plafonds duurt het langer de ruimte te verwarmen.

Laag of hoog calorisch vermogen, rijk of arm gas

Hoogcalorisch gas wordt meestal geïmporteerd en is meer energierijk in het methaan dan laagcalorisch gas. Dit ‘rijke’ gas in efficiënter in energieverbruik en heeft dus ook invloed op de berekening naar aardgas in kWh. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er alleen nog het aardgas met hoogcalorisch vermogen wordt gebruikt in België.

aardgas-hoog-laag-calorisch-samenstelling

Samenstelling van het aardgas

Aardgas bestaat uit verschillende stoffen, de zogeheten koolwaterstoffen. Deze bevatten onder andere stikstof, methaan en kooldioxide, meestal CO2 genoemd. De hoeveelheden van de aanwezige stoffen en de samenstelling is echter niet altijd hetzelfde. Dat is ook afhankelijk van waar de stof gewonnen is en de dichtheid van de bepaalde stoffen. De samenstelling wordt meegenomen als één van de factoren in de berekening van m3 gas naar kWh gas, aangezien deze factor invloed heeft op de verbranding van het gas.

Hoge of lage druk gas

De vervoerssnelheid van het aardgas hangt af van de hoogte van de druk. Gas met hoge druk is meer geschikt voor grotere verbruikers. De druk van het gas heeft ook gevolgen op de efficiëntie van het gebruik ervan.

Één kubieke meter aardgas is meestal equivalent aan 10,2 kWh voor de Belgische regio's. De distributienetbeheerders passen onderling licht afwijkende conversies toe en voeren regelmatig evaluaties uit. Dit gebeurt zodanig, dat de conversiefactor (ook wel omzettingscoëfficient genoemd), die op je maandelijkse facturen vermeld staat, regelmatig verandert.

Hoe wordt het jaarlijks gasverbruik berekend?

Het verschil tussen de huidige meterstanden van jouw gasmeter en die van het voorgaande jaar wordt opgenomen en berekend. Het resultaat wijst op het volume gas in m³ dat geleverd werd. Tenslotte vermenigvuldigt men dit volume met de conversiefactor (ongeveer gelijk aan 10) om de effectief verbruikte energie in kWh uit te drukken. Omdat de hoeveelheid gasenergie (of het calorisch vermogen) afhankelijk is van het type gas, kan men geen facturen opmaken louter op basis van het volume.

 
energieverbruik berekenen

Bereken je stroom- en gasverbruik

Bereken en check je verbruik met de energiecalculator!

In België bestaan er twee types aardgas:

 • Het zogenaamde rijk aardgas met een hoog calorisch vermogen, (type H gas).
 • Het zogenaamde arm aardgas met een laag calorische vermogen, (type L gas).
gas-vlam-gasverbruik-energie

Hoe wordt de hoeveelheid energie berekend op basis van het type gas? Hiervoor is het nodig om het geleverde volume in m³ om te zetten naar kWh. Met andere woorden, het volume (geregistreerd door de meter) wordt vermenigvuldigd met het gemiddelde calorische vermogen van gas betreffende de gewenste periode. In Vlaanderen rekent men met ongeveer 10,23kWh/m³. Deze berekening wordt door de netbeheerder gedaan. Om je factuur samen te stellen, vermenigvuldigt je leverancier deze hoeveelheid energie met de prijs per kilowattuur volgens het tarief dat van toepassing is volgens de voorwaarden van het contract.

Hoeveel aardgas verbruikt de gemiddelde Belg? Check het allemaal in het artikel: Wat is het gemiddeld gasverbruik in België en wat verbruikt een gezin aan aardgas?

Een rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld aardgas van m3 naar kWh, op basis van meterstanden van een gasmeter in Vlaanderen:

1 januari 2019: 16 000 m³
1 januari 2020: 19 100 m³

 • Jaarlijks gasverbruik: 19 100 - 16 000 = 3100 m³
 • Equivalent in kWh: 3100 x 10,23 = 31 713 kWh

Let op!Er is een verschil in laag (arm) calorisch gas en hoog (rijk) calorisch gas. Het gemiddelde van laag is gelijk aan 10,23 en hoog is gelijk aan 11,49. Houd dit in gedachten bij het maken van je berekening. Met welk type aardgas moet je de berekening maken? Jouw distributienetbeheerder kan je informeren welk type aardgas bij jou thuis uit de gasleiding komt.

calculator-gas-verbruik

Je kan volgens onderstaande stappen je eigen gasverbruik berekenen:

 • Stap 1: Neem de huidige meterstand op van je gasmeter
 • Stap 2: Haal de voorafgaande meting daarvan af (Huidige meterstand - Vorige meterstand)
 • Stap 3: Vermenigvuldig het overgebleven aantal met 10,23 of 11,49 = je geschatte verbruik in kWh

Mocht je de gegevens van het voorafgaande jaar niet beschikbaar hebben, ga dan uit van het gemiddelde van de vorige bewoner, of van je afgelopen maanden.

Het maakt niet uit welk type gas je hebt, besparen kan altijd!Bel CallMePower voor de beste energiedeal:  ☎ 02 588 92 38

Voordeel van het omzettingscoëfficient

Op deze manier heb je de zekerheid dat je voor de ontvangen energie betaalt i.p.v. de hoeveelheid brandstof. Er zullen altijd enigzins verschillen in tarieven blijven bestaan, dit is van de leverancier en het soort energie afhankelijk.

Aangezien er bij het omzettingscoëfficiënt met verschillende factoren rekening wordt gehouden, kan je ervan uitgaan dat deze ook op jouw situatie is berekend. Of je nu arm of rijk calorisch gas verbruikt, hoge of lage druk hebt of de hoogte waarop je woont. Dit wordt allemaal mee berekend.

Een vraag in verband met je gasmeter?

Wanneer er zich een probleem met je gasmeter voordoet, dan dien je hiervoor de distributienetbeheerder in jouw gemeente te contacteren. Jouw energieleverancier is niet verantwoordelijk voor zaken omtrent de meters.

energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Geactualiseerd op