Energieadvies nodig? Wij helpen je snel!

02 588 92 38 Of bel mij gratis terug!
gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op werkdagen tussen 8 en 18 uur.

Hoe wordt het gasverbruik berekend van m3 naar kWh gas?

Jouw gasverbruik wordt in kubieke meter (m³) op de teller van jouw gasmeter weergegeven, maar de consumptie wordt op de factuur altijd in in kilowattuur berekend en gefactureerd. Elke consument die op het gasnet is aangesloten, ontvangt een factuur die gebaseerd is op het verbruik per kilowattuur (kWh), terwijl de meter de toevoer van gas in kubieke meter registreert. Hoe wordt het gesverbruik eogenlijk berekend?

Conversieratio gasverbruik

De conversieratio gasverbruik tussen aardgas in kubieke meters en kilowattuur hangt van drie factoren af: de hoogte, het type en de samenstelling van het aardgas. 1 kubieke meter aardgas is meestal equivalent aan 10,2 kWh voor de Belgische regio's. De distributienetbeheerders passen onderling lichtjes afwijkende conversieratio's toe en voeren regelmatig evaluaties uit, zodanig dat de conversieratiefactor, die op jouw maandelijkse facturen vermeld staat, verandert.

Hoe wordt het jaarlijks verbruik berekend?

Het verschil tussen de huidige meterstanden van jouw gasmeter en die van het voorgaande jaar wordt berekend. Het resultaat wijst op het volume gas in m³ dat geleverd werd. Tenslotte vermenigvuldigt men dit volume met de conversiefactor (ongeveer gelijk aan 10) om de effectief verbruikte energie in kWh uit te drukken. Omdat de hoeveelheid gasenergie (of het calorisch vermogen) afhankelijk is van het type gas, kan men geen facturen opmaken louter op basis van het volume.

  • In België bestaan er 2 types van aardgas:
  • Het zogenaamde rijk aardgas met een hoog calorisch vermogen,(type H gas).
  • Het zogenaamde arm aardgas met een laag calorische vermogen,(type L gas).

Hoeveel aardgas verbruikt de gemiddelde Belg? Check het allemaal in het artikel: Wat is het gemiddeld gasverbruik in België en wat verbruikt een gezin aan aardgas?

Hoe wordt de hoeveelheid energie berekend op basis van het type gas? Hiervoor is er een transformatie nodig van het geleverde volume in m³ naar de energie in kWh. Met andere woorden het volume (geregistreerd door de meter) dient vermenigvuldigd te worden met het gemiddelde calorische vermogen van gas betreffende de gewenste periode. In Vlaanderen rekent men met ongeveer 10kWh/m³.
Deze berekening wordt door de netbeheerder gedaan. Om je factuur samen te stellen, vermenigvuldigt je leverancier deze hoeveelheid energie met de prijs per kilowattuur volgens het tarief dat van toepassing is volgens de voorwaarden van het contract.

Een rekenvoorbeeld:

  • Rekenvoorbeeld van een meterstand van een gasmeter:

1 januari 2018: 16 000 m³
1 januari 2019: 19 100 m³
Jaarlijks gasverbruik: 19 100 - 16 000 = 3100 m³
Equivalent in kWh: 3100 x 9,9 = 30 690 kWh

Voordelen van dit systeem

Op deze manier heb je de zekerheid dat je voor de ontvangen energie betaalt i.p.v. de hoeveelheid brandstof.

Op deze manier heb je de zekerheid dat je voor de ontvangen energie betaalt i.p.v. de hoeveelheid brandstof. De enige verschillen in tarieven die nog kunnen voorkomen worden veroorzaakt door die van de leveranciers.

Een vraag in verband met je gasmeter?

Als je problemen ondervindt in verband met je gasmeter dan dien je de distributienetbeheerder in jouw gemeente te contacteren.