Gasverbruik m3 naar kWh berekenen doe je zo!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Gasverbruik berekenen

Je gasverbruik is inzichtelijk af te lezen van de teller op je gasmeter. Deze waarde wordt weergegeven in kubieke meter (m³). Echter, word je consumptie door de energieleverancier berekend en gefactureerd in kilowattuur. Elke consument die op het gasnet is aangesloten, ontvangt een factuur die gebaseerd is op het verbruik per kilowattuur (kWh), terwijl de meter juist de toevoer van gas in kubieke meter registreert. Hoe wordt het gasverbruik dan eigenlijk door de energieleverancier berekend?


Omzetten gas m3 naar kWh

Omzetten gas m3 naar kWh

Je wil uiteraard graag weten of je energieleverancier de juiste bedragen aan je doorberekend. Bij gas is dit wat lastiger te achterhalen dan bij je elektriciteitsverbruik, aangezien je verbruik voor gas op de meter in m3 wordt weergegeven en op de factuur juist in kWh. Dus hoe wordt dit omgerekend? Om je gasverbruik om te rekenen van kubieke meter (m3) naar kilowattuur (kWh) wordt gebruik gemaakt van een formule.

Deze formule maakt gebruik van de omzettingscoëfficiënt. Deze coëfficiënt geeft de calorische waarde van het aardgas weer. Deze waarde is de hoeveelheid warmte die ontwikkeld wordt bij de volledige verbranding van een hoeveelheid aardgas en kan verschillen per distributienetbeheerder. Om het verbruik in kWh te berekenen, moet de verbruikte kubieke meter gas (m3) worden vermenigvuldigd met de calorische bovenwaarde van de betrokken regio.

Calorische bovenwaarde per regio

De calorische bovenwaardes oftewel omzettingscoëfficiënt van het gas kunnen verschillen per regio. De calorische waarde van arm gas is lager dan de calorische waarde van rijk gas. Houdt hier rekening mee tijdens het berekenen van het kWh gas. De exacte waardes per gemeente zijn hier terug te vinden. Hieronder een overzicht van de calorische waardes in 2021 in België:

  • Vlaanderen: tussen 10,0611 en 11,5571 ;
  • Wallonie: tussen 10,3709 en 11,5507 ;
  • Brussel: 10,4454.
gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp!

Formule gas m3 naar kWh

Om de hoeveelheid gas in m3 om te zetten naar kWh zal je het aantal verbruikte gas in m3 moeten vermenigvuldigen met de calorische waarde. Stel, je verbruikt 2.000 m3 gas op jaarbasis en je woont in Brussel. Dan is je verbruik in kWh op jaarbasis het volgende:

  • 2.000 x 10,4454 = 20.891 kWh per jaar.

Indien je het verbruik van gas kWh naar m3 wilt berekenen gebruik je de formule op dezelfde manier. In dezelfde situatie als hierboven is je verbruik in m3 op jaarbasis:

  • 20.891 / 10,4454 = 2.000 m3 per jaar.

Wat is kWh? Nu je je gasverbruik hebt omgerekend weet je wat het gasverbruik is in kWh per jaar. Maar wat is een kWh of kilowattuur eigenlijk? Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang. Als je dus een apparaat van 1.000 watt een uur lang gebruikt, heb je 1 kWh verbruikt.

Omschakeling arm naar rijk gas

Arm en rijk gas België

België heeft zelf geen gasbronnen en moet hierom al het gas importeren uit andere landen. Een groot gedeelte van dit gas is afkomstig uit Groningen in Nederland. Het gas uit Nederland is zogenoemd arm gas en is laag calorisch. Echter, heeft de Nederlandse overheid besloten om de gaswinning in Groningen af te bouwen en geheel stop te zetten in 2030.

Hierom worden alle gebieden met laagcalorisch gas stapsgewijs overgezet naar hoogcalorisch oftewel rijk gas. Dit gas komt onder meer uit Qatar, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

Het overzetten van arm naar rijk gas zal geleidelijk gebeuren per gemeente. Zodra dit in jouw gemeente gaat gebeuren zal je een bericht ontvangen van de distributienetbeheerder. Dit zal voor de meeste personen geen problemen opleveren, aangezien moderne apparaten geschikt zijn voor zowel arm als rijk gas. Oude apparaten die aangekocht zijn voor 1978 zijn mogelijk niet geschikt voor rijk gas en zullen moeten worden vervangen.

Meer weten over het gasverbruik in België? Lees dan ons artikel met alle informatie over het gasverbruik in België.

Hoe wordt het jaarlijks gasverbruik berekend?

Hoe wordt de hoeveelheid energie berekend op basis van het type gas? Hiervoor is het nodig om het geleverde volume in m³ om te zetten naar kWh. Met andere woorden, het volume (geregistreerd door de meter) wordt vermenigvuldigd met het gemiddelde calorische vermogen van gas betreffende de gewenste periode. In Vlaanderen rekent men met ongeveer 10,23 kWh/m³. Deze berekening wordt door de netbeheerder gedaan. Om je factuur samen te stellen, vermenigvuldigt je leverancier deze hoeveelheid energie met de prijs per kilowattuur volgens het tarief dat van toepassing is volgens de voorwaarden van het contract.

Samenstelling van aardgas

Aardgas bestaat uit verschillende stoffen, de zogeheten koolwaterstoffen. Deze bevatten onder andere stikstof, methaan en kooldioxide, meestal CO2 genoemd. De hoeveelheden van de aanwezige stoffen en de samenstelling is echter niet altijd hetzelfde. Dat is ook afhankelijk van waar de stof gewonnen is en de dichtheid van de bepaalde stoffen. De samenstelling wordt meegenomen als één van de factoren in de omzettingscoëfficiënt van m3 gas naar kWh gas, aangezien deze factor invloed heeft op de verbranding van het gas.

Verbruik gas berekenen

Het kan zijn dat je om allerlei redenen je huidige gasverbruik niet weet. Bijvoorbeeld als je net bent verhuisd of als je in een nieuwbouw woning bent gaan wonen. Het kan dan handig zijn om te berekenen hoeveel gas je verwacht te gaan verbruiken. Met onze gratis tool kan je gemakkelijk en snel je gasverbruik berekenen in kWh.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Geactualiseerd op