gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Budgetmeter opladen, weet jij al hoe je dit moet doen?

budgetmeter opladen budgetkaart

Misschien was er al een budgetmeter bij jouw nieuwe woning geïnstalleerd of misschien heb je voor het eerst te maken met de plaatsing van een budgetmeter omdat je de facturen niet kon betalen. Wanneer je voor het eerst te maken hebt met een budgetmeter, is het handig om te weten hoe je het saldo oplaadt.


Wanneer moet ik mijn budgetmeter opladen?

Het verstandigst is om het opladen niet uit te stellen. Zodra je 5 euro of minder op de kaart hebt staan, is het handig om de budgetkaart op te laden. Je hebt natuurlijk wel nog wat krediet, maar je wilt niet het risico lopen dat je zonder stroom of gas komt te zitten in jouw woning.

De budgetmeter geeft met kleuren van een smiley weer wat jouw saldo is:

 1. Groene smiley: Je hebt minimaal 5 euro op de budgetkaart staan ;
 2. Oranje smiley: Je hebt minder dan 5 euro op de budgetkaart staan ;
 3. Rode smiley: Je hebt 0 euro op de budgetkaart staan en maakt gebruikt van het noodkrediet.

Budgetmeter aflezen

Je kunt ook op de budgetmeter aflezen hoeveel het saldo nog bedraagt. Druk hiervoor op de blauwe knop op de energiemeters. Je zult dan enkele gegevens kunnen zien, waaronder het resterende saldo.

budgetmeter aflezen

Wanneer je de budgetkaart in de budgetmeter steekt en dan op de blauwe knop drukt, kun je nog extra gegevens inzien. Deze gegevens kun je vanwege de bescherming van jouw privacy alleen zien als de budgetkaart in de budgetmeter zit.

budgetmeter aflezen met budgetkaart
Consumptie energie
consumptie energie

Bereken gratis je energieverbruik

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
consumptie energie

Wat is jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Waar kan ik mijn budgetmeter opladen?

De budgetkaart kan je op verschillende manieren opladen, zowel online als op fysieke oplaadpunten. Om erachter te komen waar je jouw budgetkaart kunt opladen, kun je het beste op de website van Fluvius, ORES, RESA, AIEG, AIESH of REW bekijken. Daar kun je precies terugvinden waar alle oplaadpunten voor budgetmeters in hun regio te vinden zijn.

Een andere manier om te achterhalen waar jouw dichtstbijzijndste oplaadpunt voor budgetmeters zich bevindt, kun je ook bij één van de netbeheerders jouw postcode of gemeente invullen. Zij zullen dan laten zien welke oplaadpunten het dichtst bij jou in de buurt zijn.

Budgetmeter in Brussel In Brussel worden er geen budgetmeters geplaatst. Op aanvraag van de energieleverancier kunnen er wel vermogensbegrenzers geplaatst worden.

Budgetkaart opladen als je van het noodkrediet gebruikt maakt

Heb je de budgetkaart niet tijdig opgeladen? Dan kan je gebruik maken van het noodkrediet. Het noodkrediet bedraagt €50 op de elektriciteitsmeter en €70 op de gasmeter, waardoor je dan nog even vooruit kunt. Let er wel op dat wanneer je van het krediet gebruik maakt, jouw energie toevoer wellicht niet optimaal is.

Wanneer je ook al het krediet hebt gebruikt, staat er niks meer op de budgetmeter en kun je geen stroom en energie meer ontvangen. Je zult dan, maar het liefst natuurlijk al eerder, de budgetkaart opnieuw moeten opladen zodat je weer gebruik van de budgetmeter kunt maken en weer gas en/of elektriciteit kunt ontvangen.

Stappenplan: mijn budgetmeter opladen

Er zijn speciale toestellen op de fysieke locaties waar je jouw budgetkaart kunt opladen. Deze toestellen werken als volgt:

 1. Steek jouw bankkaart in de betaalterminal ;
 2. Geef het gewenste bedrag aan (dit moet tussen de €5 en €250 zijn) en druk op "ok" ;
 3. Voer jouw klantreferentie in die uit 13 cijfers bestaat. Je vindt deze direct op de kaart van de budgetmeter of de energiemeter EAN code. Druk vervolgens nogmaals op "ok" ;
 4. Voer jouw pincode van jouw bankkaart in en bevestig deze ;
 5. Steek de budgetmeterkaart in de betaalterminal en voer de 13 cijfers van jouw klantreferentie opnieuw in. Trek de kaart niet uit het toestel terwijl deze wordt geladen, anders wordt de transactie geannuleerd ;
 6. Zodra het herladen is voltooid, wordt het saldo van jous kaart op het scherm weergegeven en kun je de kaart uit de automaat halen ;
 7. Plaats thuis de kaart in de budgetmeter. Als de handeling correct is uitgevoerd, hoor je twee opeenvolgende piepjes.
gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Mijn digitale budgetmeter opladen

opladen geld saldo

De digitale budgetmeter opladen hoef je niet per se op dezelfde manier te doen als bij een gewone budgetmeter. Je hebt bij deze meter namelijk geen budgetkaart nodig. Het opladen van jouw saldo kun je altijd en overal online doen.

Wil je toch gebruik maken van een fysiek oplaadpunt? Dan kan alsnog door middel van de laatste 13 cijfers van de EAN-code van jouw energiemeter het saldo op de budgetmeter worden geplaatst. Dit is vervolgens direct te gebruiken.

Mijn digitale budgetmeter online opladen

Je kan jouw digitale budgetmeter online opladen. Dit kun je op elk moment van de dag doen. Jouw budgetmeter online opladen kun je doen via de website: mijndigitalebudgetmeter.be. Het beheren van jouw gegevens en jouw saldo bijhouden is te doen via de website van jouw netbeheerder, dat in Vlaanderen Fluvius is.

Saldo notificaties Het is mogelijk om meldingen en saldo updates via sms en e-mail te laten versturen. Hierdoor vergeet je nooit jouw saldo op te laden en voorkom je dat je zonder energie komt te zitten.

Wat is een budgetmeter?

Een budgetmeter, die er zowel als gasmeters en als elektriciteitmeters zijn, werkt hetzelfde als een gewone energiemeter. Een budgetmeter wordt vooral geïnstalleerd wanneer de consument niet aan de maandelijkse energiekost betaling kan voldoen en biedt de mogelijkheid om de energiekosten beter in de hand te houden. De budgetmeters worden dan geplaatst door de netbeheerder.

Wanneer wordt de budgetmeter geïnstalleerd?

De budgetmeters worden geïnstalleerd wanneer er sprake is van wanbetaling. Dit is het geval wanneer er meermaals niet aan de betaling van de energierekening is voldaan. De energieleverancier draagt jouw gegevens dan over aan de netbeerder, die dan jouw energieleverancier wordt en de budgetmeter installeert.

Pas zodra alle rekeningen en achterstanden zijn betaald, kun je weer van de budgetmeter af en een energieleverancier naar keuze kiezen. Voordat je dit kunt doen, moet je akkoord krijgen van de netbeheerder.

Let op De tarieven die via de netbeheerder worden gehanteerd zijn niet per se goedkoper dan die van de energieleverancier. Het is dus beter om zelf jouw energieleverancier te kiezen. Zorg daarom dat je jouw energierekeningen tijdig betaalt.

Hoe werkt een budgetmeter?

budgetmeter opladen

Heb je een budgetmeter, dan wordt jouw energie via de budgetmeter geregeld. Dit houdt in dat zodra er geen saldo meer over is, je ook geen gebruik van energie kunt maken. De tarieven die worden berekend voor jouw energie worden door jouw distributienetbeheerder bepaald. Je hebt dus geen vrije keuze meer tussen de verschillende tarieven van de lokale energieleveranciers.

Wanneer je de kaart niet tijdig oplaadt, kun je altijd nog gebruik maken van het noodkrediet. Het noodkrediet activeer je door op de rode knop te drukken. Je kan dan gebruikmaken van 50 euro. Nadat het noodkrediet is opgebruikt, valt de budgetmeter uit. Je kan hem dan opnieuw inschakelen met de minimumlevering.
Je noodkrediet is pas beschikbaar als je de budgetmeter eerder al eens hebt opgeladen.

Budgetmeter verwijderen

Als je alle schulden hebt afbetaald, is de budgetmeter overbodig geworden en kun je weer zelf kiezen wie jouw energieleverancier wordt. Het verwijderen van jouw budgetmeter brengt kosten met zich mee, het is daarom af te raden om dit te doen. Hoe hoog die kosten zijn, kun je bij jouw distributienetbeheerder opvragen. In plaats van verwijderen, kun je er ook voor kiezen om de budgetmeter te deactiveren.

Het deactiveren van jouw budgetmeter wordt gratis gedaan en kan daarna als gewone meter gebruikt worden. Zo kun je ook weer van het normale energietarief gebruik maken, of dat nu het enkelvoudige of tweevoudige tarief is.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Digitale budgetmeter versus analoge budgetmeter

De digitale budgetmeter, ook wel de slimme meter genoemd, wordt in steeds meer woningen in België geplaatst. In deze slimme meter wordt de budgetfunctie als het ware ingebouwd. Je ziet dus geen verschil meer tussen een budgetmeter en de gewone digitale meter.

 • Digitale budgetmeter voordelen
 • Geen budgetkaart meer nodig voor het opladen van jouw saldo;
 • Gemakkelijk online inzicht in en meer grip op jouw energieverbruik;
 • Je kunt notificaties via jouw telefoon ontvangen voor het opladen van jouw saldo;
 • Je krijgt iets meer tijd om jouw schulden af te betalen;
 • Je kan 24/7 en 365 dagen per jaar jouw saldo online aanvullen;
 • Het voorkomen van nieuwe schulden is gemakkelijker.

Verandering meternummer Wanneer je jouw budgetmeter vervangt voor een digitale budgetmeter, dan verandert ook jouw meternummer.

Geactualiseerd op