Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Alle informatie over uitsluitend nachtmeter elektriciteit

Geactualiseerd op
minuten lezen
Exclusief nachttarief

Op het eerste gezicht lijkt een uitsluitend nachtmeter op een tweevoudige meter. Ondanks het feit dat de tarieven tijdens de daluren nagenoeg dezelfde zijn, bestaan er grote verschillen tussen deze twee meters. Op deze pagina vind je alle informatie over de uitsluitend nachtmeter en tarieven in België.

Wat is de exclusief nachtmeter?

Net als alle andere energiemeters, meet de uitsluitend nachtmeter, ook wel bekend als de exclusief nachtmeter, het energieverbruik. Er zijn echter een aantal verschillen tussen de tweevoudige energiemeter, enkelvoudige energiemeter en de uitsluitend nachtmeter. Een uitsluitend nachtmeter werkt, zoals de naam al aangeeft, alleen in de daluren.

Het exclusief nachttarief is bedoeld om elektrische toestellen of apparaten die alleen ‘s nachts moeten werken te voorzien van stroom. Het stroomverbruik wordt dus apart gemeten met een andere elektriciteitsmeter gekoppeld middels een afzonderlijk stroomcircuit aan een enkelvoudige meter. Het stroomverbruik wordt in de daluren en in het weekend aangerekend.

Wanneer uitsluitend nachtmeter gebruiken?

Een uitsluitend nachtmeter is vooral interessant voor huishoudens met een elektrische accumulatieverwarming. De meeste huishoudens die gebruik maken van dit type verwarming hebben daarom een uitsluitend nachtmeter geplaatst. In heel België heeft slechts ongeveer 1 % van alle huishoudens dit type energiemeter.

Exclusief nachttarief contract afsluiten

Het exclusief nachttarief wordt door alle energieleveranciers aangeboden. Het is aan te raden om voordat je een nieuw exclusief nachtcontract afsluit eerst de energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Ook de prijzen per kWh van het nachttarief kunnen namelijk sterk verschillen per leverancier en contract.

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Exclusief nachttarief verdwijnt

De energiefactuur bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, waaronder de nettarieven die je aan de netbeheerder betaalt. Deze nettarieven varieerden voorheen op basis van het dagdeel, waar de prijzen in de piekuren hoger lagen dan in de daluren. Hierdoor was het aantrekkelijk om in de daluren meer elektriciteit te gebruiken, bijvoorbeeld met een uitsluitend nachtmeter.

Het verschil in de nettarieven is sinds januari 2022 afgeschaft, waardoor het voordeel van een uitsluitend nachtmeter minder is geworden. Deze afschaffing heeft echter alleen invloed op de nettarieven en de energieleveranciers kunnen nog steeds een onderscheid blijven maken tussen de dal- en piekuren.

Voor aardgas zal er niks veranderen. Het gasverbruik wordt op een gasmeter namelijk voor alle dagdelen gelijk aangerekend, net zoals bij een enkelvoudige meter.

Toekomst uitsluitend nachtmeter

Door de komst van het capaciteitstarief, Digitale energiemeters en de afschaffing van de voordelige nettarieven tijdens de daluren neemt het voordeel van de uitsluitend nachtmeter ook af. Voor een groot aantal huishoudens zal het daarom geen zin meer hebben om een exclusief nachtmeter te blijven gebruiken.

Een exclusief nachtmeter verwijderen moet worden uitgevoerd door een erkende technieker, in de meeste gevallen aangestuurd door de netbeheerder. Om deze reden is het aan te raden om eerst contact op te nemen met de netbeheerder. Het kan namelijk zijn dat er een nieuwe energiemeter geïnstalleerd moet worden, wat onder de verantwoordelijkheid van de netbeheerder valt.

In Vlaanderen neem je met Fluvius contact op en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met Sibelga.

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Voor- en nadelen van het exclusief nachttarief

De uitsluitend nachtmeter wordt steeds zeldzamer en dit heeft een aantal redenen. Toch heeft het exclusief nachttarief enkele voordelen. In dit onderdeel hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van een exclusief nachtmeter op een rijtje gezet.

Goedkoper tarief per kWh tijdens de daluren

De elektriciteitsprijs per kWh tijdens daluren is in de meeste gevallen lager dan tijdens de piekuren. Hoewel het verschil tussen de daluren van een tweevoudige meter en het exclusief nachttarief steeds kleiner wordt, zijn er nog een aantal tarieven te vinden die een lager exclusief nachttarief aanrekenen. Daarnaast betaal je bij een aantal contracten geen vaste vergoeding voor het uitsluitend nachttarief.

Apart elektrisch circuit vereist

Elektriciteitsaansluiting

De elektrische nachtmeter vereist bij wet een apart elektrisch circuit die enkel 's nachts werkt. Het is volkomen onmogelijk om het tijdens de dag te laten functioneren. Met andere woorden, als je boiler die aangesloten is aan een exclusief nachtmeter geen warm water meer heeft, moet je wachten tot het nacht is zodat het opnieuw water kan opwarmen.

Daarom is deze meter hoofdzakelijk geschikt voor de accumulatieverwarming zoals elektrische gietijzeren radiatoren waarvan de thermische inertie toelaat om de warmte te accumuleren en te verspreiden gedurende de rest van de dag.

Een exclusief nachtmeter kan dus niet op zichzelf werken. Je zal naast de exclusief nachtmeter een enkelvoudige of tweevoudige meter nodig hebben om elektriciteit af te nemen.

Dit kan ook een invloed hebben op het vermogen van de elektriciteitsmeter.

Geen warmteproductie overdag

Indien je een accumulatieboiler via de uitsluitend nachtmeter stroom laat verbruiken, is het overdag niet mogelijk om het water op te warmen. Is het warme water op? Dan zal je moeten wachten tot de exclusief nachtmeter weer actief is, zodat de boiler weer kan verwarmen. De elektrische boiler moet dus afgestemd zijn op de behoeften en de grootte van het huishouden.

Voordelig exclusief nachttarief vinden? Vergelijk alle energiecontract met de gratis CallMePower-vergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 32 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de elektriciteitsmeter

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.