gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Exclusief nachttarief vergelijken, contract afsluiten en meer!

Exclusief nachttarief

Op het eerste gezicht lijkt een uitsluitend nachtmeter op een tweevoudige meter. Ondanks het feit dat de tarieven tijdens de daluren nagenoeg dezelfde zijn, bestaan er grote verschillen tussen deze twee meters. Slechts ongeveer 1 % van de Belgische huishoudens maakt gebruik van het exclusief nachttarief. In dit artikel vergelijken we de tarieven en leggen we uit hoe je een energiecontract kan afsluiten.


Wat is het exclusief nachttarief?

Net als alle andere energiemeters, meet de uitsluitend nachtmeter, ook wel bekend als de exclusief nachtmeter, het energieverbruik. Echter, zijn er een paar verschillen met de tweevoudige elektriciteitsmeter. Een exclusief nachtmeter werkt, zoals de naam al aangeeft, alleen ‘s nachts en niet afwisselend met een dagmeter.

Het exclusief nachttarief is bedoeld om elektrische toestellen of apparaten die alleen ‘s nachts moeten werken te voorzien van stroom. Het stroomverbruik wordt dus apart gemeten met een andere elektriciteitsmeter gekoppeld middels een afzonderlijk stroomcircuit aan een enkelvoudige meter. Het stroomverbruik wordt in de nachtelijke uren en in het weekend aangerekend.

De voordelen van het exclusief nachttarief

De uitsluitend nachtmeter wordt steeds zeldzamer en dit heeft een aantal redenen. Toch heeft het exclusief nachttarief enkele voordelen. We zetten alle voordelen van een uitsluitend nachtmeter voor je op een rijtje.

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk. Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Goedkoper tarief per kWh in de nacht

Rekenmachine gas en licht

De elektriciteitsprijs per kWh tijdens daluren is in de meeste gevallen lager dan tijdens de piekuren. Hoewel het verschil tussen de daluren van een tweevoudige meter en het exclusief nachttarief steeds kleiner wordt, zijn er nog een aantal tarieven te vinden die een lager exclusief nachttarief aanrekenen.

Geen vaste vergoeding bij het exclusief nachttarief

De exclusief nachtmeter maakt in de meeste gevallen geen deel uit van de vaste jaarlijkse vergoeding. Als je geen stroom verbruikt tijdens de uitsluitend nachturen, heb je ook geen kosten. Uiteraard ben je wel de kosten verschuldigd voor het stroomverbruik dat aangerekend wordt op de enkelvoudige of tweevoudige meter. Bij een tweevoudige meter, daarentegen, wordt jaarlijks een vaste abonnementskost gefactureerd.

Nadelen van een uitsluitend nachtmeter

De installatie van een uitsluitend nachtmeter is zeker niet gemakkelijk. Daarnaast wegen de voordelen van het exclusief nachttarief steeds minder vaak op tegen het hebben van een tweevoudige meter. Hieronder leggen we alle nadelen van het exclusief nachttarief uit.

Apart elektrisch circuit vereist

Elektrisch circuit

De elektrische nachtmeter vereist bij wet een apart elektrisch circuit die enkel 's nachts werkt. Het is volkomen onmogelijk om het tijdens de dag te laten functioneren. Met andere woorden, als je boiler die aangesloten is aan een exclusief nachtmeter geen warm water meer heeft, moet je wachten tot het nacht is zodat het opnieuw water kan opwarmen.

Daarom is deze meter hoofdzakelijk geschikt voor de accumulatieverwarming zoals elektrische gietijzeren radiatoren waarvan de thermische inertie toelaat om de warmte te accumuleren en te verspreiden gedurende de rest van de dag.

Een exclusief nachtmeter kan dus niet op zichzelf werken. Je zal naast de exclusief nachtmeter een enkelvoudige of tweevoudige meter nodig hebben om elektriciteit af te nemen.

Geen warmteproductie overdag

Indien je een accumulatieboiler via de uitsluitend nachtmeter stroom laat verbruiken, is het overdag niet mogelijk om het water op te warmen. Is het warme water op? Dan zal je moeten wachten tot de exclusief nachtmeter weer actief is, zodat de boiler weer kan verwarmen. De elektrische boiler moet dus afgestemd zijn op de behoeften en de grootte van het huishouden.

Besparen op energiefactuur met exclusief nachttarief

De besparing die een uitsluitend nachtmeter oplevert is er niet of is erg klein. Oorspronkelijk was het uitsluitend nachttarief voordeliger dan het tweevoudige uurtarief dat voor een tweevoudige meter geldt. Dat is echter inmiddels gewijzigd en bij de meeste leveranciers zijn deze tarieven gelijk getrokken.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Exclusief nachttarief vergelijken

Hoewel het besparingspotentieel met het uitsluitend nachttarief tegenwoordig in principe niet meer bestaat, of zeer klein is geworden, blijven energieleveranciers het exclusief nachttarief aanbieden. In de vergelijking hieronder zijn de exclusief nachttarieven van de 6 grootste energieleveranciers in België weergegeven.

Prijs exclusief nachttarief leveranciers 1-3
ENGIE Electrabel Luminus Eneco
Naam tarief Easy Optimal Zon en Wind Flex
Soort tarief Variabel Variabel Variabel
Looptijd 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Vaste vergoeding (€/jaar) 58.3000 - 52.5600
Uitsluitend nachttarief (€cent/kWh) 25.6280 33.9800 25.1100
Meer informatie 02 585 31 31

Huidige tarieven in augustus 2022

Prijs exclusief nachttarief leveranciers 4-6
TotalEnergies Mega Elegant
Naam tarief Tip Cosy Budget
Soort tarief Variabel Variabel Variabel
Looptijd 1, 2 of 3 jaar 1 jaar 1 jaar
Vaste vergoeding (€/jaar) 60.4400 58.3000 21.9000
Uitsluitend nachttarief (€cent/kWh) 60.4400 37.2800 37.4400
Meer informatie 02 588 92 38 02 588 56 68

Huidige tarieven in augustus 2022

De besparingen per kWh die men dankzij een exclusief nachtmeter kan behalen in vergelijking met een tweevoudige meter zijn bij verreweg de meeste energieleveranciers nihil of erg klein. In een enkel geval kan het uitsluitend nachttarief zelfs duurder uitpakken. Neem gratis contact met ons op voor advies van onze energie experts via: 📞 02 588 92 38.

Meer energietarieven vergelijken? Wil je meer energietarieven of leveranciers vergelijken? Bekijk dan onze pagina over energie vergelijken en start met besparen!

Het exclusief nachttarief verdwijnt

Tot en met december 2021 waren de distributienettarieven tijdens de daluren sterk verlaagd. Dit werd gedaan om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsverbruik beter verspreid was over de dag. Het uitsluitend nachttarief zal worden vervangen door het capaciteitstarief. Energieleveranciers kunnen er uiteraard nog wel voor kiezen om het exclusief nachttarief aan te bieden voor lagere prijzen. Het blijft dus mogelijk om het exclusief nachttarief af te nemen, maar de nettarieven zullen tijdens de piek- en daluren hetzelfde zijn.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Exclusief nachtmeter verwijderen

Contract met loep

Nu de distributienetbeheerders geen onderscheid meer maken tussen de dal- en piekuren, heeft het voor een groot aantal huishoudens geen zin meer om een exclusief nachtmeter te gebruiken. De exclusief nachtmeter verwijderen moet worden uitgevoerd door een erkende technieker, in de meeste gevallen aangestuurd door de netbeheerder.

Wij adviseren om eerst met Fluvius contact op te nemen. Het kan namelijk zijn dat er een nieuwe energiemeter geïnstalleerd moet worden en dit valt onder de verantwoordelijkheid van Fluvius. In Brussel zal je contact op moeten nemen met Sibelga en in het grootste gedeelte van Wallonië met ORES.

Elektriciteitsmeter plaatsen, verplaatsen of verwijderen Wil je een uitsluitend nachtmeter laten (ver)plaatsen of verwijderen? Contacteer in dat geval de distributienetbeheerder. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de plaatsing van energiemeters. Pas als je een EAN-code hebt ontvangen, kun je een (nieuw) energiecontract afsluiten.

Geactualiseerd op