Welke meter kiezen: een uitsluitend nachtmeter of een tweevoudige elektriciteitsmeter nemen?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

uitsluitend nachtmeter

Op het eerste gezicht lijkt een uitsluitend nachtmeter op een tweevoudige meter. Ondanks het feit dat de tarieven tijdens de daluren nagenoeg dezelfde zijn, bestaan er grote verschillen tussen deze twee meters. Hooguit 1% van de Belgische bevolking is in het bezit van een uitsluitend nachtmeter We gaan in dit artikel dieper in op de aspecten van een exclusief nachtmeter, het uitsluitend nachttarief van de energieleveranciers en we vergelijken deze elektriciteitsmeter met zijn broertje, de tweevoudige elektriciteitsmeter. Is het de moeite en jouw Euro's waard om te kiezen voor het uitsluitend nachttarief en bijbehorende elektriciteitsmeter?


Wat is een uitsluitend nachtmeter?

Net als alle andere energiemeters meet de uitsluitend nachtmeter (of ook wel de exclusief nachtmeter) het energieverbruik. Er zijn verschillen, in tegenstelling tot de tweevoudige elektriciteitsmeter werkt de uitsluitend nachtmeter alleen 's nachts en niet afwisselend met een dagmeter. Deze meter is bedoeld om elektrische toestellen of apparaten die alleen 's nachts werken te voorzien van stroom. Het stroomverbruik wordt dus apart gemeten met een andere elektriciteitsmeter gekoppeld middels een afzonderlijk stroomcircuit aan een enkelvoudige meter of een tweevoudige meter. Het stroomverbruik wordt in de nachtelijke uren en in het weekend aangerekend.

 

De voordelen van een uitsluitend nachtmeter

uitsluitend nachttarief

Hoewel de uitslutiend nachtmeter steeds zeldzamer wordt en de voordelen niet opwegen tegenover de nadelen, zetten we de voordelen van een uitsluitend nachtmeter voor je op een rijtje.

Een goedkoper tarief per kWh tijdens de nacht

De prijs per kWh tijdens daluren komt onder de streep goedkoper uit bij een uitsluitend nachtmeter. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er bij een exclusief nachtmeter geen abonnemenskosten bestaan.

besparen

Hoe vind ik het meest voordelige energietarief?

Voor welke type meter je ook kiest: ga altijd voor een voordelig energietarief! Vergelijk de prijzen in onze prijzenvergelijker, start nu met besparen!

Geen vaste kosten

De exclusief nachtmeter maakt geen deel uit van de vaste maandelijkse/ jaarlijkse vergoeding: als je geen stroom verbruikt tijdens de uitsluitend nachturen, ben je de energieleverancier niets verschuldigd. Uiteraard ben je wel de kosten verschuldigd voor het stroomverbruik dat aangerekend wordt op de enkelvoudige of tweevoudige meter. Daarentegen wordt er bij een tweevoudig meter jaarlijks een vaste abonnementskost of bijdrage gefactureerd.

Een elektriciteitsmeter laten plaatsen Wil je een uitsluitend nachtmeter laten (ver)plaatsen? Contacteer in dat geval jouw distributienetbeheerder, deze partij gaat over de plaatsing van meters. Pas als je een EAN-code hebt ontvangen, kun je een (nieuw) voordelig energiecontract tekenen.

De nadelen van een uitsluitend nachtmeter

Elk individu met een uitsluitend nachtmeter zal je vertellen dat de aansluiting of installatie van zo'n energiemeter niet gemakkelijk is. De nadelen op een rijtje:

Een apart elektrisch circuit is vereist

gietijzeren radiator

De elektrische nachtmeter vereist bij wet een apart elektrisch circuit die enkel 's nachts werkt. Het is volkomen onmogelijk om het tijdens de dag te laten functioneren. Met andere woorden, als je boiler die aangesloten is aan een exclusief nachtmeter geen warm water meer heeft, moet je wachten tot het nacht is zodat het opnieuw water kan opwarmen. Daarom is deze meter hoofdzakelijk geschikt voor de accumulatieverwarming zoals elektrische gietijzeren radiatoren waarvan de thermische inertie toelaat om de warmte te accumuleren en te verspreiden gedurende de rest van de dag. Opgelet, accumulatieverwarming is vrij duur om te laten installeren.

Hieruit kunnen we afleidien dat een exclusief nachtmeter op zichzelf niet kan werken. Er bestaat naast deze meter een primaire enkelvoudige of tweevoudige meter.

Geen warmteproductie gedurende de dag

Indien je een accumulatieboiler via de uitsluitend nachtmeter stroom laat verbruiken, is het overdag niet mogelijk om het water op te warmen. Is het warme water op? Dan dien je te wachten tot de exclusief nachtmeter weer actief is, zodat de boiler weer kan verwarmen. Je elektrische boiler moet dus afgestemd zijn op de behoeften en de grootte van het huishouden.

Besparing

De besparing die een uitsluitend nachtmeter oplevert is er niet of is erg klein. De stroomprijs wordt bepaald door de energieleveranciers. Oorspronkelijk was het uitsluitend nachttarief voordeliger dan het tweevoudige uurtarief dat voor een tweevoudige meter geldt. Dat is echter inmiddels gewijzigd en bij de meeste leveranciers zijn deze tarieven gelijk getrokken. De prijs per kWh tijdens de daluren wordt hieronder vergeleken met de andere elektriciteitsmeters en bijbehorende tarieven van drie grote energieleveranciers:

Vergelijking elektriciteitstarieven
Tariefplan leverancier Enkelvoudige meter
Normaal tarief
Tweevoudige meter
Nachttarief/Daluren
Exclusief nachtmeter
Uitsluitend nachttarief
Prijs per kWh ⚡ Eneco Plus 8.90000 7.44000 7.4400
Prijs per kWh ⚡ Lampiris TOP 6.69480 5.48030 5.5324
Prijs per kWh ⚡ Luminus Comfy 6.48000 4.82000 4.8200

voorbeelden tariefplan: Eneco Zon & Wind Plus 3 jaar, Lampiris TOP en Luminus Comfy Green - Huidige tarieven in juli 2020

De besparingen per kWh die men dankzij een exclusief nachtmeter kan behalen in vergelijking met een tweevoudige meter zijn bij verreweg de meeste energieleveranciers nihil of erg klein. In een enkel geval kan het uitsluitend nachttarief zelfs duurder uitpakken, zoals dat in de maand juni bij Lampiris Top het geval is.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Beperkte uren

De exclusief nachtmeter werkt 9 uren per nacht, inclusief gedurende het weekend. In Brussel is het bijvoorbeeld van 23 tot 8 uur de volgende dag. Anderzijds hangt het ook af van de distributienetbeheerder in jouw woonplaats.

In tegenstelling tot de tweevoudige meter, werkt de uitsluitend nachtmeter in het weekend niet overdag.

Geactualiseerd op