Wat is het gemiddeld gasverbruik in België en wat verbruikt een gezin aan aardgas?

gas en elektriciteit

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

gas en elektriciteit

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op werkdagen tussen 8 en 19h.

gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik in België wordt in kilowattuur (kWh) of in MWh gemeten. Welke energieleverancier voor gas je ook hebt, je ontkomt er niet aan, die oplopende gasfactuur blijft een doorn in het oog. Misschien vraag je je wel eens af: hoeveel gas verbruikt een gemiddeld Belgisch gezin en huishouden in Vlaanderen, Wallonië of Brussel en wat is de evolutie ervan? Verbruik je nu meer of minder dan het doorsnee jaarverbruik? Je komt er rap achter als je hier verder leest over de aardgasconsumptie.


Gemiddeld gasverbruik gezin in België

Het gemiddeld gasverbruik voor een Belgisch gezin is 23.260 kWh (VREG). Het gaat om een doorsnee gezin met een verwarming op aardgas. Een grote verbruiker kan als snel een jaarverbruik halen van rond de 34.890 kWh gemiddeld op jaarbasis.

 

Hieronder is een tabel weergegeven met Europese verbruikscategorieën voor aardgas. Het jaarlijks verbruik wordt ook vermeld. Deze tabel kun je gebruiken als indicatie.

Type / categorieën gebruikers van aardgas
TYPE GEBRUIK TYPE GEBRUIKER JAARVERBRUIK AARDGAS in kWh
Gas voor koken en warm water Kleine verbruiker 2.326
Relatief kleine verbruiker 4.652
+ Gas voor verwarming Doorsnee verbruik van een gezin 23.260
Grote verbruiker 34.890

Gemiddeld gasverbruik Vlaanderen

energieverbruik gezin Vlaanderen

Het gasverbruik bedroeg volgens de VREG totaal 13.851 kWh op jaarbasis voor een gezin in Vlaanderen in het jaar 2017. Dit is de gemiddelde aardgasconsumptie per toegangspunt, dit geldt dus voor een gemiddeld Vlaams gezin. Bij dit gemiddelde is geen rekening gehouden met de grootte van de woning, de gezinssamenstelling en/of waar gas voor gebruikt wordt. In dit gemiddelde zijn er dus ook gezinnen die niet met aardgas verwarmen en alleen op gas koken, waardoor het gemiddelde tot wel tien keer minder is als jij een gasketel hebt voor jouw (centrale) verwarming.

Gemiddeld gasverbruik in Brussel

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan valt het gemiddeld gasverbruik lager uit dan in Vlaanderen. Op jaarbasis komt de gemiddelde consumptie van aardgas uit op 12.728 kWh (per gasaansluiting). Een van de verklaringen waarom het getal in Brussel lager is, komt omdat de gemiddelde oppervlakte van de woningen onze hoofdstad lager is dan in Vlaanderen. De cijfers hebben we van de Brusselse distributienetbeheerder Sibelga en zijn van 2017. We hebben vervolgens zelf de gasconsumptie berekend.

Gemiddeld gasverbruik Wallonië

Voor Wallonië is het gemiddelde gasverbruik met 15.673 kWh op jaarbasis het hoogst in België. Ook hier gaat het om de gemiddelde aardgasconsumptie per toegangspunt volgens de CWaPE. Waarom er meer aardgas wordt verbruikt in Wallonië is ons niet bekend. Zo kan het zijn dat de winters kouder zijn in de hoger gelegen gebieden van ons land en dat de huizen in veel voorkomende gevallen minder goed geïsoleerd zijn dan in Vlaanderen.

evolutie gemiddeld gasverbruik Vlaanderen

Evolutie Gemiddeld Gasverbruik in Vlaanderen in kWh/jaar ⚡
Bron: VREG

Evolutie gasverbruik

Hoe zit het met de ontwikkeling van het aardgasverbruik? Stijgt de gasconsumptie nu of daalt de hoeveelheid afgenomen aardgas juist? Het verbruik per huishouden is afhankelijk van veel factoren, maar over het algemeen kan gesteld worden dat er minder gas wordt gestookt door de Belgische eindgebruiker. In deze grafiek kun je de evolutie gasverbruik volgen in Vlaanderen.

Wat zeggen deze cijfers over jouw gasverbruik?

gasaansluiting thuis

Eerlijk gezegd eigenlijk niet zoveel. Het kan goed zijn dat je over een jaar gezien ongeveer volgens het gemiddelde aan aardgas verbruikt. Indien je van het gemiddelde afwijkt is hoeveel gas je verbruikt onder andere afhankelijk van diverse externe en interne factoren, voorbeelden hiervan zijn: waar je aardgas voor verbruikt (Kook je alleen op gas? Verwarm je je woning met een gasketel? Wordt het water waarmee je je doucht verwarmd door aardgas?). Verder kan het eindverbruik ook afhangen van het type woning waar je in woont, hoe groot deze woning is, wat het bouwjaar is, het type gasketel, de grootte van je gezin en hoe je de thermostaat of slimme thermostaat instelt.

Wat is het gemiddeld elektriciteitsverbruik in België? Benieuwd naar wat het gemiddeld stroomverbruik in België is? Neem dan een kijkje in dit artikel over het gemiddelde elektriciteitsverbruik.

Wat is jouw gasverbruik?

Je kunt makkelijk achter jouw gasverbruik komen door op de volgende manieren te checken wat je in het afgelopen jaar hebt geconsumeerd aan aardgas. Dit overzicht is te vinden op/in:

Het zit in onze natuur om ons te vergelijken met de rest, echter zoals eerder gezegd: er bestaat geen gemiddeld gasverbruik waaraan jij jezelf of jouw gezin kunt meten. Schat eerst je gasverbruik in.


energieverbruik berekenen

Wat verbruik jij aan aardgas?

Wil je erachter komen of jouw gasverbruik onder of boven het gemiddelde ligt? Maak gebruik van de schattingstool!

Vergelijk jouw gasverbruik

Of je nu meer of minder gas verbruikt dan het gemiddelde, je kunt pas écht besparen op je gasfactuur als je een voordelig gastarief hebt gevonden. Vergelijk daarom jouw gasverbruik met de actuele prijzen in onze prijzenvergelijker voor aardgas.

Gastarieven vergelijken

Prijzen van aardgas vergelijken

Vergelijk de gasstarieven, stap over en bespaar op je energiefactuur. Alle deals op een rijtje!

Verander van gasleverancier

besparen op gas

Bij de het veranderen van energieleverancier en dus ook voor aardgas geldt dat de prijs meestal de doorslag geeft. Verander van gasleverancier als je een voordeliger tarief hebt gevonden. Verlies niet andere aspecten uit het oog die ook van invloed zijn voor jouw keuze, zoals service.

Keuzehulp? Een van onze energie-experts helpen je graag bij jouw vragen over gasverbruik en jouw aardgasaansluiting. Zij staan jou graag te woord op telefoonnummer:
☎ 02 588 92 38

Geactualiseerd op