Consumptie energie
consumptie energie

Bereken gratis je energieverbruik

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
consumptie energie

Wat is jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gemiddeld verbruik gas in België voor een gezin

Gemiddeld verbruik gas

De gasfactuur is voor veel huishoudens een grote kostenpost. Deze kostenpost is dan ook nog eens sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het weer. Maar wat is nu precies het gemiddeld gasverbruik in België? We leggen je in dit artikel alles uit over het gemiddeld verbruik van gas en de evolutie van het gasverbruik..


Wat is het gemiddelde gasverbruik in België?

Het gemiddelde gasverbruik hangt sterk af van een aantal factoren, zoals de isolatie van de woning en de manier waarop je kookt of de woning verwarmt. Het gemiddelde gasverbruik kan daarom sterk verschillen per huishouden. Het verbruik wordt berekend per toegangspunt. Dit is dus het gemiddelde verbruik van alle consumenten met een gasaansluiting.

In Vlaanderen was het gemiddelde aardgasverbruik volgens de VREG per toegangspunt 13.172 kWh per jaar in 2020. In het totaal werd er in 2020 26.021,14 GWh aardgas aan huishoudelijke toegangspunten geleverd. Deze hoeveelheid is relatief stabiel zonder grote toenames of afnames. Het aantal toegangspunten neemt wel jaarlijks licht toe, waardoor het gemiddeld gasverbruik per toegangspunt dus afneemt.

Vergelijk en bespaar! Bekijk onze pagina over energie vergelijken en bespaar op je gasfactuur!

Gemiddelde energieverbruik in Wallonië en Brussel

Het gemiddelde gasverbruik in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is volgens Sibelga het laagste van België, namelijk 12.728 kWh per jaar. Een mogelijke verklaring is dat de gemiddelde oppervlakte van de woningen in de hoofdstad lager is dan in andere delen van het land.

In Wallonië is het gemiddelde gasverbruik het hoogst, volgens CWaPE is dit namelijk 15.673 kWh per jaar.

Het kan zijn dat je onder of boven dit gemiddelde zit, maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat jouw verbruik beter of minder goed is dan andere huishoudens. Er zijn namelijk een hoop factoren die jouw gasverbruik bepalen. Lees hieronder verder welke factoren een grote invloed hebben op het gemiddelde aardgasverbruik en de consumptie van energie.

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk. Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Invloeden op het gemiddelde gasverbruik

Zoals eerder benoemd, is het gasverbruik sterk afhankelijk van een aantal factoren. We geven je hieronder een overzicht van de factoren die de grootste invloed hebben op het gemiddelde gasverbruik.

 1. Verwarming van de woning
  Een woning verwarmen op aardgas heeft uiteraard een zeer grote invloed op je uiteindelijke verbruik. De verwarming is dan ook de grootste gasverbruiker. Hierdoor heeft het weer ook een grote invloed.
 2. Het weer
  Het weer heeft een grote invloed op het gasverbruik. Is het namelijk koud, zal je de verwarming meer gebruiken en hierdoor dus ook meer gas verbruiken.
 3. Isolatie van de woning
  Naast het weer is de isolatie ook erg belangrijk voor het verbruik. Als warmte gemakkelijk kan ontsnappen, zal je meer moeten verwarmen, waardoor je meer gas gaat verbruiken. Bekijk de beschikbare isolatiepremies.
 4. Verwarming van water
  Een boiler op aardgas, oftewel een gasboiler, heeft een relatief grote invloed op het uiteindelijke gasverbruik.
 5. Manier van koken
  Wellicht de meest zichtbare manier van gasverbruik is het koken op aardgas. De invloed van koken op het gehele gasverbruik is echter relatief laag vergeleken met de andere factoren.

Invloed van het weer op gasverbruik Het weer heeft een dusdanig grote invloed op het gasverbruik dat er een correlatie is te zien tussen koud weer en een hoog gasverbruik. In 2013, bijvoorbeeld, was het gemiddelde verbruik een stuk hoger dan in 2014. De gemiddelde temperatuur in de winter was dan ook 2,1 graden celsius, waar dit in 2014 6,1 graden was.

Evolutie gasverbruik in België

Het gemiddelde gasverbruik van België is over de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Wel is er ten opzichte van 10 jaar geleden een kleine afname te zien. Oorzaken hiervan kunnen zijn de betere isolatie van woningen en de overstap van koken op gas naar elektrisch koken.

Bron: VREG, 2021

Gemiddeld gasverbruik voor een gezin

Hoeveel aardgas je per jaar verbruikt is sterk afhankelijk van de bovenstaande factoren. In de tabel hieronder vind je de Europese verbruikscategorieën voor aardgas.

Het aardgasverbruik voor een gemiddeld gezin bedraagt 2.326 kWh per jaar voor koken en verwarmen van water op aardgas. Als hiernaast ook nog eens de verwarming werkt op aardgas, stijgt het gemiddelde gasverbruik naar 23.260 kWh per jaar.

Gemiddeld gasverbruik gezin
Gebruik Soort verbruiker Jaarlijks gasverbruik in kWh
Koken en warm water Kleine verbruiker 2.326
Relatief kleine verbruiker 4.652
Koken, warm water en verwarming Doorsnee verbruik van een gezin 23.260
Grote verbruiker 34.890

Gemiddeld verbruik gas gezin 4 personen Het gasverbruik voor een gezin van 4 personen zal uiteraard hoger liggen dan het gasverbruik met een gezin van 2 personen. Hoewel het aantal personen invloed heeft op het gasverbruik, heeft de grootte van de woning en het aantal kamers die je verwarmt een relatief grotere invloed op je uiteindelijke verbruik. Bij het elektriciteitsverbruik zal de invloed van het aantal huishoudens groter zijn.

De gemiddelde gasfactuur per maand voor een huishouden

Gasfactuur

Uiteraard is de factuur, net zoals het verbruik, volledig afhankelijk van de apparaten die aardgas verbruiken.

Een energiefactuur voor een huishouden dat verwarmt op gas zal velen malen hoger zijn dan de factuur voor een huishouden die elektrisch verwarmd. Verwarmen op elektriciteit is een optie, maar in dit geval zal uiteraard het gemiddelde elektriciteitsverbruik een stuk hoger liggen.

De gemiddelde gasfactuur in januari 2022 voor een woning met een jaarlijks verbruik van 23.260 kWh was € 3.660,22 per jaar. Dit komt uit op € 0,16 per kWh. Voor een woning met een laag verbruik, in dit geval 4.652 kWh per jaar, was de gemiddelde gasfactuur in december 2021 € 598,34 per jaar en € 0,13 per kWh.

Invloed leverancier op de gasfactuur

De hoogte van de gasfactuur is sterk afhankelijk van de energieleverancier. Hoewel het gas in principe hetzelfde is, kunnen de prijzen sterk verschillen. Op sommige momenten zelfs met een paar cent per kWh. Bekijk de goedkoopste energieleveranciers of neem met CallMePower contact op via het onderstaande telefoonnummer voor een gratis vergelijking van gasleveranciers.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Jaarlijkse gasverbruik inzien doe je zo!

Erachter komen hoeveel aardgas je per jaar verbruikt is zeer gemakkelijk. Er zijn een paar verschillende manieren waarop je het gasverbruik kan inzien.

 1. Op de gasfactuur;
 2. In de online klantenzone van de energieleverancier;
 3. Het verbruiksoverzicht dat je bij de distributienetbeheerder kan aanvragen;
 4. In sommige gevallen op het scherm van de slimme thermostaat;
 5. De meterstand op de gasmeter nadat deze zijn omgezet van m3 naar kWh;
 6. Met onze energie calculator.

Kiezen voor een nieuwe leverancier? Bekijk alle gasleveranciers in België.

Besparen op je gasfactuur en gasverbruik verminderen

Met een gemiddelde gasfactuur van € 3.660,22 per jaar in januari 2022, kan deze kostenpost een grote hap uit je maandelijkse budget nemen. Onder andere gas tekorten en een hoge vraag hebben geleid tot stijgende energieprijzen in 2021 en 2022. Grip houden op je gasverbruik en besparen op je energiefactuur is daarom belangrijk!

Manieren om te besparen op je gasfactuur

Gasfactuur

Indien je gasketel aan vervanging toe is, denk dan na over het aanschaffen van een gasketel met een goed energielabel. Hoewel deze in aanschafprijs duurder kunnen zijn, kan je een hoop besparen op de lange termijn. Voer daarnaast ook regelmatig ketelonderhoud uit. Een goed onderhouden ketel kan namelijk tot 15 % minder verbruiken.

Denk daarnaast ook na over het plaatsen van betere isolatie. Warmte kan in de wintermaanden gemakkelijk ontsnappen, waardoor je dus eigenlijk voor buiten aan het verwarmen bent. Erg zonde dus! Naast een lagere gasfactuur kan betere isolatie ook het wooncomfort sterk verhogen.

Verder is overstappen van koken op gas naar elektrisch koken een goede optie om je gasverbruik te verminderen. Hoewel koken een relatief kleine invloed heeft op het totale verbruik, zal dit op jaarbasis toch een verschil maken.

Stap over en bespaar op je gasfactuur!

Ten slotte is het overstappen naar een goedkopere energieleverancier de gemakkelijkste en snelste optie om te besparen op je energiefactuur. In België ben je geheel vrij om te veranderen van energieleverancier wanneer je dit wilt. Ook als de contractperiode nog niet is afgelopen. Vergelijk energieleveranciers of neem contact met CallMePower op via het onderstaande nummer en onze energie experts bekijken gratis hoeveel jij kan besparen!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op