Gemiddeld verbruik gas in België: alles over gasverbruik

De gasfactuur is voor veel huishoudens een grote kostenpost. Deze kostenpost is dan ook nog eens sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het weer. Maar wat is het gemiddeld gasverbruik in België? We leggen je in dit artikel alles uit over het gemiddeld verbruik van gas en de evolutie van het gasverbruik. Daarnaast kijken we ook naar het gemiddeld verbruik van gas per gezinsgrootte
Wat is het gemiddeld verbruik gas in België?
het gemiddelde gasverbruik hangt sterk af van een aantal factoren, zoals de isolatie van de woning en de manier waarop je kookt of de woning verwarmt. Het gemiddelde gasverbruik kan daarom sterk verschillen per huishouden. Het verbruik wordt berekend per toegangspunt en is dus het gemiddeld gasverbruik van alle consumenten met een gasaansluiting.
In Vlaanderen was het gemiddelde gasverbruik volgens de VREG per toegangspunt 13.172 kWh per jaar in 2020. In het totaal werd er 26.012,14 GWh aardgas aan huishoudelijke toegangspunten geleerd in 2020. Deze hoeveelheid is relatief stabiel zonder grote toe- of afnames. Het aantal toegangspunten neemt wel jaarlijks licht toe, waardoor het gemiddeld gasverbruik per toegangspunt dus afneemt.
Stap over en bespaar op je gasfactuur! Energieleveranciers vergelijken doe je met CallMePower.
Gemiddelde gasverbruik in Wallonië en Brussel
Het gemiddelde gasverbruik in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is volgens Sibelga het laagste van België, namelijk 12.728 kWh per jaar. Doordat het gemiddelde woonoppervlak in Brussel een stuk kleiner is dan in overige delen van België, is er ook minder aardgas nodig voor het verwarmen van de woningen.
In Wallonië is het gemiddelde gasverbruik het hoogst, volgens CWaPE is dit namelijk 15.673 kWh per jaar.
het kan zijn dat je onder of boven dit gemiddelde zit, maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat jouw verbruik minder goed is dan dat van andere huishoudens. Er zijn namelijk een groot aantal factoren die het gasverbruik bepalen. Lees hieronder verder welke factoren een grote invloed hebben op het gemiddelde aardgasverbruik en hoeveel gas een gezin gemiddeld verbruikt.


Advies over je energiefactuur ontvangen?
Neem contact op met de energie-experts van CallMePower voor gratis advies.


Advies over je energiefactuur ontvangen?
Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.
Evolutie gemiddeld gasverbruik België
Het gemiddelde gasverbruik van België is over de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Wel is er ten opzichte van 10 jaar geleden een kleine afname te zien. Oorzaken hiervan kunnen zijn de betere isolatie van woningen en de overstap van koken op gas naar elektrisch koken.
Bron: VREG, 2021
Invloeden op het gemiddelde gasverbruik
Zoals eerder benoemd, is het gasverbruik sterk afhankelijk van een aantal factoren. We geven je hieronder een overzicht van de factoren die de grootste invloed hebben op het gemiddelde gasverbruik.
- Verwarming van de woning
Een woning verwarmen op aardgas heeft uiteraard een zeer grote invloed op je uiteindelijke verbruik. De verwarming is dan ook de grootste gasverbruiker. Hierdoor heeft het weer ook een grote invloed. - Het weer
Het weer heeft een grote invloed op het gasverbruik. Is het namelijk koud, zal je de verwarming meer gebruiken en hierdoor dus ook meer gas verbruiken. - Isolatie van de woning
Naast het weer, heeft de isolatie van de woning ooke en grote invloed op het weer. Als warmte gemakkelijk kan ontsnappen, zal je meer moeten verwarmen, waardoor je meer gas gaat verbruiken. - Verwarming van water
Een boiler op aardgas, oftewel een gasboiler, heeft een relatief grote invloed op het uiteindelijke gasverbruik. - Manier van koken
Wellicht de meest zichtbare manier van gasverbruik is het koken op aardgas. De invloed van koken op het gehele gasverbruik is echter relatief laag vergeleken met de andere factoren.
Het weer heeft een dusdanig grote invloed op het gasverbruik dat er een correlatie is te zien tussen koud weer en een hoog gasverbruik. Zo In 2013 het gemiddelde verbruik een stuk hoger dan in 2014. De gemiddelde temperatuur in de winter was volgens het KMI 2,1 graden celsius, waar dit in 2014 6,1 graden was.
Gemiddeld gasverbruik gezin
Hoeveel aardgas je per jaar verbruikt is sterk afhankelijk van de bovenstaande factoren. In de tabel hieronder vind je de Europese verbruikscategorieën voor aardgas.
Het aardgasverbruik voor een gemiddeld gezin bedraagt 2.326 kWh per jaar voor koken en verwarmen van water op aardgas. Als hiernaast ook nog eens de verwarming werkt op aardgas, stijgt het gemiddelde gasverbruik naar 23.260 kWh per jaar.
Gebruik | Soort verbruiker | Jaarlijks gasverbruik in kWh |
---|---|---|
Koken en warm water | Kleine verbruiker | 2.326 |
Relatief kleine verbruiker | 4.652 | |
Koken, warm water en verwarming | Doorsnee verbruik van een gezin | 23.260 |
Grote verbruiker | 34.890 |
Het gemiddeld gasverbruik van een gezin van vier personen zal uiteraard hoger liggen dan het gasverbruik van een gezin van twee personen. Hoewel het aantal personen invloed heeft op het gasverbruik, heeft de grootte van de woning en het aantal kamers die je verwarmt een relatief grotere invloed op je uiteindelijke verbruik.
Gemiddeld verbruik gas verlagen? Je gasverbruik verlagen doe je met de tips van CallMePower!
Gemiddelde gasfactuur België
De gemiddelde gasfactuur is veelal afhankelijk van de manier van verwarmen. Een huishouden dat gebruikt maakt van een elektrische verwarming, zal een aanzienlijk lagere gasfactuur hebben dan een huishouden met een gasketel. Het elektriciteitsverbruik van dit huishouden zal echter wel vele malen hoger zijn.
Door de energiecrisis zijn er grote verschillen te vinden in de prijzen die huishoudens betalen voor aardgas. Waar de gasprijs voorheen relatief stabiel is, zijn er tegenwoordig grote verschillen te zien in de prijs per maand.
Een huishouden met een jaarlijks gasverbruik van 23.260 kWh die in juli 2022 een contract heeft afgesloten, betaalt volgens de VREG gemiddeld € 2.728,55.
Hoge gasfactuur? Bekijk de goedkoopste gasleveranciers van deze maand en bespaar direct!
Invloed leverancier op gemiddelde gasfactuur
Hoewel de gasprijzen op het moment erg hoog zijn, kunnen energieleveranciers zeer verschillende tarieven aanbieden. Hierdoor is de hoogte van de gasfactuur, naast het verbruik, ook sterk afhankelijk van de gekozen energieleverancier.
In België is het mogelijk om op elk moment te veranderen van energieleverancier, zonder opzegvergoeding. Bel CallMePower op het onderstaande telefoonnummer voor een gratis vergelijking van alle energieleveranciers in België.


Vergelijk energie, stap over en bespaar!
Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!


Vergelijk energie, stap over en bespaar!
Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.
Hoe jaarlijks gasverbruik berekenen?
Het is tegenwoordig zeer gemakkelijk om erachter te komen wat je jaarlijkse gasverbruik is. Je verbruik inzien kan op een paar manieren, zoals:
- op de gasfactuur die je van je leverancier ontvangt;
- in de online klantenzone van je energieleverancier;
- in het verbruiksoverzicht die je aan kunt vragen bij de netbeheerder;
- in sommige gevallen op het scherm van de slimme thermostaat.
Het is ook mogelijk om je gasverbruik af te lezen van de gasmeter. Het verbruik op de gasmeter wordt echter in m3 weergegeven en niet in kWh. Ga naar onze pagina over m3 naar kWh berekenen om je gasverbruik om te zetten.
Gemiddeld verbruik gas verminderen en besparen
Door de hoge energieprijzen is de energiefactuur een grote kostenpost geworden voor veel huishoudens. Waar vroeger de energieprijzen zeer stabiel waren, fluctueren de prijzen tegenwoordig per maand. Onder andere tekorten en de crisis in Oekraïne hebben hiertoe geleid.
Het is echter nog steeds mogelijk om te besparen op je gasfactuur. In dit onderdeel geven we een aantal tips om je gemiddeld verbruik gas te verlagen en te besparen.
Nieuwe verwarming kiezen? Bekijk ons artikel over een nieuwe centrale verwarming kiezen voor meer informatie.
Manieren om gemiddelde gasfactuur te verlagen
Indien je gasketel aan vervanging toe is, denk dan na over het aanschaffen van een gasketel met een goed energielabel. Hoewel deze in aanschafprijs duurder kunnen zijn, kan je een hoop besparen op de lange termijn. Voer daarnaast ook regelmatig ketelonderhoud uit. Een goed onderhouden ketel kan namelijk tot 15 % minder verbruiken.
Denk daarnaast ook na over het isoleren van je woning. Het plaatsen van dakisolatie, of het isoleren van een binnenmuur kan een groot effect hebben op je verbruik. Daarnaast is het isoleren van een woning extra aantrekkelijk door de beschikbare isolatiepremies.
Voor huishoudens met zonnepanelen kan het ook interessant zijn om over te stappen op een elektrische verwarming. Daarnaast behoort een warmtepomp ook tot de mogelijkheden, maar deze vereist over het algemeen wel een grote investering.


Vergelijk energie, stap over en bespaar!
Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!


Vergelijk energie, stap over en bespaar!
Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.
Meer weten over energieverbruik? Bekijk dan de pagina over het gemiddeld elektriciteitsverbruik.