energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in mei 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

Advertentie - CallMePower 
energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Gemiddeld verbruik gas in België: alles over gasverbruik

Geactualiseerd op
minuten lezen
Gemiddeld verbruik gas

De gasfactuur is voor veel huishoudens een grote kostenpost. Deze kostenpost is dan ook nog eens sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het weer. Maar wat is het gemiddeld gasverbruik in België? Een gemiddeld gezin in Vlaanderen verbruikte in 2022 11.448 kWh aardgas. Dit is een afname ten opzichte van 2021, waar het gemiddelde nog 15.313 kWh was.

Wat is het gemiddeld verbruik gas in België?

Het gemiddelde gasverbruik hangt sterk af van een aantal factoren, zoals de isolatie van de woning en de manier waarop je kookt of de woning verwarmt. Het gemiddelde gasverbruik kan daarom sterk verschillen per huishouden. Het verbruik wordt berekend per toegangspunt in België en is dus het gemiddeld gasverbruik van alle consumenten met een gasaansluiting.

In Vlaanderen was het gemiddelde gasverbruik in 2022 volgens de VREG per toegangspunt 11.4482 kWh per jaar. In het totaal werd er in 2022 55.130.459 MWh aardgas afgenomen van het distributienet. Deze hoeveelheid was altijd relatief stabiel, maar door de ontwikkelingen met de hoge gasprijzen en energietransitie nam het aantal in 2022 flink af. Het aantal toegangspunten neemt jaarlijks licht toe, waardoor het gemiddeld gasverbruik per toegangspunt dus afneemt.

Stap over en bespaar op je gasfactuur! Energieleveranciers vergelijken doe je met CallMePower.

Gemiddelde gasverbruik in Wallonië en Brussel

Het gemiddelde gasverbruik in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt volgens de netbeheerder Sibelga 12.728 kWh per jaar. Doordat het gemiddelde woonoppervlak in Brussel een stuk kleiner is dan in overige delen van België, is er ook minder aardgas nodig voor het verwarmen van de woningen.

In Wallonië is het gemiddelde gasverbruik het hoogst. Volgens de CWaPE bedraagt het gemiddelde gasverbruik in Wallonië 15.673 kWh per jaar.

Het kan zijn dat je onder of boven dit gemiddelde zit, maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat jouw verbruik minder efficient is dan dat van andere huishoudens. Er zijn namelijk een groot aantal factoren die het gasverbruik bepalen. Lees hieronder verder welke factoren een grote invloed hebben op het gemiddelde aardgasverbruik en hoeveel gas een gezin gemiddeld verbruikt.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over je factuur. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Evolutie gemiddeld gasverbruik België

Het gemiddelde gasverbruik van België is over de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Wel is er ten opzichte van 10 jaar geleden een kleine afname te zien. Oorzaken hiervan kunnen zijn de betere isolatie van woningen en de overstap van koken op gas naar elektrisch koken.

Bron: VREG, 2023

Invloeden op het gemiddelde gasverbruik

Zoals eerder benoemd, is het gasverbruik sterk afhankelijk van een aantal factoren. We geven je hieronder een overzicht van de factoren die de grootste invloed hebben op het gemiddelde gasverbruik.

 1. Verwarming van de woning
  Een woning verwarmen op aardgas heeft uiteraard een zeer grote invloed op je uiteindelijke verbruik. De verwarming is dan ook de grootste gasverbruiker. Hierdoor heeft het weer ook een grote invloed.
 2. Het weer
  Het weer heeft een grote invloed op het gasverbruik. Is het namelijk koud, zal je de verwarming meer gebruiken en hierdoor dus ook meer gas verbruiken.
 3. Isolatie van de woning
  Naast het weer, heeft de isolatie van de woning ooke en grote invloed op het weer. Als warmte gemakkelijk kan ontsnappen, zal je meer moeten verwarmen, waardoor je meer gas gaat verbruiken.
 4. Verwarming van water
  Een boiler op aardgas, oftewel een gasboiler, heeft een relatief grote invloed op het uiteindelijke gasverbruik.
 5. Manier van koken
  Wellicht de meest zichtbare manier van gasverbruik is het koken op aardgas. De invloed van koken op het gehele gasverbruik is echter relatief laag vergeleken met de andere factoren.

Het weer heeft een dusdanig grote invloed op het gasverbruik dat er een correlatie is te zien tussen koud weer en een hoog gasverbruik. Zo In 2013 het gemiddelde verbruik een stuk hoger dan in 2014. De gemiddelde temperatuur in de winter was volgens het KMI 2,1 graden celsius, terwijl dit in 2014 6,1 graden was.

Gemiddeld gasverbruik gezin

Hoeveel aardgas je per jaar verbruikt is sterk afhankelijk van de bovenstaande factoren. In de tabel hieronder vind je de Europese verbruikscategorieën voor aardgas.

Het aardgasverbruik voor een gemiddeld gezin bedraagt 2.326 kWh per jaar voor koken en verwarmen van water op aardgas. Als hiernaast ook nog eens de verwarming werkt op aardgas, stijgt het gemiddelde gasverbruik naar 23.260 kWh per jaar.

Gemiddeld gasverbruik gezin

Gebruik

Soort verbruiker

Jaarlijks gasverbruik in kWh

Koken en warm water

Kleine verbruiker2.326
Relatief kleine verbruiker4.652

Koken, warm water en verwarming

Doorsnee verbruik van een gezin23.260
Grote verbruiker34.890

Het gemiddeld gasverbruik van een gezin van vier personen zal uiteraard hoger liggen dan het gasverbruik van een gezin van twee personen. Hoewel het aantal personen invloed heeft op het gasverbruik, heeft de grootte van de woning en het aantal kamers die je verwarmt een relatief grotere invloed op je uiteindelijke verbruik.

Gemiddeld verbruik gas verlagen? Je gasverbruik verlagen doe je met de tips van CallMePower!

Gemiddelde gasfactuur België

De gemiddelde gasfactuur is veelal afhankelijk van de manier van verwarmen. Een huishouden dat gebruikt maakt van een elektrische verwarming, zal een aanzienlijk lagere gasfactuur hebben dan een huishouden met een gasketel. Het elektriciteitsverbruik van dit huishouden zal echter wel vele malen hoger zijn.

Door de energiecrisis zijn er grote verschillen te vinden in de prijzen die huishoudens betalen voor aardgas. Waar de gasprijs voorheen relatief stabiel is, zijn er tegenwoordig grote verschillen te zien in de prijs per maand.

Een huishouden met een jaarlijks gasverbruik van 17.000 kWh dat in november 2023 een contract heeft afgesloten, betaalt volgens de VREG gemiddeld € 1.780,21 per jaar.

Hoge gasfactuur? Bekijk de goedkoopste gasleveranciers van mei 2024 en bespaar direct!

Invloed leverancier op gemiddelde gasfactuur

Hoewel de gasprijzen op het moment erg hoog zijn, kunnen energieleveranciers zeer verschillende tarieven aanbieden. Hierdoor is de hoogte van de gasfactuur, naast het verbruik, ook sterk afhankelijk van de gekozen energieleverancier.

In België is het mogelijk om op elk moment te veranderen van energieleverancier, zonder opzegvergoeding. Bel CallMePower op het onderstaande telefoonnummer voor een gratis vergelijking van alle energieleveranciers in België.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Hoe jaarlijks gasverbruik berekenen?

Het is tegenwoordig zeer gemakkelijk om erachter te komen wat je jaarlijkse gasverbruik is. Je verbruik inzien kan op een paar manieren, zoals:

 • op de gasfactuur die je van je leverancier ontvangt;
 • in de online klantenzone van je energieleverancier;
 • in het verbruiksoverzicht dat je aan kunt vragen bij de netbeheerder;
 • in sommige gevallen op het scherm van de slimme thermostaat.

Het is ook mogelijk om je gasverbruik af te lezen van de gasmeter. Het energieverbruik op de gasmeter wordt echter in m3 weergegeven en niet in kWh. Ga naar onze pagina over m3 naar kWh berekenen om je gasverbruik om te zetten.

Gemiddeld verbruik gas verminderen en besparen

Door de hoge energieprijzen is de energiefactuur een grote kostenpost geworden voor veel huishoudens. Waar vroeger de energieprijzen zeer stabiel waren, fluctueren de prijzen tegenwoordig per maand. Onder andere tekorten en de crisis in Oekraïne hebben hiertoe geleid.

Het is echter nog steeds mogelijk om te besparen op je gasfactuur. In dit onderdeel geven we een aantal tips om je gemiddeld verbruik gas te verlagen en te besparen.

Nieuwe verwarming kiezen? Bekijk ons artikel over een nieuwe centrale verwarming kiezen voor meer informatie.

Manieren om gemiddelde gasfactuur te verlagen

Indien je gasketel aan vervanging toe is, denk dan na over het aanschaffen van een gasketel met een goed energielabel. Hoewel deze in aanschafprijs duurder kunnen zijn, kan je een hoop besparen op de lange termijn. Voer daarnaast ook regelmatig ketelonderhoud uit. Een goed onderhouden ketel kan namelijk tot 15 % minder verbruiken.

Denk daarnaast ook na over het isoleren van je woning. Het plaatsen van dakisolatie, of het isoleren van een binnenmuur kan een groot effect hebben op je verbruik. Daarnaast is het isoleren van een woning extra aantrekkelijk door de beschikbare isolatiepremies.

Voor huishoudens met zonnepanelen kan het ook interessant zijn om over te stappen op een elektrische verwarming. Daarnaast behoort een warmtepomp ook tot de mogelijkheden, maar deze vereist over het algemeen wel een grote investering.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Meer weten over energieverbruik? Bekijk dan de pagina over het gemiddeld elektriciteitsverbruik.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 28 stemmen vond de informatie nuttig.