Wat is het gemiddeld gasverbruik in België en hoeveel aardgas verbruik jij?

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

gemiddeld verbruik gas

Welke gasleverancier je ook hebt, die hoge energiefactuur blijft een doorn in het oog. Misschien vraag je je af: hoeveel aardgas verbruikt een Belgisch of een Vlaams gezin gemiddeld? Verbruik je zelf meer of minder dan het doorsnee jaarverbruik? Je leest het allemaal inclusief extra bespaartips in dit artikel.


verbruik gas en factuur

Gemiddeld verbruik gas België

Het gemiddeld gasverbruik voor een Belgisch gezin is 23.260 kWh (volgens de CREG). Het gaat bij dit jaarverbruik om een doorsnee gezin met een verwarming op aardgas. Een huishouden die de stempel grote verbruiker meekrijgt, kan al snel een verbruik van rond de 34.890 kWh aardgas op jaarbasis hebben.

 

Hieronder is een tabel weergegeven met de Europese verbruikscategorieën voor aardgas. Het jaarlijks verbruik wordt daar als indicatie ook bij vermeld.

Categorieën gebruikers van aardgas
Verbruik van gas Type gebruiker Jaarverbruik gas in kWh
Koken en warm water Kleine verbruiker 2.326
Relatief kleine verbruiker 4.652
Koken, warm water en verwarming Doorsnee verbruik van een gezin 23.260
Grote verbruiker 34.890

Gemiddeld verbruik gas Vlaanderen

woning in Vlaanderen

Volgens de VREG was het gasverbruik in 2018 voor een gezin in Vlaanderen gemiddeld 14.541 kWh op jaarbasis. Dit is de doorsnee aardgasconsumptie per toegangspunt, dit geldt dus voor een gemiddeld Vlaams gezin. Bij dit gemiddelde is geen rekening gehouden met de grootte van de woning, de gezinssamenstelling en/of waar gas voor gebruikt wordt. In dit gemiddelde zijn dus ook gezinnen meegenomen die niet met aardgas verwarmen en alleen op gas koken. Hierdoor pakt het gemiddelde lager uit dan wanneer je een gasketel hebt geïnstalleerd voor jouw (centrale) verwarming.

Gemiddeld verbruik gas Brussel

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan valt het gemiddeld gasverbruik lager uit dan in Vlaanderen. Op jaarbasis komt de gemiddelde consumptie van aardgas uit op 12.728 kWh (per gasaansluiting). Een van de verklaringen waarom het cijfer in Brussel lager is, komt omdat de gemiddelde oppervlakte van de woningen onze hoofdstad lager is dan in Vlaanderen. De cijfers zijn verstrekt door de Brusselse distributienetbeheerder Sibelga en zijn van 2017. We hebben vervolgens zelf de gasconsumptie berekend.

Gemiddeld verbruik gas Wallonië

Voor Wallonië is het gemiddelde gasverbruik met 15.673 kWh op jaarbasis het hoogst van alle regio's in België. Ook hier gaat het om de gemiddelde aardgasconsumptie per toegangspunt volgens de Waalse regulator CWaPE.

Waarom er meer gas wordt verbruikt in Wallonië is ons niet precies bekend. Zo kan het zijn dat de nachten en winters kouder zijn in de hoger gelegen gebieden van ons land. Een andere mogelijke oorzaak dat de huizen in gevallen minder goed geïsoleerd zijn dan in Brussel of Vlaanderen.

Evolutie aardgasverbruik

Hoe zit het met de ontwikkeling van het aardgasverbruik? Stijgt de gasconsumptie nu of daalt de hoeveelheid afgenomen aardgas juist? Het verbruik per huishouden is afhankelijk van veel factoren, maar over het algemeen kan gesteld worden dat er door de jaren heen minder gas wordt gestookt door de Belgische eindgebruiker. In onderstaande grafiek wordt de evolutie van het gasverbruik in Vlaanderen in kWh getoond.

grafiek evolutie gasverbruik Vlaanderen
Evolutie gemiddeld gasverbruik in Vlaanderen in kWh/jaar (VREG)

Bespaartip Stel de temperatuur van je thermostaat lager in en douche eens vaker een minuutje korter. Dat spaart al wat aardgas uit en helpt je op weg naar een lagere gasfactuur.

Wat zeggen deze cijfers over jouw gasverbruik?

Het kan goed zijn dat je over een bepaald jaar gezien ongeveer het gemiddelde aan aardgas verbruikt. Indien je van het gemiddelde afwijkt, is hoeveel gas je verbruikt onder andere afhankelijk van diverse factoren, voorbeelden hiervan zijn:

 • Waar je aardgas voor verbruikt (Kook je alleen op gas? Verwarm je je woning met een gasketel? Wordt het water waarmee je je doucht verwarmd door aardgas?).
 • Het eindverbruik kan ook afhangen van het type woning waar je in woont (hoe groot deze woning is, wat het bouwjaar is).
 • het type gasketel
 • De samenstelling van jouw huishouden of grootte van je gezin
 • En hoe je de thermostaat of slimme thermostaat instelt
energieverbruik berekenen

Wat verbruik jij aan aardgas?

Wil je erachter komen of jouw gasverbruik onder of boven het gemiddelde ligt? Maak gebruik van de schattingstool!

Benieuwd hoeveel stroom een huishouden in België verbruikt? Lees dan ons artikel over het gemiddeld elektriciteitsverbruik.

Wat is jouw jaarlijks verbruik van gas?

Je kunt makkelijk achter jouw gasverbruik komen door op de volgende manieren te checken wat je in het afgelopen jaar hebt geconsumeerd aan aardgas. Dit overzicht is te vinden op/in:

 1. Jouw gasfactuur;
 2. Log in bij de online klantenzone van jouw energieleverancier;
 3. Het overzicht dat je bij jouw distributienetbeheerder kunt aanvragen;
 4. Door het verbruik af te lezen van het scherm van jouw slimme thermostaat (als deze optie technisch wordt ondersteund);
 5. De meterstand aflezen van de gasmeter in jouw woning (je moet wel zelf de meterstanden correct en regelmatig noteren of bijhouden in een app) Je moet de meterstand wel omzetten van m3 naar kWh.;
 6. Je kan ook onze energiecalculator raadplegen om je gasverbruik te berekenen.

Het zit in onze natuur om ons te vergelijken met de rest, echter zoals eerder gezegd: er bestaat geen gemiddeld gasverbruik waaraan jij jezelf of jouw gezin kunt meten. Schat eerst je gasverbruik in.

Vergelijk jouw gasverbruik

Of je nu meer of minder gas verbruikt dan het gemiddelde, je kunt pas écht besparen op je gasfactuur als je een voordelig gastarief hebt gevonden. Vergelijk daarom jouw gasverbruik met de actuele prijzen in onze prijzenvergelijker artikels voor aardgas.

energieprijzen vergelijken

Gasprijzen vergelijken

Vergelijk het aanbod aan de hand van jouw verbruik. Kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Verander van gasleverancier

Bij de het veranderen van energieleverancier en dus ook voor aardgas geldt dat de prijs meestal de doorslag geeft. Verander van gasleverancier als je een voordeliger tarief hebt gevonden. Verlies niet andere aspecten uit het oog die ook van invloed zijn voor jouw keuze, zoals een goede dienstverlening en gratis extra's.

Zorgeloos overstappen Verander vandaag nog gratis van energieleverancier. Zorgeloos overstappen dankzij onze vergelijkingshulp en gratis advies.

Geactualiseerd op