Vraagteken
contact

Vraag over je budgetmeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over de budgetmeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je budgetmeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Budgetmeter Fluvius elektriciteit en gas: alle informatie

Geactualiseerd op
minuten lezen
Budgetmeter Fluvius

Een budgetmeter is een meter voor elektriciteit en / of aardgas voor huishoudens die extra grip nodig hebben op hun kosten. Budgetmeters worden geplaatst door de distributienetbeheerders en zorgen ervoor dat je niet met openstaande rekeningen en betalingsachterstanden komt te zitten. In dit artikel leggen we alles uit over de budgetmeter, zoals het plaatsen, verwijderen en het opladen van de budgetmeter.

Wat is een budgetmeter?

Een budgetmeter is een van de vele soorten energiemeters die je kan vinden in België. Er zijn twee soorten budgetmeters, namelijk: een budgetmeter elektriciteit en een budgetmeter aardgas. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook Digitale budgetmeters beschikbaar.

De Digitale budgetmeters worden sinds 1 juli 2019 in Vlaanderen door Fluvius geplaatst. Alle nieuwe budgetmeters zijn tegenwoordig Digitaal. Het verschil tussen een Digitale budgetmeter en een normale budgetmeter is dat je een Digitale meter 24/7 online kan opladen. Een stuk makkelijker dus!

Je kan enkel gebruik maken van een budgetmeter door deze op te laden. Je betaalt dus vooraf voor je elektriciteit en / of aardgas, in plaats van achteraf. Hierdoor kan je dus niet met openstaande rekeningen komen te zitten. Er zijn budgetmeters voor de aardgasmeter en voor de elektriciteitsmeter.

De budgetmeter wordt enkel geplaatst in Vlaanderen en Wallonië. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt er een vermogensbegrenzer geïnstalleerd.

Budgetmeter plaatsen

Budgetmeters zijn bestemd voor huishoudens die moeite hebben met het betalen van de energierekeningen. Het kiezen voor een budgetmeter is niet vrijwillig. Door het niet betalen van rekeningen bij een energieleverancier, zal deze leverancier stoppen met het leveren van energie.

Omdat energie in België een belangrijk goed is, zal je niet afgesloten worden van het energienet. In dit geval zal je namelijk worden aangesloten bij de distributienetbeheerder. De netbeheerder wordt in dit geval dus ook de energieleverancier.

Vraagteken
contact

Vraag over je budgetmeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over de budgetmeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je budgetmeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Hoe moet je een budgetmeter aflezen?

Om een budgetmeter te gebruiken, is het ook handig om te weten hoe deze precies werkt. Op een budgetmeter voor elektriciteit zal je een rode en een blauwe knop vinden. Met de blauwe knop kan je het scherm bedienen en met de rode knop kan je het noodkrediet aanzetten.

De manieren om de budgetmeter af te lezen zal verschillen of je de budgetkaart in de meter hebt geplaatst of niet. Indien de budgetkaart niet in de budgetmeter zit, kan je de onderstaande informatie aflezen. Druk op de blauwe knop om door het menu te navigeren.

Budgetmeter aflezen zonder kaart

Indien je de kaart in de budgetmeter plaatst, zal je andere gegevens kunnen aflezen. Dit is gedaan om onder andere je privacy te beschermen. Stop de kaart in de budgetmeter en druk op de blauwe knop. Vervolgens kan je de onderstaande informatie aflezen.

Budgetmeter aflezen met kaart

Alle manieren voor budgetmeter opladen

Een budgetmeter opladen kan je op verschillende manieren doen. Het verschilt ook welke budgetmeter je hebt. Bij een Digitale budgetmeter kan je het opladen bijvoorbeeld online doen, maar bij een ‘klassieke’ budgetmeter is dit niet mogelijk.

Met prepaid opladen bij Fluvius vul je het prepaid-saldo van je budgetmeter aan. Dit saldo opladen kan op drie verschillende manieren:

  1. Via de online Fluvius app op de website;
  2. Met een bankkaart bij een oplaadpunt;
  3. Met cash in een Bpost-kantoor of postpunt.

Budgetmeter Fluvius opladen in Mijn Budgetmeter Een Fluvius budgetmeter opladen kan op de website van deze netbeheerder. Op mijnDigitalebudgetmeter.be kan je het saldo opladen, raadplegen en je verbruik inzien. Geen internet? Bel dan: 📞 0800 95 608 en houd de EAN-code bij de hand.

Een budgetmeter online opladen bij Infrax is niet meer mogelijk. Infrax is namelijk Fluvius geworden. Een Infrax budgetmeter online opladen zal je dus bij Fluvius moeten doen op de bovenstaande manier.

Is een budgetmeter goedkoper?

Een budgetmeter is niet goedkoper dan een energiecontract bij een reguliere energieleverancier. De prijs die je betaalt voor het opladen van een budgetmeter voor elektriciteit en aardgas is het gemiddelde van de prijzen van de commerciële energieleveranciers. Hierdoor is de energieprijs bij de netbeheerder aanzienlijk hoger dan het laagste tarief op de markt.

Het is wel mogelijk om in aanmerking te komen voor het sociaal tarief voor energie. Dit is een begrensd tarief voor elektriciteit en aardgas. Indien je geen recht hebt op het sociale tarief, zal je de gemiddelde energieprijs moeten betalen en deze is zeker niet het voordeligst.

Zodra alle schulden bij de energieleverancier zijn afbetaald, is het aan te raden om direct te veranderen van energieleverancier. Bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand om direct te besparen op je energiekosten.

Alle leveranciers vergelijken? Gebruik de CallMePower energievergelijker.

Vraagteken
contact

Vraag over je budgetmeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over de budgetmeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je budgetmeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Noodkrediet budgetmeter gebruiken

Het kan voorkomen dat je op een gegeven moment niet genoeg financiële middelen hebt om je budgetmeter op te laden of dat je geen tijd hebt om deze op te laden. Hiervoor bestaat het budgetmeter noodkrediet. Gebruik dit noodkrediet alleen als het echt nodig is.

Je kan dit budgetmeter noodkrediet activeren met de rode knop op de budgetmeter. Voor elektriciteit is het noodkrediet € 50 en voor gas is het noodkrediet € 70. Dit krediet is niet gratis. Het wordt namelijk afgehouden van de volgende opladingen.

Ook als het noodkrediet op is zal je niet zonder elektriciteit of gas komen te zitten. De budgetmeter zal altijd 10 ampère aan elektriciteit blijven leveren. Dit verbruik is echter niet gratis en zal worden afgehouden van volgende opladingen.

Noodkrediet budgetmeter gas Als het noodkrediet op is, zal je nog wel gebruik kunnen maken van elektriciteit. Voor aardgas is dit niet mogelijk. Wel is het mogelijk om in de winterperiode in aanmerking te komen voor steun van de (Vlaamse) overheid.

Is een budgetmeter verwijderen mogelijk?

Een >budgetmeter verwijderen kan alleen als de schulden bij de energieleverancier volledig zijn afbetaald. Sluit hiervoor een energiecontract af bij een van de Belgische energieleveranciers.

Opnieuw een contract afsluiten kan alleen als je alle openstaande schulden en facturen bij de netbeheerder en de vorige energieleverancier hebt afbetaald. Hierna zal je een contract moeten aangaan en zal de budgetmeter worden afgesloten.

Afhankelijk van de netbeheerder, zal je zelf de budgetmeter moeten uitschakelen met een de-activatiekaart of komt er een medewerker van de netbeheerder langs om de budgetmeter te verwijderen. Bij een Digitale budgetmeter kan dit op afstand gebeuren en hoef je zelf niks te doen.

Verandering nummer budgetmeter Wanneer je de budgetmeter vervangt voor een Digitale budgetmeter, dan verandert ook het meternummer.

Budgetmeter elektriciteit

De meest voorkomende budgetmeter in België is de budgetmeter elektriciteit. Welke budgetmeter wordt geïnstalleerd hangt af van welke soort energie er werd afgenomen bij de energieleverancier die het contract heeft verbroken. Daarnaast hangt dit natuurlijk ook af van het feit of je een elektriciteitsaansluiting en / of een gasaansluiting hebt.

In België is de netbeheerder de energieleverancier voor een groot aantal huishoudens. In Vlaanderen vertegenwoordigd de netbeheerder ongeveer 2 % van de totale energiemarkt.

Bij het plaatsen van een budgetmeter wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een enkelvoudige energiemeter, tweevoudige energiemeter of een uitsluitend nachtmeter.

Vraagteken
contact

Vraag over je budgetmeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over de budgetmeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je budgetmeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Budgetmeter en zonnepanelen Het je zonnepanelen en wordt er een budgetmeter geplaatst? Let op dat je in dit geval een terugdraaiende teller nodig hebt. Bij de plaatsing van zonnepanelen zal je ook automatisch een Digitale meter ontvangen. Deze heeft de mogelijkheid tot terugdraaien.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 38 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de budgetmeter