gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Budgetmeter Fluvius voor Gas en Elektriciteit: Alle informatie

budgetmeter energiekosten beheren

Een budgetmeter is een meter voor elektriciteit en/of aardgas voor huishoudens die extra grip nodig hebben op hun kosten. Deze meters worden geplaatst door de distributienetbeheerders en zorgen ervoor dat je niet met openstaande rekeningen en betalingsachterstanden komt te zitten. We leggen je in dit artikel alles uit over hoe een budgetmeter werkt.


Wat is een budgetmeter?

Budgetmeter

Een budgetmeter is een van de vele soorten energiemeters die je kan vinden in België. Er zijn twee soorten budgetmeters, namelijk: een budgetmeter elektriciteit en een budgetmeter aardgas. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook digitale budgetmeters beschikbaar.

De digitale budgetmeters worden sinds 1 juli 2019 in Vlaanderen door Fluvius geplaatst. Alle oude budgetmeters zullen in de loop van 2020 vervangen zijn. Het verschil tussen een digitale budgetmeter en een normale budgetmeter is dat je een digitale meter 24/7 online kan opladen. Een stuk gemakkelijker dus!

Je kan enkel gebruik maken van een budgetmeter door deze op te laden. Je betaalt dus vooraf voor je elektriciteit en/of aardgas, in plaats van achteraf. Hierdoor kan je dus niet met openstaande rekeningen komen te zitten. Er zijn budgetmeters voor de aardgasmeter en voor de elektriciteitsmeter.

De plaatsing van een budgetmeter

Budgetmeters zijn bestemd voor huishoudens waarbij het lastig is om altijd alle rekeningen te betalen. Het kiezen voor een budgetmeter is niet vrijwillig. Door het niet betalen van rekeningen bij een energieleverancier, zal je worden afgesloten.

Omdat energie in België een belangrijk goed is, zal je niet afgesloten worden van het energienet. In dit geval zal je namelijk worden aangesloten bij de distributienetbeheerder. De netbeheerder is in dit geval dus de energieleverancier.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Een budgetmeter aflezen doe je zo!

Om een budgetmeter te gebruiken, is het ook handig om te weten hoe deze precies werkt. Op een budgetmeter voor elektriciteit zal je een rode en een blauwe knop vinden. Met de blauwe knop kan je het scherm bedienen en met de rode knop kan je het noodkrediet aanzetten.

Het aflezen van de budgetmeter zal verschillen of je de budgetkaart in de meter hebt geplaatst of niet. Indien de budgetkaart niet in de budgetmeter zit, kan je de onderstaande informatie aflezen. Druk op de blauwe knop om door het menu te navigeren.

Budgetmeter aflezen zonder kaart

Indien je de kaart in de budgetmeter plaats, zal je andere gegevens kunnen aflezen. Dit is gedaan om onder andere je privacy te beschermen. Stop de kaart in de budgetmeter en druk op de blauwe knop. Je kan dan de volgende informatie aflezen:

Budgetmeter aflezen met kaart

Budgetmeter opladen, alle manieren om dit te doen

Een budgetmeter prepaid opladen kan je op verschillende manieren doen. Het verschilt ook welke budgetmeter je hebt. Bij een digitale budgetmeter kan je het opladen bijvoorbeeld online doen, maar bij een ‘klassieke’ budgetmeter is dit niet mogelijk.

Met prepaid opladen bij Fluvius vul je het prepaid-saldo van je budgetmeter aan. Dit saldo opladen kan op drie verschillende manieren:

  1. Via de online Fluvius app op de website ;
  2. Met een bankkaart bij een oplaadpunt ;
  3. Met cash in een Bpost-kantoor of postpunt.

Budgetmeter Fluvius opladen in mijn budgetmeter Een budgetmeter van Fluvius kan je opladen via de website van deze netbeheerder. Op mijndigitalebudgetmeter.be kan je het saldo opladen, raadplegen en je verbruik inzien. Geen internet? Bel dan: ☎ 0800 95 608 en houd de EAN-code bij de hand.

Budgetmeter online opladen bij Infrax is niet meer mogelijk. Infrax is namelijk Fluvius geworden. Indien je dus je budgetmeter bij Infrax online wilt opladen, zal je dit bij Fluvius moeten doen op de bovenstaande manier.

Tarieven budgetmeter

Contract onder de loep

Let op, een budgetmeter is zeker niet goedkoper dan een abonnement bij een energieleverancier. De prijs die je betaald voor het opladen van je budgetmeter voor elektriciteit en aardgas is het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers. De prijs voor aardgas en de prijs voor elektriciteit die je bij de netbeheerder betaald zijn hierdoor aanzienlijk hoger.

Wel kan je in aanmerking komen voor het sociale maximumtarief. Dit is een begrensd tarief voor elektriciteit en aardgas. Indien je geen recht hebt op het sociale tarief, zal je de gemiddelde energieprijs moeten betalen en deze is zeker niet het voordeligst.

Zodra alle schulden dan ook zijn afbetaald, raden wij sterk aan om over te stappen naar een andere energieleverancier. Vergelijk voordat je overstapt goed, zodat je niet te hoge maandelijkse lasten krijgt. Sluit bijvoorbeeld een abonnement af bij een van de goedkoopste energieleveranciers van België.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Noodkrediet budgetmeter gebruiken

Elektriciteit rekenmachine

Het kan voorkomen dat je op een gegeven moment niet genoeg financiële middelen hebt om je budgetmeter op te laden of dat je geen tijd hebt om deze op te laden. Hiervoor bestaat een noodkrediet. Gebruik dit noodkrediet alleen als het echt nodig is.

Je kan dit noodkrediet activeren met de rode knop op de budgetmeter. Voor elektriciteit is het noodkrediet 50,00 Euro en voor gas is het noodkrediet 70,00 Euro. Dit krediet is niet gratis. Het wordt namelijk afgehouden van de volgende opladingen.

Ook als het noodkrediet op is, zal je niet zonder elektriciteit komen te zitten. De budgetmeter zal altijd 10 ampère aan elektriciteit blijven leveren. Maar, ook dit verbruik is niet gratis en zal worden afgehouden van volgende opladingen.

Noodkrediet gas Als het noodkrediet op is, zal je nog wel gebruik kunnen maken van elektriciteit. Voor aardgas is dit niet mogelijk. Wel is het mogelijk om in de winterperiode in aanmerking te komen voor steun van de (Vlaamse) overheid.

Is het mogelijk om een budgetmeter te verwijderen?

Het is niet mogelijk om zelf een budgetmeter te verwijderen. Maar, het is wel mogelijk om weer gebruik te maken van je 'normale' energiemeter. Om dit te doen moet je simpelweg een energiecontract afsluiten bij een van de Belgische energieleveranciers.

Opnieuw een contract afsluiten kan alleen als je alle openstaande schulden en facturen bij de netbeheerder en de vorige energieleverancier hebt afbetaald. Hierna zal je een contract moeten aangaan en zal de budgetmeter worden afgesloten.

Afhankelijk van de netbeheerder, zal je zelf de budgetmeter moeten uitschakelen met een de-activatiekaart of komt er een medewerker van de netbeheerder langs om de budgetmeter te verwijderen. Bij een digitale budgetmeter kan dit op afstand gebeuren en hoef je zelf niks te doen.

Budgetmeter elektriciteit

De meest voorkomende budgetmeter in België is de budgetmeter elektriciteit. Welke budgetmeter wordt geïnstalleerd hangt af van welke soort energie er werd afgenomen bij de energieleverancier die het contract heeft verbroken. Daarnaast hangt dit natuurlijk ook af van het feit of je een elektriciteitsaansluiting en/of een gasaansluiting hebt.

Budgetmeter en zonnepanelen Het je zonnepanelen en wordt er een budgetmeter geplaatst? Let op dat je in dit geval een terugdraaiende teller nodig hebt. Bij de plaatsing van zonnepanelen zal je ook automatisch een digitale meter ontvangen. Deze heeft de mogelijkheid tot terugdraaien.

Verandering meternummer Wanneer je jouw budgetmeter vervangt voor een digitale budgetmeter, dan verandert ook jouw meternummer.

In België is de netbeheerder de energieleverancier voor een groot aantal huishoudens. Het marktaandeel van de netbeheerders op de elektriciteitsmarkt is 2,33% in 2021. Dit percentage is over de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven. Hiermee hebben de netbeheerders een vergelijkbaar marktaandeel met energieleveranciers, zoals Elegant en Vlaamse Energieleverancier.

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op