energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Mijn meterstanden doorgeven: hoe werkt de meteropname?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Meteropname

De meterstanden moeten worden doorgeven bij een verhuis, bij de jaarlijkse afrekening of bij een overstap van leveranciers. In dit geval zal de netbeheerder de meterstanden komen opnemen of opvragen. Bij een digitale energiemeter gebeurt de meteropname automatisch.

Waarom meterstanden doorgeven?

De meteropname dient om je jaarlijkse energieverbruik te kunnen meten door de huidige meterstand te vergelijken met de meterstand van het voorgaande jaar. Op basis van de meterstanden kan je energieleverancier opmaken hoeveel energie je exact hebt verbruikt.

De meteropname is nodig om een jaarafrekening of slotfactuur op te kunnen maken. Het bedrag dat je maandelijks betaalt voor energie, is namelijk slechts een inschatting. Als je verbruikskosten afwijken van de daadwerkelijke verbruikskosten, zal je dit terug kunnen zien op de jaarafrekening of slotfactuur.

Daarnaast wordt het werkelijke verbruik gebruikt om het voorschotbedrag voor het volgende jaar te bepalen. Hiermee wordt er voorkomen dat je maandelijks te veel of te weinig gaat betalen, wat vervolgens bij de jaarafrekening of slotfactuur gecorrigeerd moet worden.

Wanneer meterstanden doorgeven?

In principe hoeft het doorgeven van de meterstanden maar één keer per jaar. De meteropname of het doorgeven van de meterstanden moet gebeuren in de volgende situaties:

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over je factuur. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Wie komt mijn meterstanden opnemen?

Energiemeter

Het doorgeven van de meterstanden gebeurt via de verantwoordelijke netbeheerder van jouw regio. In sommige gevallen heb je de keuze om de meterstanden online door te geven en in andere gevallen komt er een meteropnemer van de netbeheerder langs.

Voordat de meterstanden moeten worden opgenomen, zal je een bericht ontvangen van de netbeheerder. Als het mogelijk is om de meterstanden online door te geven, zal je dat hier kunnen inzien.

In heel Vlaanderen is Fluvius de verantwoordelijke netbeheerder. Fluvius is tot stand gekomen na de fusering van Eandis en Infrax in 2018. We geven hieronder een overzicht van alle netbeheerders buiten Vlaanderen:

  • Sibelga in Brussel
  • ORES in Waals Brabant, Est, Henegouwen, Luxemburg, Moeskroen, Namen en Verviers;
  • Resa in Luik
  • AIEG in Andenne, Gesves, Ohey, Rumes en Viroinval.
  • AIESH in Erquelinnes, Beaumont, Froidchapelle, Sivry-Rance, Mummies, Chimay, Couvin;
  • REW in Waver, Limal en Bierges.

Hoe meteropnemer Fluvius herkennen?

Een medewerker van de netbeheerder Fluvius is altijd te identificeren. Zo draagt hij of zij een uniform met het Fluvius-logo en draagt hij bovendien een officiële badge bij zich. Daarnaast wordt er altijd gereden in een officiële Fluvius-wagen en wordt er niets verkocht / wordt er nooit geld gevraagd voor zijn of haar diensten. Vertrouw je het niet, laat hem of haar dan niet binnen. Je mag natuurlijk ook altijd meelopen naar de meters.

In de jaren dat er geen meteropnemer bij jou langs komt voor de meteropname, zul je zelf de meterstand moeten doorgeven. Je krijgt dan een brief of e-mail van jouw distributienetbeheerder met de vraag om de meterstanden in te vullen.

Niet aanwezig bij meteropname

Als je niet thuis bent wanneer de meteropnemer langs komt, dan wordt er een briefje achtergelaten met een nieuw tijdstip. Ben je ook de tweede keer niet thuis, dan wordt er een brief gestuurd met de vraag om ofwel zelf de meterstanden online door te geven of om een afspraak te maken voor de meteropname.

Meteropname Digitale energiemeter

In Vlaanderen hebben steeds meer huishoudens een Digitale energiemeter. Eén van de voordelen van dit type energiemeter is dat de meterstanden automatisch doorgegeven worden aan de netbeheerder. Indien je dus een Digitale energiemeter hebt laten plaatsen, zal het niet nodig zijn om de meterstanden door te geven.

De nieuwe, Digitale energiemeters hebben zelfs de mogelijkheid om de meterstanden elk kwartier door te geven. Dit is enkel van toepassing voor consumenten die kiezen voor een dynamisch energiecontract.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over je factuur. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Hoe meterstanden aflezen?

Het aflezen van de meterstanden is zeer gemakkelijk. Of je nou een enkelvoudige elektriciteitsmeter, tweevoudige elektriciteitsmeter of een uitsluitend nachtmeter hebt, de meterstanden zijn altijd duidelijk aangegeven.

In de afbeelding hieronder zijn alle gegevens die je kunt terugvinden op een energiemeter toegelicht.

Uitleg energiemeter

Meterstanden elektriciteit

Op een elektriciteitsmeter zijn de meterstanden uitgedrukt in kWh. Je hoeft alleen de cijfers af te lezen en je weet precies wat de meterstand van de elektriciteitsmeter is, dat overeenkomt met de getallen die op je energiefactuur staan. Heb jij nog een oude, analoge meter, dan lees je de meterstanden af van een wijzerplaat / telwerk af.

Meterstanden aardgas

Net zoals op de elektriciteitsmeter hoef je op de aardgasmeter alleen de cijfers op de meter af te lezen. Het verschil met de cijfers op een elektriciteitsmeter is dat op een gasmeter de meterstanden in kubieke meter of m3 zijn uitgedrukt.

Bekijk onze pagina over gas in m3 naar kWh omrekenen voor meer informatie of om je gasverbruik direct om te rekenen naar kWh.

Mijn meterstanden bekijken bij Fluvius

Indien je een Digitale meter hebt laten plaatsen, is het zeer gemakkelijk om de meest actuele meterstanden in te zien in de online klantenzone van Fluvius. In deze toepassing vind je alle gebruiksgegevens van zowel je gas- als elektriciteitsmeter.

Om gebruik te maken van Mijn Fluvius, zal je een account moeten aanmaken en de EAN-codes van je energiemeters moeten doorgeven. Als je de verbruikshistoriek aanvraagt voor energiemeters die niet op jouw naam staan, dan wordt er eerst per brief of mail toestemming gevraagd aan de persoon op wiens naam het contract staat.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Meteropname bij verhuis

Als je gaat verhuizen is het nodig om de meterstanden door te geven. Hiermee kan er een slotfactuur worden opgemaakt en het energiecontract in je oude woning worden afgesloten. De meterstanden zal je door moeten geven aan je energieleverancier via het overnamedocument.

Het energieovernamedocument dient alleen voor het vastleggen van de elektriciteits- en gasmeterstanden, niet om het energiecontract over te nemen van de oude bewoners. De nieuwe bewoners van de woning zijn vrij om zelf te kiezen van welke energieleverancier ze hun energie willen ontvangen.

Afsluiten nieuw energiecontract bij verhuis

Bij een verhuis is het altijd aan te raden om de energietarieven met elkaar te vergelijken. De tarieven en voorwaarden kunnen sterk verschillen per leverancier en in sommige gevallen zelfs per contract. Hierdoor kan het besparingspotentieel oplopen tot wel enkele honderden euro’s per jaar indien je kiest voor het juiste energiecontract.

Bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand of gebruik de CallMePower energie vergelijker om alle leveranciers met elkaar te vergelijken.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 48 stemmen vond de informatie nuttig.