gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Mijn meterstanden doorgeven: hoe werkt de meteropname?

meterstanden doorgeven

Met een meteropname krijg je inzicht in jouw energieverbruik? Eén of enkele keren per jaar worden de meterstanden van jouw meters afgelezen. Waarom dit is en hoe dit in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.


Waarom moet mijn meterstand opgenomen worden?

meterstanden doorgeven

Het opnemen van de meterstanden dient om jouw jaarlijkse energieverbruik te kunnen meten, door de meterstand van dat moment te vergelijken met die van het jaar ervoor. Op basis daarvan weten jij en jouw energieleverancier precies hoeveel energie je verbruikt hebt dat jaar.

De opname van de meterstand is nodig om een jaarafrekening of slotfactuur te kunnen sturen. Het bedrag dat jij maandelijks betaald voor de energie, het bedrag dat op de voorschotfactuur staat, is namelijk een inschatting. Als je meer of minder hebt verbruikt dan waarvoor je hebt betaald, dan is dat terug te zien op de eindafrekening en slotfactuur, waarna je ofwel geld terug krijgt of moet betalen.

Daarnaast wordt het werkelijke verbruik gebruikt om het voorschotbedrag voor het volgende jaar te berekenen. Hiermee wordt er voorkomen dat je maandelijks te veel of te weinig gaat betalen, wat vervolgens bij de jaarafrekening of slotfactuur gecorrigeerd moet worden. Het liefst willen we namelijk op €0 uitkomen aan het einde van het jaar.

Wanneer moet ik mijn meterstanden doorgeven?

In principe hoef je maar één keer per jaar jouw meterstanden door te geven, enkel in sommige gevallen moet het vaker gebeuren. De jaarlijkse opname van jouw meterstanden gebeurt altijd op min of meer hetzelfde tijdstip.

De meterstanden opnemen gebeurt:

  • Bij de vaste opnemingsmaand voor jouw jaarlijkse afrekening ;
  • Iedere keer als je verandert van energieleverancier ;
  • Iedere keer als je verhuist.

Mijn meterstanden opnemen, wie doet dat?

Het doorgeven van de meterstanden kan op twee manieren gebeuren: online of een meteropnemer die langs komt.

Eens per twee jaar komt er een meteropnemer of technieker van de netbeheerder van jouw gemeente bij jou langs om de meterstanden op te nemen. Woon je in Vlaanderen, dan betekent dat er iemand van Fluvius bij jou langs komt en in Brussel iemand van Sibelga. In Wallonië is het afhankelijk van de regio waarin jij woont:

Netbeheerders Wallonië
Distributienetbeheerder Regio
ORES Grootste DNB in Wallonië
RESA DNB in Luik
AIEG DNB in Andenne, Gesves, Ohey, Ruhmes en Viroinval
AIESH DNB in Zuid-Henegouwen
REW DNB in Waver, Limal en Bierges

Een medewerker van de netbeheerder Fluvius is altijd te identificeren. Zo draagt hij of zij een uniform met het Fluvius-logo en draagt hij bovendien een officiële badge bij zich. Daarnaast wordt er altijd gereden in een officiële Fluvius-wagen en wordt er niets verkocht/wordt er nooit geld gevraagd voor zijn of haar diensten. Vertrouw je het niet, laat hem of haar dan niet binnen. Je mag natuurlijk ook altijd meelopen naar de meters.

In de jaren dat er geen meteropnemer bij jou langs komt voor de meteropname, zul je zelf de meterstand moeten doorgeven. Je krijgt dan een brief of e-mail van jouw distributienetbeheerder met de vraag om de meterstanden in te vullen.

Wat gebeurt er als ik niet aanwezig ben als de meteropnemer langs komt?

Als je niet thuis bent wanneer de meteropnemer langs komt, dan wordt er een briefje achtergelaten met een nieuw tijdstip. Ben je ook de tweede keer niet thuis, dan wordt er een brief gestuurd met de vraag om ofwel zelf de meterstanden online door te geven of om een afspraak te maken voor de meteropname.

Meteropname digitale elektriciteitsmeter

Door de komst van de digitale meter/slimme meter is het niet meer noodzakelijk dat er een meteropnemer langs komt om de meterstanden op te nemen of om zelf de meterstanden online door te geven. Bij slimme meters kunnen de meterstanden namelijk automatisch doorgegeven worden aan de energieleveranciers.

Voordat energieleveranciers de meterstanden kunnen aflezen, moeten ze wel jouw EAN-code hebben. Dit is een nummer dat uniek is voor jouw energiemeters en bestaat uit achttien cijfers (beginnende met 54). Deze code kun je vinden op jouw energiefactuur en meestal ook op een sticker of metalen plaatje aan de zijkant van de meterkast.

Waar kan ik de meters in mijn huis vinden?

De gas- en elektriciteitsmeters kunnen zich op een aantal plekken in jouw huis bevinden. Vaak zijn ze te vinden in de ingang van jouw huis, in een kast of in de garage. Ook kunnen ze zich buiten de woning bevinden, zoals in een kastje in een scheidingsmuurtje of in een kastje tegen de muur van de woning.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe kan je de meterstanden van jouw elektriciteits- en/of gasmeters aflezen?

Verhuis je of was je afwezig bij de meteropname? Allereerst is het belangrijk om te weten waar de meters voor aardgas en elektriciteit zich in jouw woning bevinden voordat je de meterstanden kunt aflezen.

meterstanden aflezen

Meterstanden elektriciteit

Op een elektriciteitsmeter zijn de meterstanden uitgedrukt in kWh. Je hoeft alleen de cijfers af te lezen en je weet precies de meterstand van jouw elektriciteitsmeter, dat overeenkomt met de getallen die op jouw energiefactuur staan. Heb jij nog een oude, analoge meter, dan lees je de meterstanden af van een wijzerplaat / telwerk af.

Meterstanden gas

Netzoals op de elektriciteitsmeter hoef je op de aardgasmeter alleen de cijfertjes, of bij een oude, analoge meter de wijzerplaat / het telwerk, af te lezen. Het verschil met de cijfertjes op een elektriciteitsmeter is echter dat op een gasmeter de meterstander in kubieke meter of m3 zijn uitgedrukt.

Om jouw verbruik in m3 om te rekenen naar jouw verbruik in kWh, zoals het op jouw energiefactuur staat, wordt er gebruik gemaakt van een omzettingscoëfficient die gebruik maakt van de calorische waarde, de hoeveelheid warmte die geproduceerd wordt bij de volledige verbranding van een hoeveelheid aardgas, van aardgas.

Gasverbruik omrekenen naar kWh De formule om de hoeveelheid verbruikte gas in kWh te berekenen, is als volgt:
Hoeveelheid verbruikte gas in m3 x calorische bovenwaarde = hoeveelheid verbruikte gas in kWh.

De calorische waarde verschilt per distributienetbeheerder in België en kan gevonden worden op de website van de CREG.

Digitale meter aflezen

Indien je op een digite meter de meterstanden wilt aflezen, dan is het handig om te weten wat welk cijfertje precies inhoudt. Op een digitale meter wordt onderscheid gemaakt tussen een dag- en nachttarief, dit is echter alleen van toepassing indien je thuis een tweevoudige of een uitsluitend nachtmeter hebt. Heb je nog een enkelvoudige meter thuis, dan kun je de cijfers gewoon bij elkaar op tellen.

Getal Betekenis
1.8.1. Verbruik tijdens dagtarief
1.8.2. Verbruik tijdens nachttarief
2.8.1. Teruggegeven groene stroom (door gebruik van zonnepanelen) tegen dagtarief
2.8.1. Teruggegeven groene stroom (door gebruik van zonnepanelen) tegen nachttarief

Om verwarring met het meternummer, dat altijd uit 8 tot 10 cijfers bestaat, te vermijden, bestaan de meterstanden (zichtbaar op het telwerk) uit 5 cijfers!

Meteropname bij een verhuis

Wanneer je verhuist, moet je een een energieovernamedocument invullen. In dit document worden de meterstanden voor gas en elektriciteit vast gelegd en moet door zowel de oude als de nieuwe bewoners van een huis ondertekend worden.

Het energieovernamedocument dient alleen voor het vastleggen van de elektriciteits- en gasmeterstanden, niet om het energiecontract over te nemen van de oude bewoners. De nieuwe bewoners van de woning zijn vrij om zelf te kiezen vaj welke energieleveranciers zij hun elektriciteit en gas willen ontvangen.

Gas en Licht Verhuizen
Gas en Licht Verhuizen

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten voor je nieuwe woning en de energiemeters over te nemen.

Gas en Licht Verhuizen
Gas en Licht Verhuizen

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen.

Meterstand zonnepanelen doorgeven

meterstanden zonnepanelen doorgeven

Indien jij zonnepanelen bij jouw woning, dan kom je wellicht in aanmerking voor een groenestroomcertificaat. Zodra jouw zonnepanelen voldoende zonne energie hebben opgewekt, geef je de meterstand van de productiemeter (let op: niet van de omvormer) door.

Door de komst van de digitale meter hoef je ook wanneer je in het bezit bent van zonnepanelen de meterstanden niet meer handmatig door te geven. Ben je nog in het bezit van een analoge meter met terugdraaiende teller, dan is dit wel het geval. De overtollige energie is al verwerkt in de meterstanden, waardoor je gemakkelijk de meterstanden kunt aflezen en kunt invullen bij Fluvius.

Groene Energie
Groene Energie

Groen energiecontract afsluiten?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons voor een gratis vergelijking van groene energieleveranciers.

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe kan ik mijn meterstanden bekijken?

Indien jij thuis een digitale meter hebt, dan kun jij gemakkelijk jouw meterstanden bekijken. Dit kan via Mijn Fluvius, een gratis toepassing van netbeheerder Fluvius. In deze toepassing vind je jouw verbruiksgegevens van zowel jouw elektriciteit als gas.

Voordat je jouw gegeven kunt inzien, zul je je eerst moeten registreren. Nadat je geregistreerd bent, kun je jouw verbruikshistoriek aanvragen, hiervoor moet je jouw EAN-codes invullen. Als je de verbruikshistoriek aanvraagt voor energiemeters die niet op jouw naam staan, dan wordt er eerst per brief of mail toestemming gevraagd aan de persoon op wiens naam het contract staat.

Heb jij nog een analoge meter thuis, dan kun je gebruik maken van de vebruikswijzer. Je kunt hierin jouw meterstanden van jouw elektricieits- en gasmeter ingeven en maandelijks opvolgen. Naast inzicht in jouw eige verbruik, kun je ook jouw verbruik vergelijken met een gemiddeld gezin in dezelfde situatie als jij.

Geactualiseerd op