gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiecontracten: ontdek alles over de verschillende soorten

Energiecontract vergelijken

Of je nu verhuist, een meter opent voor je nieuwe woning, verbouwt of overstapt van aanbieder: wie energie afneemt, dient een energiecontract af te sluiten met een leverancier van gas en/of elektriciteit naar keuze. Maar hoe zit het precies met al die energiecontracten in België? Je leest het in dit artikel, waarin wij jou helpen om het proces te begrijpen!


Leveringscontract energie

Een energiecontract, ook wel een leveringscontract genoemd, regel je bij een leverancier van elektriciteit en/of aardgas. Iedereen in België die stroom en/of gas afneemt is sinds de vrijmaking van de energiesector bij wet verplicht om een contract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze.

Energiecontract verhuizen

Aan het verhuizen? Dan komt er ook een moment dat je aan jouw energie moet denken. Bij jouw verhuis moet je een energieovernamedocument invullen voor zowel jouw oude huis als voor jouw nieuwe huis om de laatste meterstanden van het gas en de elektriciteit vast te leggen.

Gas en Licht Verhuizen
Gas en Licht Verhuizen

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten voor je nieuwe woning en de energiemeters over te nemen.

Gas en Licht Verhuizen
Gas en Licht Verhuizen

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen.

Welke soorten energiecontracten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten energiecontracten van onbepaalde duur en contracten met een vaste vooraf gestelde looptijd. Iedere soort energiecontract waarvoor je kan intekenen, heeft zo zijn eigen voorwaarden en tarieven. We beschrijven ze hieronder allemaal in het kort.

 • Huishoudelijk contract
  Dit gaat om een contract voor de levering van gas en/of elektriciteit op privé-naam, ook wel een huishoudelijk contract, of voor een contract voor particulieren. Dit type energiecontract sluit je af voor het energieverbruik op jouw domicilieadres (dit is in de woning waar je gedomicilieerd bent).
 • Contract voor tweede woning op privénaam
  Een energiecontract voor jouw tweede woning sluit je af voor jouw tweede woning. Je hebt in dit huis elektriciteit nodig en soms ook aardgas.
 • Contract op naam van een bedrijf
  Een contract op naam van een bedrijf wordt afgesloten voor energieverbruik op een adres waar een bedrijf gevestigd is. Ben je zelfstandig ondernemer of behoor je tot een KMO? Dan heb je de mogelijkheid om gas en/of elektriciteit af te nemen met de aantrekkelijke voorwaarden van een professioneel energiecontract.
 • Leegstandscontract
  Heb je een woning waar jij voorlopig nog niet in gaat wonen en/of die je voorlopig niet verhuurd? Ga dan voor een zogenaamd leegstandscontract voor jouw energie. Bij dit soort contracten betaal jij een lager, maandelijks voorschotbedrag.

Energiefactuur bedrijf
Energiefactuur bedrijf

Zakelijk energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor gratis energieadvies en om een zakelijk energiecontract af te sluiten.

Energiefactuur bedrijf
Energiefactuur bedrijf

De energiefactuur van jouw bedrijf verlagen?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiecontracten vergelijken: waar moet ik rekening mee houden?

Steeds meer particulieren en KMO’s vergelijken energiecontracten op het internet. Niet verwonderlijk: de Vlaamse regering doet haar best om consumenten en klein-professionelen bewust te maken om minder te spenderen aan hun energiefacturen. Dat gebeurt niet alleen met energiebesparende tips en renovatiepremies, maar ook met het promoten van het vergelijken van jouw huidige energiecontract en het maken van een eventuele overstap naar een voordeliger contract.

Vast of variabel energiecontract

Als je energiecontracten vergelijkt, stuit je direct op de mogelijkheid voor het kiezen van een vast tarief of variabel tarief voor jouw contract. Bij een vaste energieprijs betaal jij voor de duur van jouw contract hetzelfde bedrag voor jouw energie. Bij een variabel tarief kan jouw energiefactuur maandelijks in prijs verschillen door de stijgingen en dalingen in de markprijs van energie.

Bij een vast energiecontract weet je precies hoeveel je maandelijks kwijt bent aan jouw energie. Dit is voordelig wanneer de prijzen sterk toenemen. Mochten de prijzen echter dalen, dan profiteer je niet mee. Bij een variabel energiecontract ga jij wel minder betalen als de prijzen voor energie dalen, maar ook meer als de prijzen stijgen. Daarbij weet je nooit precies hoeveel jij maandelijks kwijt gaat zijn aan energie.

Alleen de energieprijzen staan vast Kies je voor een vast contract, dan staan alleen de energietarieven vast. De toeslagen voor transport, distributie en belastingen kunnen wel veranderen.

Looptijd contract

Naast de keuze voor een variabel of vast tarief voor energie, moet je ook kiezen voor de duur van jouw contract. De looptijd bepaalt namelijk ook deels wat het uiteindelijke bedrag op jouw factuur zal zijn. De vooraf afgesproken energieprijzen zullen lager zijn wanneer je een contract voor een langere duur afsluit, dan wanneer je een contract voor kortere duur afsluit.

De meest voorkomende looptijden voor contracten zijn één jaar, twee jaar, drie jaar of onbepaalde duur. Tussen deze looptijden zitten er verschillen in de energieprijs, maar ook in de voorwaarden kan een verschil zitten. Let dus goed op wanneer je de verschillende energiecontracten vergelijkt.

Groene energie

Tot slot dien je ook nog te overwegen of je groene stroom wil in huis en zo ja, wat voor soort groene energie. Niet iedereen energieleverancier is even milieuvriendelijk in de energie die zij aanleveren. Wil jij dus graag groene stroom thuis, kijk dan goed wie de groene energieleveranciers zijn.

Omdat de herkomst van elektriciteit bij ieder contract anders is heb je op de website van de Vlaamse energieregulator (VREG) de mogelijkheid om de herkomst van stroom in te zien.

Hoe moet ik mijn energiecontract afsluiten?

Je gaat een energiecontract aan op het moment dat je jouw handtekening zet op het contract. De snelste manier is om contract online af te sluiten, in een winkel (dit is meestal een verkooppunt van de leverancier zelf), telefonisch of middels deur-aan-deur verkoop. Waar je jouw energie regelt, bepaal je natuurlijk zelf. Het voordeel van online is dat leveranciers speciale 100% online contracten aanbieden tegen een energietarief dat gunstiger is.

Geldigheid energiecontract Pas vanaf het moment dat je een energiecontract tekent, is het geldig. Je blijft natuurlijk altijd recht hebben op de wettelijk geregelde bedenktijd van 14 kalenderdagen. Stel dat je toch na het verhuizen liever niet wenst over te stappen? Dan is dat gelukkig gewoon mogelijk, dit heet het herroepingsrecht.

Veranderen van energieleverancier

Ongeacht voor welke looptijd je kiest, huishoudelijke klanten, zelfstandigen en KMO’s kunnen op ieder moment gratis veranderen van energiecontract en van leverancier. Het maakt dus eigenlijk niet uit voor hoe lang je tekent bij het afsluiten van een energiecontract. Je moet alleen het opzegtermijn van één maand in acht te nemen.

Kies allereerst dus voor een gas- en elektriciteitscontract waarbij je je comfortabel voelt. Vraag jezelf daarbij ook af of je moeite wil nemen om vaker in één of enkele jaren de energieleveranciers en energietarieven te vergelijken en een overstap te maken of dat je toch liever voor zekerheid wil kiezen voor een langere periode en je je niet al te veel wil bekommeren om jouw energie.

Indien je hebt gekozen voor een vast energiecontract en de prijzen dalen ineens heel erg, dan kun je dus alsnog, zonder problemen, overstappen naar een goedkoper contract. Bevalt de energieleverancier
waar je bij hebt getekend na een aantal maanden niet meer? Ook dan kun
je zonder problemen overstappen naar een nieuwe energieleverancier.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe moet ik mijn energiecontract opzeggen?

Als klant zijnde hoef je in principe nooit jouw energiecontract op te zeggen. Als je overstapt van energieleverancier, dan regelt jouw nieuwe leverancier dat het contract bij jouw oude leverancier wordt opgezegd. Er zijn echter een aantal situaties waarin jij als klant wel zelf het contract moet opzeggen.

 • Wanner je naar het buitenland verhuist;
 • Wanneer je bij iemand anders, die al een energiecontract heeft, intrekt;
 • Wanneer je naar een regio verhuist waar jouw energieleverancier niet actief is;
 • Wanneer je geen elektriciteits- en/of gasmeter in jouw nieuwe woning hebt;
 • Wanneer je te maken hebt met een leegstaand huis, al kun je hier ook een leegstaandscontract voor afsluiten.

Als je jouw energiecontract gaat opzeggen, moet je enkele stappen doorlopen om zeker te zijn dat het mogelijk is en je nergens aan vast zit.

 1. Particulieren, zelfstandigen en KMO's kunnen in principe het contract zonder problemen beëindigen, maar bij een professioneel contract hoeft dit niet te zijn. Controleer daarom altijd de opzegvoorwaarden.
 2. Neem contact op met jouw energieleverancier. Het opzeggen van jouw contract kan vaak telefonisch of online, maar het is zeker aan te raden om dit ook via schrift (op papier of via een e-mail) te melden zodat je bewijs van de afmelding hebt.
 3. Indien nodig, vergeet dan niet om een nieuw contract af te sluiten, anders kan je worden afgesloten van het elektriciteits- en/of gasnet.
Geactualiseerd op