Energiecontracten: alle soorten en informatie

Of je nu verhuist, een meter opent voor je nieuwe woning, verbouwt of verandert van energieleverancier: iedereen dient een energiecontract af te sluiten. Er zijn echter verschillende soorten energiecontracten waar je uit kunt kiezen. Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie.
Soorten energiecontracten België
Er bestaan in grote lijnen vier verschillende soorten energiecontracten in België. Hieronder behandelen we de belangrijkste soorten energiecontracten, waarna we dieper de voorwaarden van deze contracten bekijken.
Huishoudelijk contract energie
Alle huishoudens die gebruik willen maken van energie dienen een energiecontract af te nemen bij één van de Belgische energieleveranciers. Doe je dit niet, dan loop je het risico om te worden afgesloten van het energienet.
Huishoudelijke energiecontracten lijken meestal zeer veel op elkaar. De jaarlijkse kosten kunnen echter veel verschillen, waardoor het sterk aan te raden is om goed alle energiecontracten te vergelijken.
Energiecontracten vergelijken? Energie vergelijken doe je met CallMePower.
Energiecontract voor tweede woning op privénaam
Ook voor tweede woningen die op privénaam staan zal er een energiecontract moeten worden afgesloten. Dit kan, net zoals bij de ‘normale’ huishoudelijke contracten, bij alle energieleveranciers.
Het enige verschil is dat je bij een normaal energiecontract niet kan worden afgesloten bij wanbetaling. Bij een energiecontract voor een tweede woning is dit wel het geval.
Professioneel energiecontract
Een professioneel energiecontract staat op naam van een bedrijf en betreft een contract voor de energie die door dat bedrijf of handelszaak verbruikt wordt. Bij zakelijke energiecontracten wordt er in de meeste gevallen een onderscheid gemaakt tussen kmo’s en grote ondernemingen, met een zeer hoog verbruik.
Bij professionele energiecontracten is de contractant niet beschermd tegen afsluiting bij laattijdige of wanbetaling.
Meer weten? Bekijk onze pagina over professionele energiecontracten.
Leegstandscontract energie
Voor consumenten of bedrijven die een woning / pand hebben gekocht of gaan verbouwen en hier niet permanent aanwezig zijn, kan het interessant zijn om een leegstandscontract af te sluiten voor energie. Op deze manier kan de woning of het pand niet worden afgesloten van het energienet en blijven de kosten voor energie laag.
Meer weten? Bekijk onze pagina over het leegstandscontract energie.


Energieleveranciers vergelijken?
Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle energieleveranciers. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Energieleveranciers vergelijken?
CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Soorten huishoudelijke energiecontracten
Naast de verschillende soorten energiecontracten zijn er ook verschillen te vinden in de voorwaarden van de contracten. In dit onderdeel behandelen we de grootste verschillen die je kunt vinden in energiecontracten.
Vast energiecontract
Bij een vast energiecontract staat de prijs per kWh gedurende de looptijd van het contract vast en kan deze niet worden aangepast. Bij het afsluiten van een vast energiecontract weet je dus exact wat de uiteindelijke energieprijs zal zijn.
Variabel energiecontract
Bij een variabel energiecontract bewegen de prijzen van aardgas en elektriciteit mee met de marktprijzen van energie. Dit gebeurt in bijna alle gevallen op kwartaal of maandelijkse basis. De uiteindelijke jaarprijs die je betaalt voor energie hangt dus af van de evoluties op de groothandelsmarkten voor energie.
Kies je een vast of variabel energiecontract? Lees oze pagina over het kiezen tussen een vast of variabel energiecontract voor meer informatie.
Energiecontract onbepaalde duur
Een energiecontract kan een bepaalde en onbepaalde duur hebben. Een energiecontract met een bepaalde duur kan bijvoorbeeld een looptijd van één, twee of drie jaar hebben. Een energiecontract van onbepaalde duur heeft geen specifieke einddatum.
Een energiecontract van onbepaalde duur, kan in tegenstelling tot een contract van bepaalde duur, op elk moment worden aangepast door de energieleverancier. Concreet betekent dit dat bepaalde voorwaarden van het contract kunnen worden aangepast, zoals de contractuele prijsgarantie of indexeringsformule.
Er bestaan ook vaste contracten met een looptijd van onbepaalde duur. In dit geval staat de prijs vast, totdat de energieleverancier ervoor kiest om deze te wijzigen, mits de vermelde opzegbepalingen worden nageleefd.
Meer weten? Bekijk onze pagina over het energiecontract van onbepaalde duur.
Dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract is een soort variabel contract waarbij de prijzen gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. Bij een dynamisch energiecontract zijn de prijzen die je betaalt slechts één dag van tevoren bekend en kunnen ze elke dag weer veranderen.
Dit type energiecontract is vooral interessant voor consumenten die actief bezig zijn met hun elektriciteitsverbruik. Daarnaast zijn dynamische energiecontracten (voor nu) enkel beschikbaar in Vlaanderen voor huishoudens met een digitale energiemeter.
Meer weten? Bekijk onze pagina over het dynamische energiecontract.


Energieleveranciers vergelijken?
Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle energieleveranciers. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Energieleveranciers vergelijken?
CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Belangrijke informatie energiecontracten
Energieleveranciers en de contracten die ze uitgeven moeten voldoen aan een aantal belangrijke regels. Dit is onder andere de opzegtermijn van een energiecontract en de kosten voor het stopzetten van een energiecontract.
Opzegtermijn energiecontract
In België geldt er voor het opzeggen van een energiecontract altijd een opzegtermijn van één maand. Na het opzeggen van je oude contract blijf je dus nog één volledige maand klant. De nieuwe energieleverancier begint met het leveren nadat de volledige maand is afgelopen.
Kosten stopzetten energiecontract
Het stopzetten van een energiecontract is in België altijd gratis. Er mag dus geen opzegvergoeding in rekening worden gebracht als je gaat overstappen of het contract beëindigd voor het einde van de looptijd van het contract. Dit geldt voor zowel vaste als variabele energiecontracten.
Het kan echter wel voorkomen dat de vaste vergoeding wordt aangerekend voor een heel of half jaar als je vroegtijdig opzegt.
Welk energiecontract heb ik?
Met zoveel verschillende energiecontracten en leveranciers op de markt kan het soms best lastig zijn om te onthouden welk energiecontract je precies hebt. Daarnaast veranderen de namen van de contracten ook nog al eens, wat het nog iets lastiger maakt.
Het is mogelijk om na te gaan welk energiecontract je hebt door in te loggen in de online klantenzone van je energieleverancier.
Indien je gebruikmaakt van energiedelen, is het niet nodig om dit apart op te zeggen. Voor energiedelen sluit je namelijk geen apart contract af.
Hoe energiecontract opzeggen?

In de meeste gevallen zal het niet nodig zijn om een energiecontract op te zeggen. Bij een overstap naar een andere leverancier zal dit automatisch gebeuren en bij een verhuis kan je in de meeste gevallen je energiecontract meenemen. In de volgende situaties zal je het energiecontract wel op moeten zeggen:
- verhuis naar het buitenland;
- intrek bij iemand die al een energiecontract heeft;
- verhuis naar een regio waar de energieleverancier niet actief is;
- geen elektriciteits- en/of gasmeter in de nieuwe woning.
Meer weten? Bekijk onze pagina over het opzeggen van een energiecontract.
Hoe veranderen van energieleverancier?
In België staan consumenten en kmo’s geheel vrij om te veranderen van energieleverancier, zonder dat hier een opzegvergoeding voor in rekening wordt gebracht. Je zult enkel rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand.
Om te veranderen van energieleverancier dien je enkel een nieuw energiecontract af te sluiten bij een andere aanbieder. Vervolgens zal je nieuwe energieleverancier de overstap in gang zetten en je netbeheerder en oude leverancier op de hoogte brengen.


Veranderen van energieleverancier?
Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Veranderen van energieleverancier?
CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.