energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Zwembadverwarming: soorten, kosten en energieverbruik

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zwembadverwarming

Heb je een zwembad, maar valt de Belgische zomer weer eens tegen of wordt het water maar niet warm? Er zijn verschillende soorten zwembadverwarmingen en oplossingen om alsnog op je gemak te zwemmen. Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie over de zwembadverwarming en het energieverbruik.

Soorten zwembadverwarming

Wat is er nou lekkerder dan in de zomer in een zwembad afkoelen? Om optimaal te genieten van je zwembad is het uiteraard fijn als het water niet ijskoud is. In een land als België is de hitte van de zon echter vaak onvoldoende om een grote hoeveelheid water, zoals een zwembad, op te warmen.

Om te kunnen genieten van het zwembad is een temperatuur van boven de 25°C aan te raden. Over het algemeen worden zwembaden verwarmd tot 30°C.

Voor grotere zwembaden is het in veel gevallen noodzakelijk om een verwarmingssysteem toe te voegen om langer gebruik te kunnen maken van het zwembad. Naast dat je in de zomer altijd een fijne duik kunt nemen, kan je ook in de lente en herfst gebruik maken van het zwembad.

Er zijn veel verschillende soorten zwembadverwarmingen beschikbaar. Ook zijn er verschillende manieren om zelf het water van het zwembad warmer te maken. CallMePower geeft de meest gebruikte manieren voor het verwarmen van een zwembad weer.

Zwembadverwarming warmtepomp

Een zwembad warmtepomp is een ecologische en economische manier voor het verwarmen van je zwembad. Dit soort zwembadverwarming is enkel te gebruiken voor permanente zwembaden.

Een zwembad warmtepomp werkt in principe hetzelfde als een normale warmtepomp. De pomp onttrekt warmte uit de lucht en verwarmt hiermee het water van het zwembad. Het elektriciteitsverbruik van dit type pomp is relatief laag en de opbrengst is hoog. Een warmtepomp voor een zwembad is echter duur in aanschaf en het duurt relatief lang voordat het hele zwembad is opgewarmd.

In sommige gevallen is het ook mogelijk om een warmtepomp die gebruikt wordt voor de centrale verwarming aan te sluiten op een zwembad. Informeer hierover bij de producent van je warmtepomp voor meer informatie.

Ook besparen op je energiefactuur? Energietarieven vergelijken doe je met CallMePower!

Zwembadverwarming op zonne-energie

Zonnepanelen op woning

Een populaire manier voor het verwarmen van een zwembad is door middel van apparatuur op zonne-energie die de warmte van de zon gebruiken om de temperatuur in het zwembad te verhogen.

Er zijn verschillende soorten apparaten die op deze manier een zwembad kunnen verwarmen en over het algemeen zijn ze relatief goedkoop.

Voorbeelden van zwembadverwarming op zonne-energie zijn:

  • Zonnematten: een zwarte mat waar leidingen doorheen lopen met een in- en uitgang. Het zwembadwater wordt aangevoerd door de mat aan te sluiten op de zwembadleiding. Als de zon schijnt, verwarmt deze de mat en wordt het passerende water ook verwarmd. Zonnematten worden ook wel zonneboiler of zonnecollector genoemd.
  • Zonnekoepels: een zonnekoepel werkt in princiep hetzelfde als een zonnemat. Het enige verschil is dat de koepel, zoals de naam al doet vermoeden, een koepel heeft. Binnen deze koepel zijn de verschillende pijpen opgerold.
  • Zonnepanelen: zonnepanelen voor zwembaden zijn vergelijkbaar met de panelen die op daken worden geplaatst. In plaats van het opwekken van elektriciteit, warmen deze panelen het water op door middel van leidingen. Het principe van dit systeem is veelal hetzelfde als een zonnemat, maar een stuk geavanceerder. De aanschafkosten zijn hierdoor ook hoger.

Elektrische zwembadverwarming

Het is ook mogelijk om een zwembad elektrisch op te warmen. Moderne zwembadverwarmingen zijn een erg veilig en de aanschafkosten zijn relatief laag. De installatie vereist wel enige kennis. Omwille de veiligheid zijn elektrische zwembadverwarmingen in sommige landen, zoals Nederland, verboden.

Houtgestookte zwembadverwarming

Een zeer effectieve manier voor het verwarmen van een zwembad is met een houtgestookte zwembadverwarming. Dit type verwarming is een soort kachel en plaats je in de meeste gevallen in het zwembad. In deze kachel verstook je brandhout, waardoor de kachel opwarmt. De warmte van de kachel verwarmt vervolgens het zwembadwater.

Een houtgestookte zwembadverwarming wordt vaak gebruikt voor hottubs, maar kan ook in grotere zwembaden werken.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Alternatieve verwarmingen zwembad

Niet iedereen wilt enkele honderden euro’s - en soms zelfs meer - uitgeven aan een zwembadverwarming. Het is gelukkig mogelijk om op een aantal manieren op zelf je zwembad te verwarmen. Hieronder geven we de alternatieve manieren voor het verwarmen van een zwembad.

Zwembadafdekking

Een zwembadafdekking is de meest basale oplossing voor het verwarmen van een zwembad. Op zichzelf is een zwembadafdekking niet voldoende om het water volledig om te warmen, waardoor het in combinatie met een ander systeem gebruikt moet worden. Het is echter een eenvoudige, goedkope en effectieve manier om het water van het zwembad een paar graden te laten stijgen.

Zwembadafdekkingen zijn over het algemeen gemaakt van microbellen en hebben twee belangrijke toepassingen:

  1. het beschermen van het zwembad tegen vuil van buitenaf;
  2. het verwarmen van het water door de warmte van de zon.

De afdekking met microbellen heeft het voordeel dat ze zonnestralen doorlaten en hierdoor een natuurlijke verwarmingsfunctie voor het zwembad kunnen spelen. De bubbels in de afdekking creëren een isolatielaag die ervoor zorgt dat de warmte in het zwembad blijft.

Verwarming zwembad zelf maken

Een veelgebruikte manier om zelf een verwarming voor het zwembad te maken is met een tyleenslang. Door na de zandfilter een tyleenslang te plaatsen die in de zon ligt, kan je het zwembadwater gemakkelijk, en zeer goedkoop, een aantal graden opwarmen.

Indien je gebruik maakt van een tyleenslang voor de verwarming van je zwembad is het aan te raden om een verdeelsysteem te maken. Een te lang systeem kan ervoor zorgen dat je teveel druk opbouwt en het een effect heeft op het filtersysteem.

Wat is de beste zwembadverwarming?

De beste zwembadverwarming is afhankelijk van het type zwembad, je budget en de verwachtingen van een verwarming.

Voor een kleiner budget is een zonnemat aan te raden. Dit systeem is goedkoop en efficiënt in het verwarmen van het water. Om een groot zwembad te verwarmen zal je aan een zonnemat niet voldoende hebben, maar het werkt zeker om het water een aantal graden op te warmen door middel van de zon.

Voor een groter budget is een zwembad warmtepomp de beste optie. Deze ecologische manier van verwarmen is voldoende om een groot zwembad volledig op te warmen, ook buiten de zomermaanden. Dit type zwembadverwarming kost significant meer dan de andere manieren, maar is ook zeer effectief.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over je factuur. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Energieverbruik zwembadverwarming

Het energieverbruik van een zwembadverwarming verschilt sterk per type verwarming.

Een zwembad verwarmen met een warmtepomp kost volgens Compass ongeveer 1.000 kWh per jaar. Dit is het gemiddelde verbruik, berekend voor een gemiddeld zwembad met een gemiddelde temperatuur van 28 graden, voorzien van een warmtepomp en een afdekking met solar lamellen. Ervan uitgaande dat de elektriciteitsprijs ongeveer € 0,40 per kWh bedraagt, kost de zwembadverwarming dus € 400 per jaar.

Een volledig elektrische zwembadverwarming heeft een veel hoger energieverbruik en is tevens minder effectief. Om deze reden is het een systeem dat vooral gebruikt wordt voor kleine zwembaden en om het zwembad spontaan te verwarmen. Om erachter te komen hoeveel de elektrische verwarmen exact verbruik kun je gebruik maken van een verbruiksmeter.

Bespaar op je energiekosten! Bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand.

Hoe energieverbruik verwarming zwembad verlagen?

Kijk bij het aanschaffen van een apparaat dat op elektriciteit werkt altijd naar het energielabel. Hoewel apparaten met een beter energielabel in veel gevallen duurder in aanschaf zijn, kan je het verschil al snel terugverdienen door een lager energieverbruik. Zeker met de hoge energieprijzen maakt een beter energielabel al snel een groot verschil, zo ook met een zwembadverwarming.

Daarnaast is het aan te raden om het zwembad zo veel mogelijk af te dichten. Op deze manier kan de zon het water verder opwarmen en blijft de warme lucht in het zwembad. Vooral in de avond en ‘s nachts is het aan te raden om het zwembad af te dichten, anders gaat er een hoop warmte verloren.

Voor eigenaren van een zwembad warmtepomp is het aan te raden om ‘s nachts de warmtepomp op een laag niveau aan te laten staan. Op deze manier zal het water niet volledig afkoelen en kost het minder tijd en energie op het water in de ochtend weer op te warmen. Een groot zwembad dat volledig is afgekoeld opwarmen kost meer energie dan het op temperatuur houden van een zwembad.

Meer over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten

In een woning zijn een groot aantal apparaten te vinden die elektriciteit gebruiken. Hoewel het ene apparaat meer verbruikt dan het andere, is het altijd interessant om te weten hoeveel elektriciteit je thuis daadwerkelijk verbruikt. Navigeer naar een van de onderstaande pagina’s voor meer informatie over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 9 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.