energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in maart 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Wat is het stroomverbruik van huishoudelijke apparaten?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Stroomverbruik apparaten

Een woning staat vol met apparaten die stroom verbruiken. Door de hoge energieprijzen kijken steeds meer huishoudens naar het stroomverbruik van deze huishoudelijke apparaten. In dit artikel kijken we naar het elektriciteitsverbruik van verschillende apparaten in een woning en hoe je kunt besparen op dit verbruik.

Invloeden op stroomverbruik apparaten

Verschillende apparaten hebben een verschillend stroomverbruik. Niet zo gek natuurlijk dat een stroomverbruik van een koelkast hoger is dan het verbruik van een lamp. Ook binnen dezelfde productcategorie zijn grote verschillen te vinden in stroomverbruik.

De factoren die de grootste invloed hebben op het stroomverbruik van huishoudelijke apparaten zijn:

  • Leeftijd van het apparaat: over het algemeen neemt het elektriciteitsverbruik van huishoudelijke apparaten toe naarmate deze ouder worden, onder andere door slijtage.
  • Merk van het apparaat: goedkopere merken of uitvoeringen hebben vaak een minder goed energielabel, waardoor het elektriciteitsverbruik hoger uitvalt.
  • Vermogen van het apparaat: een apparaat met een hoog vermogen (uitgedrukt in watt) verbruikt meer elektriciteit dan een apparaat met een laag vermogen.
  • De gebruiksfrequentie: uiteraard, apparaten die de hele dag gebruikt worden, zoals een koelkast, verbruiken meer elektriciteit dan apparaten die slechts eens per dag worden gebruikt, zoals een wasmachine of afwasmachine.

Energieverbruik verlagen? Bekijk ons artikel over minder elektriciteit verbruiken of minder aardgas verbruiken.

Invloed gebruikers op stroomverbruik apparaten

De bovengenoemde factoren bepalen in grote mate het elektriciteitsverbruik van apparaten in een woning. De gebruikers van deze apparaten hebben echter ook een grote invloed op het verbruik. Het is vaak al mogelijk om een hoop te besparen op het elektriciteitsverbruik door een paar kleine aanpassingen te maken.

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in maart 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Stroomverbruik huishoudelijke apparaten

Het elektriciteitsverbruik van een huishouden is sterk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van de woning en het huishouden. Een groot gedeelte van dit elektriciteitsverbruik gaat naar huishoudelijke apparaten. In dit onderdeel bekijken we hoeveel elektrische apparaten gemiddeld verbruiken.

Gemiddeld stroomverbruik apparaten

In de tabel hieronder zijn de meest voorkomende huishoudelijke apparaten weergegeven, met het vermogen en / of energielabel, de gemiddelde gebruiksduur en het gemiddelde jaarverbruik van Belgische huishoudens.

Hoeveel stroom verbruiken apparaten?
Apparaat Energielabel / vermogen Gemiddelde gebruiksduur Gemiddeld jaarverbruik
Combi koelkast Label A+

80 - 100 W

365 dagen / jaar 200 kWh
Afwasmachine Label A+++

1,05 kWh / cyclus

5 keer / week Tussen 200 en 250 kWh
Magnetron 1.000 - 1.500 W 1,5 uur / week 90 kWh
Elektrische oven 2.000 - 2.500 W 1,5 uur / week 160 kWh
Inductiekookplaat 2.500 W 35 min / dag 928 kWh
Televisie 250 - 350 W 4 uur / dag - 350 dagen / jaar 350 kWh (inclusief sluipverbruik)
Wasmachine Label A+++

0,94 kWh / cyclus

3 cycli / week 135 kWh
Droger Label A+

3,36 kWh / cyclus

3 cycli / week 484 kWh
Laptop 100 W 4 uur / dag 107 kWh
Boiler 2.200 W 80 L / dag 1.600 kWh

Uiteraard zijn er nog veel meer kleine apparaten, zoals koffiezetapparaten, broodroosters en elektrische kachels. Deze laatstgenoemde is in veel gevallen goed voor meer dan de helft van het elektriciteitsverbruik binnen een huishouden dat gebruik maakt van elektriciteit voor de centrale verwarming. In dit geval kan het plaatsen van een goede isolatie helpen bij het verlagen van het verbruik.

Hoge energiefactuur? Verander van energieleverancier en kies voor een voordeliger tarief.

Wat is normaal sluipverbruik?

De meeste apparaten verbruiken niet alleen elektriciteit wanneer aan staan, maar ook wanneer deze in de stand-by modus staan. Een televisie moet bijvoorbeeld kunnen reageren op het signaal van de afstandsbediening om in te schakelen. De kleine hoeveelheid elektriciteit die hiervoor nodig is heet sluipverbruik. Volgens een inventarisatie van CallMePower heeft een gemiddeld huishouden ongeveer 350 kWh sluipverbruik per jaar.

Sluipverbruik vermijden is mogelijk door de elektrische apparaten volledig uit te schakelen. De meeste grote apparaten, zoals een televisie, hebben een knop op de achterkant waarmee het hele apparaat uit staat. Vooral tijdens vakantie kan dit handig zijn, aangezien het apparaat gedurende een langere periode niet gebruikt wordt. Hiermee verlaag je direct je gemiddelde elektriciteitsverbruik.

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Hoe energieverbruik apparaten berekenen?

Het energieverbruik van apparaten berekenen kan met een gemakkelijke berekening. Hiervoor moet je weten wat het vermogen van het apparaat in watt is en hoeveel uren en dagen het apparaat gebruikt wordt. Vervolgens gebruik je de volgende formule:

  • Aantal gebruiksuren x aantal dagen gebruik gedurende één jaar x (vermogen in watt / 1.000) = verbruik in kWh

Een te hoge energiefactuur kan worden veroorzaakt door het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. Om erachter te komen hoeveel je per apparaat betaalt, dien je het verbruik in kWh te vermenigvuldigen met de per per kWh die je aan je energieleverancier betaalt.

Hoe energieverbruik apparaten meten?

Hoewel het mogelijk is om zelf het energieverbruik te berekenen, kan dit niet altijd kloppen. Wellicht doordat de uren afwijken van de daadwerkelijke uren waarin het apparaat gebruikt is of door sluipverbruik. Om het energieverbruik van apparaten te berekenen adviseren wij om gebruik te maken van een verbruiksmeter. Met dit apparaat is het mogelijk om precies te achterhalen wat het elektriciteitsverbruik in kWh per apparaat is.

Hoe stroomverbruik apparaten verlagen?

Het stroomverbruik van apparaten verlagen is zowel economisch als ecologisch aantrekkelijk. Zeker door de hoge energieprijzen kan het aantrekkelijk zijn om te kijken naar de mogelijkheden om je stroomverbruik te verlagen. Dit kan met grote investeringen, maar ook met een paar simpele aanpassingen, zoals:

  • plaatsen van hernieuwbare energiebronnen;
  • investeren in efficiëntere apparaten;
  • elektrische apparaten onderhouden.

Kies voor een voordeliger tarief en verlaag je factuur! Bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand.

Plaatsen van hernieuwbare energiebronnen

Het plaatsen van hernieuwbare energiebronnen is kostbaar, maar door de beschikbare premies en de hoge energieprijzen is de terugverdientijd relatief kort. Daarnaast is het een manier om je energiefactuur te verlagen, zonder gewoonten of apparaten aan te passen.

Door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen, zal je minder elektriciteit afnemen bij je energieleverancier. Je wekt zelf elektriciteit op, die je vervolgens ook weer zelf kunt gebruiken.

Investeer in nieuwe elektrische apparaten

Investeren in nieuwe elektrische apparaten kan op de lange termijn een groot verschil maken. Verouderde huishoudelijke apparaten verbruiken over het algemeen significant meer dan nieuwere modellen. Een oud model vervangen door een nieuw model, met een goed energielabel, kan al snel een besparing opleveren. Zeker op de lange termijn zal dit verschil goed zichtbaar zijn.

Gebruik elektrische apparaten met een goed energielabel

Tegenwoordig heeft elk elektrisch apparaat een energielabel. Het energielabel is een classificatie die aan apparaten wordt toegekend in relatie tot de energieprestatie. Bij de berekening hiervan wordt er rekening gehouden met verschillende elementen, afhankelijk van het type apparaat. Het energielabel wordt uitgedrukt in de letters A tot G, waar A de zuinigste klasse is en G de minst zuinige klasse.

In aanschaf kunnen elektrische apparaten met een goed energielabel duurder zijn dan apparaten met een slecht energielabel. Op de lange termijn loont het vaak om te kiezen voor een apparaat met een goed energielabel doordat de energiekosten een stuk lager zullen zijn. Denk hierbij aan energiezuinige verlichting, maar ook aan een zuinige airco.

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.