energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Energiezuinige lampen kiezen: welke zijn het beste?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Energiezuinige lampen

Verlichting is een onderdeel van ons elektriciteitsverbruik waar we niet onderuit kunnen komen. De kosten de verlichting houden we graag zo laag mogelijk, waardoor we de voorkeur geven aan energiezuinige lampen. In dit artikel vergelijken we verschillende soorten lampen en bekijken we de meest energiezuinige verlichting.

Waarom kiezen voor energiezuinige lampen?

Uiteraard wil je zo min mogelijk elektriciteit verbruiken om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Zeker met de hoge energieprijzen kan energie besparen een goede manier zijn om je factuur te verlagen.

Verlichting is een onderdeel van ons elektriciteitsverbruik we niet onderuit kunnen. Voor veel huishoudens is de verlichting verantwoordelijk voor een paar procent van het totale elektriciteitsverbruik. Door oude lampen te vervangen door nieuwe, energiezuinige lampen met een goed energielabel is het mogelijk om je verbruik en factuur te verlagen.

Bovendien gaan de materialen van veel energiezuinige lampen langer mee, waardoor je deze minder vaak hoeft te vervangen.

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Invloed lampen op energieverbruik

De invloed van de verlichting op je totale energieverbruik zal vooral afhankelijk zijn van het soort lampen in de woning. Indien je nog gebruik maakt van gloeilampen, zal het verbruik relatief hoog liggen. Als de gehele woning al is voorzien van energiezuinige verlichting, zal de impact een stuk lager zijn.

Bekijk onze pagina met tips over je stroomverbruik verlagen of je gasverbruik verlagen om direct je energiefactuur omlaag te brengen.

Kies een voordeliger energietarief en bespaar! Bekijk de goedkoopste energieleverancier van deze maand.

Soorten energiezuinige lampen en overige verlichting

Enkele jaren geleden was het alleen mogelijk om te kiezen voor een gloeilamp, die zeker niet zuinig was en een relatief korte levensduur had. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten lampen beschikbaar, die allemaal van elkaar verschillen. In dit onderdeel geven we de soorten energiebesparende lampen en hun bijbehorende kenmerken.

Gloeilamp verboden of een optie?

In 2012 werd de gloeilamp in de Europese Unie verboden. Gloeilampen mogen tegenwoordig niet meer in de handel worden gebracht en alleen maar worden verkocht uit voorraad. De gloeilamp is verboden geworden omdat het energieverbruik van deze lamp significant hoger is dan van alternatieven.

Hoewel het gebruik van een gloeilamp uiteraard niet verboden is, raden wij aan om oude gloeilampen te vervangen door energiezuinige lampen.

Spaarlamp als alternatief voor gloeilamp?

Spaarlampen verbruiken al een veel minder grote hoeveelheid aan energie dan gloeilampen. Een spaarlamp geeft een wit en enigszins warm licht af. De energiezuinigheid van deze lampen ligt over het algemeen hoog, waardoor het een goede optie is om je normale lampen mee te vervangen. Nadelen van de spaarlamp zijn de hogere aanschafprijs en het een aantal minuten kan duren voordat de lamp zijn volledige lichtcapaciteit heeft bereikt.

Een spaarlamp is zeker een goed alternatief voor de gloeilamp en een goede manier om energie te besparen. Het is echter niet de meest energiezuinige lamp.

TL-verlichting als goedkope energiebespaarder?

De energiezuinigheid van TL-verlichting is erg hoog. Deze lampen geven een wit licht af en hebben een relatief lage aanschafprijs. TL staat voor “Tube Light” en is tevens een andere benaming voor fluorescentieverlichting. Het proces van licht opwekken gebeurt middels het verwarmen van gassen in de lamp, opgewekt door middel van elektroden en het edelgas in de lamp. Deze lampen vind je vooral in kantoren en bedrijfspanden. Het zijn zuinige lampen met een lage aanschafprijs, waardoor het een goede optie is voor het verlichten van grote ruimtes.

LED-lamp als de meest energiezuinige lamp

De LED-lamp is een van de nieuwste vormen van verlichting en direct ook de meest energiezuinige lamp. Deze lampen geven een warm wit licht af en bereiken direct hun volledige lichtcapaciteit. Daarnaast hebben LED-lampen een relatief hoog aantal branduren, waardoor de levensduur langer is.

LED-lampen zijn in aanschafprijs over het algemeen duurder dan de alternatieven. Het is echter mogelijk om deze hogere prijs te compenseren met een lager energieverbruik.

In deze lamp wordt gebruik gemaakt van een diode, wat een elektronisch onderdeel is die licht produceert door de warmte die ontstaat. In een LED-lamp wordt geen kwik gebruikt en zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Voordelen en nadelen energiezuinige verlichting

Ook de moderne en zuinige manier van verlichten kent zowel voor- als nadelen. De energiezuinige verlichting is uitgevonden om energie te besparen, langer mee te gaan en te besparen op energiekosten. Hieronder zijn de voor- en nadelen van energiezuinige lampen weergegeven.

Voor- en nadelen energiezuinige verlichting
VoordelenNadelen
  • Zetten een grotere hoeveelheid energie om in licht, de efficiëntie is hoog;
  • Deze manier van verlichten is kostenbesparend;
  • De lampen kennen een lange levensduur;
  • Bij LED-lampen heb je de keuze tussen verschillende kleuren;
  • De lampen worden aan de buitenkant niet warm, dus geen kans op brandwonden bij een aanraking.
  • De aanschafkosten liggen iets hoger dan die van gewone lampen
  • Bij sommige lampen duurt het wat langer totdat de volledige lichtcapaciteit zichtbaar is
  • Spaarlampen bevatten kwik, dit valt onder chemisch afval en is schadelijk voor het milieu en klimaat
  • Je moet goed opletten of de lamp die je uitkiest past in de armatuur, je vergist je makkelijk

Energielabel zuinige lampen

Ook de kleine apparaten die elektriciteit gebruiken hebben een energielabel. Bij het aanschaffen van nieuwe lampen is het aan te raden om ook te kijken naar de energielabels. Deze geven namelijk een indicatie van het elektriciteitsverbruik in kWh bij een gebruik van 1.000 uur.

Hoeveel verbruikt een energiezuinige lamp?

Het energieverbruik van een lamp is sterk afhankelijk van het soort lamp. Daarnaast kan het verbruik ook nog eens verschillen per merk of producent. Over het algemeen verbruikt een energiezuinige lamp tussen de drie en tien kWh per 1.000 branduren.

Eén lamp zal dus geen groot effect hebben op je energiefactuur, maar alle lampen in een woning samen kunnen wel een verschil maken. Het is mogelijk om te meten hoeveel kWh een specifieke lamp gebruikt door een verbruiksmeter te installeren. Zo weet je precies welke lampen je beter kunt vervangen en welke lampen zuinig zijn.

Zorg er daarnaast ook voor dat je een aantrekkelijk energietarief betaalt. De prijzen van energieleveranciers kunnen sterk verschillen per contract en het is aan te raden om regelmatig te controleren of je huidige contract nog steeds voordelig is.

Goedkoper energietarief vinden? Energie vergelijken doe je met CallMePower.

Bekijk onze pagina over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten om meer te weten over het energieverbruik in een woning of bezoek een van de onderstaande pagina's.

Energieverbruik verder verminderen?

Naast elektriciteit, gebruiken de meeste huishoudens in België ook aardgas. Door de hoge gasprijs, kan het lonen om op zoek te gaan naar mogelijkheden om je gasverbruik te verminderen.

Een goede manier om je gasverbruik te verlagen is door het plaatsen van isolatie. Denk hierbij aan een dakisolatie, maar ook binnenmuur isolatie. Momenteel is het plaatsen van isolatiemateriaal in Vlaanderen extra aantrekkelijk door de beschikbare isolatiepremies.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over je factuur. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 7 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.