Welke toestellen zijn energievreters bij jou thuis? Meet en weet met de verbruiksmeter!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Je wil graag je energiefactuur verlagen, maar waar komen die hoge prijzen precies vandaan? Wat zijn de energieslurpers bij jou in huis, is het je vaatwasser of misschien je droogkast? Of ben je altijd al benieuwd geweest hoeveel stroom jouw nieuwe TV-toestel verbruikt? Daar is een handig én niet al te duur technisch snufje om je KwH verbruik de berekenen. We presenteren je de energiekostenmeter, ook wel de verbruiksmeter genoemd. Wat het precies is en hoeveel dit apparaatje kost, leggen we jou uit in dit item!  

verbruiksmeter energie huis verticaal

Wat is een verbruiksmeter?

De verbruiksmeter ook wel bekend als de energiekostenmeter, heeft als doel jouw energieverbruik inzichtelijk te maken. Door deze meter aan te sluiten op je elektrische toestellen, kan je het energieverbruik testen en vervolgens maatregelen nemen om kosten te besparen op je energiefactuur.

Je energieverbruik meten

Om thuis energie te besparen en een idee te krijgen van hoeveel stroom de verschillende toestellen verbruiken, kan je deze energiekostenmeter zelf aanschaffen. Met de gegevens die de meter weergeeft, kun je praktischer omgaan met je toestellen in huis. Zo kun je kostenbewust omgaan met je energieverbruik.

verbruiksmeter energie horizontaal

Hoe werkt de energiekostenmeter?

De werking is heel eenvoudig, je stopt de meter direct in het stopcontact en je plugt de stekker van het toestel, waar je de consumptie van wilt achterhalen in de energiekostenmeter. Je kan de meter gebruiken per programma van bijvoorbeeld de wasmachine, of om het verbruik van een bepaalde duur te meten. Voor de koelkast en diepvriezer wordt aanbevolen metingen te nemen voor een duur van minimaal 48 uur. Om een goed beeld te krijgen van welke apparaten veel energie verbruiken, kan je de waarden vergelijken op de tarieven paginas van de energieleverancies.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Hoeveel kost de energiekostenmeter?

De verbruiksmeter hoeft geen enorme investering te zijn, het is enigszins afhankelijk van hoeveel gegevens je wilt achterhalen. De ene meter zal net iets meer details weergeven en functies bieden dan de ander. We kwamen tijdens onze prijzen speurtocht veel verbruikmeters tegen, de aanschafprijs varieerde van een tientje tot maximaal 40 Euro. Deze kleine investering kan van grote hulp zijn bij langdurige besparingen op je energiefactuur.

Waar kan ik de energiekostenmeter kopen?

De verbruiksmeter is verkrijgbaar in verschillende winkelketens (doe-het-zelfzaak) en shops die elektronische toestellen verkopen, bovendien is deze meter ook online te bestellen. Er zijn tegenwoordig energiekostenmeters te vinden waarvan de gegevens met een app op je GSM of tablet kunnen worden afgelezen. Van deze wat modernere versies ligt de prijsklasse uiteraard ook hoger.

Wat meet de energiekostenmeter?

Wanneer je besluit de verbruiksmeter aan te schaffen is het aan te bevelen om eens je aangesloten toestellen te analyseren. Wellicht is er meer technologie in huis die energie verbruikt, dan je in de eerste instantie realiseert. We vergeten ook regelmatig de apparaten mee te rekenen die we gedurende een korte tijd gebruiken, zoals een stijltang, een telefoon in de oplader, een croquemachine, of een waterkoker bijvoorbeeld.

Functies van de energiekostenmeter

De verbruiksmeter kan je helpen een beter inzicht te krijgen van je energieconsumptie. De meter heeft een aantal functies die je daarmee kunnen helpen, zoals het meten van:

verbruiksmeter energie horizontaal
  • Het actuele stroomverbruik van een toestel, zoals de wasmachine of de koelkast
  • Je sluipverbruik in huis
  • Verschil energieverbruik tussen oude en nieuwe apparaten
  • Energieverbruik van apparaten in standby stand

Metingen van je toestellen kan je vergelijken per dag, per week, per maand, en zelfs per jaar.

Eigen verbruik van de energiekostenmeter

De energiekostenmeter geeft je inzicht in het verbruik van je toestellen, maar hoeveel stroom verbruikt het apparaatje zelf eigenlijk?

Deze kostenmeter zelf is gelukkig heel zuinig in energieverbruik. Het is ontwikkeld om de energie te analyseren die de toestellen in huis verbruiken en zal nauwelijks extra hiervan gebruiken. Je kan uitgaan van zo'n 0,5 - 1W, wat zeer weinig is, dit zal dan ook geen verschil maken op de metingen die worden gedaan voor de andere toestellen.

Sommigen energiemeters komen met batterijen, zodat gegevens niet verloren gaan indien een stroompanne zich voordoet.

Effectief vermogen van de verbruiksmeter

Elke energiekostenmeter heeft een maximum aan spanning die kan worden berekend. Het minimum effectief vermogen is 1 W en het maximum effectief vermogen bedraagt ongeveer 3680 W. Met dit maximum verbruik kunnen metingen voor alle apparaten in huis worden gedaan, deze zullen deze waarde niet overschrijden. Let erop wanneer je een kostenmeter aanschaft, dat ze verschillen in het meten van maximum verbruik. Lees daarom goed de omschrijving en de instructies van de verbruiksmeter.

Hoe kan ik na het aflezen van de verbruiksmeter kosten besparen?

Toestellen in standby of waakstand zoals microgolf, TV, computer, digitale klok etc. gebruiken toch meer energie dan je denkt. Dit heet ook wel sluipverbruik. Haal zoveel mogelijk apparaten uit het stopcontact. Wat ook al invloed zal hebben op de energiekosten is het uitdoen van de lichten, het gebruik van de eco stand op wasmachine en vaatwasser, of probeer de korte programma´s.

Doel van de verbruiksmeter

huis stopcontact verbruik energie

Je betaalt je elektriciteit per kilowattuur (kWh). Het doel van de verbruiksmeter is om het verbruik per toestel in kWh in te zien en hiermee de kosten te berekenen. Indien je de prijs per kWh weet (dit is vaak inzichtelijk op je factuur of via je energieleverancier te achterhalen) dan kan je uitrekenen hoeveel een apparaat je kost in zijn verbruik (per programma of per uur bijvoorbeeld). Dit resultaat kan je dan vergelijken met verschillende overzichten welke online beschikbaar zijn, om zo te bepalen of het verbruik in je huis binnen het gemiddelde valt. Indien je verbruik hoger ligt dan een vergelijkbaar huishouden, is het raadzaam om een aantal aanpassingen te doen en zo kosten te besparen.

besparen

Wil je een nog lagere energiefactuur?

Heb jij je energievreters in kaart? Dat scheelt al. Maar je kan nog meer besparen! Vergelijk de energieleveranciers en vind de voordeligste optie voor jou!

Besparen met een zuinig energielabel

Hiernaast heeft het energielabel van je toestel effect op de energierekening. A-label apparaten verbruiken bijvoorbeeld het minst energie en een A++ zelfs nog eens 25% minder. Nieuwe toestellen zijn beter afgestemd op energiebesparing, oudere toestellen zullen over het algemeen meer energie verbruiken. Dus let goed op het energielabel wanneer je een nieuwe machine aanschaft. Bovendien is het goed om te weten dat de apparaten die het meeste energie verbruiken zijn degenen die warmte produceren.

Wil je liever persoonlijk advies?Bel  ☎ 02 588 92 38 voor een gratis vergelijking en bespaar!

Geactualiseerd op