Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik in België en hoe te besparen!

Elektriciteitsverbruik in België

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België over de afgelopen jaren is langzaam aan het afnemen. Maar hoeveel verbruiken we nou eigenlijk? En wat voor verbruik is normaal bij wat voor woning en leefstijl? We leggen het je allemaal uit in dit artikel over het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België en geven je tips hoe je dit verbruik kan verlagen.


Gemiddeld elektriciteitsverbruik gezin

Het verbruik of consumptie van een gezin hangt natuurlijk af van de grootte van dat gezin. Een gezin met vijf kinderen verbruikt uiteraard meer dan een gezin met één kind. Daarnaast hangt het elektriciteitsverbruik ook sterk af van, onder andere, leefgewoonten, het type woning en of je een elektrische verwarmingsketel hebt. In de tabel hieronder vind je een overzicht van het gemiddelde elektriciteitsverbruik per persoon.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik huishoudens België
Huishouden Enkelvoudige meter Dag verbruik Nacht verbruik
1 persoon 1.200 kWh 500 kWh 700 kWh
2 personen 2.350 kWh 1.050 kWh 1.300 kWh
Gezin 3-4 personen 3.200 kWh 1.600 kWh 1.900 kWh
Gezin 4-5 personen 7.500 kWh 3.600 kWh 3.900 kWh

De bovenstaande tabel is een algemene indicatie van het verbruik van een bepaald huishouden. Het verbruik van een huishouden hangt sterk af van meerdere factoren. Het kan dus zijn dat je hier onder of boven zit. Zelf berekenen hoeveel kWh je per jaar verbruikt? Gebruik dan onze energiecalculator en kom erachter in 2 minuutjes!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik huishouden

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een huishouden is in België 3.025 kWh per jaar. Hierbij moet wel vermeld worden dat dit het gemiddelde is van alle huishoudens in België. Doordat meer huishoudens zonnepanelen op hun dak plaatsen, neemt het gemiddelde stroomverbruik dus ook af. Dat wil niet zeggen dat deze gezinnen ook een laag elektriciteitsverbruik hebben. In plaats van de elektriciteit uit het net, gebruiken ze de geproduceerde elektriciteit die de zonnepanelen opwekken.

Wist je dat er in België gemiddeld 1,5 zonnepanelen per Belg zijn? Er zijn in het totaal 460.000 installaties in België, waarvan 98% particuliere installaties.

Evolutie stroomverbruik België

Het stroomverbruik in België neemt gestaag af. Zo is het gemiddelde verbruik van een huishouden in België met meer dan 1.000 kWh per jaar afgenomen. In 2019 was het gemiddelde verbruik 3.025 kWh, waar dat in 2009 nog 4.288 kWh per jaar was. Een flinke afname dus.

Aan de andere kant zijn het aantal geleverde huishoudelijke toegangspunten flink toegenomen. Dit is te verklaren door de toename in de bevolking en de toename van het aantal huishoudens. In 2009 waren er 2.651.905 huishoudelijke toegangspunten voor elektriciteit en dat groeide tot 2.832.575 in 2019.

  • 3.025 kWh is het gemiddeld elektriciteitsverbruik in België per huishouden
  • 83,28 tWh is het totale elektriciteitsverbruik in België ;
  • 27,41 tWh is het totale elektriciteitsverbruik van huishoudens in België ;
  • 20,6% van alle Belgische stroom is groene stroom.

Evolutie gasverbruik België

De evolutie van het gasverbruik in België loopt heel anders dan de evolutie van het stroomverbruik. Waarbij het gemiddelde stroomverbruik een constante daling laat zien, heeft het gemiddelde aardgasverbruik pieken en dalen. Het verbruik nu is wel een stuk lager dan 10 jaar geleden, met een gemiddeld verbruik per huishouden van 14.132 kWh per jaar in 2019 en 17.755 kWh per jaar in 2009.

Meer weten over energieverbruik? Kijk dan op onze pagina over het gemiddeld waterverbruik en het gemiddeld gasverbruik!

Gemiddelde energiefactuur België

We willen altijd graag weten of we de beste deals hebben. Betaal ik niet veel te veel voor mijn energie? Hieronder leggen we je uit wat de gemiddelde factuur van elektriciteit en gas is in België en hoe je deze factuur kan verlagen.

Gemiddelde factuur elektriciteit

Gemiddelde Factuur Elektriciteit

De gemiddelde factuur voor elektriciteit hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld of je een nachttarief met een tweevoudige meter betaald of niet. De meest voorkomende situatie is een tweevoudige meter waarbij 1.600 kWh overdag wordt verbruikt en 1.900 kWh ‘s nachts. Dit is een totaal verbruik van 3.500 kWh per jaar.

In dit geval bedraagt de gemiddelde factuur in 2021 €1.001,38 per jaar. Dit is inclusief alle bijkomende kosten, zoals belastingen en heffingen. Voor een grootverbruiker (7.500 kWh per jaar) bedraagt de gemiddelde factuur in 2021 €2.069,79. Voor een kleinverbruiker (1.200 kWh per jaar) bedraagt de gemiddelde factuur €421,49 in 2021. De energieprijzen zijn in 2021 sterk toegenomen. Deze stijgende energieprijzen hebben een zeer hoog punt bereikt en groeien hoogst waarschijnlijk nog verder door.

Gemiddelde factuur aardgas

Gemiddelde Factuur Aardgas

De gemiddelde factuur voor aardgas hangt, net zoals bij elektriciteit, ook af van een aantal factoren, zoals de manier van verwarmen van de woning. Daarnaast verbruikt een groot huis dat slecht geïsoleerd is uiteraard meer dan een kleine woning met goede isolatie. De gemiddelde factuur is gebaseerd op een woning die 23.260 kWh per jaar verbruikt.

In dit geval bedraagt de gemiddelde factuur per jaar €1.380,85. In het geval van een woning met weinig verbruik, in dit geval 4.652 kWh per jaar, bedraagt de gemiddelde factuur €411,81 per jaar.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Elektriciteitsverbruik berekenen

Voordat je je elektriciteitsverbruik gaat verminderen is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoeveel je precies verbruikt. Je elektriciteitsverbruik wordt altijd uitgedrukt in kWh. Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang. Stel, je hebt een oven van 2.000 watt. Als je deze oven een uur aan laat staan, heb je dus 1 kWh verbruikt. Als je je energieverbruik wilt berekenen, zal je moeten nagaan welk wattage je apparaten hebben en hoe lang je deze aan hebt staan.

Elektriciteitsverbruik verminderen

Er zijn verschillende manieren waarop je je elektriciteitsverbruik gratis en snel kan verminderen. Voor velen is een lagere factuur hiervan de reden. Logisch, want we willen natuurlijk niet teveel betalen voor ons gas en licht. Er zijn veel factoren die invloed hebben op je elektriciteitsverbruik, maar ook veel manieren waarop je je verbruik kan verminderen. Een grote impact heeft bijvoorbeeld de isolatie van de woning, het type verwarming en het soort woning.

We hebben alle manieren om je verbruik te verminderen onder elkaar gezet in ons artikel “Tips om minder stroom te verbruiken”.

Energiefactuur verminderen

Energiefactuur Verminderen

Met de bovenstaande tips verminder je je elektriciteitsverbruik en daarmee kan je dus ook besparen op de energiefactuur. Maar, er is nog een andere en zeer snelle manier om je energiefactuur te verlagen. Dat is namelijk overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Gebruik onze energietarieven vergelijker of neem geheel vrijblijvend en gratis contact met ons op en onze collega’s kijken dan met je mee hoeveel jij kan besparen op je energiefactuur!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Stroomverbruik huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten zijn verantwoordelijk voor een groot gedeelte van het stroomverbruik bij jou thuis. Je kunt met een verbruiksmeter precies achterhalen hoeveel elektriciteit de elektrische toestellen in jouw huis verbruiken.

Om zo min mogelijk stroom te verbruiken is het belangrijk dat je bij de aanschaf van een nieuw apparaat rekening houdt met het energielabel. Met het kopen van energiezuinige apparatuur kan je al een hoop besparen.

In de onderstaande tabel geven we een overzicht van het gemiddelde stroomverbruik van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten. Het verbruik van elektrische apparaten, uitgedrukt in kWh, is berekend op basis van hun vermogen en de gebruiksfrequentie

Elektriciteitsverbruik huishoudelijke apparaten
Huishoudelijk apparaat Gemiddeld jaarlijks verbruik
Combi koelkast (koelkast + diepvries) 150 - 200 kWh
Diepvriezer 180 - 250 kWh
Vaatwasser 200 - 250 kWh
Microgolfoven 50 - 60 kWh
Elektrische oven 150 - 200 kWh
Keramische kookplaat 210 - 260 kWh
Inductie kookplaat 180 - 210 kWh
Televisie 440 - 480 kWh
Wasmachine 260 - 300 kWh
Droogkast 190 - 230 kWh
Stofzuiger 80 - 150 kWh
Laptop 150 - 300 kWh
Boiler (100 liter) 1.700 kWh
gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op