energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

Bel de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over hoe je kunt profiteren van de dalende prijzen.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen!

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gemiddeld verbruik elektriciteit België en hoe te besparen

Gemiddeld verbruik elektriciteit

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België over de afgelopen jaren is langzaam aan het afnemen. Maar hoeveel elektriciteit verbruiken we nou eigenlijk? En wat voor elektriciteitsverbruik is normaal bij wat voor woning en leefstijl? We leggen het je allemaal uit in dit artikel over het gemiddeld verbruik elektriciteit en geven tips hoe je kunt besparen.


Gemiddeld verbruik elektriciteit België

De gemiddelde consumptie van elektriciteit in België is al lange tijd langzaam aan het afnemen. De energieregulatoren en producenten van energie verwachten echter dat het gemiddelde elektriciteitsverbruik zal toenemen. Dit komt onder andere doordat we steeds meer elektrische apparaten gaan gebruiken en er steeds meer elektrische auto’s op de Belgische wegen rondrijden.

Ook zorgt de energietransitie ervoor dat het verbruik van fossiele brandstoffen, zoals mazout en aardgas, af zal nemen. Als alternatief voor verwarmen op fossiele brandstoffen zullen steeds meer huishoudens in de toekomst duurzame oplossingen gebruiken, zoals een warmtepomp. Dit zal zorgen voor een verdere toename in het gemiddelde elektriciteitsverbruik.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Neem contact op met de energie-experts van CallMePower voor gratis advies.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Laat je gratis terugbellen voor advies of een factuurcheck! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gemiddeld verbruik elektriciteit per jaar in België

In de onderstaande grafiek is het gemiddelde elektriciteitsverbruik per industrie in België weergegeven. zoals te zien, verbruikt de industriële sector verreweg de grootste hoeveelheid elektriciteit in België. Het totale elektriciteitsverbruik per jaar is al jaren relatief stabiel. Enkel in 2020 nam het verbruik sterk af door het Coronavirus.

Bron: StatBel

Gemiddeld verbruik elektriciteit gezin

Hoewel het totale elektriciteitsverbruik in België niet sterk afneemt, is het inwonersaantal van België wel toegenomen. Volgens StatBel is het inwonersaantal in België toegenomen van 10,4 miljoen in 2005 naar 11,5 miljoen in 2021. In de tabel hieronder is het gemiddelde verbruik elektriciteit per persoon en huishouden weergegeven. In deze berekening bestaat een huishouden uit 2,45 personen, het gemiddelde in België.

Bron: StatBel

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik volgens de Vlaamse energieregulator VREG is lager dan volgens de cijfers van StatBel. Dit kan zijn doordat sommige huishoudens een zeer hoog verbruik hebben en het gemiddelde elektriciteitsverbruik daardoor omhoog halen. Het gemiddeld verbruik elektriciteit volgens de VREG is te vinden in de onderstaande tabel.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik gezin België
Huishouden Enkelvoudige meter Verbruik piekuren Verbruik daluren
1 persoon 1.200 kWh 500 kWh 700 kWh
2 personen 2.350 kWh 1.050 kWh 1.300 kWh
Gezin 3-4 personen 3.200 kWh 1.600 kWh 1.900 kWh
Gezin 4-5 personen 7.500 kWh 3.600 kWh 3.900 kWh
Neem contact op met de energie-adviseurs van CallMePower om je energiefactuur te verlagen:

Gedurende de afgelopen jaren zijn de inwoners van België een stuk minder stroom gaan verbruiken. Maar waarom is het gemiddeld verbruik elektriciteit per persoon afgenomen? We leggen het hieronder uit.

Ook minder stroom verbruiken? Minder stroom verbruiken doe je met de tips van CallMePower!

Zuinige apparaten en lager elektriciteitsverbruik

Een factor die een grote rol speelt in het lagere gemiddelde elektriciteitsverbruik is het feit dat elektrische apparaten een stuk zuiniger zijn geworden. Sinds de invoering van het Europese energielabel zijn fabrikanten van onder andere elektrische apparaten verplicht om het verbruik te vermelden. De bewustwording van consumenten en deze druk op fabrikanten zorgt ervoor dat het elektriciteitsverbruik van apparaten afneemt.

Bovendien is het in veel gevallen zelfs mogelijk om te besparen op je energiefactuur door te kiezen voor een apparaat met een zuinig energielabel. Door de hoge energieprijzen kan de installatie van energiezuinige verlichting, een slimme thermostaat of een zuinige koelkast, al een groot verschil maken.

Groene stroom en lager gemiddeld verbruik elektriciteit

Een andere factor die een grote rol speelt in het verlagen van het gemiddelde elektriciteitsverbruik, is de opkomst van groene energiebronnen. Sinds enkele jaren is het mogelijk om zelf energie op te wekken met zonnepanelen en soms zelfs met een particuliere windmolen.

Volgens de Vlaamse netbeheerder Fluvius hebben op dit moment meer dan 500.000 huishoudens in Vlaanderen zonnepanelen geïnstalleerd.

Doordat eigenaren van zonnepanelen de elektriciteit in veel gevallen direct gebruiken of opslaan in een thuisbatterij, nemen ze minder elektriciteit af bij de energieleverancier. Hierdoor neemt het gemiddelde elektriciteitsverbruik verder af.

Gemiddeld verbruik elektriciteit met zonnepanelen Je gemiddelde elektriciteitsverbruik met zonnepanelen zal niet afnemen. De hoeveelheid elektriciteit die je bij je energieleverancier af moet nemen uiteraard wel. Acht zonnepanelen leveren op een jaarbasis ongeveer 3.000 kWh.

Kleinere woningen en lager gemiddeld verbruik elektriciteit

Volgens de FOD Economie worden de woningen van Belgen elk jaar weer kleiner. Tussen 2001 en 2016 is het gemiddeld woonoppervlak met 20 % gedaald. Een kleinere woning betekent in de meeste gevallen dat er minder elektrische apparaten aanwezig zijn en minder kamers verlicht hoeven te worden. Uiteindelijk zal dit resulteren in een lager elektriciteitsverbruik per persoon.

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gemiddeld verbruik kWh per dag gezin

Het is erg lastig om te zeggen hoeveel kWh een gezin per dag verbruikt. Dit hangt namelijk sterk af van de dag, maar ook van de tijd in het jaar. Op een zondag is meestal het hele gezin thuis, waardoor het elektriciteitsverbruik waarschijnlijk hoger zal liggen. In de zomer gebruik je wellicht een airco en in de winter een elektrische verwarming. Daarnaast is het gemiddelde elektriciteitsverbruik afhankelijk van de volgende factoren:

  • de grootte van de woning;
  • aantal bewoners van de woning;
  • gebruik van zonnepanelen;
  • verwarming op gas of elektriciteit;
  • gebruik van een warmtepomp.

Meer weten over energieverbruik? Bekijk onze pagina over het gemiddelde gasverbruik.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik gezin

In de onderstaande tabel zijn de Europese verbruikscategorieën volgens Eurostat voor elektriciteit weergeven. Deze categorieën beschrijven de verschillende verbruiks typen in België. Let op dat dit een indicatie van het verbruik is en dus kan verschillen per huishouden.

Europese verbruikscategorieën elektriciteit
Soort verbruiker Jaarverbruik dagmeter in kWh Jaarverbruik nachtmeter kWh Jaarverbruik uitsluitend nachtmeter in kWh
Kleine verbruiker 1 meter 600 - -
Relatief kleine verbruiker 1 meter 1.200 - -
Doorsnee gezin 2 meters 1.600 1.900 -
Doorsnee gezin 1 meter 3.500 - -
Relatief grote verbruiker 2 meters 3.600 3.900 -
Grote verbruiker 2 meters + accumulatieverwarming en/of elektrische boiler 3.600 3.900 12.500
Grote verbruiker 1 meter + accumulatieverwarming en/of elektrische boiler 7.500 - 12.500
Neem contact op met de energie-adviseurs van CallMePower om je energiefactuur te verlagen:

Gemiddelde factuur elektriciteit België

Hoewel de gemiddelde factuur elektriciteit sterk afhankelijk is van je energieverbruik, speelt de elektriciteitsprijs een grotere rol. Uiteraard is het mogelijk om je energiefactuur te verlagen door minder elektriciteit te verbruiken, maar de prijs van elektriciteit heeft de grootste invloed op je energiefactuur.

Hierdoor is de gemiddelde elektriciteitsfactuur in België niet stabiel. Zeker door de hoge energieprijzen in 2021 en 2022 betalen een hoop Belgen significant meer voor elektriciteit. Gebaseerd op een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1.600 kWh overdag en 1.900 kWh ‘s nachts, was de gemiddelde factuur voor elektriciteit in mei 2020 volgens de VREG € 848,07 per jaar. In mei 2022 bedroeg de gemiddelde elektriciteitsfactuur € 1.605,04.

Goedkoper energietarief kiezen? Bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand of vergelijk energietarieven.

Gemiddeld verbruik elektriciteit verlagen

Je gemiddelde elektriciteitsverbruik verlagen is uiteraard een goede optie om de stijging van je energiefactuur te beperken. Kijk hierbij vooral naar de apparaten die veel elektriciteit verbruiken en oude apparaten. In veel gevallen is het aanschaffen van nieuw apparaat met een zeer zuinig energielabel een investering die zich in veel gevallen terugbetaald in de toekomst.

Let ook op dat in de stand-by stand apparaten nog steeds elektriciteit verbruiken. Hoewel dit niet zeer veel is, kan het vermijden van sluipverbruik op jaarbasis relatief veel schelen.

Bekijk onze pagina over energie besparen voor meer tips.

Gemiddelde factuur elektriciteit verlagen

De snelste en makkelijkste manier om te besparen op de elektriciteitsfactuur is door te veranderen van energieleverancier. Volgens de CREG vertegenwoordigen de goedkoopste 10 elektriciteitscontracten in Vlaanderen slechts 6 % van de markt, terwijl de duurste 10 elektriciteitscontracten 45 % van de markt vertegenwoordigen.

Door energietarieven te vergelijken en over te stappen naar een goedkoper energietarief is het mogelijk om snel en gemakkelijk te besparen op je maandelijkse lasten, zonder je leefstijl aan te passen.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle energieleveranciers. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op

Vergelijk alle leveranciers, stap over en bespaar op je facturen! ✔ 100% gratis