energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in mei 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

Advertentie - CallMePower 
energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

10 tips om energie te besparen: CallMePower legt het uit

Geactualiseerd op
minuten lezen
Energie besparen

Door de hoge energieprijzen kijken steeds meer huishoudens naar hun energieverbruik. Energie besparen en zo je energiefactuur verlagen kan op een groot aantal manieren. In dit artikel geeft CallMePower 10 tips om energie te besparen en je energiefactuur te verlagen.

Energie besparen met zuinige apparaten

Energie besparen kan door het verbruik van apparaten te verminderen. Slechts een paar apparaten in een woning zijn namelijk verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van je energieverbruik. In dit onderdeel leggen we uit hoe je energie kunt besparen met zuinige apparaten.

Energiefactuur verlagen? Bel CallMePower en vraag een gratis en geheel vrijblijvende vergelijking van alle energieleveranciers aan: 📞 02 588 92 38.

1. Kies voor een goed energielabel

Als je op zoek bent naar een nieuwe huishoudelijke apparatuur, is het sterk aan te raden om ook de energielabels te vergelijken. Een energielabel is namelijk een indicatie van het verwachte energieverbruik, waarbij de letter “A” de beste score is en “G“ de slechtste score. Kies dus voor energiezuinige verlichting met label “A” in plaats van lampen met een hoog verbruik.

Energie besparen door te kiezen voor een apparaat met een goed energielabel is vaak mogelijk. Ook als de aanschafprijs van een apparaat met een beter energielabel hoger ligt, kan het toch interessant zijn om te kiezen voor het zuinigere apparaat. In de meeste gevallen zullen de lagere energiekosten op de lange termijn zorgen voor een besparing.

2. Voer regelmatig onderhoud uit

Bij de meeste apparaten neemt het energieverbruik toe naarmate de leeftijd toeneemt. Om deze reden is het aan te raden om regelmatig onderhoud uit te voeren en zo energie te besparen.

Denk bij het uitvoeren van onderhoud aan het schoonmaken van de ventilator aan de achterkant van de koelkast, maar ook aan het uitvoeren van ketelonderhoud of mazoutketelonderhoud. Naast het feit dat de laatste twee verplicht zijn, kan het ook nog eens een grote energiebesparing opleveren.

3. Vermijd sluipverbruik van apparaten

De meeste apparaten blijven elektriciteit verbruiken als deze zijn uitgeschakeld. Door de stand-by modus blijft het apparaat beschikbaar om direct ingeschakeld te worden. Dit verbruikt een kleine hoeveelheid elektriciteit.

Het is mogelijk om sluipverbruik te vermijden en zo energie te besparen door het apparaat volledig uit te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld door de televisie en de bijbehorende accessoires aan te sluiten op een stekkerbox. Als je een langere periode geen gebruik maakt van deze apparaten, kun je de elektriciteit volledig afsluiten en bespaar je energie.

Sluipverbruik achterhalen en energie besparen? Door gebruik te maken van een verbruiksmeter is het mogelijk om het elektriciteitsverbruik van één of meerdere apparaten exact te meten.

Bekijk de verbruiksmeters van Homewizard

De verbruiksmeters zijn te koppelen aan je digitale energiemeter en werken ook in combinatie met zonnepanelen en een slimme laadpaal. (Aanbevolen door CallMePower)

4. Installeer een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat zorgt er in principe voor dat je de centrale verwarming kunt automatiseren. De thermostaat zorgt ervoor dat de woning op dezelfde temperatuur blijft en afslaat als een temperatuur hoger dan de ingestelde temperatuur bereikt wordt. Door het installeren van een slimme thermostaat zal je niet meer onnodig veel verwarmen, waardoor energie besparen mogelijk is.

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in mei 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

Advertentie - CallMePower 
energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Energie besparen met groene stroom

Door nieuwe technologieën is het tegenwoordig mogelijk om zelf energie op te wekken en op te slaan. Hierdoor is het mogelijk om een stuk minder energie bij je energieleverancier af te nemen, wat uiteraard zorgt voor een lagere energiefactuur. In dit onderdeel kijken we naar de mogelijkheden van hernieuwbare energie voor het besparen van energie.

5. Installeer zonnepanelen

Een groot gedeelte van de Belgische huishoudens heeft zonnepanelen geïnstalleerd, en dat is met een goede reden. Door de vele verbeteringen en beschikbare premies is het behalen van een goed rendement met zonnepanelen tegenwoordig zeer gemakkelijk.

Door de grote stroomverbruikers in een woning aan te zetten wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, kun je zeer veel energie besparen. Daarnaast is het mogelijk om de stroom die je niet hebt verbruikt te verkopen aan je energieleverancier.

6. Installeer een warmtepomp

De gasprijzen bereikten in 2021 en 2022 recordhoogten, waardoor veel huishoudens hun gasverbruik proberen te verlagen. Dit kan door de centrale verwarming minder vaak aan te zetten, maar ook door een warmtepomp te installeren.

Een warmtepomp zet omgevingswarmte of grondwarmte om in warmte dat gebruikt kan worden om een woning te verwarmen, waardoor je gasverbruik zal afnemen. Wel zal je elektriciteitsverbruik toenemen doordat een warmtepomp elektriciteit nodig heeft om te functioneren.

7. Installeer een thuisbatterij

Een thuisbatterij is vooral interessant voor huishoudens die gebruik maken van een hernieuwbare energiebron, zoals zonnepanelen. Elektriciteit die niet direct gebruikt wordt, kan worden opgeslagen in een thuisbatterij. Vervolgens is het mogelijk om deze elektriciteit te gebruiken als de zon niet meer schijnt.

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Bespaar op energie met isolatie

Het verwarmen of verkoelen van een woning kost veel energie. Het is dan ook belangrijk om een woning goed te isoleren als je het energieverbruik wilt verminderen. Energie besparen door het plaatsen van isolatie kan op meerdere manieren en kan een grote impact hebben op je verbruik. In dit onderdeel leggen we uit hoe isoleren en energie besparen hand in hand gaan.

8. Isoleer een woning voor lager energieverbruik

Een woning isoleren zorgt niet alleen voor een hoger wooncomfort, zowel in de winter als in de zomer, maar ook voor een lager energieverbruik. Een groot gedeelte van de warmte die de verwarming opwekt of de afgekoelde lucht van de airco ontsnapt weer naar buiten.

Isoleren kan op meerdere manieren en is tegenwoordig zeer aantrekkelijk door de hoge energieprijzen en de beschikbare isolatiepremies. Het plaatsen van goede dakisolatie of binnenmuur isolatie zal er direct voor zorgen dat je energie kunt besparen.

9. Breng zelf isolatiemateriaal aan

Het aanbrengen van dakisolatie of het isoleren van een binnenmuur is redelijk kostbaar. Toch is het mogelijk om een woning beter te isoleren met een klein budget. Denk hierbij aan het plaatsen van isolatiestrips bij de deuren, zodat koude lucht niet naar binnen kan stromen en de warme lucht binnen blijft. Het plaatsen van aluminiumfolie achter de radiatoren kan tevens de werking van de radiator verbeteren.

Besparen op energiekosten door lager tarief

Energie besparen is in de meeste gevallen maar mogelijk tot op een bepaalde hoogte. Je zal altijd energie blijven gebruiken in een woning, ondanks het beste isolatiemateriaal en een dak vol zonnepanelen. De gemakkelijkste manier om je energiekosten te verlagen is door over te stappen naar een goedkoper energietarief.

Volgens de nationale energieregulator CREG is het besparingspotentieel voor 1,4 miljoen huishoudens tussen € 100 en € 360 voor elektriciteit. Voor 800.000 huishoudens is het besparingspotentieel voor aardgas tussen € 100 en € 540. In dit onderdeel leggen we uit hoe je een goedkoper energietarief kunt vinden.

Nieuwe leverancier vinden? Energie vergelijken doe je met CallMePower!

10. Kies een voordeliger tarief en bespaar direct

Consumenten en kmo’s staan in België geheel vrij om te veranderen van energieleverancier wanneer ze dit willen. Ook als de looptijd van het contract nog niet is afgelopen is het mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier of tarief. Vind je een energietarief dat goedkoper is? Stap dan over en bespaar direct!

Het vinden van een goedkoper energietarief doe je door energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Voor de meest voordelige leveranciers bezoek je onze pagina met de goedkoopste energieleveranciers van deze maand.

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Meer weten over het verlagen van je energieverbruik? Bekijk dan onze pagina over het gasverbruik verlagen of het stroomverbruik verlagen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 38 stemmen vond de informatie nuttig.