Wat is een energielabel en waarom is een EPC certificaat nodig?

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

energielabel

Het energielabel wordt toegekend aan gebouwen en woningen, maar ook aan toestellen in huis. Met het energielabel wordt de hoogte van het energieverbruik aangegeven. Over het algemeen hebben zowel nieuwere woningen en nieuwere apparaten een betere energiescore. Tegenwoordig zijn de vereisten hiervoor dan ook aangescherpt en strikter dan 20 jaar geleden. In dit artikel lichten wij het energielabel verder toe.


energielabel

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft een indicatie weer van hoe energiezuinig een woning, een apparaat of een wagen is. Het energielabel bestaat uit verschillende niveaus, van A tot en met G. In sommige gevallen voor apparaten lopen de niveaus tot en met D. Bij de categorie A zitten ook weer verschillende gradaties A+++ is het energiezuinigst en de hoogste score. Hoe hoger je energielabel, hoe zuiniger het huis of apparaat in energieconsumptie. Een energielabel is een weergave van de huidige situatie. Met bepaalde aanpassingen kan er een betere energiescore worden toegekend.

Groene Energie
Groene Energie

Wil je groene energie thuis én tegelijk besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Waarvoor is een energielabel?

Een energielabel wordt toegekend om aan te geven of er veel of weinig energie wordt verbruikt. Heeft een woning een lage score op het energielabel, bijvoorbeeld D of minder, dan weet je dat de woning onder andere extra isolatie nodig heeft. Dit heeft dan vaak te maken met het enkelglas en wellicht het soort materiaal in de muur waarmee het huis is gebouwd.

energiescore energielabel woning toestel

Op apparaten is een energielabel geplaatst om jou te laten zien of het energieverbruik hoog of juist laag is. Hoe groener en beter de energiescore op het label, hoe minder energie het verbruikt en dus voordeliger voor jouw portefeuille. Ook voor het milieu is minder energieverbruik uiteraard beter. Dat is één van de redenen waarom er steeds meer apparaten strikt op worden gecontroleerd. Hoe meer energie een apparaat verbruikt hoe meer belastend voor onze leefomgeving en het klimaat.

Energieverbruik berekenen
Energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wie zijn energieverbruik kent, bespaart meer op zijn of haar energiefacturen!
Schat daarom nauwkeurig je verbruik met de energiecalculator!

Is een energielabel nodig?

Een energielabel is verplicht bij de overdracht van een woning, zowel bij verhuur als bij verkoop bij een verhuis. Hierbij hoort ook een energieprestatiecertificaat of EPC. Een dergelijke indicatie is nodig om deels de kwaliteit van de woning te bepalen en de mogelijke verbeteringen weer te geven. Het is ook een middel om in te zien waar je rekening mee moet houden gezien de energiekosten. Ga je een woning huren of kopen, dan kan je van tevoren vragen naar het toegekende label.

Energielabel per letter en betekenis
Label Kleur Betekenis
A Donkergroen Zeer laag energieverbruik
B Groen Laag energieverbruik
C Licht groen Redelijk laag energieverbruik
D Geel Gemiddeld energieverbruik
E Oranje Redelijk hoog energieverbruik
F Donker oranje Hoog energieverbruik
G Rood Zeer hoog energieverbruik

Hoe wordt een energielabel voor je woning toegekend?

Voor het toekennen van een energielabel aan een woning wordt er gekeken naar verschillende delen en factoren van het gebouw of huis. Onder andere worden gegevens uit het Kadaster opgevraagd, zoals:

energiezuinig energielabel woning
  1. Het bouwjaar
  2. De grootte van de woning
  3. De isolatie
  4. Het type woning
  5. De status en zuinigheid van de installaties

Ook maken het dak en de vloer onderdeel uit van de beoordeling. Hier kan je uiteraard ook verbeteringen in en op aanbrengen. Het energielabel is dan ook een 'momentopname' het kan veranderen zodra je de woning verandert of verbeterd.

Wat zijn energiezuinige installaties?

Sommige installaties kunnen een toevoeging zijn voor de energiezuinigheid van je woning. Deze installaties wekken bijvoorbeeld je eigen energie of warmte op en zijn daarom zowel voor je eigen gebruik als voor het milieu een duurzame toevoeging. Hieronder zetten wij een aantal van deze installaties op een rijtje:

Naast de ingebouwde installaties kan je ook zelf rekening houden bij het aanschaffen van apparaten door te letten de energiezuinigheid ervan. Je kan ervoor kiezen om toestellen te plaatsen die je energie besparen. In de winkel zijn deze apparaten ook voorzien van een eigen energielabel.

Zorgeloos overstappen? Wil je besparen op je energiefactuur? Bel voor gratis energieadvies, we zoeken de voordeligste optie en we regelen de overstap van A tot Z! 02 588 03 92

wasmachine toestel energiezuinig

Hoe worden energielabels voor apparaten bepaald?

Het energielabel wordt met verschillende Europese richtlijnen toegekend aan een apparaat. Bij toestellen zoals wasmachines, koelkasten, maar ook bij stofzuigers of televisies worden deze energielabels bijgevoegd. Voor apparaten is er een schaal van A tot en met G. Met een zuiniger energielabel kan je uiteindelijk geld besparen op je energiefactuur.

Hoe kan je een energielabel aanvragen?

Een energielabel voor je woning kan je zelf aanvragen. Ga je verhuizen en wil je de woning verkopen of verhuren? Zorg er dan voor dat je deze documenten voor de energie op orde hebt. Voor het overdragen van je woning heb je een EPC (energieprestatiecertificaat) nodig, die aantoont hoe energiezuinig je woning is. Dit certificaat wordt opgesteld aan de hand van het energielabel. Een EPC en het label zijn 10 jaar geldig en moeten worden opgesteld door energiedeskundige.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Wat is het verschil tussen een energielabel en een energieprestatiecertificaat

Een energielabel duidt aan hoe energiezuinig een woning is. Dit is gebaseerd op meetbare waarden en is dus zeer precies te bepalen. Een EPC (energieprestatiecertificaat) is meer gedetailleerd en biedt advies op maat met de mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken.

certificaat energie EPC

Hoe wordt de EPC waarde bepaalt en wie geeft het EPC attest uit?

Je kan zelf een EPC keuring aanvragen, bij de verkoop of verhuur van een woning ben je verplicht dit te laten doen. Middels het energieprestatiecertificaat kunnen de nieuwe bewoners dan goed inschatten wat de te verwachten energiekosten zullen zijn. De EPC score wordt bepaalt door een energiedeskundige.

Wat is de EPC attest prijs?

De prijs die je betaalt om een EPC keuring te laten doen en het energieprestatiecertificaat te laten opstellen, is afhankelijk van het type woning. Dit varieert van €120 voor een studio tot €250 voor open bebouwing.

Hoe verbeter je het energielabel van je woning?

Het is mogelijk om het label van je huis te verhogen naar een betere rangschikking en daarmee je woning te verduurzamen. Oudere woningen hebben over het algemeen een lager energielabel, omdat ze slechter zijn geïsoleerd en de voorzieningen minder zuinig. Om het energielabel van je huis te verbeteren is vaak wel een gedeeltelijke verbouwing nodig. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan de volgende aanpassingen:

  • Het vervangen van enkelglas naar dubbelglas
  • De isolatie van je wanden verstevigen, isoleren van de spouwmuur
  • De manier van verwarmen aanpassen, zoals het plaatsen van een zonneboiler
  • CV ketel laten vervangen voor een nieuwer model
  • Ook kan je denken aan zonnepanelen om je eigen energie op te wekken
gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Geactualiseerd op