energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Verbruik wasmachine: verminderen doe je zo!

Geactualiseerd op
minuten lezen
Verbruik wasmachine

Een wasmachine verbruikt ongeveer tussen de 99 en 194 kWh per jaar. De elektriciteitskosten van een wasmachine liggen tussen de € 35 en € 68 per jaar. Let er wel op dat het verbruik van een wasmachine kan verschillen per merk en model.

Verbruik wasmachine per energielabel

Elke wasmachine heeft een verschillend energieverbruik. Sinds maart 2021 is de energieklasse van wasmachines veranderd en geeft het informatie over het energie- en waterverbruik. Deze verandering bevat zeven categorieën, van A tot en met G. Zo is een wasmachine die een hoger energielabel heeft zuiniger met energie (energieklasse A), dan een wasmachine met een lager energielabel (energieklasse G). In de onderstaande tabel zijn alle categorieën met het verbruik in kWh per jaar weergegeven.

Verbruik wasmachine in kWh (per jaar)
EnergieklasseEnergieverbruik per jaar
A99 kWh
B114 kWh
C130 kWh
D152 kWh
E172 kWh
F194 kWh

Vind meer informatie over het verbruik van huishoudelijke apparaten, waar een duidelijk overzicht beschikbaar is.

Hoeveel verbruikt een wasmachine?

Per wasbeurt verbruikt een wasmachine gemiddeld 0,50 kWh. Het aantal kWh ligt niet alleen aan de soort wasmachine en de categorie waar het huishoudelijk apparaat zich in bevindt, maar heeft ook te maken met de soorten wasprogramma´s die gedraaid worden. Als er bijvoorbeeld vaak gewassen wordt met 60 graden of hoger, verbruikt de wasmachine ook meer stroom, ongeacht het energielabel. Op het energielabel is te vinden hoeveel kWh een wasmachine per 100 wasbeurten verbruikt.

Bereken het energieverbruik van je wasmachine

Om te achterhalen hoeveel je wasmachine aan stroom verbruikt, deel je het aantal kWh door 100 wasbeurten. Mocht een wasmachine 55 kWh verbruiken per 100 wasbeurten, is de berekening als volgt: 55 kWh / 100 = 0,55 kWh per wasbeurt. Bovendien zijn de elektriciteitskosten ook te berekenen, door de uitkomst te vermenigvuldigen. Zijn deze kosten niet zoals verwacht? Je kunt nu heel gemakkelijk kiezen voor een voordeliger energietarief!

Bereken het jaarlijkse kWh verbruik van je wasmachine

kW
keer / week
uur / uren
Laden

energiefactuur
energiefactuur

Bereken gratis je energieverbruik

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

energiefactuur
energiefactuur

Wat is jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Waterverbruik wasmachine

Het gemiddeld-waterverbruik van een wasmachine is 60 liter per wasbeurt. Op het energielabel van je wasmachine kun je precies zien hoeveel water per wasbeurt verbruikt wordt. Een wasmachine met een hoger energielabel (A) verbruikt over het algemeen minder water, en is daarom ook zuiniger dan wasmachines met een lager energielabel (F). Hieronder is een overzicht met het waterverbruik van wasmachines per jaar per energieklasse.

Waterverbruik wasmachine (per jaar)
EnergieklasseWaterverbruik per jaar
A10,499 Liter
B11,166 Liter
C8,383 Liter
D10,148 Liter
E9,989 Liter
F10,071 Liter

Tips voor zuinig wassen en verbruik wasmachine verlagen!

Besparen kan ook voor een huishoudelijk apparaat, zoals een wasmachine. Er zijn voldoende aspecten die jou verder kunnen helpen bij het verlagen van je energiefactuur.

  • Verbruik wasmachine, verlagen tips:
  • Goed onderhoud behouden van je wasmachine, voor een langere leeftijd
  • Wasprogramma's draaien van 30/40 graden, voor een betaalbare energierekening
  • Gebruik het ecoprogramma, voor een beter milieu

Hoe verbruik wasmachine te reduceren?

Om een hoge energierekening te voorkomen, kan je het verbruik van een wasmachine verminderen. Als de was niet al te vies is, is een wasprogramma die op 30 graden wast voordeliger. De was wordt nog steeds schoon, alleen het stroomverbruik verandert! Bovendien is het aan te raden om te wassen met zoveel mogelijk kleding in de wasmachine, dit verbruikt minder energie. Echter, een te volle wasmachine is ook niet goed, dit kan resulteren in slijtage. Om de perfecte afweging te maken, is een handbreedte overhouden boven in de trommel van een wasmachine ideaal.

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Goedkope wasmachines

Alhoewel een wasmachine kopen met een lagere prijs heel aantrekkelijk lijkt, is het niet altijd voordeliger. Over het algemeen zijn wasmachines met een lager energielabel vele malen goedkoper. Hier zit helaas wel een addertje onder het gras, de wasmachines met een lager energielabel zijn minder zuinig. Dit heeft gevolgen voor de energierekening die hoger uit gaat vallen. Daarnaast hebben goedkope wasmachines een kortere levensduur. De wasmachines met een groen energielabel zijn een kostbare aanschaf, maar wordt op lange termijn zeker terug verdiend.

Wasmachine reinigen

Het komt vaak voor dat een wasmachine kalkaanslag. Door een wasmachine één à twee keer per maand te reinigen, zou dit voorkomen kunnen worden. Daarnaast gaat de wasmachine ook veel langer mee als het onderhoud goed wordt bijgehouden. Je kunt bijvoorbeeld het wasmiddel verminderen; de juiste dosering van wasmiddel voorkomt vetluis en eventuele kalkaanslag. Ook is het belangrijk om minstens één keer per maand een wasprogramma te draaien op 60 graden (of hoger), dit zorgt ervoor dat er minder bacteriën ontstaan.

Wasmachine kopen, waar op letten?

Een wasmachine kopen is een dure investering. Er zijn verschillende factoren die meespelen met het maken van de juiste keuze. Zo is er verschil in trommelgrootte per wasmachine. Een gezin met vier personen wordt aangeraden om minstens een wasmachine van 8 kg aan te schaffen. Ook is het belangrijk om een wasmachine te overwegen met kinderslot, het bedieningspaneel wordt dan tijdelijk geblokkeerd. Daarnaast komen er steeds meer intelligente wasmachines op de Belgische markt; het aantal kg aan was wordt gewogen wat uiteindelijk de lengte van het wasprogramma bepaald.

Welke soorten wasmachines zijn er?

Er bestaan verschillende soorten wasmachines, zo zijn er bijvoorbeeld was- en droogcombinaties en vrijstaande wasmachines. Een wasmachine met droogkast combi kan de was dus ook drogen, een praktische oplossing als er geen plek over is voor een aparte droger. Hoewel de was en droogcombinatie functioneel is, bevindt het zich gemiddeld in energieklasse E en verbruikt dus meer energie dan een wasmachine en droger apart.

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

De gemiddelde levensduur van een wasmachine is minimaal twee tot maximaal acht jaar. Echter is het mogelijk dat wasmachines langer mee kunnen gaan, dit staat in verband met het merk, type en onderhoud. Mocht er onverwacht een probleem zijn met de wasmachine binnen twee jaar, zoals een kapotte motor, bieden leveranciers een fabrieksgarantie (tweedehands wasmachines vallen hier niet onder). Afhankelijk van wat het probleem is, komt er een monteur langs of wordt er een nieuwe wasmachine aangeboden.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Meer over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten

In een woning zijn een groot aantal apparaten te vinden die elektriciteit gebruiken. Hoewel het ene apparaat meer verbruikt dan het andere, is het altijd interessant om te weten hoeveel elektriciteit je thuis daadwerkelijk verbruikt. Navigeer naar een van de onderstaande pagina’s voor meer informatie.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 6 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.