101 Tips om minder stroom te verbruiken en je elektriciteitsfactuur te verlagen

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

tips minder stroom verbruiken

Wil jij ook besparen op je energiekosten? Er bestaan tal van manieren en middelen om je elektriciteitsverbruik in de gaten te houden en te drukken. De meeste maatregelen die je kan nemen om te besparen zijn eenvoudig én kosten bovendien niets. Het zal je verbazen hoe gemakkelijk je tientallen euro’s kan besparen op jouw elektriciteitsverbruik door wat kleine ingrepen in huis en in je dagelijkse bezigheden. Hier een aantal slimme bespaartips & -tricks.


Elektriciteitsfactuur en besparen

We willen allemaal graag op onze energie besparen. Uiteindelijk hebben we de kosten op onze facturen deels zelf in de hand. Door ons verbruik aan te passen en bewust om te gaan met de energie die we nodig hebben, kunnen we onze kosten verlagen. De elektriciteitsfactuur is opgebouwd uit een aantal vaste kosten waar we niet omheen kunnen. Zoals de transport- en distributienettarieven, belastingen en toeslagen. Om je energiekosten volledig te begrijpen kan je een kijkje in ons artikel nemen met uitleg over de factuur.

Hoe te besparen op verlichting?

Verlichting vertegenwoordigt een flink deel van de jaarlijkse elektriciteitsfactuur. Een tiende om precies te zijn.
Belangrijk: de verlichting gaat uit in de ruimtes waar niemand is.

zonnepanelen energie licht
 1. Weg met de gloeilampen en hallogeenlampen. Haal energiezuinige verlichting in huis, zoals spaarlampen en bij voorkeur Ledlampen, en tl-lampen kan je ook op een creatieve manier integreren in jouw woning. Vaak zijn deze lampen duurder in aankoop, maar bij veelvuldig gebruik betalen ze zich terug door hun zuinig verbruik en lange levensduur.
 2. Kies voor elke ruimte de juiste verlichting (sfeer, accent, werk, wonen). Verlicht dus gericht.
 3. Regelsystemen helpen een handje: manueel of van op afstand laat u de verlichtingsinstallatie enkel werken waar en wanneer dat nodig is, of dimmen bij voldoende daglicht.
 4. Voorzie je traphal- en buitenverlichting van een bewegingsmelder of lichtsensor.
 5. Plaats in de tuin lampen op zonne-energie.

Besparen op huishoudelijke klussen

Tijdens onze dagelijkse bezigheden en het onderhouden van het huis, verbruiken we heel wat energie. Als we bewust onze klussen uitvoeren en efficient gebruik maken van de toestellen en middelen, kunnen we heel wat energieverbruik uitsparen. Hieronder geven wij de meest efficiënte huishoudelijke maatregelen weer.

Zuinig wassen

Wassen kunnen we niet vermijden, maar wellicht denk je er vaak niet bij na hoe het energiezuiniger kan en kies je het programma die je gewoon bent. Met onderstaande tips kan je bewuster je was doen.

wasmachine toestel energieverbruik
 1. Kies voor een wasmachine met energielabel A+. Die verbruikt tot 3 maal minder dan de oude energieverslindende machine.
 2. Witte was kan perfect op 60°.
 3. Goed gezwierd linnen beperkt het gebruik van je droogkast die nota bene een grotere energievreter is dan de wasmachine.
 4. Benut de trommelruimte optimaal. Vermijd kleine wasjes.
 5. Vergeet het regelmatig onderhoud (ontkalken, reinigen) van het toestel niet.
 6. Zet de wasmachine aan het werk tijdens de daluren indien u beschikt over een tweevoudige elektriciteitsmeter (dag-, nachttarief).

Alternatief drogen

Ook met je wasgoed drogen kan je besparen en efficienter omgaan met je energieverbruik.

 1. Kies een droogkast met een energiezuinig label.
 2. Haal het droogrekje van de zolder en span de waslijn. Het hoeft echt geen zomer te zijn om de was buiten te drogen. Bij regen stelt u het rekje gewoon binnen op.
 3. Heb je een tweevoudige elektriciteitsmeter met dag- en nachttarief, gebruik je droogkast bij voorkeur tijdens de daluren en geniet van een goedkoper energietarief.

Minder strijken

Strijk je graag al je wasgoed? Of alleen het noodzakelijke? Je strijkijzer consumeert ook energie en om dit te beperken kan je met zo min mogelijk strijken toch weer een beetje besparen.

 1. Plooi je linnen na de droogbeurt meteen op. Zo beperk je de strijkduur.
 2. Maak maximaal gebruik van de waslijn. In de wind gedroogd linnen hoef je nog amper te strijken.

Anders koelen

Koelkasten zijn energie slurpers, maar we hebben ze tenslotte nodig om onze voedingswaren goed te houden. Hoe kan je dan met dit apparaat besparen? Wij geven je ook hiervoor een paar tips mee.

koelkast koelen verbruik
 1. Kies voor een koelkast met A+++ label.
 2. Open de koelkast zo weinig mogelijk, en laat ze nooit langer open dan nodig.
 3. Stel ze in op 5 tot 6 °C. Lager kan ook, maar voor elke graad minder, verbruik je wel 5% extra elektriciteit.
 4. Zet geen warme eetwaren in de koelkast.
 5. Ontdooi regelmatig. Het laagje ongewenst ijs verlaagt het rendement van je toestel en verhoogt het verbruik.
 6. Vervang versleten deurrubbers.

Zuiniger diepvriezen

Je diepvries kan onderdeel zijn van je koelkast, maar in sommige huishoudens staan deze los van elkaar. In beide gevallen kan je het gebruik hiervan aanpassen. Zorg ervoor dat je onderstaande in gedachten houdt voor je diepvries.

 1. Kies voor de nieuwste generatie energiezuinige diepvriezers met label A+++.
 2. Qua volume houdt je rekening met je eigen behoeften. Halfvolle diepvriezers zijn een verspilling.
 3. -18°C is voldoende om je eetwaren langdurig te bewaren (3 maanden).
 4. Beperk het openen, en de openingstijd.
 5. Ontdooi regelmatig, want ijsaanslag vermindert niet alleen het rendement maar doet het elektriciteitsverbruik stijgen.
 6. Vervang versleten deurrubbers.
 7. Plaats de diepvriezer bij voorkeur in een weinig tot niet verwarmde ruimte.
 8. Zet het toestel op een afstand van 10 cm van de muur zodat het ventilatiesysteem goed kan werken en het toestel optimaal rendeert.

Let ook op met het kleine huishoudelektro

De kleinere toestellen zien we vaak over het hoofd. Maar alle kleine beetjes helpen mee, zo ook het onderhouden van deze elektro. Hoe meer bewust van het verbruik, hoe meer je bespaart.

 1. Ontkalk de waterboiler, de espressomachine en het koffiezetapparaat regelmatig.
 2. Zet de espressomachine meteen uit na gebruik. Ook het koffiezetapparaat gaat op non-actief zodra de koffie is gezet. Houd de koffie of thee warm in een isoleerkan in plaats van op de warmteplaat.

Elektronische apparaten

Dit zijn toestellen die veel sluipverbruik kosten. Eén gouden regel: schakel ze volledig uit als je ze niet gebruikt. Stand-by of sluimerstand kost je namelijk jaarlijks tientallen euro’s aan elektriciteit.

 1. Televisie, hifi-installatie en spelcomputers zijn grote energievreters, met de tv-kast vaak op kop. Kies daarom voor een A label toestel. Let vooral op het tv-scherm: Lcd-led televisies zijn een stuk zuiniger dan de plasma tv’s, en laat u niet verleiden tot de aankoop van een megascherm. Het comfort weegt niet op tegen het verbruik.
 2. Laptops en notebooks verbruiken een stuk minder dan de desktop computers. Zet de computer in een energiebesparende stand als je hem even niet gebruikt. Check de energie-instellingen van je PC en zorg dat het scherm uitgaat als je de computer niet gebruikt.
 3. Kies voor een all-in-one printer in plaats van aparte toestellen. Scheelt een stuk in het verbruik.

Hoe kan isoleren je helpen om te besparen?

Of je nu op gas of elektriciteit verwarmt isoleren is één van de meest bepalende factoren voor je energierekening. Je kan zoveel stoken met warmte of koelen als je wilt, maar als je huis niet goed geïsoleerd is, dan gaat veel van je elektriciteitsverbruik verloren en is uiteindelijk de verbruikte energie teniet gegaan. Hieronder geven we een aantal tips en uitleg hoe je je woning goed kan isoleren.

huis isoleren energie
 1. Isoleer je woning optimaal: Een degelijke isolatie is maar liefst goed voor een besparing van 50% op jouw energiekost. Onder een optimale isolatie verstaan we dakisolatie, binnen en buitenzijde en spouwisolatie van de muren, en vloerisolatie. Voor je beglazing kiest u voor hoofrendementsglas en besteedt u de nodige aandacht aan de keuze van de raamprofielen. Zorg tenslotte dat je ramen perfect worden geplaatst en afgewerkt.
 2. Bouw luchtdicht: Ga naast een goede isolatie, ook voor luchtdicht bouwen en maak komaf met alle spleten en kieren die voor een groot warmteverlies zorgen. Bij luchtdicht bouwen bepleistert men onder meer de buitenmuren aan de binnenkant, eventueel in combinatie met een gevelbepleistering. Aan het dak brengt men aparte luchtdichte folie aan, die ook als dampscherm dient.
 3. Zolderisolatie: Indien je een zolder hebt, kan je hiervan gebruik maken om de isolatie van je huis te verbeteren. Dit is een relatief makkelijke ingreep en bespaart je veel energie en behoudt de temperatuur in je huis. Als je de zolder vloer laat isoleren, door dit bijvoorbeeld direct op de vloerlaag te doen, zorg je voor meer warmte in de ruimtes gelegen onder de zolder.
 4. Kleine isolatie trucs: Heb je niet de mogelijkheid om grote isolatiewerken te laten verrichten? Dan zijn er ook kleine handelingen die je zelf kan doen om het elektriciteitsverbruik voor het verwarmen van je woning te besparen. Met isolatiestrips of isolatieschuim kan je kleine kiertjes en gaatjes in huis dichten, zodat de warmte niet ontsnapt. Simpel en effectief!
energieverbruik berekenen

Wat is jouw stroomverbruik op jaarbasis?

Bereken jouw elektriciteitsverbruik met de energiecalculator!

Waarom is ventileren belangrijk?

Zorg altijd dat je voldoende én regelmatig ventileert in je woning. Een half uur per dag ramen en deuren openzetten, volstaat. Droge en zuivere lucht warmt een stuk sneller op. Het is bovendien ook gezonder leven in een goed verluchte woning. Is je woning goed geïsoleerd en/of luchtdicht gebouwd, dan is ventileren bovendien absoluut noodzakelijk voor een optimale luchtkwaliteit.

Houd de warmte binnen

Om geen onnodige kosten te maken is het noodzakelijk om de warmte binnenshuis te houden. Wanneer je stookt wil je natuurlijk niet dat een gedeelte van de warmte de ruimte verlaat. Ondanks dat je ramen dicht zijn, kan er toch warmte uit je huis ontsnappen. Deze onderstaande 2 tips helpen erbij om de warmte nog meer bij je in huis te houden.

 1. Sluit (rol)luiken en overgordijnen
  Luiken en overgordijnen gaan dicht zodra de zon ondergaat. Zo houdt u de tocht tegen die door kleine kieren naar binnen dringt. Hiermee bespaart u liefst 5% energie. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Bovendien geven vensters (zowel dubbel als enkel glas) ‘koudestraling’ af die koud aanvoelt en waardoor u snel de verwarming hoger zet.
 2. Stop de tocht
  Houdt de koude lucht buiten door tochtstrips rond de deuren en ramen. Plaats een tochtborstel onderaan de deur, of haal een mooie deurtochtstopper in huis. Ze zijn er intussen in alle vormen en kleuren.

Hoe kan je slim en voordelig verwarmen?

De temperatuur die je instelt is bepalend voor hoe het aanvoelt in huis, maar ook voor je energierekening. Als je de temperatuur leert instellen volgens je eigen ritme en consumptie zal je merken dat dit ook effect heeft op je rekening.

Kies voor een slimme of klokthermostaat

 1. Stel jouw thermostaat in op je dag- en nachtritme. Met sommige thermostaten kan u zelf de temperatuur instellen op elk moment van de dag. Belangrijke tip: verlaag de temperatuur tot 16°, en niet lager, wanneer u overdag of ’s nachts niet thuis ben. Zo niet verbruikt u te veel energie om je huis weer op te warmen.
 2. Ga voor 1 graadje minder en bespaar 7% op je energieverbruik. Stel jouw thermostaat gedurende de hele dag 1 à 2 graden lager in en trek een extra trui aan. Goed voor een besparing van 7%! Te hoge temperaturen zijn bovendien niet gezond en maken slaperig. Een richtlijn: 19-21°C in de woonkamer, keuken en kantoor, 15-16°C in de slaapkamers, 23-24°C in de badkamer.

Pak ook de radiatoren aan

radiator verwarming
 1. Laat de radiatoren vrij: gordijnen of kasten voor de radiator is pure warmteverspilling.
 2. Kleef radiatorfolie tegen de wand achter je radiator. De folie bespaart energie bij zowel niet-geïsoleerde als geïsoleerde muren. U hebt de kost van de folie binnen een jaar terugverdiend.
 3. Plaats een thermostatische kraan op de radiatoren zodat u in elke ruimte de temperatuur nauwkeurig kan regelen. Alternatief is een verplaatsbare thermostatische kraan die u meeneemt naar de ruimte.

Vergeet het onderhoud van je elektrische cv-ketel niet

Regelmatig onderhoud (jaarlijks) en afstelling van je ketel, voorkomt niet alleen storingen of pannes, maar zorgt voor een optimaal rendement en een zuinig verbruik.

Op lang weekend, met vakantie, of lang verblijf buitenshuis: dan gaat ook je ketel even op rustBen je voor een paar dagen of een langere periode niet thuis, schakel dan de verwarmingsinstallatie uit.

Warm water op elektriciteit

Ongeveer één vijfde van het energieverbruik gaat naar het warm water. Het grootste deel daarvan neemt het baden en douchen voor zijn rekening.

 1. Douche niet te lang. Als u gemiddeld 5 minuten onder de douche staat in plaats van bv. 9 minuten, bespaart u een hoop energie (en water), en maar liefst 80 euro per jaar.
 2. Neem een douche in plaats van een bad. Douchen is altijd nog een stuk energiezuiniger dan in bad gaan. Bovendien verbruikt u aanzienlijk minder water.
 3. Schaf een waterbesparende douchekop aan. Zo’n douchekop laat maximaal 7 liter water per minuut door. Weeral 40 euro bespaart en qua comfort merkt u geen verschil. De aankoop hebt u bovendien binnen het jaar terugverdiend.
 4. Kies een elektrische warmwaterboiler op jouw maat. De capaciteit moet passen bij je verbruiksgewoonten.
 5. Voorzie de warmwaterboiler van een instelbare klok en zet hem aan het werk tijdens de nacht of daluren. Gaat u met vakantie, dan gaat de stekker er uit.
 6. Ontkalk de boiler regelmatig voor een optimaal rendement en minimaal verbruik.

Duurzame tips

Last but not least, een paar duurzame tips om de controle over je energieverbruik te behouden en een beter inzicht te krijgen in je eigen behoeften.

duurzaam
 1. Houd je energieverbruik bij
  Noteer je meterstanden regelmatig (wekelijks, maandelijks) en vergelijk. Zo ga je bewuster om met je energie. De slimme energiemeter zal u hierbij in de toekomst beslist een handje helpen.
 2. Zorg zelf voor je elektriciteit
  Overweeg alternatieve en duurzame energiebronnen. Kies voor een zonnepaneel-installatie en een zonneboiler en verlaag je elektriciteitsfactuur aanzienlijk, of herleidt ze tot nul.
 3. Energiebesparen wordt beloond door de overheid
  Indien u investeert in energiebesparing, kan u rekenen op financiële ondersteuning (subsidies, premies) van de overheid. Informeer u goed over de ondersteuning die u kan krijgen, vooraleer u start met de werken.
  Ga hier na of u in aanmerking komt voor tegemoetkomingen van de Vlaamse Overheid. Voor financiële ondersteuning en voordelen in Wallonië kan u hier terecht, voor Brussel verneemt u hier van welke premies en subsidies u kan genieten.

Kies de meest voordelige energieleverancier

Wil je nog meer besparen op je elektriciteitsuitgaven? Kies dan ook voor de meest voordelige energieleverancier. Vergelijk de verschillende aanbieders online of bel het gratis nummer  ☎ 02 588 92 38.

Slimme tips en tricks om je gasverbruik te drukken vindt je hier.

energietarieven leveranciers vergelijken

Energietarieven vergelijken in de prijzenvergelijker!

Wie heeft het goedkoopste energietarief voor jou? Je weet het met de energieprijzenvergelijker! Vergelijk, stap over en bespaar!

Geactualiseerd op