Energie besparen doe je met een slimme thermostaat en een goede vergelijking!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

slimme thermostaat

De slimme thermostaat hangt steeds vaker bij ons aan de muur. Dit type thermostaat wordt soms een warmteregelaar of minder vaak een warmteschakelaar genoemd. Energieleveranciers beweren dat ze jouw leven makkelijker kunnen maken met slimme thermostaten én nog belangrijker jouw energiefacturen kunnen verlagen. Nog lang niet elk Belgisch huishouden heeft er één aangeschaft. Is het rendabel om een slimme thermostaat te kopen? We vergelijken de verschillende merken, technische specificaties en de prijzen voor je.


Wat is een slimme thermostaat?

slimme thermostaat

De verwarming van jouw woning kan geautomatiseerd worden met een slimme thermostaat. Dit type thermostaat stemt de verwarming af op het leefpatroon van de bewoners van het huis.

Deze slimme thermostaten zijn eenvoudig (vooraf) te programmeren, waardoor de verwarming het huis automatisch op de juiste temperatuur verwarmt.

Verschil slimme thermostaat en slimme energiemeter Er is een wezenlijk verschil tussen beide slimme toestellen. Een slimme meter bevindt zich in de meterkast en biedt jou en de netbeheerder de mogelijkheid om de meterstanden op afstand uit te lezen. Het verschil met een slimme thermostaat leggen we je uit in ons artikel over de slimme meter.

Een thermostaat, maar dan slim

Een slimme thermostaat is een thermostaat die schakelt op een vaste of een in te stellen temperatuur, bedraad of draadloos, met behulp van een wifi-verbinding. Middels een draadloze verbinding kan de thermostaat communiceren met mobiele devices via het internet en/of GPS, op grote afstand van het basisstation. Daarom kan de slimme thermostaat worden gezien als een multifunctioneel communicatieapparaat.

Waarom wordt een slimme thermostaat slim genoemd?

Onze huizen worden vandaag de dag dankzij huisautomatisering, of ook wel domotica genoemd, steeds intelligenter, oftewel: slimmer. Met allerlei technologieën kan steeds meer automatisch, op afstand en elektronisch worden geregeld. Dat is zeer prettig, want ons wooncomfort wordt hierdoor enorm verbeterd en al deze apparaten doen dat werk zelf. Daarom krijgt deze thermostaat de naam slim mee.

Slim, slimmer, slimst: de zelflerende thermostaat

Nest slimme thermostaat

Echt ‘slim’ zijn de zelflerende functionaliteiten waarover sommige slimme thermostaten beschikken, zoals bijvoorbeeld ‘Anna’ van energieleverancier Eneco. Deze slimme thermostaat leert binnen een week hoe lang het duurt om de gewenste temperatuur in de woonkamer te bereiken en hoe snel het daar weer afkoelt. Anna checkt ook de buitentemperatuur en weet dus perfect wanneer ze de ketel moet laten werken om de gewenste temperatuur te bereiken volgens het ingestelde schema. Jouw comfort wordt gegarandeerd en ondertussen spring je extra zuinig om met energie.

Verschil slimme thermostaat met klokthermostaat

Iedere thermostaat werkt ook als klokthermostaat. Je kunt hem dus programmeren om op gewenste tijdstippen automatisch het huis te verwarmen. Het slimme van een slimme thermostaat ten opzichte van een normale klokthermostaat is dat het programmeren via een app of via een webinterface gaat en dus veel eenvoudiger is.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik op jaarbasis?

Geen slimme thermostaat? Bereken jouw energieverbruik met de energiecalculator!

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Bij een slimme thermostaat beschik je eigenlijk over een draadloze thermostaat. Dit is direct het brein van het systeem. Het goede aan deze thermostaat is dat hij op een netwerk is aangesloten (WiFi, GPRS, 3G of 4G), waardoor je met een bijbehorende app kunt inloggen vanaf een smartphone of tablet.

Weet jij hoeveel energie je precies verbruikt, je produceert en hoeveel dit jou oplevert? Met een slimme thermostaat in huis weet jij op ieder moment hoeveel energie je verbruikt en ook produceert.

Inzicht in je energieverbruik maar geen slimme thermostaat? Bereken dan je jaarlijkse energieverbruik, maak een nauwkeurige schatting met onze calculator voor gas en elektriciteit.

energie besparen met slimme thermostaat

Wat bespaart een slimme thermostaat en wat levert deze op?

Dankzij de laatste innovaties in huisautomatisering wordt het steeds makkelijker om slimmer om te gaan met energie en bijgevolg te besparen op je energieverbruik. Wat exact de energiebesparing is, is lastig te melden. Dit is sterk afhankelijk van hoe jij omgaat met energie en je slimme thermostaat.

Slim omgaan met energie Ga slim om met energie en bespaar door de veranderen van leverancier. Één van onze energieraadgevers helpt jou graag met de overstap naar een voordelig tarief! Ons telefoonnummer is: ☎ 02 588 92 38

Een slimme thermostaat en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak? Produceer je zonne-energie voor jouw huishouden? Zonnepanelen of een pv-installatie zijn een goede manier om te besparen op de energiekost, zeker in combinatie met een slimme (zelflerende) thermostaat. Sommige slimme thermostaten beschikken ook over een ‘energiemanager functie’, waardoor je inzicht kunt krijgen in je gas- en elektriciteitsverbruik én zelfs de opbrengst van je eigen zonnepanelen kunt volgen.

Voordelen en nadelen slimme thermostaat

Nu we precies weten over het hoe en wat van slimme thermostaten kunnen we uiteenzetten wat de voordelen en nadelen van een slimme thermostaat. Laten we beginnen met de voordelen van zo'n toestel aan de muur.

Voordelen slimme thermostaat

 • Een slimme thermostaat levert bij juist en accuraat gebruik een energiebesparing op en is dus niet enkel goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu;
 • Je bespaart geld en daarnaast levert een slimme thermostaat door alle technologische snufjes ook gemak en comfort;
 • De meeste slimme thermostaten zijn compatibel met de meeste cv-ketels van verschillende fabrikanten. Op de website van de fabrikant kun je achterhalen of die ene slimme thermostaat compatibel is met jouw ketel;
 • Fabrikanten en energieleveranciers vinden het belangrijk dat hun klanten laagdrempelig en vlot een slimme thermostaat in gebruik moeten kunnen nemen, daarom is installatie eenvoudig.

Nadelen slimme thermostaat

Naast de voordelen, zijn er natuurlijk ook minder aantrekkelijke punten te benoemen bij de installatie en het dagelijks gebruik van de slimme thermostaat. Dit zijn de nadelen:

 • Als grootste nadeel kun je direct de prijs benoemen. De aanschafprijs voor een slimme thermostaat is relatief hoog, zeker als we dat vergelijken met een normale thermostaat. Al kan het kopen van een slimme thermostaat wel gezien worden als een investering die op langere termijn weer terugverdiend zou kunnen worden;
 • Niet slimmer dan jij. Iemand die zuinig verwarmt kan met een gewone klokthermostaat evenveel en soms zelfs meer besparen dan een slimme thermostaat. Ook wanneer je woning goed geïsoleerd is of je zelf al spaarzaam met de thermostaat omgaat is een slimme thermostaat niet per definitie van groot nut;
 • Een slimme thermostaat met een zelflerende functie werkt alleen als je een vast ritme hebt.

Wij konden geen nadelen meer bedenken. Wellicht dat jij zo’n slimme thermostaat in gebruik hebt en dat je onze lezers kunt vertellen welk nadeel jij ondervindt bij het gebruik ervan. Laat het ons weten door hieronder dit artikel (via de Facebook) te reageren.

Vergelijking slimme thermostaten

Op zoek naar een slimme thermostaat en wil je weten of deze compatibel is met jouw verwarmingssysteem? Wil je de functies en eigenschappen van de slimme thermostaten vergelijken? Wie dat wil uitpluizen, moet vergelijken. Dat is gelukkig geen lastige job, want we hebben twee handige overzichten gemaakt van de meest voorkomende type verwarmingen en een overzicht van veel gekochte merken smart thermostaten op de markt! De volgende slimme thermostaten merken zijn in België op de markt verkrijgbaar.

 • Honeywell
 • Nest
 • Tado
 • Thermosmart
 • Nefit
 • Netatmo
 • Remeha
 • Vaillant
Vergelijking slimme thermostaten: compabiliteit
Thermostaat Mazout Gas Elektrisch Warmtepomp Hout
tado°
Netatmo
Nest
Somfy
Qivivo
Momit
Ween
Lyric Honeywell
Ecobee 3

Nu je hebt vergeleken en weet of de slimme thermostaat (of thermostaten) van jouw wensen compatibel is voor jouw woonsituatie, gaan we checken welke functies interessant zijn voor je en of deze eigenschappen ook matchen met het merk dat je graag wenst.

Vergelijking slimme thermostaten: functies
Specificaties tado° Netatmo Nest Somfy Qivivo Momit Ween Lyric Ecobee3
Vakantieprogramma
In- uitschakelen verwarming
Handmatig bedienen
Optie afwezigheid
Vochtdetectie
Automatisch programma
Weersvoorspellingen
Autoadapt
Touchscreen
Gratis app
Apple app
Android app
Windows app
Geolocatie
Rapporten en schema's
Open raam detectie
Aanwezigheidsdetector
Aansturing per kamer

Informatie passende energiecontracten & vergelijken
02 588 92 38

We houden bovenstaande tabellen regelmatig bij, want de technische ontwikkelingen bij de fabrikanten gaan snel. Nu we heel wat aspecten hebben vergeleken sta je op het punt om een slimme thermostaat aan te schaffen.

Een slimme thermostaat kopen

Ben je van plan om een slimme thermostaat te gaan kopen? Bij aanschaf van dit apparaat is het belangrijk om stil te staan wat je exact wil, want voor elk gezin of huishouden is er wel een passende slimme thermostaat. Wij bekijken de optie om een losse thermostaat via de winkel of het internet te kopen en ook zetten wij de slimme thermostaten van de grootste Belgische energieleveranciers op een rijtje.

Wat heb je nodig voor de installatie van slimme thermostaat?

 1. Wifi of 4G;
 2. Een verwarmingsketel op gas of stookolie;
 3. Een thermostaat die aan de muur bevestigd is of was (De kabels ervan worden hergebruikt);
 4. Elektriciteits- & gasmeters die zich in je woning bevinden (of binnen het private gedeelte van je appartement)

Installatie slimme thermostaat voor nieuwe klanten Bij het afsluiten van een energiecontract zorgen de energieleveranciers veelal voor een gratis installatie van de slimme thermostaat. Zo ervaar je direct en heel gemakkelijk het comfort!
Bel: ☎ 02 588 92 38 voor advies en keuzehulp.

Wat kost een slimme thermostaat?

kosten

Je kunt zelf op zoek gaan naar een losse slimme thermostaat en er eentje kopen. Je kunt deze online bestellen of in een elektronica winkel aanschaffen. Het voordeel is dat je zelf kunt kiezen welke merk je wenst en je kunt zelf bepalen welke functies je wil gaan gebruiken en welke niet. Daarmee bepaal je ook hoeveel je aan zo’n apparaat wilt besteden, want iedereen heeft zo zijn eigen budget. De prijs van een los exemplaar ligt tussen de 120 en 350 Euro, afhankelijk van het type, merk en functies.

De Slimme thermostaat bij de energieleveranciers vergelijken

Je kunt natuurlijk ook een slimme thermostaat bij je eigen of een andere energieleverancier kiezen. Onze grootste energieleveranciers hebben namelijk gezien dat er vraag was naar slimme thermostaten en hebben hier handig op ingespeeld. Het voordeel hiervan is dat jouw leverancier vaak de slimme thermostaat gratis komt installeren door een technieker en vrijwel alles direct naar behoren zal werken. Wij maakten een selectie van het aanbod van slimme thermostaten bij een aantal grote Belgische energieaanbieders. Dit zijn:

 1. ENGIE Electrabel;
 2. Luminus;
 3. Essent;
 4. Lampiris;
 5. Eneco

1) Slimme thermostaat ENGIE electrabel: Boxx

ENGIE Electrabel heeft voor haar bestaande en nieuwe klanten ook een slimme thermostaat op de markt gebracht onder de hippe naam Boxx. De grote kleurendisplay met touchscreen bediening is duidelijk en intuïtief. Het startscherm is samengesteld uit een twaalftal knoppen die je zelf kiest.

Boxx en Zonnepanelen

Ben je benieuwd naar het rendement van je zonnepanelen of PV-installatie? Boxx toont een totaalbeeld van je elektriciteitsproductie, je verbruik én de winst die je uit jouw zonnepanelen haalt.

Boxx: Product van het jaar 2018

In de jaarlijkse wedstrijd ‘Gekozen Product van het Jaar’ worden innoverende producten door 5000 consumenten geëvalueerd. Eén van die verkozen producten in 2018 is de slimme thermostaat Boxx.

2) Slimme thermostaat Luminus: Junkers CT100

De Junkers CT100 is de slimme thermostaat van energieleverancier Luminus. Deze is ook zelflerend en kent allerlei handige slimme functies, zoals bediening op afstand, via de app op je mobiele telefoon. Maar deze slimme thermostaat ‘kijkt’ ook het weerbericht en weet precies hoe warm het nu en binnen een paar uur buiten is. Je kunt hem uiteraard ook handmatig bedienen.

De prijs van deze slimme thermostaat is lastig te bepalen. De Junkers CT100 wordt bij Luminus namelijk enkel geïnstalleerd samen met een nieuwe verwarmingsketel. De kosten hiervoor kunnen dus flink oplopen. Ben je van plan je ketel (mazout of aardgas) te vervangen, dan kun je deze optie in overweging nemen.

3) Slimme thermostaat Essent: Tado

Essent heeft sinds kort Tado geïntroduceerd als de slimme thermostaat voor Essent klanten in België. Ook particulieren die van een andere aanbieder overstappen naar Essent kunnen met een nieuw energiecontract profiteren van de slimme thermostaat Tado. Kijk op de speciale Tado internetpagina van Essent voor meer informatie over energie besparen en de unieke deal!

slimme thermostaat Tado Essent

4) Slimme thermostaat Lampiris: NEST

Lampiris levert bestaande en nieuwe klanten de Nest Learning Thermostat. Deze slimme thermostaat past je verwarming automatisch aan en houdt daarbij rekening met jouw verbruiksgewoonten (je voorkeurstemperaturen, het feit of je al dan niet thuis bent), met de eigenschappen van je huis en met de weersvoorspelling. De slimme thermostaat programmeert zichzelf op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Voor meer informatie, actuele prijzen en tarieven over deze slimme thermostaat verwijzen we jou naar de website van energieleverancier Lampiris.

5) Slimme thermostaat Eneco: Anna & Toon

Eneco heeft zelf in België nog geen slimme thermostaat geïntroduceerd. Eneco is wel actief bezig met de introductie van een nieuw product voor zijn klanten.

Slimme zelflerende thermostaat Toon

Dit wel in tegenstelling tot Eneco Nederland, waar de slimme thermostaat 'Toon' al enkele jaren geleden succesvol zijn intrede heeft gedaan. Toon is tot op heden in België nog niet commercieel uitgerold, omdat Eneco de correcte werking ervan in België niet kon garanderen.

Slimme zelflerende thermostaat Anna

Sinds de overname van Eni is er echter wel een slimme thermostaat beschikbaar bij Eneco, alleen dan wel voor bestaande klanten, een nieuw exemplaar aanschaffen is momenteel niet mogelijk. Deze thermostaat heet Anna en de huidige klanten van Eneco kunnen deze in bezit hebben. Anna is een zelflerende, slimme thermostaat: ze leert jouw woning kennen en houdt rekening met de buitentemperatuur om te bepalen wanneer de verwarming moet branden om het op tijd warm te hebben volgens het ingestelde schema.

Je kunt Anna op afstand bedienen en dus ook de verwarming vanop een afstand afzetten wanneer dit nodig is. Dit kan op verschillende mogelijkheden:

 • ofwel aan de thermostaat zelf;
 • ofwel met de app op jouw tablet of smartphone;
 • of via een computer via Mijn Anna, de Anna-webomgeving in My Eneco

Overstappen naar een andere energieleverancier

Een slimme thermostaat aanschaffen? Dit is meteen ook hét moment om jouw huidige energietarief onder de loep te houden.

 1. Slimmer omgaan met je energieverbruik;
 2. Energieprijzen vergelijken en veranderen van energieleverancier met een lager energietarief;
 3. Besparen is pas echt compleet met een slimme thermostaat!

Stap over! Bel: ☎ 02 588 92 38 voor gratis energieadvies. Kies een nieuwe leverancier en bespaar!

Geactualiseerd op