Bereken je energieverbruik op jaarbasis en weet hoeveel je kan besparen op gas en stroom!

gas en elektriciteit

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

energieverbruik berekenen

De energiefactuur voor gas en elektriciteit neemt een grote hap uit jouw budget. Gelukkig zijn er tal van manieren om minder energie te verbruiken. Het is daarom aan te raden om je energieverbruik op jaarbasis van tevoren te berekenen. Wanneer en hoe maak je een nauwkeurige schatting van mijn energieconsumptie? We willen allemaal aan het einde van de maand graag meer geld overhouden. Én belangrijker nog: is het mogelijk om geld te besparen?


Jouw energieverbruik

Jouw energieleverancier kent, indien je daar langer klant bent, jouw energieverbruik van de afgelopen jaren of van het afgelopen jaar. Met deze gegevens maakt de leverancier een nauwkeurige schatting van jouw gas- en/of stroomverbruik. Nadat dit bekend is, wordt er een berekening gemaakt voor het bepalen van jouw voorschotbedrag. Zo kan jouw leverancier de voorschotfacturen versturen met het bedrag dat je maandelijks moet voorschieten.

Bespaartip Is jouw voorschotbedrag te hoog ingeschat? Bij de meeste leveranciers is het mogelijk om het bedrag van jouw voorschotfacturen in de online klantenzone te veranderen.

energieverbruik analyse

Energieverbruik raadplegen

Niet alleen jouw energieleverancier kent jouw energieverbruik, ook de distributienetbeheerder weet hoeveel gas en/of stroom jij consumeert. Gelukkig is het geregistreerde energieverbruik ook inzichtelijk voor jou.

Om geld te besparen is het van nut om te weten waar deze gegevens beschikbaar zijn. Zo heb je grip en controle op energiebudget en op je totale uitgaven, dat is wel zo gunstig.

Energieverbruik schatten

Nu kan het goed mogelijk zijn dat er zich situaties voordoen waar gegevens ontbreken over het energieverbruik. Je gaat bijvoorbeeld verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Hoe schat een energieleverancier dan jouw jaarlijkse energieconsumptie in?

Jaarlijks energieverbruik berekenen

rekenmachine

Een goede manier om inzicht te hebben in je energieconsumptie is om je verbruik op jaarbasis te berekenen. Je kunt kijken naar gegevens van het verleden, maar indien jouw situatie wijzigt, stel dat je verhuist of het huishouden verandert van samenstelling (je gaat: samenwonen, scheiden, gezinsuitbreiding, etc.), wijzigt ook het gas- en stroomverbruik van jouw huishouden.

Geen situatie is gelijk, iedere woning is anders en de leefgewoontes veranderen per huishouden, deze zaken zijn dus van invloed op de totale energieconsumptie.

Jouw elektriciteitsverbruik berekenen

In de meeste gevallen is het niet nodig om je stroomverbruik te berekenen. Jouw energieleverancier houdt voor jou netjes bij hoeveel stroom je afneemt. Je kunt de meest actuele gegevens over het verbruik bij de grotere leveranciers online inzien.

Stroomverbruik elektronisch toestel kennen Wil je weten hoeveel stroom jouw tv-toestel verbruikt of ben je benieuwd wat die elektrische radiator aan energie slurpt? Met de energievebruiksmeter kom je erachter welke toestellen energievreters zijn!

energieverbruik analyseren

Toch zijn er gevallen dat je een schatting moet maken hoeveel stroom je af gaat nemen. Je eigen jaarlijkse elektriciteitsverbruik berekenen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Jouw gasverbruik berekenen

Kook je met gas, heb je een gasketel, of zijn beide situaties van toepassing? Ook jouw gasverbruik wordt net als het stroomverbruik bijgehouden door jouw energieleverancier. Ook kan je zelf de meterstanden van jouw gasmeter noteren, het valt mee hoeveel tijd je daaraan moet spenderen. Houdt er wel rekening mee dat je meer aardgas verbruikt in de herfst en winter en dus nauwkeurig en maandelijks de standen opneemt. Dit aspect en bijvoorbeeld ook het type cv ketel zorgt er (onder andere) voor dat het maken van een nauwkeurige schatting lastig is. Hoe berekenen energievergelijkers of leveranciers het energieverbruik?

Hoe berekenen we het energieverbruik?

Indien er een historie over het energieverbruik ontbreekt is het van belang om een nauwkeurige schatting te maken of een verwachting van de totale jaarlijkse energieconsumptie. En bestaat er een betere manier dan het berekenen van je energieverbruik? Bij deze berekening is het van belang om rekening te houden met de volgende zaken:

  1. Oppervlakte van je woning (in vierkante meters);
  2. Type woning en type bebouwing (gaat het om een huis, een appartement, etc…);
  3. Aantal bewoners in de woning;
  4. Aantal ruimtes dat moet worden verlicht;
  5. Aantal ruimtes dat moet worden verwarmd;
  6. Kwaliteit van de isolatie van jouw woning;
  7. Verwarmingssysteem (gaat het om een verwarming op elektriciteit, aardgas, mazout of hout);
  8. Systeem voor het verwarmen van water voor de douche en de ouderdom (een elektrische boiler, cv ketel, gasketel, etc.);
  9. Hoe er gekookt wordt in de woning (gas, inductie, elektrisch, etc.);
  10. Het soort, het aantal huishoudtoestellen en een indicatie van het energieverbruik.

Er zijn nog tal van andere factoren die jouw energieconsumptie bepalen. Deze elementen worden opgenomen in de energieberekening van onze energiecalculator. Zo kun je zelf zonder al te veel moeite jouw energieverbruik schatten, nauwkeurig en binnen een minuutje.

gas en elektriciteit

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Jouw energieverbruik verminderen en besparen

geld besparen op energie

Het stroomverbruik en het gasverbruik van je woning schatten, is van belang om de volgende stap te nemen: je verbruik verminderen en zuiniger omgaan met energie. Het doel? Besparen op je energiefacturen en laten we natuurlijk het milieu niet vergeten!

Vergelijk jouw energieverbruik

Als uit je energieberekening blijkt dat je meer verbruikt dan het Belgische gemiddelde, dan is het misschien wel hoog tijd om daar iets aan te doen. Begin bij het veranderen van je gewoontes en een beetje aan het milieu denken kan ook geen kwaad. Je zult zien dat je door een paar kilowattuur minder stroom of gas te verbruiken je een aanzienlijke besparing kan realiseren.

Bespaartip Een manier om alvast te besparen op je energiefacturen is om een vergelijking van het aanbod te maken. Bel ons voor gratis keuzehulp en verander van leverancier! ☎ 02 588 92 38

Omdat de keuze aan verschillende tarieven en energiecontracten alsmaar groeit, is het lastig om een goede keuze te maken en de energieleverancier te kiezen die het best beantwoordt aan jouw wensen en natuurlijk jouw energieverbruik.

Wat is het gemiddeld energieverbruik in België?

Het zit in onze aard, we vergelijken ons maar wat graag met de rest. Daarom tonen we jou wat het gemiddelde energieverbruik in België is momenteel. Voor een complete en correcte vergelijking hebben we data beschikbaar over de doorsnee energieconsumptie van 2007 en 2017 van de CREG, VREG, Elia, Fluxys en de distributienetbeheerders in ons land.

Gemiddeld stroomverbruik

In 2017 lag het gemiddeld stroomverbruik van een gezin in België op 3.305 kWh. Dit verbruik daalt al jaren. Tien jaar geleden in 2007 lag het totale stroomverbruik in België op 96 TWh, wat neerkomt op kWh 96.000.000.000! In 2017 werd er een totaal aan 86,3 TWh aan elektriciteit verbruikt door alle Belgen.

Zijn we daadwerkelijk zuiniger met stroom geworden? Ja en nee. Dit is deels te verklaren door het groeiend aantal huishoudens dat zonnepanelen plaatst op het dak en doordat we inderdaad zuiniger omspringen met stroom.

Gemiddeld gasverbruik

Voor het gemiddeld gasverbruik geldt een iets ander verhaal dan het stroomverbruik. Over een periode van 10 jaar daalt het verbruik, maar er zijn pieken en dalen. In 2007 bedroeg het verbruik van aardgas 189,3 TWh, om in 2010 tot een record van 215,2 TWh te stijgen. In de jaren erna zette de daling in waar in 2014 een totaal verbruik van 160,4 TWh werd genoteerd, daarna volgde er een lichte stijging van het gasverbruik naar 187,1 TWh in 2017.

Wat zeggen deze getallen over de gemiddelde consumptie van aardgas voor een huishouden in België? Dit gasverbruik ligt in 2017 op 12.728 kWh.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wil je erachter komen of jouw gasverbruik onder of boven het gemiddelde ligt? Maak gebruik van de energiecalculator en bespaar!

Geactualiseerd op