energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Alles over isoleren & isolatie

Geactualiseerd op
minuten lezen
Isoleren

Een oude of een nieuwe woning, er zijn verschillende manieren om een woning goed te isoleren. Dit kan met grote ingrepen, zoals met het aanbrengen van dakisolatie, maar ook met kleine handelingen die niet veel kosten. Op deze pagina vind je alle informatie over het isoleren van een woning, zoals de beste opties en de beschikbare isolatiepremies.

Waarom is isoleren belangrijk?

Het isoleren van een woning heeft twee grote voordelen, namelijk een verhoogd wooncomfort en een lager energieverbruik.

Tijdens de wintermaanden blijft warmte die door de verwarming is opgewekt beter binnen en blijft koude lucht buiten. Dit resulteert ook in een lager energieverbruik, aangezien de verwarming minder hard hoeft te werken om de ingestelde temperatuur te behouden.

Hoewel het isoleren van een woning in sommige gevallen best kostbaar kan zijn, is het vaak wel mogelijk om deze investering terug te verdienen. Zeker met de hoge energieprijzen van dit moment is het belangrijk om te kijken naar manieren om het energieverbruik te verminderen.

Minder energie verbruiken? Lees ons artikel over minder gas verbruiken of minder elektriciteit verbruiken en verlaag je energieverbruik met de tips van CallMePower!

Isoleren in de zomer

Isoleren wordt vaak geassocieerd met het verlagen van het energieverbruik in de winter. Het aanbrengen van isolatiemateriaal zorgt er echter ook voor dat in de zomer warmte buitenlucht minder gemakkelijk de woning binnen kan treden, waardoor de temperatuur in de woning lager blijft. Bovendien is dit ook interessant voor huishoudens die gebruik maken van een airco, aangezien dit apparaat over het algemeen ook een hoog energieverbruik heeft.

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Alle soorten isolatie

Er zijn veel verschillende soorten isolatie en verschillende materialen die je kunt gebruiken. In dit onderdeel bekijken we de verschillende plekken in een woning die geïsoleerd kunnen worden en hoe je dit op de beste manier kunt doen.

Geluidsisolatie en energieverbruik Het aanbrengen van geluidsisolatie heeft geen effect op je energieverbruik. Meer weten? Bekijk ons artikel over geluidsisolatie.

Vloerisolatie en isoleren woning

Vloerisolatie is een manier om vocht en kou vanuit de kruipruimte of grond tegen te houden. Een vloer die niet geïsoleerd is, kan in de winter al snel koud en oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht in de kruipruimte.

Kiezen voor de juiste vloerisolatie is afhankelijk van de vloer in de woning en de kruipruimte. Een woning met een grote kruipruimte die niet vochtig is, zal een andere vloerisolatie nodig hebben dan een woning met een vochtige of zeer kleine kruipruimte. Daarnaast zijn er ook grote verschillen tussen isolatie voor een betonnen en houten vloer.

Voor een betonnen vloer wordt meestal gekozen voor EPS of PIR en worden meestal vanuit de kruipruimte aangebracht. Voor een houten vloer is het in de meeste gevallen interessant om glaswol of rotswol aan te brengen.

Isolatie dak

Warmte trekt omhoog en het is daarom ook niet heel gek dat een groot gedeelte van de warmte in een woning verloren gaat via het dak. Het aanbrengen van een goede dakisolatie kan daarom voor een grote besparing zorgen. Daarnaast zal dakisolatie ook in de zomer een groot verschil kunnen maken.

Woningen met een schuin dak worden vaak geïsoleerd van binnenuit, terwijl woningen met een plat dak vaak geïsoleerd worden van buitenaf. De grootste voordelen van een dak isoleren van buitenaf is dat er geen ruimteverlies in de woning optreedt en dat de woning bewoonbaar blijft tijdens het uitvoeren van de werken.

Meer weten over het plaatsen van dakisolatie? Ga dan naar onze pagina over dakisolatie.

Isoleren binnenmuur

Een binnenmuur isoleren kan op twee manieren, namelijk door het isoleren van de binnenmuur die grenst aan een buitenomgeving of het isoleren van de binnenmuur die grenst aan de buren of andere aanbouw. Een binnenmuur isoleren gebeurt in principe altijd langs de binnenkant.

Het isoleren van een binnenmuur kan door het plaatsen van voorzetwanden. Deze worden in een frame voor de muur geplaatst en de ruimte tussen de muur en de voorzetwand wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Er zijn ook enkele gips- en spaanplaten beschikbaar die direct op de muur gelijmd kunnen worden.

Isolatie ramen

Waar woningen vroeger nog gebruik maakten van enkel glas, hebben veel nieuwe woningen tegenwoordig driedubbel glas. Isolerend glas is namelijk ontzettend belangrijk, aangezien ongeveer 15 % van de warmte van een woning verloren gaat door de ramen.

Let bij het vervangen van oude ramen op het raamprofiel en de isolatie van het glas. Voor het raamprofiel is in de meeste gevallen een profiel van hout de beste optie. Voor het glas is het aan te raden om te kijken naar hoogrendementsglas, zoals HR++. Het is ook mogelijk om te kiezen voor HR+++, maar de kosten voor dit hoogrendementsglas zijn doorgaans een stuk hoger.

Isolatiestrips om snel te isoleren

In veel gevallen merk je bij deuren dat er een koude luchtstroom naar binnen komt. Dit komt vaak doordat de deur niet precies aansluit op het frame, waardoor er kleine openingen zijn waar de lucht naar binnen kan komen. Het aanbrengen van isolatiestrips, ook wel bekend als tochtwering, kan dit probleem oplossen en helpen bij het verlagen van je energieverbruik.

Isolatiestrips plaatsen is een gemakkelijke manier om een woning beter te isoleren zonder grote kosten. Isolatiestrips zijn al voor een paar euro te verkrijgen bij een bouwmarkt, waardoor ze zeer kosteneffectief zijn.

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Welke isolatie loont het meest?

Het aanbrengen van een goede isolatie kan een grote impact hebben op het energieverbruik en het wooncomfort van een woning. Welke isolatie het meest loont is vooral afhankelijk van de woning en de aanwezige isolatie en het soort woning.

Bij het kiezen van isolatiemateriaal dien je te kijken naar de U-waarde, ook wel bekend als de warmtedoorgangscoëfficiënt. Dit getal geeft aan hoezeer een volledige scheidingsconstructie, zoals een dak of wand, geïsoleerd is. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter het isolatiemateriaal.

Besparing isolatie berekenen

Besparingen door isolatie berekenen kan door middel van een aantal verschillende tools. De besparingen zullen afhankelijk zijn van het soort woning, de huidige isolatie en de isolatie die je gaat plaatsen. Daarnaast speelt de manier waarop je je woning verwarmt ook een rol (elektrisch, gas of mazout).

Gebruik de Fluvius besparingscalculator om erachter te komen hoeveel je kunt besparen door het isoleren van je woning.

Hoe kan ik mijn huis zelf beter isoleren?

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een woning te laten isoleren op een professionele manier. Er zijn gelukkig een aantal manieren waarop je zelf kleine soorten isolatiemateriaal aan kunt brengen die samen een groot effect kunnen hebben. We zetten de belangrijkste manieren om zelf een huis te isoleren hieronder op een rij:

  • plaats tochstrips bij de dueren en ramen om koude lucht buiten te houden;
  • plaats een tochtborstel onderaan de deur of haal een tochtstopper in huis;
  • plaats folie achter de radiatoren om de warmte binnen te houden en de effectiviteit van de radiator te verhogen;
  • gebruik kit om kiertjes, voegen en naden zelf te dichten;
  • plaats isolatiemateriaal op de CV-leidingen om de effectiviteit van de centrale verwarming te verhogen.

Nieuwe verwarming kiezen? Bekijk ons artikel over een nieuwe centrale verwarming kiezen voor meer informatie.

Hoe kan ik mijn energieverbruik verder verlagen?

Voor de meeste huishoudens zal een lager energieverbruik de belangrijkste reden zijn om een woning te isoleren. Dat is niet zo gek, want met de hoge energieprijzen letten steeds meer huishoudens nauwlettend op hun verbruik. Naast isoleren, is het aan te raden om een slimme thermostaat te installeren en een verbruiksmeter te gebruiken om erachter te komen welke apparaten het hoogste verbruik hebben.

Hoewel isoleren zeer aantrekkelijk kan zijn, is het ook mogelijk om te besparen zonder je elektriciteitsverbruik of gasverbruik te verlagen. In België zijn er namelijk grote verschillen te vinden in de prijzen van energieleveranciers, waardoor het mogelijk is om snel te besparen door over te stappen naar een andere leverancier. Veranderen van energieleverancier kan bovendien op elk moment, zonder opzegvergoeding. Bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand of neem contact met ons op.

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier?

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen online met de CallMePower energievergelijker.

Beschikbare isolatiepremies 2023 Vlaanderen

Om huishoudens te stimuleren om hun woningen te isoleren en het isoleren van een woning financieel interessanter te maken, heeft de Vlaamse overheid de isolatiepremie in het leven geroepen.

In Vlaanderen zijn er verschillende isolatiepremies beschikbaar, die verschillen per isolatieproject. Daarnaast zijn er ook premies voor asbestverwijdering beschikbaar bij het plaatsen van dakisolatie en isolatie van een buitenmuur langs de buitenzijde.

Verder zijn er ook premies beschikbaar voor huishoudens die een beter energielabel behalen, ook wel de EPC-labelpremie genoemd. Met veel soorten isolatie is het mogelijk om een beter energielabel te behalen, zeker in oudere woningen. Bij het behalen van het hoogste energielabel A ontvang je in 2023 maximaal € 5.000.

Meer weten over isolatiepremies? Ga dan naar onze pagina over de isolatiepremie 2023.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 9 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over isolatie

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.