Het belang van isoleren voor je comfort in huis én om te besparen op je energiekosten

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

isolatie-energie-besparen

Of je nu een relatief oude of nieuwe woning hebt, er zijn verschillende manieren om het huis goed te isoleren. Dit kan met grote ingrepen zoals de wandisolatie te verbeteren, maar ook met kleine handelingen die je wellicht zelf kan doen en die niet teveel kosten.


Waarom is isoleren zo belangrijk?

warmte thermometer comfort

Isoleren is in de eerste plaats voor je eigen comfort van belang. Je huis houdt beter de warmte vast of juist verkoeling als er goed is geïsoleerd. Ook het vochtgehalte wordt zo minder uit balans gebracht. Als de warmte goed wordt binnen gehouden zullen ook de wanden en muren minder koud aanvoelen. Vooral in de winter is dit uiteraard erg prettig. Hiernaast gaat het om je energieverbruik en de kosten die hieraan verbonden zijn. Wanneer je woning onvoldoende geïsoleerd is ontsnapt er een heleboel warmte en dus onnodig opgewekte energie. Dit kost geld en is zonde van de impact op het milieu.

Controleren isolatie

Om er zeker van te zijn dat je woning goed geïsoleerd is, kan je een aantal checks uitvoeren om dit na te gaan. Check bijvoorbeeld op koudebruggen, deze kan je herkennen door aan de muren te voelen en grote temperatuur verschillen te onderscheiden. Deze kunnen ook ontstaan bij bijvoorbeeld vochtplekken in de muur. Kou komt hierdoor gemakkelijker naar binnen.

Voel je tocht? Ga dan na waar er eventueel een kier te vinden is. Wellicht is er een deur waar lucht onder vandaan komt of een raam die niet goed aansluit. Dit zijn oorzaken die vrij makkelijk op te lossen zijn.

Hoe kan je je woning het best isoleren?

Om je woning echt goed te isoleren, kan je het best eerst naar de constructie kijken. Als je een zolder hebt laat dan eens een expert langskomen om te zien of deze optimaler geïsoleerd kan worden. Via muren en leidingen kan ook kou binnen dringen, ook hiervoor zijn isolatie mogelijkheden.

Zolderdak en zoldervloer isoleren

Indien je een zolder hebt, kan je hiervan gebruik maken om de isolatie van je huis te verbeteren. Dit is een relatief makkelijke ingreep en bespaart je veel energie, het behoudt de temperatuur in je huis. Als je de zolder vloer laat isoleren, door dit bijvoorbeeld direct op de vloerlaag te doen, zorg je voor meer warmte in de ruimtes gelegen onder de zolder.

Buitenmuur isoleren

Om de warmte echt goed binnen te houden is isoleren van de muren één van de meest efficiënte manieren. Deze vorm van isoleren heet een spouwmuurisolatie. Hier is echter wel een specialist voor nodig om dit toe te passen.

Heb jij recht op een premie?Als je een spouwmuurisolatie laat implementeren, ga dan van tevoren na of je in aanmerking komt voor een subsidie

Zelf isoleren

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een woning te laten isoleren op een professionele manier. De reden is misschien omdat je huurt en zelf niks in de woning mag aanpassen, misschien heb je het budget er niet voor, het kan natuurlijk ook dat grote ingrepen niet gedaan mogen worden aan het pand. In deze gevallen hebben we ook een paar doe-het-zelf tips voor je:

zelf doen gereedschap
 1. Sluit (rol)luiken en overgordijnen: Luiken en overgordijnen doe je dicht zodra de zon ondergaat. Zo houdt je de tocht die door kleine kieren naar binnen dringt, buiten.
 2. Stop de tocht, houdt de koude lucht buiten door tochtstrips bij de deuren en ramen te plaatsen.
 3. Plaats een tochtborstel onderaan de deur, of haal een deurtochtstopper in huis. Deze kan je tegenwoordig in alle vormen, maten en kleuren verkrijgen.
 4. Je kan met kit ook wat kiertjes, voegen en naden zelf dichten, dit kan je in doe-het-zelf zaken verkrijgen zoals in de Gamma
 5. Cv-leidingen isoleren
 6. Folie achter de radiator om de warmte binnen te houden
 7. Met isolatiestrips of isolatieschuim kan je kleine kiertjes en gaatjes in huis dichten, zodat de warmte niet ontsnapt. Simpel en effectief!

Bespaar op je energierekeningMet een goed geïsoleerd huis bespaar je op je energiefactuur. Als je de warmte en/of verkoeling goed binnen houdt heb je uiteindelijk minder gas of minder elektriciteit verbruik. Afhankelijk van je installatie waar je op verwarmt.

Bouwmaterialen om buitenwand te isoleren

Welke bouwmaterialen zijn het meest geschikt om je buitenmuren goed te isoleren? Naast het extra isoleren met van je buitenmuur, is het goed om te weten welke materialen er beschikbaar zijn om je buitenwand mee te isoleren. Deze worden meestal tijdens de bouw al aangebracht.

 • Houten bedekking op buitenmuren
 • Gevelbepleistering (of Crepi) is een moderne en effectieve manier voor het isoleren van buitenmuren
 • Een extra buitenwand plaatsen met bakstenen
 • Kunststofplaten tegen de buitenwand. Deze zijn zowel voor decoratie mooi als voor het effectief isoleren
 • Gevelisolatie met steenstrips

Isoleren en energie

Welk effect heeft goed isoleren op je energie? Isoleren is één van de meest bepalende factoren voor je energierekening. Je kan zoveel stoken met warmte als je wilt, maar als je huis niet goed geïsoleerd is, dan gaat veel van je energieverbruik verloren en is uiteindelijk de consumptie en het stoken niet effectief.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse energieverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale verbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Hoe kan isoleren je helpen om te besparen?

Isoleer je woning optimaal: Een degelijke isolatie is maar liefst goed voor een besparing van 50% op jouw energiekost. Onder een optimale isolatie verstaan we dakisolatie, binnen- en buitenzijde en spouwisolatie van de muren en vloerisolatie. Voor je beglazing kies voor hoogrendementsglas en besteedt je de nodige aandacht aan de keuze van de raamprofielen. Let er tenslotte op dat je ramen perfect worden geplaatst, en goed zijn afgewerkt. Wil je optimaal profiteren van de energie die je verbruikt voor het opwarmen van je woning? Denk er dan eens aan om een slimme thermostaat aan te schaffen, deze biedt ondersteuning bij optimaal gebruik van energie en regeling van de temperatuur in huis.

Isolatie en waarde van je huis

huis comfort waarde

Mocht je eraan denken om je huis te verkopen is het verstandig om de isolatie eens na te lopen. Een goed geïsoleerde woning heeft z'n voordelen bij de verkoop. Mensen zullen het al gauw aanvoelen dat de temperatuur comfortabel is binnen. Hiernaast kan het de waarde van je huis doen stijgen. Het zorgt voor minder kans op vochtproblemen en het voegt toe aan de wooncomfort. Ben je toe aan verkoop? Kijk eens naar de mogelijkheden om de isolatie te verbeteren voordat je de woning te koop zet.

Luchtdicht bouwen nieuwe woning

Kies naast een goede isolatie, ook voor luchtdicht bouwen en voorkom spleten en kieren die voor een groot warmteverlies zorgen. Luchtdicht bouwen betekent onder meer het bepleisteren van de buitenmuren aan de binnenkant, eventueel in combinatie met een gevelbepleistering. Het dak wordt aan de binnenkant voorzien van luchtdichte folie, die ook als dampscherm dient. Luchtdicht bouwen is nog meer besparen.

Houd de warmte binnen

Zorg ervoor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Bovendien geven vensters (zowel dubbel als enkel glas) ‘koude straling’ af die koud aanvoelt en waardoor je al snel de verwarming hoger zet wanneer deze kou niet wordt tegengehouden.

energieleveranciers vergelijken

Vergelijk, stap over en bespaar!

Wees slim en Vergelijk de energieprijzen, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Overstappen van energieleverancier? Liever telefonisch keuzehulp ontvangen? Dat kan!
Bel: ☎ 02 588 92 38 en we regelen het voor je. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren.

Geactualiseerd op