Tips & tricks om minder gas te verbruiken je factuur voor aardgas te verlagen

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Uw gasuitgaven drukken kan op tal van manieren. Heel wat ervan hebt u volledig zelf in de hand. Ze zijn bovendien niet alleen eenvoudig maar kosten ook niets. Hier een aantal slimme gas-bespaartips & -tricks. U bent beslist verbaasd hoe makkelijk u tientallen euro’s kan besparen op uw gasverbruik door een kleine ingreep.

Isoleer, isoleer, isoleer

 • Isoleer uw woning optimaal
  Een degelijke isolatie is maar liefst goed voor een besparing van 50% op uw energiekost. Onder een optimale isolatie verstaan we dakisolatie, binnen- en buitenzijde en spouwisolatie van de muren en vloerisolatie. Voor uw beglazing kiest u voor hoogrendementsglas en besteedt u de nodige aandacht aan de keuze van de raamprofielen. Let er ten slotte op dat uw ramen perfect worden geplaatst, en afgewerkt.
 • Bouw luchtdicht
  Ga naast een goede isolatie, ook voor luchtdicht bouwen en maak komaf met alle spleten en kieren die voor een groot warmteverlies zorgen. Luchtdicht bouwen betekent onder meer: bepleistering van de buitenmuren aan de binnenkant, eventueel in combinatie met een gevelbepleistering. Het dak wordt aan de binnenkant voorzien van luchtdichte folie, die ook als dampscherm dient. Luchtdicht bouwen is nog meer besparen.

Ventileren is niet alleen gezond

Zorg altijd dat u uw woning voldoende ventileert. Een half uur per dag ramen en deuren openzetten, volstaat. Droge en zuivere lucht warmt een stuk sneller op. Het is bovendien ook gezonder leven in een goed verluchte woning. Is uw woning goed geïsoleerd en/of luchtdicht gebouwd, dan is voldoende en regelmatig ventileren absoluut noodzakelijk voor een optimale luchtkwaliteit.

Houd de warmte thuis

 • Sluit (rol)luiken en overgordijnen
  Luiken en overgordijnen doet u dicht zodra de zon ondergaat. Zo houdt u de tocht die door kleine kieren naar binnen dringt, buiten. Hiermee bespaart u liefst 5% energie. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen.
  Bovendien geven vensters (zowel dubbel als enkel glas) ‘koudestraling’ af die koud aanvoelt en waardoor u snel de verwarming hoger zet.
 • Stop de tocht
  Houdt de koude lucht buiten door tochtstrips rond de deuren en ramen. Plaats een tochtborstel onderaan de deur, of haal een deurtochtstopper in huis. U hebt ze intussen in alle vormen en kleuren.

Slim verwarmen

Kies voor een slimme of klokthermostaat

 • Stel uw thermostaat in op uw dag- en nachtritme. Met sommige thermostaten kan u zelf de temperatuur instellen op elk moment van de dag. Belangrijke tip: verlaag de temperatuur tot 16°, en niet lager, wanneer u overdag of ’s nachts niet thuis ben. Zo niet verbruikt u te veel energie om uw huis weer op te warmen.
 • Ga voor 1 graadje minder en bespaar 7% op uw energieverbruik. Stel uw thermostaat gedurende de hele dag 1 à 2 graden lager in en trek een extra trui aan. Goed voor een besparing van 7%! Te hoge temperaturen zijn bovendien niet gezond en maken slaperig. Een richtlijn: 19-21°C in de woonkamer, keuken en kantoor, 15-16°C in de slaapkamers, 23-24°C in de badkamer.

Pak ook de radiatoren aan

 • Laat de radiatoren vrij: gordijnen of kasten voor de radiator is pure warmteverspilling.
 • Kleef radiatorfolie tegen de wand achter uw radiator. De folie bespaart energie bij zowel niet-geïsoleerde als geïsoleerde muren. U hebt de kost van de folie binnen een jaar terugverdiend.
 • Plaats een thermostatische kraan op de radiatoren zodat u in elke ruimte de temperatuur nauwkeurig kan regelen. Alternatief is een verplaatsbare thermostatische kraan die u meeneemt naar de ruimte.

Een goed onderhouden gasketel is goed voor 20% minder verbruik

Een goed onderhouden gasketel levert een maximaal rendement waardoor u tot 20% minder energie verbruikt. Denk eraan dat een tweejaarlijks onderhoud - vanaf een vermogen van 20 kilowatt (kW) - wettelijk verplicht is. Alles over het onderhoud van uw gasketel, leest u hier.

Op lang weekend, met vakantie, of lang (zaken)verblijf buitenshuis: ook uw ketel gaat even op rust

Bent u voor een paar dagen of een langere periode niet thuis, dan schakelt u de verwarmingsinstallatie best uit.

Warm water weegt zwaar door

Ongeveer één vijfde van het energieverbruik gaat naar het warm water. Het grootste deel daarvan neemt het baden en douchen voor zijn rekening.

 • Douche niet te lang. Als u gemiddeld 5 minuten onder de douche staat in plaats van bv. 9 minuten, bespaart u een hoop energie (en water), en maar liefst 80 euro per jaar.
 • Neem een douche in plaats van een bad. Douchen is altijd nog een stuk energiezuiniger dan in bad gaan. Bovendien verbruikt u aanzienlijk minder water.
 • Schaf een waterbesparende douchekop aan. Zo’n douchekop laat maximaal 7 liter water per minuut door. Weeral 40 euro bespaart en qua comfort merkt u geen verschil. De aankoop hebt u bovendien binnen het jaar terugverdiend.
 • Voorzie de gaswarmwaterboiler van een instelbare klok en zet hem aan het werk tijdens de nacht of daluren. Gaat u met vakantie, dan gaat de stekker er uit.
 • Ontkalk de boiler regelmatig voor een optimaal rendement en minimaal verbruik.

Duurzame tips & info

 • Houd uw energieverbruik bij
  Noteer uw meterstanden regelmatig (wekelijks, maandelijks) en vergelijk. Zo gaat u bewuster om met uw energie. De slimme energiemeter zal u hierbij in de toekomst beslist een handje helpen.
 • Energiebesparen wordt beloond door de overheid
  Indien u investeert in energiebesparing, kan u rekenen op financiële ondersteuning (subsidies, premies) van de overheid. Informeer u goed over de ondersteuning die u kan krijgen, vooraleer u start met de werken.
  Ga hier na of u in aanmerking komt voor tegemoetkomingen van de Vlaamse Overheid. Voor financiële ondersteuning en voordelen in Wallonië kan u hier terecht, voor Brussel verneemt u hier van welke premies en subsidies u kan genieten.

Kies tenslotte de meest voordelige energieleverancier

Wilt u nog meer besparen op uw gasuitgaven? Kies dan ook voor de meest voordelige energieleverancier. Vergelijk de verschillende aanbieders online of bel het gratis nummer 02 588 03 92. Vraag hier om opgebeld te worden.

Slimme tips en tricks om uw elektriciteitsverbruik te drukken vindt u hier

Geactualiseerd op