Tips & tricks om minder gas te verbruiken en je factuur voor aardgas te verlagen

gas en elektriciteit

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

tips minder gas verbruiken

We vinden het allemaal belangrijk om onze kosten zoveel mogelijk te drukken. Zo ook voor energie en je eigen verbruik. Hoe kan je ervoor zorgen dat je aan het eind van de maand een zo laag mogelijke factuur hebt? Wij leggen het je uit, want je gasuitgaven drukken kan op tal van manieren. Een groot deel hiervan heb je volledig zelf in de hand. Deze klein trucjes zijn bovendien niet alleen eenvoudig, maar kosten ook niets! Hier een aantal slimme gas-bespaar tips & -tricks. Het zal je verbazen hoe gemakkelijk je tientallen euro’s kan besparen op jouw gasverbruik door wat kleine ingrepen.


Hoe kan isoleren je helpen om te besparen?

Isoleer, isoleer, isoleer. Dit is één van de meest bepalende factoren voor je energierekening. Je kan zoveel stoken met warmte als je wilt, maar als je huis niet goed geïsoleerd is, dan gaat veel van je gasverbruik verloren en is uiteindelijk het stoken niet effectief. Hieronder geven we een aantal tips en uitleg hoe je je woning goed kan isoleren.

water verwarmen huis kamers
 1. Isoleer je woning optimaal: Een degelijke isolatie is maar liefst goed voor een besparing van 50% op jouw energiekost. Onder een optimale isolatie verstaan we dakisolatie, binnen- en buitenzijde en spouwisolatie van de muren en vloerisolatie. Kies voor je beglazing hoogrendementsglas en besteedt de nodige aandacht aan de keuze van de raamprofielen. Let er tenslotte op dat je ramen perfect worden geplaatst, en goed zijn afgewerkt.
 2. Bouw luchtdicht: Kies naast een goede isolatie, ook voor luchtdicht bouwen en voorkom spleten en kieren die voor een groot warmteverlies zorgen. Luchtdicht bouwen betekent onder meer: het bepleisteren van de buitenmuren aan de binnenkant, eventueel in combinatie met een gevelbepleistering. Het dak wordt aan de binnenkant voorzien van luchtdichte folie, die ook als dampscherm dient. Luchtdicht bouwen is nog meer besparen.
 3. Zolderisolatie: Indien je een zolder hebt, kan je hiervan gebruik maken om de isolatie van je huis te verbeteren. Dit is een relatief makkelijke ingreep en bespaart je veel energie en behoudt de temperatuur in je huis. Als je de zolder vloer laat isoleren, door dit bijvoorbeeld direct op de vloerlaag te doen, zorg je voor meer warmte in de ruimtes gelegen onder de zolder.
 4. Kleine isolatie trucs: Heb je niet de mogelijkheid om grote isolatiewerken te laten verrichten? Dan zijn er ook kleine handelingen die je zelf kan doen om het gasverbruik voor het verwarmen van je woning te besparen. Met isolatiestrips of isolatieschuim kan je kleine kiertjes en gaatjes in huis dichten, zodat de warmte niet ontsnapt. Simpel en effectief!
energieverbruik berekenen

Wat is jouw stroomverbruik op jaarbasis?

Bereken jouw elektriciteitsverbruik met de energiecalculator!

Heeft ventileren invloed op mijn gasrekening?

Ventileren is van belang voor zowel een fijne temperatuur in huis, als voor onze gezondheid. Zorg er dus altijd voor dat je woning voldoende ventileert. Een half uur per dag ramen en deuren openzetten is voldoende. Droge en zuivere lucht warmt een stuk sneller op. Het is bovendien ook gezonder leven in een goed verluchte woning. Is jouw woning goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd? Dan is voldoende en regelmatig ventileren absoluut noodzakelijk voor een optimale luchtkwaliteit.

Houd de warmte binnen

Om ervoor te zorgen dat de warmte binnen blijft, kan je naast het isoleren ook een aantal andere maatregelen nemen. Kleine ingrepen helpen al een handje op weg, we geven je hier een paar voorbeelden:

 1. Sluit (rol)luiken en overgordijnen: Luiken en overgordijnen doe je dicht zodra de zon ondergaat. Zo houdt je de tocht die door kleine kieren naar binnen dringt, buiten. Hiermee bespaar je maar liefst 5% energie. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Bovendien geven vensters (zowel dubbel als enkel glas) ‘koude straling’ af die koud aanvoelt en waardoor je al snel de verwarming hoger zet wanneer deze kou niet wordt tegengehouden.
 2. Stop de tocht: Houdt de koude lucht buiten door tochtstrips bij de deuren en ramen te plaatsen. Plaats een tochtborstel onderaan de deur, of haal een deurtochtstopper in huis. Deze kan je tegenwoordig in alle vormen, maten en kleuren verkrijgen.

Hoe kan je slim en voordelig verwarmen?

voordelig verwarmen gas koken

Naast het isoleren van je huis en de warmte binnenhouden, wil je uiteraard ook zuinig omgaan met het gas wat wordt verbruikt om je woning te verwarmen. Want met extra maatregelen bespaar je uiteraard nog meer.

Kies voor een slimme of klokthermostaat

 1. Stel uw thermostaat in op uw dag- en nachtritme. Met sommige thermostaten kan u zelf de temperatuur instellen op elk moment van de dag. Belangrijke tip: verlaag de temperatuur tot 16°, en niet lager, wanneer u overdag of ’s nachts niet thuis ben. Zo niet verbruikt u te veel energie om uw huis weer op te warmen.
 2. Ga voor 1 graadje minder en bespaar 7% op uw energieverbruik. Stel uw thermostaat gedurende de hele dag 1 à 2 graden lager in en trek een extra trui aan. Goed voor een besparing van 7%! Te hoge temperaturen zijn bovendien niet gezond en maken slaperig. Een richtlijn: 19-21°C in de woonkamer, keuken en kantoor, 15-16°C in de slaapkamers, 23-24°C in de badkamer.

Warmte van de radiatoren

radiator verwarming

Om ervoor te zorgen dat de radiatoren optimaal hun werk doen en dat je hiervan volop gebruik maakt, let op de volgende dingen:

 1. Laat de radiatoren vrij: gordijnen of kasten voor de radiator is pure warmteverspilling.
 2. Kleef radiatorfolie tegen de wand achter uw radiator. De folie bespaart energie bij zowel niet-geïsoleerde als geïsoleerde muren. U hebt de kost van de folie binnen een jaar terugverdiend.
 3. Plaats een thermostatische kraan op de radiatoren zodat u in elke ruimte de temperatuur nauwkeurig kan regelen. Alternatief is een verplaatsbare thermostatische kraan die u meeneemt naar de ruimte.

Een goed onderhouden gasketel

Een goed onderhouden gasketel levert een maximaal rendement waardoor u tot 20% minder energie verbruikt. Denk eraan dat een tweejaarlijks onderhoud - vanaf een vermogen van 20 kilowatt (kW) - wettelijk verplicht is. Alles over het onderhoud van uw gasketel, leest u hier.

Op lang weekend, met vakantie, of lang verblijf buitenshuis: dan gaat ook je ketel even op rustBen je voor een paar dagen of een langere periode niet thuis, schakel dan de verwarmingsinstallatie uit.

Slim met warm water

Ongeveer één vijfde van het energieverbruik gaat naar het warm water. Het grootste deel daarvan wordt verbruikt tijdens het baden en douchen. Hoe kan je het beste met je warme water omgaan, om ook daarop te besparen? We geven je hier een paar tips:

 1. Douche niet te lang. Als u gemiddeld 5 minuten onder de douche staat in plaats van bv. 9 minuten, bespaart u een hoop energie (en water), en maar liefst 80 euro per jaar.
 2. Neem een douche in plaats van een bad. Douchen is altijd nog een stuk energiezuiniger dan in bad gaan. Bovendien verbruikt u aanzienlijk minder water.
 3. Schaf een waterbesparende douchekop aan. Zo’n douchekop laat maximaal 7 liter water per minuut door. Weeral 40 euro bespaart en qua comfort merkt u geen verschil. De aankoop hebt u bovendien binnen het jaar terugverdiend.
 4. Voorzie de gaswarmwaterboiler van een instelbare klok en zet hem aan het werk tijdens de nacht of daluren. Gaat u met vakantie, dan gaat de stekker er uit.
 5. Ontkalk de boiler regelmatig voor een optimaal rendement en minimaal verbruik.

Wees duurzamer in je verbruik

duurzaam verbruik gas vlam
 1. Houd uw energieverbruik bij
  Noteer uw meterstanden regelmatig (wekelijks, maandelijks) en vergelijk. Zo gaat u bewuster om met uw energie. De slimme energiemeter zal u hierbij in de toekomst beslist een handje helpen.
 2. Energiebesparen wordt beloond door de overheid
  Indien u investeert in energiebesparing, kan u rekenen op financiële ondersteuning (subsidies, premies) van de overheid. Informeer u goed over de ondersteuning die u kan krijgen, vooraleer u start met de werken.

Ga hier na of u in aanmerking komt voor tegemoetkomingen van de Vlaamse Overheid. Voor financiële ondersteuning en voordelen in Wallonië kan u hier terecht, voor Brussel verneemt u hier van welke premies en subsidies u kan genieten.

Kies de meest voordelige energieleverancier

Wil je nog meer besparen op je gasuitgaven? Kies dan ook voor de meest voordelige energieleverancier. Vergelijk de verschillende aanbieders online of bel het gratis nummer  ☎ 02 588 92 38.

Slimme tips en tricks om je elektriciteitsverbruik te drukken vindt u hier

energietarieven leveranciers vergelijken

Energietarieven vergelijken in de prijzenvergelijker!

Wie heeft het goedkoopste energietarief voor jou? Je weet het met de energieprijzenvergelijker! Vergelijk, stap over en bespaar!

Geactualiseerd op