energie advies
energie advies

Informatie of advies over energie ontvangen?

Bel CallMePower voor gratis advies van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Informatie of advies over energie ontvangen?

Dien een gratis terugbelverzoek en we nemen tijdens onze openingsuren contact met je op.

Digitale meter nadelen, voordelen, prijs en meer uitgelegd

Digitale meter

Sinds 1 juli 2019 is in Vlaanderen de digitale meter of slimme meter in gebruik genomen. Deze nieuwe generatie meters meet het energieverbruik in je woning digitaal. Deze slimme energiemeter heeft dezelfde functie als de traditionele, analoge meter, maar biedt meer mogelijkheden. In dit artikel kijken we naar de digitale meter nadelen, voordelen de kostprijs en meer.


Wat is de digitale meter?

De digitale meter, ook wel slimme meter genoemd, is er voor zowel aardgas als elektriciteit. Hoewel de digitale meter erg op de analoge meter lijkt, past deze beter bij de hedendaagse techniek in energiemeting. Bij de digitale meter is de mechanische draaiteller van de analoge meter namelijk vervangen door een digitale display.

Daarnaast is er communicatietechnologie ingebouwd die het toelaat om informatie te versturen en te ontvangen. Deze technologie werkt op basis van draadloze mobiele telecommunicatie (GPRS) en maakt geen gebruik van het internet in je woning.

De optie voor een bekabelde verbinding komt er vanaf 2023 wellicht wel. Er wordt momenteel nog onderzocht wat de invloed en gevolgen van de radiogolven is op onze gezondheid, al is uit eerder onderzoek gebleken dat die zeer minimaal tot niet aanwezig zijn op de menselijke gezondheid.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

Bel de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over hoe je kunt profiteren van de dalende prijzen.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen!

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Waarom is de digitale meter een slimme meter?

Een digitale meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij doet eigenlijk niet veel anders dan de analoge meter en meet gewoonweg het gasverbruik of elektriciteitsverbruik bij jou thuis. Het bijzondere in vergelijking tot de traditionele meter is dat een digitale meter kan communiceren met andere apparaten.

Een digitale meter kan bijvoorbeeld de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. Daarnaast is je energieverbruik online op te volgen via Mijn Fluvius.

Een digitale meter of slimme meter is niet hetzelfde als een slimme thermostaat. Waar een digitale meter het energieverbruik bijhoudt, biedt de slimme thermostaat gemak voor het verwarmen van een woning.

Digitale meter nadelen en voordelen

Een stap vooruit in de technologie, dat brengt voordelen met zich mee. Echter, niet iedereen ziet de komst van de digitale meter als een groot voordeel. We zetten hieronder de digitale meter nadelen en voordelen op een rij.

Slimme meter voordelen

 • Meters zijn geschikt voor het hedendaagse energiesysteem en die van de toekomst
 • Meterstanden worden automatisch doorgegeven aan de netbeheerder
 • Besparen van kosten omdat de aansluiting op afstand gebeurt
 • Facturatie gebeurt op basis van exacte verbruiken
 • Eenvoudiger om fraude op te sporen
 • Meer inzage in energieverbruik
 • Kan gecombineerd worden met een budgetmeter

Digitale meter nadelen

 • Slimme meters zelf leiden niet tot een lager energieverbruik, het is alleen een hulpmiddel
 • Een stukje privacy wordt uit handen gegeven
 • Voor eigenaren van zonnepanelen bestaat de terugdraaiende teller niet meer

Digitale meter en zonnepanelen: wat verandert er? Je leest het in ons digitale meter en zonnepanelen artikel.

Digitale meter aanvragen en uitrol in Vlaanderen

In Vlaanderen zal Fluvius bij alle huishoudens de analoge energiemeter vervangen door een digitale energiemeter. Dit gebeurt niet in één keer, maar in fasen. Tegen 2024 heeft volgens Fluvius 80 % van de huishoudens in Vlaanderen een digitale meter. Tegen juli 2029 zullen alle Vlaamse huishoudens een digitale meter thuis hebben.

Wanneer ontvang ik een digitale meter van Fluvius? Doe de Fluvius planningschecker en kom erachter wanneer je een digitale meter zal ontvangen!

Hoe kan je een digitale meter aanvragen?

Fluvius zal zelf langskomen om de digitale meter te plaatsen. Je hoeft hier niet speciaal een afspraak voor te maken. Wil je toch zo snel mogelijk een digitale meter ontvangen? Dan kan je deze met een speciaal verzoek aanvragen. Neem hiervoor met Fluvius contact op.

Een digitale meter aanvragen is niet gratis. Je zal een standaard plaatsingskost van € 88 moeten betalen. Je kan de digitale meter online aanvragen bij Fluvius.

Wie plaatst de digitale meter?

De plaatsing van de slimme meter wordt door de distributienetbeheerder van jouw regio verzorgd. In Brussel is dat Sibelga, in Vlaanderen Fluvius en in Wallonië is in de meeste gemeenten ORES. Zodra jouw wijk aan de beurt is, zal je een brief ontvangen van de netbeheerder om de plaatsing van de digitale meter aan te kondigen.

Tegen 2024 zal 80 % van de Vlaamse huishoudens een digitale meter hebben ontvangen. Eigenaars van zonnepanelen (niet ouder dan 15 jaar en geïnstalleerd voor 2021) mogen de installatie uitstellen t/m 2025. Eerst zijn de (ver)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en huishoudens met een budgetmeter aan de beurt, daarna alle andere gebruikers.

In Wallonië zijn eerst de grootverbruikers van stroom aan de beurt. De vervanging van de meters zal zich hier stilaan uitrollen. Meerdere doelgroepen en gebruikers zullen vóór 2029 een digitale meter in hun bezit hebben.

energie advies
energie advies

Informatie of advies over energie ontvangen?

Bel CallMePower voor gratis advies van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Informatie of advies over energie ontvangen?

Dien een gratis terugbelverzoek en we nemen tijdens onze openingsuren contact met je op.

Kan je een digitale meter weigeren?

Hoewel de digitale meter een hoop voordelen heeft, zijn niet alle huishoudens overtuigd van de digitale meter. Daarom hebben sommige huishoudens de vraag of ze de digitale meter kunnen weigeren. Het is helaas niet mogelijk om de plaatsing van een digitale meter te weigeren.

Communicatiefunctie digitale meter uitzetten

Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.

Wat is de digitale meter kostprijs?

Het plaatsen en gebruik van de digitale meter is niet gratis. Volgens de VREG zal een gemiddeld gezin maximaal € 1,30 per maand meer betalen voor elektriciteit en € 1 meer voor aardgas. In totaal zal een Vlaams huishouden jaarlijks ongeveer € 28 extra moeten betalen voor elektriciteit en gas.

Wie betaalt de digitale meter kosten?

In verschillende situaties zijn verschillende personen verantwoordelijk voor de betaling van de digitale meter. In de onderstaande tabel zijn verschillende situaties weergegeven inclusief de persoon die verantwoordelijk is voor de betaling.

Overzicht kosten digitale meter
Situatie Type kost Betalen
Verbouwing en nieuwe woning Plaatsing en indienststelling Consument
Aanschaf meter Netbeheerder
Energieverbruik Consument
Huishoudens met een budgetmeter Plaatsing en indienststelling Via de distributienettarieven op de energiefactuur
Aanschaf meter Netbeheerder
Energieverbruik Consument
Prosumenten Plaatsing en indienststelling Via de distributienettarieven op de energiefactuur
Aanschaf meter Netbeheerder
Energieverbruik Consument

Digitale meter en zonnepanelen

Heb je een digitale meter en zonnepanelen, ook dan garandeert de Vlaamse Regering een compensatie. Je kan hierdoor blijven genieten van de groenestroomcertificaten of de vergoeding per geproduceerde kWh. Ondanks het feit dat de slimme meter niet terugdraait, blijven de voordelen van de terugdraaiende teller bij het opwekken van zonne-energie bestaan.

Als je over zowel een slimme meter en zonnepanelen beschikt, hoef je geen prosumententarief meer te betalen omdat die gebaseerd is op de terugdraaiende teller. Het nieuwe tarief dat jij betaalt, wordt berekend op basis van de elektriciteitsafname en is geen vooraf vastgesteld bedrag meer.

Digitale meter aflezen, hoe doe ik dat?

Hoewel je voor een digitale meter geen meterstanden hoeft door te geven, kan het wel interessant zijn om zelf de meterstanden af te lezen. Indien je geen gebruikt maakt van een tweevoudige meter of uitsluitend nachtmeter maar van een enkelvoudige meter, dan kun je de getallen van het dag- en nachttarief bij elkaar optellen.

Getal Betekenis
1.8.1. Verbruik tijdens dagtarief
1.8.2. Verbruik tijdens nachttarief
2.8.1. Teruggegeven groene stroom (door gebruik van zonnepanelen) tegen dagtarief
2.8.1. Teruggegeven groene stroom (door gebruik van zonnepanelen) tegen nachttarief

energiefactuur
energiefactuur

Bereken gratis je energieverbruik

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

energiefactuur
energiefactuur

Wat is jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Digitale meter werking

De werking van een digitale meter is afhankelijk van of het een meter voor elektriciteit of gas betreft, beide meters werken namelijk op een andere manier.

Hoe werkt een digitale elektrische meter?

De belangrijkste onderdelen van de digitale elektriciteitsmeter zijn:

 1. Verzegeling: Jouw digitale meter is verzegeld voor jouw eigen veiligheid. De zegels verbreken is niet toegestaan;
 2. Bedieningsknop: Met deze knop bedien je en scrol je door de display;
 3. Controlelampje: Dit lampje knippert. Hoe sneller dit gebeurt, hoe meer elektriciteit je verbruikt of injecteert op het net;
 4. Identificatiecode van de slimme meter;
 5. Gebruikerspoorten: Achter dit kapje zitten de gebruikerspoorten. Hiermee is het mogelijk om slimme toepassingen te koppelen aan de meter waarmee je jouw verbruik of energieproductie kan analyseren of beheren.
digitale meter werking

Hoe werkt de digitale gasmeter?

Wat betreft de bedieningsfuncties van een digitale gasmeter, is deze slimme meter een stuk eenvoudiger dan een digitale elektriciteitsmeter. Deze heeft namelijk alleen een bedieningsknop.

digitale gasmeter werking
Geactualiseerd op